Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα… γαλλικά ψώνια του Θρύλου

Τα… γαλλικά ψώνια του Θρύλου
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 - 21:16

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στα χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη ο Ολυμπιακός συνηθίζει να παίρνει προπονητές από την Ιβηρική χερσόνησο. Δεν ισχύει το ίδιο και με τους παίκτες, όμως, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η αγαπημένη του αγορά είναι η γαλλική. Τελευταίο απόκτημα ο Πάπα Σισέ, ο οποίος γίνεται ο 15ος Γάλλος ή γαλλοθρεμμένος ποδοσφαιριστής που αποκτάει ο Ολυμπιακός την τελευταία εφταετία. Και διόλου απίθανο να ακολουθήσει και άλλος (ή και άλλοι) μέσα στο καλοκαίρι…

Θέλετε να τους θυμηθούμε; Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τη σεζόν 2010-11, τότε δηλαδή που ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η γαλλική αγορά άρχισε σχεδόν αμέσως να αποκτά πολλούς θαυμαστές στο λιμάνι

2010-11: Ο πρώτος και ίσως ο σημαντικότερος παίκτης της γαλλικής αγοράς που ήρθε στον Ολυμπιακό ήταν ένας… Βέλγος! Ο λόγος για τον Κέβιν Μιραλάς, φυσικά, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Σεντ Ετιέν (αρχικά ως δανεικός, αλλά αγοράστηκε ένα χρόνο αργότερα) στα δύο χρόνια που έμεινε στην ομάδα πέτυχε 34 γκολ και έδωσε 13 ασίστ σε 71 εμφανίσεις! Παικταράς από τους λίγους, ο οποίος πουλήθηκε στην Εβερτον αντί 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ίδιο καλοκαίρι ήρθε στον Ολυμπιακό και ο Φρανσουά Μοντέστο από τη Μονακό. Ο Κορσικανός, ο οποίος υπηρετεί και τώρα την ομάδα, αλλά από άλλο πόστο, έκανε 100 συμμετοχές με την ερυθρόλευκη φανέλα (4 γκολ, 2 ασίστ) και πρόσφερε πάρα πολλά.

2011-12: Στον Ολυμπιακό εκείνη τη σεζόν ήρθε ο Ζαν Μακούν. Και μπορεί η προηγούμενη ομάδα του να ήταν η Αστον Βίλα, ωστόσο μιλάμε για έναν παίκτη που θεωρείται ξεκάθαρα προϊόν της γαλλικής σχολής και έχει κάνει μεγάλη καριέρα με Λιόν και Λιλ. Στον Ολυμπιακό έκανε 30 συμμετοχές και είχε δυο γκολ και δύο ασίστ στα στατιστικά του.

2012-13: Αλλοι δύο παίκτες από τη γαλλική αγορά ήρθαν εκείνη τη χρονιά, αλλά ίσως να μην τους θυμάται κανείς τώρα. Ο λόγος για τον Ντιακιτέ που ήρθε από τη Νις και έκανε μόλις συμμετοχές στον Ολυμπιακό και τον Ντιελνά, ο οποίος αποκτήθηκε από την Ισττρ και είναι ο μοναδικός από τους 15 που δεν φόρεσε ούτε μία φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού!

2013-14: Συνολικά εκείνη τη σεζόν αποκτήθηκαν τέσσερις ποδοσφαιριστές από τη γαλλική αγορά, αλλά μόνο ο ένας στέριωσε. Ο λόγος για τον Εντινγκά που ήρθε από τη Μονακό και μέχρι να φύγει από την Ελλάδα έκανε 61 συμμετοχές (δυο γκολ, δυο ασίστ) με τη φανέλα του Θρύλου. Οι υπόλοιποι τρεις, πάντως, δεν στέριωσαν. Ο Γαλλοαλγερινός Καρλ Μετζανί (ήρθε από τη Μονακό) έκανε μόλις οκτώ συμμετοχές, ο Σαμπού Γιαταμπαρέ (μεταγραφή από Μπαστιά) έφτασε μετά βίας τις 10 εμφανίσεις (δυο γκολ), ενώ ο Γκαετάν Μπονγκ (από Βαλενσιέν) έπαιξε μεν κάπως περισσότερο (28 συμμετοχές, με ένα γκολ και μια ασίστ), αλλά ποτέ δεν κατάφερε να γίνει ο βασικός αριστερός μπακ της ομάδας.

2014-15: Αλλοι τρεις παίκτες της γαλλικής σχολής ήρθαν στον Ολυμπιακό εκείνη την περίοδο. Πιο γνωστός απ’ όλους ο τεράστιος Ερικ Αμπιντάλ, ο οποίος όμως αποσύρθηκε από την δράση έξι μήνες αργότερα, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Στους πρωταθλητές έκανε 15 εμφανίσεις. Την ίδια χρονιά ήρθαν και δυο παίκτες από τη Βαλενσιέν. Ο λόγος για τον Αρτούρ Μαζουακού που έκανε 74 εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό (δύο γκολ, οκτώ ασίστ) και το περασμένο καλοκαίρι πουλήθηκε με 8 εκατομμύρια ευρώ στην Γουέστ Χαμ και τον Ματιέ Ντοσεβί (36 συμμετοχές, έξι γκολ, τρεις ασίστ), ο οποίος πουλήθηκε στη Σταντάρ Λιέγης.

2015-16: Περιέργως στη συγκεκριμένη σεζόν δεν αποκτήθηκε ούτε ένας παίκτης από τη γαλλική αγορά.

2016-17: Και ας τελειώσουμε με την τελευταία σεζόν, όπου αποκτήθηκαν άλλοι δύο παίκτες της γαλλικής σχολής. Αρχικά ο Αλεξί Ρομαό, ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι και παρά το γεγονός ότι άργησε πολύ να βρει θέση βασικού έκανε 24 συμμετοχές (τρία γκολ) και τον Αλί Σισοκό, ο οποίος ήρθε τον Γενάρη δανεικός από την Αστον Βίλα (10 συμμετοχές, ένα γκολ, μια ασίστ), αλλά δυστυχώς δεν έπεισε ότι μπορεί να σταθεί στην ομάδα.

Στα χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη έπαιξαν στον Ολυμπιακό άλλοι δύο παίκτες της γαλλικής σχολής, ο Ραφίκ Τζιμπούρ και ο Τζαμέλ Αμπντούν, αλλά δεν τους βάλαμε μαζί με τους υπόλοιπους επειδή ήταν ήδη στο ελληνικό πρωτάθλημα πριν έρθουν στο λιμάνι. Μαζί με αυτούς, πάντως, οι παίκτες που προέρχονται από τη Γαλλία και ήρθαν στον Ολυμπιακό την τελευταία εφταετία φτάνουν τους 17.

Διαβάστε επίσης

Super deal!

Super deal!

Ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ είναι και επισήμως ο Βαγγέλης Μαρινάκης - Στον «ΓΑΥΡΟ» που κυκλοφορεί, θα μπορέσετε να διαβάσετε για τα κέρδη που μπορεί να φέρει αυτή η συμφωνία στον Ολυμπιακό.