Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου ο Όσκαρ

Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου ο Όσκαρ
Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018 - 09:28

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΡΖΟΣ

Τον… κλώνο του Ερνέστο Βαλβέρδε ψάχνει για τον πάγκο του εδώ και πολλά χρόνια ο Ολυμπιακός μετά την αποχώρηση του «Τσιγκούρι» και φαίνεται ότι περισσότερο απ’ όλους πλησιάζει στο ιδανικό ο Όσκαρ Γκαρσία ή πιο γνωστός ως Όσκαρ. Ο γεννημένος στις 26 Απριλίου του 1973 στο Σαμπαντέλ προπονητής, που αναλαμβάνει τον Θρύλο, έχει πολλά κοινά σημεία με τον νυν τεχνικό της Μπαρτσελόνα.

Το πρώτο και σημαντικό είναι ότι αμφότεροι έχουν αγωνιστεί στους «μπλαουγκράνα» και το γεγονός ότι έπαιζαν στην επίθεση τους έχει αφήσει την επιθυμία να τους αρέσει και οι ομάδες του να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο.

«Είμαι εμμονικός με την επίθεση, μου αρέσει να βλέπω την ομάδα μου να παίζει επιθετικά και θέλω οι παίκτες μου να έχουν την μπάλα στα πόδια τους, όσο περισσότερο γίνεται. Αν μια ομάδα έχει κατοχή, τότε μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρει. Αυτό έχω στο μυαλό μου, αυτή είναι η σκέψη μου για το ποδόσφαιρο», έχει πει ο Γκαρσία, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα της Μπάρτσα τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής.

Μετά από θητεία στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα από το 1993 έως το 1999 φόρεσε και την φανέλα της πρώτης ομάδας έχοντας 69 αγώνες και 21 γκολ. Εν συνεχεία αγωνίστηκε σε Αλαμπαθέτε, Βαλένθια, Εσπανιόλ (κάτι που έχει κάνει και ο Βαλβέρδε), Γέιδα. Τα συνολικά στατιστικά του είναι 57 γκολ σε 274 παιχνίδια.

Υπήρξε μέλος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Ισπανίας, όπως και ο Ερνέστο, αλλά ο Όσκαρ δεν πήρε συμμετοχή με την αντρική. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών (έναν χρόνο νωρίτερα από τον Βαλβέρδε) και ξεκίνησε ως βοηθός προπονητή στην εθνική Καταλονίας.

Την διετία 2010 - 2012 εργάστηκε στην Ακαδημία της Μπαρτσελόνα και πριν από μια πενταετία έκανε το άλμα στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας την Μακάμπι Τελ-Αβίβ, την οποία οδήγησε στον τίτλο (2012-2013). Επόμενος σταθμός ήταν στην Αγγλία με την Μπράιτον (2013-2014), αλλά δεν κατάφερε να την οδηγήσει στην Πρέμιερ Λιγκ, παρότι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά των πλέι οφ και παραιτήθηκε.

Η επιστροφή στην Μακάμπι και το πέρασμα από την Γουότφορντ το 2014 δεν του άφησαν τις καλύτερες αναμνήσεις, όμως η επόμενη διετία (2015-2017) έφερε ισάριθμα νταμπλ με την Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ στην Αυστρία.

Δοκίμασε τις δυνάμεις του στην Σεντ Ετιέν, αλλά η εντός έδρας συντριβή με 5-0 από την Λιόν έφερε την απόλυσή του τον περασμένο Νοέμβριο.

Ως προπονητής δεν είναι κολλημένος σε ένα σύστημα, αλλά όπως έχει παραδεχθεί είναι επηρεασμένος από την φιλοσοφία του Γιόχαν Κρόιφ, τον οποίο είχε προπονητή στην Μπαρτσελόνα. Άλλωστε, δεν είναι ο πρώτος, ούτε και ο τελευταίος που έχει ασπαστεί τις αρχές του επιθετικού ποδοσφαίρου του «Ιπτάμενου Ολλανδού».

Διαβάστε επίσης

«Θέλει Μποτία η Σοσιεδάδ»

«Θέλει Μποτία η Σοσιεδάδ»

Η ισπανική ομάδα έχει στις βλέψεις της τον αμυντικό του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν αποκλείεται να αλλάξει περιβάλλον.

Με Κόντη στη Λάρισα

Με Κόντη στη Λάρισα

Ο μέχρι πρότινος βοηθός του Λεμονή θα καθίσει στον πάγκο της ομάδας στο ματς με την ΑΕΛ. Τη Παρασκευή η ανακοίνωση για Γκαρσία.

Παρελθόν ο Λεμονής, αναλαμβάνει ο Γκαρσία

Παρελθόν ο Λεμονής, αναλαμβάνει ο Γκαρσία

Επισημοποιήθηκε το διαζύγιο με τον Έλληνα προπονητή, έρχεται ο Καταλανός. Τι αναφέρει η ανακοίνωση της πειραϊκής ΠΑΕ για τον 57χρονο κόουτς. Την Παρασκευή στο Ρέντη ο νέος κόουτς.