Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αποκάλυψη: Η εκλογική μελέτη της UEFA αδειάζει ΕΠΟ και Γραμμένο

Αποκάλυψη: Η εκλογική μελέτη της UEFA αδειάζει ΕΠΟ και Γραμμένο
Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020 - 23:31
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ο κύβος ερρίφθη! Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη προσχέδιο του μνημονίου και αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή, μετά και τις συναντήσεις που είχε ο Διευθυντής των Ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Το προσχέδιο εκθέτει τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Ευάγγελο Γραμμένο, ο οποίος διατυμπάνιζε ότι οι ενώσεις πρέπει να ψηφίζουν για τις ομοσπονδίες, καθώς η ανάλυση των διεθνών ομοσπονδιών, μπορεί να θεωρηθεί και ότι, εμμέσως, θέτει θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ.

Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του μνημονίου αναφέρεται ότι δεν είναι κόκκινη γραμμή το να μην αναδεικνύουν παράγοντες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου (σ.σ. στην Ελλάδα ψηφίζουν οι ΕΠΣ) τη διοίκηση της ΕΠΟ. Πιο συγκεκριμένα, οι ξένοι εμπειρογνώμονες των διεθνών ομοσπονδιών αναλύουν ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 20 διαφορετικά εκλογικά συστήματα.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, στη Νορβηγία, η διοίκηση της ομοσπονδίας αναδεικνύεται με την ψήφο 3.000 σωματείων, Άλλο ένα παράδειγμα η Μολδαβία όπου στις εκλογές της ομοσπονδίας συμμετέχουν αναλογικά οι λίγκες, τα σωματεία, οι προπονητές, ενώ στην Αλβανία οι ενώσεις έχουν οκτώ ψήφους και 50 οι λίγκες και οι εκπρόσωποι των προπονητών, των διαιτητών και άλλων φορέων.

Από τις 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που υπέγραψαν τη συμφωνία για το μνημόνιο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ, Κρεγκ Κλαρκ υπάρχει ανοιχτή γραμμή της Κυβέρνησης με τους αξιωματούχους των διεθνών ομοσπονδιών, απόδειξη ότι η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση των κληρώσεων του Champions League και του Europa League, στις 2 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης