Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Pedro Martins: Sic Parvis Magna*

Pedro Martins: Sic Parvis Magna*
Κυριακή, 10 Μαΐου 2020 - 22:45

Απρίλιος 2018. Ο Ολυμπιακός, μετά την κατάκτηση 7 συνεχόμενων πρωταθλημάτων βιώνει τη δύση της πρώτης δυναστείας του επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη. Η ομάδα, παρά την δυναμική αγωνιστική της επάνοδο στη μέση της σεζόν και την κατάκτηση του πρωταθλήματος χειμώνα, μοιάζει να υποκύπτει τελικά στην παρασκηνιακή επικράτηση των δικεφάλων Βορρά και Νότου και στον βρώμικο εξωαγωνιστικό πόλεμο που διεξάγεται σε βάρος της.

Ο κόσμος, που παρόλα αυτά γεμίζει το γήπεδο και συσπειρώνεται, μοιάζει απογοητευμένος από το προδιαγεγραμμένο φινάλε μιας «σημαδεμένης» σεζόν και ένα πέπλο εσωστρέφειας και δυσπιστίας διογκώνεται πάνω από το λιμάνι, όσο παράλληλα μαίνεται ένας δικαστηριακός πόλεμος ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο ερυθρόλευκος οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι, σε αγωνιστικό επίπεδο, ο ορθότερος και πιο ενδεδειγμένος δρόμος για την ανάκτηση της εγχώριας κυριαρχίας του και την ανασύσταση της δυναστείας του δεν είναι τα επιφανειακά (και συχνά υπερκοστολογημένα) μπαλώματα στο ρόστερ και οι αλλαγές προπονητών αλλά η ρηξικέλευθη και ολική αναδόμηση σύσσωμου του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ένας δρόμος που παρόλα αυτά απαιτούσε υπομονή και πίστη στο πλάνο από την ερυθρόλευκη κερκίδα, που εδώ και 20 χρόνια ήταν εθισμένη στους τίτλους και στις επιτυχίες.

Ποιος όμως θα ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να επωμιστεί το ασύλληπτης δυσκολίας εγχείρημα του χτισίματος μιας ομάδας με υπομονή, πλάνο και ποδοσφαιρική λογική, και μάλιστα με προοπτική τουλάχιστον τριετίας;

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός τις άλλες δύο φορές που έχασε πρωτάθλημα από το 1996, προχώρησε σε λύσεις προπονητών (2004-Μπάγιεβιτς, 2010-Βαλβέρδε) που ήδη είχαν παρουσιάσει επιτεύγματα στον ερυθρόλευκο πάγκο και τύγχαναν απόλυτης αποδοχής από την ερυθρόλευκη κερκίδα, γεγονός που συνεπαγόταν επιείκειας και πίστωσης χρόνου στα πρόσωπα τους.

Παρόλα αυτά, τον Απρίλιο του 2018, η διοίκηση έδρασε γενναία επιλέγοντας έναν άγνωστο στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό coach: τον Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Πορτογάλος με το επιφανειακά ατημέλητο παρουσιαστικό, έπιασε λιμάνι χωρίς να έχει να παρουσιάσει τη λάμψη του Μίτσελ, τις περγαμηνές του Μάρκο Σίλβα ή του Λεονάρντο Ζαρντίμ και το χάρισμα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Μοναδικό του εχέγγυο ήταν το όμορφο ποδόσφαιρο που είχε παρουσιάσει ως πρώτος προπονητής σε μικρομεσαίες ομάδες της χώρας του και ισχυρότερα εφόδια του η άγνοια κινδύνου και η απύθμενη όρεξη του για δουλειά. Τα χαρακτηριστικά του αυτά τον έκαναν να ξεχωρίσει από την αρχή, και του έδωσαν πίστωση χρόνου όταν τα πράγματα εξελίσσονταν με τρόπο διαφορετικό από τον επιθυμητό.

Από τα πρώτα του κιόλας παιχνίδια στον πάγκο του Ολυμπιακού, παρουσίασε μια ομάδα που, παρά τις τρανταχτές της ατέλειες, έβγαζε μάτι ότι είναι δουλεμένη σε ανεξήγητο για την εποχή βαθμό. Οι, σχεδόν απροσδόκητα, νικηφόροι αγώνες του Αυγούστου του 2018 εναντίον της Burnley που σφράγισαν το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League εκείνης της σεζόν, αποτέλεσαν το πρώτο ουσιαστικό δείγμα γραφής του Πορτογάλου, αλλά και μία ηχηρότατη δήλωση του προς αυτούς που είχαν προδικάσει μία πρόωρη απόλυση του: «Ήρθα για να μείνω!»

Την πρώτη σεζόν στα χέρια του Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός υπήρξε μια καλοδουλεμένη ομάδα που παρουσίασε ποδόσφαιρο δυσανάλογα όμορφο για τα Ελληνικά δεδομένα, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από τις Ευρωπαϊκές του αγωνιστικές υπερβάσεις. Οι αυτοματισμοί, οι αλληλοκαλύψεις, το ξεκάθαρο επιθετικό πλάνο και ο σαφής αγωνιστικός προσανατολισμός ήταν ευδιάκριτα ακόμη και στο πιο αδαές ποδοσφαιρικά μάτι. Παρόλα αυτά, η έλλειψη έμπειρων παικτών και οι ατέλειες στη στελέχωση των νευραλγικότατων θέσεων του επιθετικού και του κεντρικού αμυντικού, στοίχισαν στο σύνολο και τον ίδιο τον Πορτογάλο το ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο φυσικά σε συνθήκες κανονικότητας και όχι ασπρόμαυρης, ασύδοτης παρασκηνιαρχίας θα μπορούσε έστω να διεκδικήσει μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Βέβαια, αν ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς είχε εξασφαλισμένους έξι βαθμούς από ομάδες που αποδεδειγμένα προπονούνταν σε εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη και αν διέθετε συλλόγους-δορυφόρους στη μισή Ελληνική επαρχία, ίσως να έκοβε εκείνος πρώτος το νήμα. Βέβαια, στην Ελλάδα του 2019, την ιστορία δεν την γράφουν οι ηθικοί νικητές, αλλά εκείνοι που έχουν στο payroll τους αξιωματούχους και αργυρώνητους κονδυλοφόρους.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ερυθρόλευκου οργανισμού παρόλα αυτά, και η έμπρακτη απόδειξη της σωστής κατεύθυνσης που ακολουθεί αγωνιστικά ο σύλλογος, ήταν ότι μετά από μια αποτυχημένη σε επίπεδο τίτλων σεζόν, η καρέκλα του Μαρτίνς δεν έτριξε ούτε για μία στιγμή, ούτε από τη διοίκηση ούτε από τους οπαδούς. Η θέση του ισχυροποιήθηκε, το ρόστερ ενισχύθηκε με παίκτες της αρεσκείας του και ο Ολυμπιακός ήταν πλέον μία ομάδα 100% δική του.

Στη δεύτερη του σεζόν, σαφώς πιο ώριμος και πιο συνειδητοποιημένος, ο Πορτογάλος προπονητής κατάφερε αυτό που έμοιαζε μέχρι εκείνη τη στιγμή ακατόρθωτο: Να παράγει ακόμη πιο εντυπωσιακό έργο, να παίξει όμορφο ποδόσφαιρο, να βελτιώνει τους παίκτες του ατομικά, να συντρίψει τον εγχώριο ανταγωνισμό, να πραγματοποιήσει Ευρωπαϊκές υπερβάσεις, να τον λατρέψει μια κερκίδα που ζει και πεθαίνει για τις φιέστες των Μαίων, να σφυρηλατήσει ένα αρμονικό κλίμα στα παραδοσιακά ηλεκτρισμένα ερυθρόλευκα αποδυτήρια και να διατηρεί το χαρακτήρα της ομάδας ακέραιο παρά τις ατυχίες και τις αποχωρήσεις. Κοινώς, να κάνει τους πάντες στον Πειραιά ευτυχισμένους.

Η σημερινή, διετής ανανέωση του συμβολαίου του αποτελεί, πέρα από μία έμπρακτη αναγνώριση του έργου του ίδιου του Μαρτίνς, και ένα μεγάλο βήμα για τον σύλλογο. Ένας προπονητής που δέχθηκε πολύ πιο συμφέρουσες οικονομικά προτάσεις από την Αραβία, προτιμά να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, μένοντας πιστός στην πολύ δυνατή σχέση που έχει χτίσει με τη διοίκηση και με τον κόσμο, και να συνεχίσει να μεγαλώνει μία ομάδα που έχει μπροστά της ένα λαμπρό μέλλον: τον δικό του Ολυμπιακό!

(*Η φράση αποδίδεται στον Sir Francis Drake, θαλασσοπόρο και ναύαρχο της Βασίλισσας Ελισσάβετ κατά τον 16ο αιώνα, και μεταφράζεται ελεύθερα ως «Μεγαλείο από ταπεινό ξεκίνημα».)

ΚυρΣάββας

Διαβάστε επίσης

Αποκλεισμένος ο Γραμμένος...

Αποκλεισμένος ο Γραμμένος...

FIFA, UEFA ρίχνουν ευθύνες στην ΕΠΟ για την κατάντια του ποδόσφαιρο, θεωρούν πως δεν μπορούν να συνεργαστούν μαζί του, επειδή δεν πέρασε τις μεταρρυθμίσεις τους...

Ο Σουντανί επιστρέφει! (photo)

Ο Σουντανί επιστρέφει! (photo)

Ο Αλγερινός άσος του Ολυμπιακού, μετά την καραντίνα στην Κροατία, μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα...