Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πως η ΕΠΟ «σφράγισε» τις... σφαγές

Πως η ΕΠΟ «σφράγισε» τις... σφαγές
Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 - 13:18
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ο ασκός του Αιόλου με τη διαιτησία έχει ανοίξει από καιρό, για την ακρίβεια τις δυο προηγούμενες περιόδους συν τη φετινή. Ο Περέιρα δεν προλαβαίνει τα αιτήματα για ξένους διαιτητές: 1) Αλλοδαποί ρέφερι ορίζονται στα ντέρμπι, 2) Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ζήτησαν ξένους για όλα τα ματς των ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο, 3) Οι Αρης και Παναθηναϊκός ξένους για τα ντέρμπι, 4) Ο Ατρόμητος ζήτησε ξένους διαιτητές για τα παιχνίδια με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟ, 5) Αναμένονται κι άλλες ομάδες, θυμηθείτε και τη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού!

Η διαιτησία, που βρίσκεται στο κάδρο από την αρχή του πρωταθλήματος, και η κατάσταση δείχνει αν ξεφεύγει ολοένα και περισσότερο. Καλά να πάθουν οι Ελληνες διαιτητές, αφού δίνουν αφορμές μέσα στα γήπεδα, με την ΕΠΟ και τον Περέιρα να είναι ανίκανοι να ελέγξουν την κατάσταση.

Η χαμένη ευκαιρία

Η ΕΠΟ είχε την ευκαιρία να δώσει λύση στη διαιτησία από τον περασμένο Απρίλιο, όταν λόγω της τεταμένης κατάστασης η FIFA απείλησε με Grexit. Παρόλα αυτά, «πέταξε τη μπάλα στην κερκίδα», αφού στη συνάντηση που έγινε με αξιωματούχους της στις 23 Απριλίου 2018 η ενημέρωση που έκαναν οι Γραμμένος, Βακάλης, Δέδες ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι δεν έφταιγαν οι δυσμενείς δηλώσεις και οι ανακοινώσεις και ότι οι ΠΑΕ δεν τιμωρούνταν για αυτές, σύμφωνα με την... καραμέλα που επικαλέστηκαν. Όμως αποδείχθηκε ότι τους τόνους ανεβάζουν τα εξόφθαλμα λάθη, δηλαδή λάθη σε φάσεις που θα αποφάσιζε σωστά, για περιπτώσεις σε βάρος του. ακόμη και παράγοντας ή προπονητής, αν, για παράδειγμα, έπρεπε να δώσει πέναλτι σε βάρος της δικής του ομάδας!

Ούτε λέξη για διαιτησία

Η ενημέρωση της ΕΠΟ στη FIFA, υπό την απειλή της αποβολής της Εθνικής και όλων των ομάδων από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση έγινε στις 23 Απριλίου, και η συνάντηση της ΕΠΟ με τους αξιωματούχους της παγκόσμιας ομοσπονδίας και της UEFA ήταν διάρκειας τριών ωρών. Όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό Δελτίο Τύπου που παραθέτουμε πιο κάτω δεν υπάρχει λέξη για τη διαιτησία. Παρόλα αυτά η FIFA επέβαλε ξένους διαιτητές, επίσης επέβαλε και τρίτο ξένο αρχιδιαιτητή, τον Σουηδό Λίντμπεργκ, άσχετα αν δεν έχει ρόλο.

Δηλαδή, η FIFA πήρε αποφάσεις ερήμιν της ΕΠΟ. Στην ομοσπονδία λένε ότι δεν έχουν σχέση με τη διαιτησία, όμως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν εξέφραζαν άποψη ότι φταίει η διαιτησία, καθώς το τελευταίο δεν απαγορεύεται!

Αναλυτικά η επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση ΕΠΟ-FIFA:

«Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση-ακρόαση της αντιπροσωπείας της Ε.Π.Ο, αποτελούμενης από τον πρόεδρό της κ. Ε. Γραμμένο, τον αναπληρωτή πρόεδρο κ. Ν.Βακάλη και τον εκτελεστικό γραμματέα κ. Α. Δέδε με εκπροσώπους της επιτροπής ομοσπονδιών της FIFA στη Ζυρίχη.

Παρέστησαν επίσης οι κκ. Χ.Χούμπελ, Ε.Ντερβίσαι, Ι.Βέλα, Μ.Γεωργίου (επιτροπή παρακολούθησης), Μ.Βάσαλο (FIFA), Ζ.Λάκοβιτς (UEFA), καθώς και στελέχη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Στη συνάντηση, που έγινε σε άριστο κλίμα και πνεύμα συνεργασίας, ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. κ. Γραμμένος έκανε εφ όλης της ύλης ανάλυση της κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και παρουσίασε συγκεκριμένο πλάνο εκσυγχρονισμού της διοικητικής δομής και λειτουργίας του με βασικές προτεραιότητες τα θέματα:

*διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου,

*επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης στα πρότυπα των FIFA/UEFA

*νέου επιχειρηματικού προτύπου στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο,

*δημιουργίας θεσμικού πλαισίου κατά της χειραγώγησης αγώνων

*καταπολέμησης της βίας και των δυσμενών δηλώσεων.

Τα μέλη της επιτροπής ομοσπονδιών της FIFA αναμένεται σύντομα να εισηγηθούν προς την Ε.Ε. της Διεθνούς Ομοσπονδίας σχετικά με την αναφορά Χούμπελ.

Η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε, τέλος, ότι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στις 12 Μαΐου θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών και μέλη της επιτροπής παρακολούθησης».

Διαβάστε επίσης

Ματς που κρίνουν τίτλους...

Ματς που κρίνουν τίτλους...

Αγώνες σαν το σημερινό με τον ΟΦΗ έχουν τεράστια σημασία και άπαντες στον Ολυμπιακό είναι αποφασισμένοι να δώσουν τα πάντα, ώστε να πάρουν τη νίκη.