Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αυτά είναι τα νομικά «όπλα» στο Διαιτητικό Δικαστήριο

Αυτά είναι τα νομικά «όπλα» στο Διαιτητικό Δικαστήριο
Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019 - 08:58
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

«Προδήλως παράνομη», χαρακτηρίζει ο Ολυμπιακός την απόφαση του ΔΣ της Σούπερ Λίγκας στην προσφυγή του στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, η οποία εκδικάζεται την προσεχή Δευτέρα. Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, ζητεί να διεξαχθεί εμβόλιμη η 15η αγωνιστική και όχι στο διάστημα 12-14/01 με την ταυτόχρονη μετακύλιση του πρωταθλήματος, και εκτός από τον ΚΑΠ και την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της Σούπερ Λίγκας, που «στηρίζουν» την προσφυγή τους, επικαλείται άλλους πέντε λόγους που έχουν να κάνουν:

1)Με προηγούμενες αποφάσεις της διοργανώτριας για ανάλογες περιπτώσεις, 2) Την έλλειψη αιτιολογίας για να μη γίνει εμβόλιμη,3) Προηγούμενη απόφαση για τον πλήρη ορισμό, με μέρες και ώρες, των πρώτων αγωνιστικών (16η-20ή) του β' γύρου, 4) Ο Ολυμπιακός επισημαίνει το γεγονός ότι ευνοούνται άλλες ομάδες, 5) Οι σχετικές οδηγίες των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για το τι πρέπει να γίνεται σε περίπτωση που προκύψει τέτοιο θέμα, καθώς η Λϊγκα ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον ΚΑΠ.

Με την 19 σελίδων προσφυγή του ο Ολυμπιακός ζητεί:

-«Να γίνει δεκτή η παρούσα προσφυγή μας.

-Να ακυρωθεί - εξαφανιστεί η από 28.12.2018 απόφαση του ΔΣ της Σούπερ Λίγκας αναφορικά με την διεξαγωγή της αναβληθείσας 15ης αγωνιστικής ημέρας του «Πρωταθλήματος Super League Σουρωτή στις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2019, με αντίστοιχη μετακύλιση κατά μία εβδομάδα των επόμενων αγωνιστικών ημερών» .

-Να παραμείνει σε ισχύ η από 14.12.2018 απόφαση του Δ.Σ της Super League αναφορικά με το πρόγραμμα διεξαγωγής των αγωνιστικών ημερών από την 16η ως και την 20 αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος .

Να υποχρεωθεί το Δ.Σ. της Super League να προβεί στον ορισμό διεξαγωγής της 15ης αγωνιστικής ημέρας σύμφωνα με το αρ. 22§6 του Κ.Α.Π. σε εμβόλιμες αγωνιστικές ημέρες».

Τα προηγούμενα παραδείγματα

Στο έγγραφο της προσφυγής του στο Διαιτητικό Δικαστήριο ο Ολυμπιακός αναφέρει δυο αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν έγιναν εμβόλιμες οι αγωνιστικές που ανέβαλαν οι Κοντονής, Βασιλειάδης:

«Την αγωνιστική περίοδο 2016/2017 είχαμε δυο αντίστοιχες περιπτώσεις αναβολής των ήδη ορισθέντων αγωνιστικών του πρωταθλήματος:

1η ) όταν κατόπιν απόφασης του τότε Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή αναβλήθηκαν όλοι οι ήδη ορισθέντες αγώνες του ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ του πρωταθλήματος της Super League 2016/2017 ως την 5η Σεπτεμβρίου 2016. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, το πρωτάθλημα με απόφαση του ΔΣ του Συνεταιρισμού εκκίνησε με τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής ημέρας όπως αρχικά είχε ορισθεί με (χωρίς να μετακυλιστεί καμία άλλη αγωνιστική ημέρα), ενώ οι δυο αναβληθείσες αγωνιστικές διεξήχθησαν εμβόλιμα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος (η 1η αγωνιστική από 3 ως 5 Ιανουαρίου 2017, και η 2η αγωνιστική στις 7, 8, 9 και 25 Ιανουαρίου 2017)

και 2η) όταν μετά τον εμπρησμό οικίας του κ. Μπίκα με απόφαση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ αποφασίστηκε η αναστολή διεξαγωγής των πρωταθλημάτων με αποτέλεσμα την αναβολή της 11ης αγωνιστικής του ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ πρωταθλήματος που είχε οριστεί να διεξαχθεί στις 12-13.11.2016. Το πρωτάθλημα επανεκκίνησε με τη διεξαγωγή της 12ης αγωνιστικής στις 26/11 ενώ οι αναβληθέντες αγώνες της 11ης αγωνιστικής διεξήχθησαν εμβόλιμα και πάλι κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος στις 14-15/01 και 01.02.2017 (!!!!). Και πάλι ουδεμία αγωνιστική μετακυλήθηκε».

«Για πρώτη φορά»

Ο Ολυμπιακός τονίζει ότι η αλλαγή του άρθρου 22, παράγραφος 6 του ΚΑΠ, σύμφωνα με το οποίο οι αγωνιστικές του πρώτου γύρου που αναβάλλονται πρέπει να μπαίνουν εμβόλιμες, εισήχθη για πρώτη φορά το καλοκαίρι, προσθέτοντας ότι «είναι δε σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή προέκυψε στον Κ.Α.Π. κατόπιν πρωτοβουλίας και επεξεργασίας από την ίδια την SUPERLEAGUE και ως αποτέλεσμα της πάγιας ακολουθηθείσας από τον Συνεταιρισμό πρακτικής των παρελθόντων ετών προκειμένου να θέσει τέλος σε μια επαναλαμβανόμενη συζήτηση η οποία ανέκυπτε κάθε φορά που προέκυπτε ζήτημα αναβολής».

Στη... σέντρα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ

Καρφί κατά ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που ψήφισαν το πρωτάθλημα να ξεκινήσει με την 15η και όχι με τη 16η, όπως ορίζει ο ΚΑΠ ρίχνει ο Ολυμπιακός. Αφενός αναφέρει ότι η παράνομη απόφαση «λήφθηκε συνειδητά χωρίς κανένα νομικό έρεισμα», αφετέρου ότι «δεν δόθηκε καμία απολύτως αιτιολογία, πλην της – ανομολόγητης, προφανώς - επιδίωξης μελών του Συνεταιρισμού να εξυπηρετήσουν συγκυριακές αγωνιστικές σκοπιμότητες, οι οποίες σε ό,τι αφορά στις άμεσα ανταγωνίστριες της ομάδας μας στο Πρωτάθλημα συνδέονται με την βαρύτατη επιβάρυνση που επιφέρει στο πρόγραμμα της ομάδας μας».

Διαβάστε επίσης

Το πλάνο του Ιανουαρίου...

Το πλάνο του Ιανουαρίου...

Η διοίκηση του Ολυμπιακού είναι αποφασισμένη να μην πουλήσει κανέναν εκ των βασικών παικτών της, κάτι που αποτελεί επιθυμία και του Πέδρο Μαρτίνς.

«Τρελαμένοι» Σολδάνο και Μασούρας!

«Τρελαμένοι» Σολδάνο και Μασούρας!

Τα δύο μεταγραφικά αποκτήματα του Ολυμπιακού για τον Ιανουάριο δείχνουν τόσο στις δηλώσεις όσο και στις προπονήσεις το πόσο πολύ θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει τους στόχους τους.