Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι εκθέσεις των παρατηρητών και η απορία των διαιτητών

Οι εκθέσεις των παρατηρητών και η απορία των διαιτητών
Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019 - 00:50
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ο μεγάλος... γρίφος της ΚΕΔ των τριών ξένων αρχιδιαιτητών, δηλαδή του Πορτογάλου Περέιρα, του Ισπανού Μαρίν, του Σουηδού Λίντμπεργκ έχει να κάνει με τις εκθέσεις. Στο σεμινάριο των ρέφερι της Φούτπολ Λιγκ, το οποίο έγινε μεσοβδόμαδα, ο Λίντμπεργκ παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να τις διαβάσει, επειδή είναι στα ελληνικά, άρα βλέπει μόνο τον βαθμό που μπαίνει σε κάθε ρέφερι και βοηθό. Κάτι ανάλογο είπε και ο Περέιρα («Σας βλέπουμε αλλά είναι δύσκολο με τις εκθέσεις») στην ομιλία του στο τέλος του ίδιου σεμιναρίου.

Από τη στιγμή που οι αρμόδιοι της ΚΕΔ ομολογούν ότι δεν διαβάζουν τις εκθέσεις των παρατηρητών για την απόδοση των διαιτητών, με ποια κριτήρια ορίζουν ή με ποια κριτήρια ανέβασαν διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές; Δεν έπρεπε να βρεθεί λύση; Όμως, το ποιο σοβαρό ερώτημα είναι πως ο Περέιρα και οι λοιποί κρίνουν ότι ένας παρατηρητής τους κάνει ή δε τους κάνει; Γιατί η έκθεση δεν είναι απλά ότι ο τάδε ρέφερι έκανε λάθος στην τάδε φάση, πρέπει να αναλύει τις κινήσεις του διαιτητή, τη συνεργασία του με τους παίκτες, τη φυσική του κατάσταση κτλ.

Μέχρι και οι διαιτητές έμειναν με την απορία για αυτό που τους είπαν στο σεμινάριο της Φούτμπολ Λιγκ για τις εκθέσεις. Για να οριστεί ένας ρέφερι υπάρχουν κριτήρια επιλογών. Μπορεί ο βαθμός να είναι καλός, όμως οι παρατηρητές αναφέρονται και στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα του κάθε διαιτητή. Όπως ένας διαιτητής έχει ιδιαιτερότητες, το ίδιο ισχύει και για τους αγώνες. Όμως, με αυτά που είπαν στο σεμινάριο της Φούτμπολ Λιγκ, ποιος μπορεί να μας πείσει ότι το μόνο κριτήριο είναι πόσο καιρό έχει να παίξει ένας διαιτητής ή το παρουσιαστικό του;

Διαβάστε επίσης