Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Χιλ Μανθάνο σφυρίζει στην Τούμπα

Ο Χιλ Μανθάνο σφυρίζει στην Τούμπα
Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019 - 16:19
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ο Ισπανός ρέφερι ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το μεγάλο ματς της Κυριακής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Βοηθοί του διεθνή Ισπανού ρέφερι θα είναι οι Ραούλ Καμπανέρο Μαρτίνεθ, Μπαρμπέρο Σεβίγια Ντιέγο, ενώ 4ος διαιτητής ορίστηκε ο Τάσος Σιδηρόπουλος (ΕΠΣ Δωδεκανήσου).

Ο Μανθάνο γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1984 και ανέβηκε το καλοκαίρι του 2018 στην ελίτ κατηγορία της UEFA. Παράλληλα, μέχρι τώρα, από το 2014 που είναι διεθνής σφύριξε 46 ευρωπαϊκούς αγώνες. Ο μέσος όρος του στις κίτρινες είναι 3.11, ενώ έκανε μόλις δυο αποβολές (!) και καταλόγισε συνολικά 13 πέναλτι. Με βάση τα στατιστικά του δεν τον βλέπουμε ιδιαίτερα αυστηρό!

Ειδικότερα την τρέχουσα σεζόν ο Μαθάνο διαιτήτευσε δυο αγώνες για τους ομίλους του Champions League (Σάλκε-Πόρτο 1-1 και Νάπολι-Ερυθρός Αστέρας 3-1), δυο για τους ομίλους του Europa League (Μπορντό-Γκένκ 1-1 και Μαρσέιγ-Λάτσιο 1-3), όπως και ένα παιχνίδι για το Nations League (Σουηδία-Τουρκία 2-3). Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το μοναδικό ματς ελληνικής ομάδας που σφύριξε ήταν το ΑΕΚ-Μπριζ 3-0, στις 24/08/17 για τα πλέι οφ του Europa League.

Ο Μανθάνο, ο οποίος ήταν επιπρόσθετος το Μπορμπαλάν στον τελικό κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0 και ουσιαστικά τη θέση του πήρε στην ελίτ κατηγορία, ανέβηκε το 2012 στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας. Εκεί δεν λείπουν τα... θέματα που αντιμετώπισε:

1) Στις 23/09/17 ο Ζεράρ Πικέ διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος στο ημίχρονο του αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Χιρόνα, θεωρώντας ότι ο Μανθάνο απέδειξε για άλλη μια φορά την εμπάθεια του με τους «Μπλαουγκράνα» θυμίζοντας του το ιστορικό που έχει με αποβολές στα ματς της καταλανικής ομάδας. Στο τέλος του αγώνα ο Μέσι ήταν έντονα εκνευρισμένος με τον Μανθάνο και δεν τον χαιρέτησε καν, αν και ο ρέφερι τον πλησίασε και πήγε να του δώσει το χέρι!

2) Στις 27/02/17 πολύς ντόρος έγινε με την καταγγελία του προέδρου της Βιγιαρεάλ, Φερνάντο Ρόιγκ, για τα... δωράκια που πήρεαπό τη Ρεάλ Μαδρίτης μετά τη νίκη με 2-3 επί των «κίτρινων υποβρυχίων». Πάντως, η επιτροπή διαιτησίας της Ισπανικής Λίγκας έσπευσε να υπερασπιστεί τη διαιτητική ομάδα και πέραν του ότι έκρινε ορθό τον καταλογισμό του πέναλτι που έφερε το 2-2 για τη «βασίλισσα» τόνισε πως όσα περιείχαν οι σακούλες που έφεραν οι διαιτητές αποχωρώντας από το γήπεδο δεν ήταν ύποπτα. Αντιθέτως επρόκειτο για «αθώα» μπρελόκ, στιλό και κουμπιά που είθισται να δίνονται ως αναμνηστικά από κάθε ομάδα...

3) Απίστευτα πράγματα έγιναν στον αγώνα του κυπέλλου Ισπανίας Ατλέτικο Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 2-3, στις 28 Ιανουαρίου 2015, από τον διαιτητή Μανθάνο. Η αρχή έγινε στο 40', όπου το πέναλτι που έδωσε υπέρ των γηπεδούχων είναι πιο ανύπαρκτο από τα ανύπαρκτα! Ακολούθησε νέο μεγάλο λάθος στο 47', όταν ο Αρντά Τουράν πέταξε το παπούτσι του κατά του βοηθού και ο ρέφερι του έδειξε μόνο κίτρινη. Ισως ο Μανθάνο να επηρεάστηκε από το ότι ένα λεπτό νωρίτερα απέβαλε με απευθείας κόκκινη τον Γκάμπι ενώ στο 84' άφησε την Ατλέτικο με εννέα παίκτες, δείχνοντας τη δεύτερη κίτρινη στον Μάριο Σουάρες.

Διαβάστε επίσης

«Αξέχαστοι!»

«Αξέχαστοι!»

Το μήνυμα του Ολυμπιακού στη μνήμη των θυμάτων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την τραγωδία του Μονάχου, το 1961.