Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

FIFA και UEFA... γκρεμίζουν την ΕΠΟ

FIFA και UEFA... γκρεμίζουν την ΕΠΟ
Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021 - 00:43
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

FIFA και UEFA αποφάσισαν να δηλώσουν ότι... υπάρχουν (;) και ετοιμάζουν το «γκρέμισμα» της ΕΠΟ. Για την ακρίβεια δρομολογούν μεγάλες καταστατικές αλλαγές για να την κάνουν μια κανονική ομοσπονδία.

Για αυτό μέσα σε 15 μέρες έστειλαν και δεύτερο κλιμάκιο στην Αθήνα. «Συζητήθηκαν διεξοδικά οι τροποποιήσεις του καταστατικού της ΕΠΟ, προκειμένου αυτό να εναρμονιστεί στις προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης και το τελικό κείμενο να εισαχθεί σε προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και εν συνεχεία να τεθεί προς ψήφιση στην προγραμματισμένη για τις 25 Ιουνίου Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΟ για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Πάρκο Γουδή.

Και για όσους δεν κατάλαβαν, η ίδια ανακοίνωση αναφέρει: «Οι απεσταλμένοι των διεθνών ποδοσφαιρικών Αρχών επανέλαβαν τη σημασία της υλοποίησης της Ολιστικής Μελέτης».

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι FIFA, UEFA θέλουν να δρομολογήσουν νέα σελίδα για την ΕΠΟ, με αφετηρία την Ολιστική Μελέτη. Το διάστημα 12-14 Μαΐου είχε έρθει κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Κέβιν Λαμούρ, τον διευθυντή εθνικών ομοσπονδιών Ζόραν Λάκοβιτς και το μέλος της διεύθυνσης εθνικών ομοσπονδιών Μάριο Γεωργίου.

Ακολούθησε και δεύτερη αποστολή, παρέμεινε τις δυο τελευταίες μέρες, αυτή τη φορά με κλιμάκιο νομικών: «Την αντιπροσωπεία της FIFA και της UEFA, τα μέλη της οποίας είχαν διήμερη συνεργασία με τη Διοίκηση και νομικούς-στελέχη της ΕΠΟ, αποτελούσαν οι Ρολφ Τάνερ (επικεφαλής διακυβέρνησης ομοσπονδιών της FIFA), Λούκα Νικόλα (επικεφαλής διακυβέρνησης ομοσπονδιών της UEFA), Μάριος Γεωργίου (στέλεχος της διεύθυνσης εθνικών ομοσπονδιών της UEFA), Γιαν Χάφνερ (νομικός της UEFA)».

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η UEFA, μαζί με τη FIFA και με σύμμαχο την Κυβέρνηση, πιέζουν στο μέγιστο. Όμως, δεν αρκεί το να κατατεθούν οι καταστατικές αλλαγές, πρέπει να τις ψηφίσει το σύνολο των ΕΠΣ αφού χρειάζονται 51 ψήφοι.

Ιδού μερικές από τις αλλαγές που θα πάνε προς ψήφιση:

-Πρέπει να μπει στο καταστατικό και στη συνέχεια να προσληφθούν από την ΕΠΟ: Διευθύνων Σύμβουλος, αναπληρωτής Δ/Σ και Τεχνικός Διευθυντής.

-Να αλλάξει ο ρόλος της ΕΕ της ΕΠΟ και να είναι μόνο για εκπονεί στρατηγική. Τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι αποκλειστική ευθύνη του CEO χωρίς παρεμβάσεις.

-Να προχωρήσει η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

-Η ΓΣ της ΕΠΟ να αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων του ποδοσφαίρου με επαρκή και δίκαιη ισορροπία στην αναλογία των ψήφων.

-Τα μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να είναι εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ήδη 17 (αριθμός που χαρακτηρίζεται ως υψηλός) και πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχει ισορροπία εκπροσώπησης των σημαντικών φορέων (αναλογία εκλεγμένων από επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο). Θα δεχθούν οι πρόεδροι των ΕΠΣ που είναι στην ΕΕ να παραιτηθούν;

-Οι αποφάσεις σε θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

-Πρέπει να καθιερωθεί και αφού ψηφιστεί να καθιερωθεί πενταμελής Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης & Συμμόρφωσης. Σκοπός της θα είναι η επιτήρηση, οι οδηγίες και ο έλεγχος όλων των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης