Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η «ακτινογραφία» του Κάιπερς (photos)

Η «ακτινογραφία» του Κάιπερς (photos)
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 - 13:01
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Κανονικά ο Μπιόρν Κάιπερς, ο οποίος ορίστηκε στον ημιτελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο 47χρονος Ολλανδός ρέφερι, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ (η οικογένειά του έχει τρία και ένα κομμωτήριο) είναι από τους πιο γνωστούς διαιτητές στην Ευρώπη. Έχει το σήμα της FIFA από το 2006 και συνολικά σφύριξε 150 διεθνείς αγώνες. Με δυο λόγια θεωρείται από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ρέφερι.

Στο παλμαρέ του Κάιπερς φιγουράρουν ένας τελικός του Champions League (Ρεάλ-Αθλέτικο Μαδρίτης 4-1 το 2014) και δυο τελικού του Europa League, πιο συγκεκριμένα του 2018 (Μαρσέιγ-Αθλέτικο Μαδρίτης 0-3 και του 2013 Μπενφίκα-Τσέλσι 1-2. Επίσης, έχει σφυρίξει αρκετούς ημιτελικούς του Champions League: Μπαρτσελόνα-Λίβερπουλ 3-0 το 2019, Μπάγερν-Ρεάλ 1-2 το 2018, Γιουβέντους-Μονακό 2-1 το 2017 και Ντόρτμουντ-Ρεάλ 4-1 το 2013 αλλά και Europa League.

Σε μια μυστική έκθεση της Oλλανδικής επιτροπής διαιτητών, ο Κάιπερς χαρακτηρίστηκε καλός αλλά αλαζονικός, κατηγορήθηκε ότι σκέφτεται πάρα πολύ τον εαυτό του. Αξιο αναφοράς ότι ως μέρος της προετοιμασίας του συνηθίζει να παρακολουθεί αγώνες των ομάδων που θα παίξει, για να ξέρει τις αντιδράσεις των παικτών που θα έχει στο γήπεδο. Τώρα έχει και περισσότερο χρόνο, δεδομένου ότι το Ολλανδικό πρωτάθλημα έχει διακοπεί από τον Μάρτιο.

Το 2011, όταν επιλέχθηκε για το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (Μπαρτσελόνα-Πόρτο 2-0) ο ολλανδικός αθλητικός Τύπος επιτέθηκε άγρια στον Κάιπερς, γράφοντας ότι τον έβαλαν σε αυτό το ματς, διότι κατάγεται από την ίδια ολλανδική επαρχία με τον Γιάαπ Ουίλενμπεργκ, τότε υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην επιτροπή διαιτησίας της UEFA!

Ο Κάιπερς ήταν υποψήφιος για να σφυρίξει τον τελικό του Champions League το 2012, αλλά λέγεται πως «κόπηκε» από τον Κολίνα, διότι είχε δηλώσει μετά τον προημιτελικό Μπαρτσελόνα-Μίλαν ότι ήταν ικανοποιημένος με την απόδοσή του και τα πέναλτι που είχε σφυρίξει, ενώ η ντιρεκτίβα της UEFA είναι να μην γίνονται δηλώσεις για κανέναν λόγο.

Ο Ολλανδός ρέφερι έχει σφυρίξει δυο αγώνες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Στις 19 Μαρτίου 2014, Μάντσεστερ-Ολυμπιακός 3-0 για τη φάση των «16» του Champions League. Επίσης, διαιτήτευσε Σάλκε-Ολυμπιακός 1-0 στις 21 Νοεμβρίου 2012 για τη φάση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης.

Παράπονα από Ολυμπιακό

Στο ματς του Μάντσεστερ ο Κάιπερς είχε αφήσει με πολλά παράπονα τον Ολυμπιακό. Με τον επόπτη να το υποδεικνύει, ο Κάιπερς έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Χολέμπας πάνω στον Φαν Πέρσι και ο Ολλανδός δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα στο 25' έκανε το 1-0 για την Γιουνάιτεντ. Το 3-0 έγινε με απευθείας χτύπημα φάουλ (το είχε δώσει πολύ εύκολα ο Κάιπερς) του Φαν Πέρσι στο 52'.

Στο ματς Σάλκε-Ολυμπιακός 1-0 οι «ερυθρόλευκοι» φώναξαν για ένα πέναλτι. Στο 75' ο Αμπντούν έπεσε εντός περιοχής, έπειτα από μαρκάρισμα του Ματίπ, όμως ο Κάιπερς έκλεισε τα μάτια στην παράβαση.

Ο Κάιπερς στη Ρόδο

Πριν από τον τελικό του Europa League του 2018 Μαρσέιγ-Αθλέτικο Μαδρίτης, ο Κάιπερς προετοιμάστηκε στη Ρόδο, καθώς είναι φίλος με τον Σιδηρόπουλο! Είχε πάει στη Ρόδο και τον Οκτώβριο του 2017, όπου μίλησε στους διαιτητές της ΕΠΣ Δωδεκανήσου για την τώρα καριέρα του αλλά και για τα σχέδια του για το μέλλον αλλά και πως θα πρέπει να είναι ένας διαιτητής σήμερα, με την τεχνολογία στο πλευρό του και με τις μεγάλες απαιτήσεις. Βλέπετε και την σχετική φωτογραφία, ενώ στο άλλο στιγμιότυπο είναι με το μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ (σ.σ. με το μπλοκ του ΠΑΟΚ) και πρόεδρο της ΕΠΣ Δωδεκανήσου, Παναγιώτη Διακοφώτη.

Ο Κάιπερς πήγε στη Ρόδο και πέρσι τον Απρίλιο, όπου έκανε Πάσχα μαζί με τους Σιδηρόπουλο και Διακοφώτη.

Διαβάστε επίσης