Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αυτός είναι ο Κάιπερς που σφυρίζει τον τελικό Κυπέλλου

Αυτός είναι ο Κάιπερς που σφυρίζει τον τελικό Κυπέλλου
Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020 - 16:08
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Για δεύτερη φορά ο Ολλανδός, Μπιορν Κάιπερς σφυρίζει αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Ολλανδός ρέφερι είναι αυτός που αντικαθιστά τον Γερμανό Μπριχ και τους βοηθούς του, ενώ έχει είχε έρθει και για τον ημιτελικό Κυπέλλου, Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ.

Ασφαλώς και πρόκειται για επιλογή από το πάνω ράφι, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς ρέφερι. Ο 47χρονος Ολλανδός ρέφερι, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ (η οικογένειά του έχει τρία και ένα κομμωτήριο) είναι από τους πιο γνωστούς διαιτητές στην Ευρώπη. Έγινε διεθνής το 2006 και συνολικά σφύριξε 150 διεθνείς αγώνες.

Στο παλμαρέ του Κάιπερς φιγουράρουν ένας τελικός του Champions League (Ρεάλ-Αθλέτικο Μαδρίτης 4-1 το 2014) και δυο τελικού του Europa League, πιο συγκεκριμένα του 2018 (Μαρσέιγ-Αθλέτικο Μαδρίτης 0-3 και του 2013 Μπενφίκα-Τσέλσι 1-2. Επίσης, έχει σφυρίξει αρκετούς ημιτελικούς του Champions League: Μπαρτσελόνα-Λίβερπουλ 3-0 το 2019, Μπάγερν-Ρεάλ 1-2 το 2018, Γιουβέντους-Μονακό 2-1 το 2017 και Ντόρτμουντ-Ρεάλ 4-1 το 2013 αλλά και Europa League.

Σε μια μυστική έκθεση της Oλλανδικής επιτροπής διαιτητών, ο Κάιπερς χαρακτηρίστηκε καλός αλλά αλαζονικός, κατηγορήθηκε ότι σκέφτεται πάρα πολύ τον εαυτό του. Άξιο αναφοράς ότι ως μέρος της προετοιμασίας του συνηθίζει να παρακολουθεί αγώνες των ομάδων που θα παίξει, για να ξέρει τις αντιδράσεις των παικτών που θα έχει στο γήπεδο. Τώρα έχει και περισσότερο χρόνο, δεδομένου ότι το Ολλανδικό πρωτάθλημα έχει διακοπεί από τον Μάρτιο.

Το 2011, όταν επιλέχθηκε για το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (Μπαρτσελόνα-Πόρτο 2-0) ο ολλανδικός αθλητικός Τύπος επιτέθηκε άγρια στον Κάιπερς, γράφοντας ότι τον έβαλαν σε αυτό το ματς, διότι κατάγεται από την ίδια ολλανδική επαρχία με τον Γιάαπ Ουίλενμπεργκ, τότε υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην επιτροπή διαιτησίας της UEFA!

Ο Κάιπερς ήταν υποψήφιος για να σφυρίξει τον τελικό του Champions League το 2012, αλλά λέγεται πως «κόπηκε» από τον Κολίνα, διότι είχε δηλώσει μετά τον προημιτελικό Μπαρτσελόνα-Μίλαν ότι ήταν ικανοποιημένος με την απόδοσή του και τα πέναλτι που είχε σφυρίξει, ενώ η ντιρεκτίβα της UEFA είναι να μην γίνονται δηλώσεις για κανέναν λόγο.

Ο Ολλανδός ρέφερι έχει σφυρίξει δυο αγώνες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Στις 19 Μαρτίου 2014, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ολυμπιακός 3-0 για τη φάση των «16» του Champions League. Επίσης, διαιτήτευσε Σάλκε-Ολυμπιακός 1-0 στις 21 Νοεμβρίου 2012 για τη φάση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης.

Στο ματς του Μάντσεστερ ο Κάιπερς είχε αφήσει με πολλά παράπονα τον Ολυμπιακό. Με τον επόπτη να το υποδεικνύει, ο Κάιπερς έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Χολέμπας πάνω στον Φαν Πέρσι και ο Ολλανδός στο 25', από την άσπρη βούλα, έκανε το 1-0 για την Γιουνάιτεντ. Το 3-0 έγινε με απευθείας χτύπημα φάουλ (το είχε δώσει πολύ εύκολα ο Κάιπερς) του Φαν Πέρσι στο 52'.

Στο ματς Σάλκε-Ολυμπιακός 1-0 οι «ερυθρόλευκοι» φώναξαν για ένα πέναλτι. Στο 75' ο Αμπντούν έπεσε εντός περιοχής, έπειτα από μαρκάρισμα του Ματίπ, όμως ο Κάιπερς έκλεισε τα μάτια στην παράβαση.

Σχετικά με τη διαιτητική ομάδα του τελικού, ο Κλάτενμπεργκ άλλαξε μόνο τους ξένους. Η Κουρομπύλια και ο Δαγκλής είχαν οριστεί και με τον Μπριχ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δαγκλής δεν υπήρξε ποτέ διεθνής ρέφερι, ούτε έχει μεγάλη εμπειρία ως διαιτητής της πρώτης κατηγορίας. Αρα, βάζουν έναν λοχία να κρίνει έναν στρατηγό. Όπως και έκανε και ο Πέρέιρα. Ασχετα, αν η έκθεσή του δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ο Κάιπερς είναι φίλος με τον Σιδηρόπουλο (Δωδεκανήσου). Στο παρελθόν έχει βρεθεί και στη Ρόδο για διακοπές.

Αναλυτικά η διαιτητική ομάδα του τελικού Κυπέλλου, ΑΕΚ-Ολυμπιακός:

Διαιτητής: Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία)

Βοηθοί: Σάντερ Φαν Ρούκελ (Ολλανδία)

Ερβιν Γιαν Ζόσεφ Ζέινστρα (Ολλανδία)

4ος: Ροβ Ντιεπέρινκ (Ολλανδία)

VAR: Πάουλους Φαν Μπούκελ (Ολλανδία)

AVAR: Χρυσούλα Κουρομπύλια (Δ. Αττικής)

Παρατηρητής: Χρήστος Δαγκλής (Μακεδονίας)

Διαβάστε επίσης