Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στο χείλος του γκρεμού με απειλή έκπτωσης Δημητρίου και ΕΠΟ!

Στο χείλος του γκρεμού με απειλή έκπτωσης Δημητρίου και ΕΠΟ!
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 - 15:11
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο περνά το ελληνικό ποδόσφαιρο εξαιτίας της καταγγελίας του Κούγια στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Ο πρόεδρος της ΑΕΛ ζητεί την έκπτωση του αναπληρωτή προέδρου Παναγιώτη Δημητρίου, του αντιπροέδρου Αστέριου Αντωνίου και του ταμία Κλέαρχου Τζαφέρη και αιτία αποτελεί η απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ, όπου πλειοψήφησαν, και κατάργησαν τις αδειοδοτήσεις για δέκα ομάδες της Super League 2.

Οι τρεις παράγοντες βγήκαν στη... σέντρα και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της ομοσπονδίας και των ενώσεών τους, μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ που κατάργησε την προαναφερόμενη απόφαση-έκτρωμα, εκθέτοντας όχι μόνο τους ίδιους αλλά και ολόκληρη την ομοσπονδία που έσπευσε να την υιοθετήσει, με απόφαση της ΕΕ. Πλέον η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει το λόγο, καθώς το σκεπτικό της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ επιβεβαιώνει την απόφαση-σκάνδαλο της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, όπου πλειοψήφησαν οι Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρης.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι οι τρεις Αρεοπαγίτες δικαστές αναφέρονται ξεκάθαρα σε παραβίαση του καταστατικού, άρα το Διαιτητικό Δικαστήριο «τελειώνει» τους τρεις προαναφερόμενους παράγοντες και κατ' επέκταση την ακατάλληλη ΕΠΟ. Δεν το έκανε επειδή δεν είχε αρμοδιότητα και για αυτό ο Κούγιας προσέφυγε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, η οποία από τον Σεπτέμβριο λειτουργεί με 100 % νέα σύνθεση. «Η Επιτροπή Δεοντολογίας δύναται να επιβάλλει τις ποινές που προβλέπονται στον παρόντα Κώδικα και στο Καταστατικό της ΕΠΟ για τα πρόσωπα που υπάγονται στον παρόντα Κώδικα», αναφέρει το άρθρο 5 του Κώδικα Δεοντολογίας. Μέχρι και οι ίδιοι είχαν προβλέψει τον κίνδυνο, απόδειξη ότι ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης τους είχε προειδοποιήσει να μην κάνουν καμία κίνηση που αν αλλάζει το καθεστώς των αδειοδοτήσεων.

Σύμφωνα με την καταγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία βασίζεται και στο σκεπτικό της αμετάκλητης απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ οι Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρης παραβίασαν το καταστατικό της ΕΠΟ που θεωρείται η «βίβλος» της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης, συγκεκριμένα παραβίασαν το άρθρο 35 ζ, το οποίο απαγορεύει την τροποποίηση των κανονισμών διεξαγωγής πρωταθλημάτων, όταν αυτά έχουν ξεκινήσει. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, παραβίασαν και τον κανονισμό αδειοδότησης.

Ειδικότερα, οι τρεις Αρεοπαγίτες, μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι «επομένως, η ως ληφθείσα από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων απόφαση είναι αντίθετη με τις προαναφερόμενες διατάξεις του καταστατικού και ως εκ τούτου άκυρη». Και προσθέτουν: «Περαιτέρω, με την εν λόγω απόφαση της Ε.Ε.Θ./Ε.Π.Ο. τίθενται προϋποθέσεις συμμετοχής και οργανώσεως της συγκεκριμένης διοργανώσεως της Ε.Π.Ο. ( σ.σ. του πρωταθλήματος της Super League 2 2021/2022), ενώ εισάγονται και παρεκκλίσεις από τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού Αδειοδότησης της ΕΠΟ άρθρα 49,50 και 50β) για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2021-2022), δηλαδή επέρχεται τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού, παρά το ότι είχε λάβει χώρα η έναρξη του αντίστοιχου πρωταθλήματος και υφίσταται σχετική ρητή απαγόρευση από το Καταστατικό».

Και αφού η απόφαση αναφέρει ρητά τη διάταξη του άρθρου 35 ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ υπογραμμίζει ότι «έτσι, με τη λήψη της προσβαλλομένης απόφασης παραβιάστηκε και το άρθρο 35 ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ και ως εκ τούτου αυτή είναι και για το λόγο αυτό άκυρη».

Διαβάστε επίσης