Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τεράστια «καρύδια», απίστευτη «αυτοκτονία»…

Τεράστια «καρύδια», απίστευτη «αυτοκτονία»…
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 - 23:56

Ο Ολυμπιακός δεν το πίστεψε, απλώς. Το έκανε πράξη. Κόλλησε την Τότεναμ στα… σχοινιά, αλλά προδόθηκε, από δικά του λάθη. Έφερε τους Εγγλέζους στο 0-2, πριν βγει το 20λεπτο, αλλά ηττήθηκε εντέλει με 4-2. «Τρομακτικός» ο Ολυμπιακός, για ένα ημίχρονο, με εικόνα ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ομάδας, η οποία όχι απλώς δεν… φοβήθηκε την ομάδα του Μουρίνιο, αλλά την «πάτησε» και έχασε το προβάδισμα με 2-0, πριν το ημίχρονο, από… στραβοκλωτσιά του Μεριά! Γκολάρα από τον Ελ Αραμπί, στο 6’, γκολάρα από τον Σεμέδο, στο 19’, όμως ο Μουρίνιο έφτιαξε την εικόνα της ομάδας του, με αλλαγή… πριν το ημίωρο. Ακόμη και έτσι, όμως, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι μπορούσε. Μπορούσε, αρκεί να απέφευγε τα ατομικά λάθη, τα οποία κόστισαν. Ο Θρύλος πάει, πλέον, για νίκη με τον Αστέρα, για να συνεχίσει στο Europa League και να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται!

Οι ενδεκάδες

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-3-3. Ο Σα ήταν στο τέρμα. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, ήταν οι Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας. Ο Γκιλιέρμε με τον Καμαρά και τον Μπουχαλάκη, ήταν στα χαφ. Αριστερά άρχισε ο Μασούρας, δεξιά ο Ποντένσε και στην κορυφή ο Ελ Αραμπί.

Η Τότεναμ, από την πλευρά της, άρχισε με τον Γκαζανίγκα κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα, τετράδα με Οριέ, Σάντσες, Αλντερβάιρελντ και Ρόουζ. Δύο χαφ, οι Ντάιερ και Γουίνκς, τρεις μεσοεπιθετικοί, ο Μόουρα δεξιά, ο Σον αριστερά και ο Άλι, πίσω από τον Χάρι Κέιν.

Ονειρική αρχή και γκολάρα Ελ Αραμπί!

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς… αφέντης. Κυρίαρχος. Ανέλαβε κατοχή. Δεν περιορίστηκε και δεν κλείστηκε. Αρκετά πιο δυναμικά και πιο ανοιχτά, από ό,τι στο Μόναχο, η ομάδα του Μαρτίνς όχι μόνο δεν έδειξε… φοβική, αλλά αντιθέτως, έκανε την Τότεναμ να… ψάχνεται. Κρατούσε μπάλα, την κυκλοφορούσε και… δεν αρκέστηκε σε αυτό.

Μόλις στο 6’ πήρε «κεφάλι» στο σκορ! Ο Θρύλος ήταν εκείνος, ο οποίος πήρε το… όπλο του και σε εκείνο το χρονικό σημείο, πολύ νωρίς στο ματς, έκανε μία υπέροχη ατομική προσπάθεια! Κινήθηκε από δεξιά, συνέκλινε και με το αριστερό πόδι εξαπέλυσε τρομερό σουτ, νικώντας τον Γκαζανίγκα και κάνοντας το 1-0! Ο Ολυμπιακός, με το γκολ του αυτό, αφενός έστειλε τους οπαδούς του στα ουράνια, αφετέρου, έδειξε στην Τότεναμ ότι… δεν μασάει από… εκτός έδρας καταστάσεις! Λίγο νωρίτερα, στο 3’, ο Μασούρας είχε στείλει το πρώτο μήνυμα, με σουτ, το οποίο ο Γκαζανίγκα έδιωξε με υπερένταση, από τον άξονα και λίγο αριστερά!

Η Τότεναμ προσπάθησε να αναλάβει την πρωτοβουλία. Ο Θρύλος, από την πλευρά του, οργανώθηκε, συμμάζεψε τις γραμμές του και προσπάθησε, να περιορίσει την δραστηριότητα των γηπεδούχων. Ο Σα αντέδρασε υπέροχα σε κεφαλιά του Σον, στο 14’, με τρομερή επέμβαση! Ο Ποντένσε απάντησε με ιδανική αντεπίθεση, αλλά όχι ιδανικό τελείωμα, ενώ γινόταν σαφές πως, σε κάθε αντεπίθεσή του ο Θρύλος… μπορούσε να κάνει ζημιά!

Την πλήρωσε με το… ίδιο νόμισμα!

Ο Ολυμπιακός ακολούθησε… αυτό που τραγουδούν οι οπαδοί του και αποφάσισε να… μην σταματήσει! Πλήρωσε την Τότεναμ με το… ίδιο νόμισμα και την άφησε… δύο γκολ πίσω, πριν το 20λεπτο! Ο Ποντένσε κέρδισε κόρνερ στο 19’ και ο Μασούρας το εκτέλεσε, με τον Γκιλιέρμε να ακουμπάει την μπάλα και τον Σεμέδο να πετάγεται στην «καρδιά» της άμυνας της Τότεναμ και με πλασέ να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, ανάμεσα σε τρεις αντιπάλους! Ο Θρύλος… δεν σταματούσε! Με οργάνωση στα μετόπισθεν και με ταχύτατες και… φαρμακερές αντεπιθέσεις, είχε ρίξει στο… καναβάτσο την Τότεναμ! Ο σκόρερ του 2-0 έδειξε να πονά στο έδαφος, στο 24’, αλλά συνέχισε, όπως φαινόταν, δίχως πρόβλημα. Ο Μουρίνιο σήκωσε τον Έρικσεν στο 27’ και ετοίμασε… αλλαγή! Ο Ντάιερ άφησε την θέση του στο 29’. Ο Ντέλε Άλι γύρισε λίγο πιο πίσω. Ο Ολυμπιακός έδειχνε… ανίκανος να χάσει την μπάλα. Την ίδια ώρα, η Μπάγερν νικούσε τον Ερυθρό Αστέρα… Ενδεικτικό της… τρομερής αυτοπεποίθησης, με την οποία έπαιζε, είναι το σουτ του Μεριά στο 32’, αρκετά έξω από την περιοχή, με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ!

Το πρώτο μέλημα, του Ολυμπιακού, μετά το 1-0, ήταν να κλείσει τους χώρους. Το δεύτερο, μετά το 2-0, ήταν… επίσης να κλείσει τους χώρους. Ονειρική τακτική οργάνωση, από τον Ολυμπιακό, απόλυτη προσήλωση και δείγματα ΤΕ-ΡΑ-ΣΤΙ-ΑΣ ομάδας, με απόλυτο έλεγχο στο παιχνίδι! Ενδεικτικό της οργάνωσης του Ολυμπιακού είναι ότι η Τότεναμ αναγκαζόταν να καταφύγει σε σέντρες. Από δεξιά, αλλά και από αριστερά. Τις οποίες τα στόπερ του Ολυμπιακού «καθάριζαν» με ευκολία. Το φάουλ του Κέιν, στο 41’, το οποίο… δεν ήταν καν φάουλ (ο Σεμέδο στην προβολή του στον Σον βρήκε μόνο μπάλα!), έστειλε την μπάλα άουτ. Ο Σα είχε πέσει σωστά, καλού-κακού. Το «Κάτι Μαγικό…» δονούσε την ατμόσφαιρα στο Tottenham Hotspur Stadium! Το ημίχρονο πλησίαζε…

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε, ωστόσο, να πάμε με 0-2 στα αποδυτήρια. Ένα στιγμιαίο λάθος, μία στιγμιαία ολιγωρία και ένας κακός υπολογισμός του Μεριά, σε μία προσπάθεια να διώξει σέντρα, συρτή, του Οριέ, κόστισε ένα γκολ… ανεπίτρεπτο, για αυτό το επίπεδο. Ο στόπερ του Ολυμπιακού δεν υπολόγισε σωστά και η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του, για να φτάσει στον αμαρκάριστο Άλι, ο οποίος με κοντινό πλασέ μείωσε, στις καθυστερήσεις. Ο Θρύλος είχε το προβάδισμα, αλλά έπρεπε να είναι, πλέον, πολύ πιο προσεκτικός…

Η «επανάληψη»

Ο Ολυμπιακός μπήκε δίχως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο. Η Τότεναμ αναμενόταν να πιέσει πολύ. Και Ο Ολυμπιακός έπρεπε να είναι έτοιμος. Οι γηπεδούχοι, επίσης, δεν είχαν άλλη αλλαγή. Ο Σάντσες απείλησε με… κάτι σαν κεφαλιά, στο 48’, αλλά ήταν άστοχος. Ο Ελ Αραμπί έδινε τρομερές μάχες μπροστά και σε μία από αυτές κέρδισε ένα φάουλ, το οποίο στο 49’, έφερε μία καλή ευκαιρία, με παραλίγο γκολ του ιδίου, από την εκτέλεση του Μασούρα! Η ευκαιρία χάθηκε και η μπάλα, ως γνωστόν… τιμωρεί. Ένα λεπτό μετά, στο 50’ ο Ολυμπιακός δέχθηκε την ισοφάριση, σε μία φάση, η οποία άρχισε από πλάγιο, το οποίο προήλθε από φάουλ του Μόουρα, επάνω στον Τσιμίκα, το οποίο όμως δεν δόθηκε ποτέ. Η αριστερή πλευρά ολιγώρησε, με τον Μασούρα να μην κλείνει το κενό και τον Μόουρα να γυρίζει από δεξιά και τον Κέιν να σκοράρει, από το κέντρο της περιοχής. Στο μεταξύ, η Μπάγερν σκόραρε και δεύτερο γκολ, στο Βελιγράδι…

Ο Ολυμπιακός είχε… «πουλήσει φθηνά» το εκπληκτικό του προβάδισμα, αλλά έδειχνε, ακόμη και με το ματς στο 2-2, να είναι ανώτερος από την Τότεναμ! Κάθε φορά που έβγαινε στην επίθεση, έδειχνε ικανός να απειλήσει, ενώ κρατούσε την μπάλα και το ματς είχε, πλέον, ισορροπία. Προθερμαίνονταν, στο μεταξύ, ο Βαλμπουενά και ο Ραντζέλοβιτς. Ο Μουρίνιο έβαλε στην θέση του Μόουρα, τον Σισικό, στο 61’. Ο Βραζιλιάνος έδειξε… ξενερωμένος! Χειροκρότησε, ωστόσο, τον κόσμο. Ο Αλντερβάιρελντ πήρε κίτρινη στο 62’ και την ίδια στιγμή η Μπάγερν μετέτρεπε σε θρίαμβο, τη νίκη της, στο Βελιγράδι… Ο Μεριά έδειχνε σαφώς επηρεασμένος, από το λάθος του και έδειχνε λίγο… φοβικός, στις ενέργειές του. Πάλευε, όμως. Και δεν το έβαζε κάτω. Έκοψε τρομερή παράλληλη «ξυραφιά» του Σον, με τον Κέιν να… παραμονεύει για γκολ!

Ο Μπουχαλάκης έκοψε με φάουλ τον Ντέλε Άλι και πήρε κίτρινη στο 68’, με τον Εγγλέζο να… επελαύνει κατά μέτωπον! Το ματς έμενε στο 2-2, με την Τότεναμ να έχει μετριάσει την επιθετική της δραστηριότητα. Αυτή η στατική φάση ήταν δύσκολη… Πέρασε, όμως, ακολουθούμενη από μία κάρτα στον Τσιμίκα, για μαρκάρισμα. «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ! ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» ακουγόταν δυνατά, στις εξέδρες του Tottenham Hotspur Stadium! Ο κόσμος έδινε τη δική του «μάχη», στην εξέδρα. Πάντα στο πλευρό της ομάδας.

Η Τότεναμ βρήκε ένα τρίτο γκολ από… σπόντα! Ο Ντέλε Άλι ελίχθηκε από αριστερά, μέσα στην περιοχή, σέντραρε, ο Σον με το κεφάλι άλλαξε… ελάχιστα την πορεία της μπάλας, πηγαίνοντας να πάρει την κεφαλιά και την έστρωσε στον Οριέ, ο οποίος στο δεύτερο δοκάρι, με σουτ, σκόραρε. Ο Σα δεν κατάφερε να αντιδράσει, στο πολύ καλό σουτ του Οριέ, ενώ αμέσως μπήκε στο ματς ο Βαλμπουενά, αντί του Μπουχαλάκη. Ο Ολυμπιακός όμως δεν πρόλαβε να αντιδράσει και από μία στατική φάση, ο Κέιν βρήκε δεύτερο γκολ στο ματς και έκανε το 4-2… Στο 77’ το παιχνίδι είχε, πλέον, τελείως διαφορετική τροπή, σε σχέση με το πως κύλησε στο πρώτο μέρος… Ο Ραντζέλοβιτς μπήκε στο ματς στο 78’, αντί του Ποντένσε. Ο Μουρίνιο έβγαλε τον Ντέλε Άλι στο 83’ και έβαλε τον Εντομπελέ. Πλέον το ματς έδειχνε να κυλά… γρήγορα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έψαχνε ένα γκολ, για να ξαναμπεί στο… κόλπο. Ο Ελ Αραμπί άφησε την θέση του στον Γκερέρο, στο 85’ και έτσι ο Μαρτίνς έκλεισε τις αλλαγές του. Δυστυχώς, οι παίκτες που μπήκαν στο ματς, δεν κατάφεραν να βοηθήσουν περισσότερο, αφού και οι δυνάμεις της ομάδας, σιγά-σιγά στέρευαν. Το ματς έληξε με το σκορ στο 4-2, αν και ο Θρύλος το πάλεψε, μέχρι το τέλος, να μειώσει…

ΤΟΤΕΝΑΜ (Ζοζέ Μουρίνιο): Γκαζανίγκα, Ρόουζ, Αλντερβάιρελντ, Σάντσες, Οριέ, Ντάιερ (27’ Έρικσεν), Γουίνκς, Ντέλε Άλι (83’ Εντομπελέ), Λούκας (61’ Σισοκό), Σον, Κέιν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τσιμίκας, Μεριά, Σεμέδο, Ομάρ, Γκιγέρμε, Μπουχαλάκης (75’ Βαλμπουενά), Καμαρά, Μασούρας, Ποντένσε (78’ Ποντένσε), Ελ Αραμπί (85’ Γκερέρο).

Διαβάστε επίσης

Ένα λάθος άλλαξε τα πάντα…

Ένα λάθος άλλαξε τα πάντα…

Το λάθος του Μεριά στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, του Τότεναμ-Ολυμπιακός στο Λονδίνο, έφερε το ματς… τούμπα. Κρίμα…