Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αυγενάκης: «Ζωή και όχι αρένα εγκληματιών, ο αθλητισμός»

Αυγενάκης: «Ζωή και όχι αρένα εγκληματιών, ο αθλητισμός»
Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022 - 12:32

Η δολοφονία του Άλκη συγκλόνισε όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη την Ελλάδα… Ένα περιστατικό το οποίο, συνδεδεμένο με την οπαδική βία, είναι κάτι πολύ περισσότερο, μεγαλύτερο και σοβαρότερο από αυτό… Ήταν μια εν ψυχρώ δολοφονία… Για το θέμα μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του υφυπουργού αθλητισμού, με αφορμή το τραγικό γεγονός στη Θεσσαλονίκη…

«Tα ξημερώματα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη συνέβη ένα αποτρόπαιο περιστατικό: η εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού παιδιού, εξαιτίας -όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία- της ποδοσφαιρικής ομάδας που συμπαθούσε.

Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός, η κοινωνία μας θρηνεί για το θύμα, για τον Άλκη Καμπανό, που προσέξτε: δεν προκάλεσε κάποιον, δεν αναμίχθηκε σε οποιαδήποτε οπαδική διαφορά, δεν βρέθηκε καν εντός ή πέριξ ενός αθλητικού γεγονότος. Περπατούσε αμέριμνος με τους φίλους του!

Ως Πολιτεία έχουμε κάνει σαφές -και έχουμε νομοθετήσει επ’ αυτού, αυστηροποιώντας το θεσμικό πλαίσιο- ότι καμία πράξη βίας δεν είναι ανεκτή και φυσικά δεν μένει ατιμώρητη. Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Ο αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών.

Κι απορρίπτονται από την κοινωνία όσοι -εις το όνομα του αθλητισμού και των τάχα διαφορών- μπορεί να τον επικαλούνται προσχηματικά για να δικαιολογήσουν τα ειδεχθή ένστικτά τους και τις έκνομες πράξεις τους.

Για όλους αυτούς υπάρχει μόνο ένας δρόμος: σύλληψη, δίκη, τιμωρία! Και είμαι βέβαιος ότι τόσο η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και η Δικαιοσύνη μας θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους και σ’ αυτή την αποτρόπαια ενέργεια, όπως πράττουν με συνέπεια για όλες τις αντίστοιχες.

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι το 2021 σε όλη την Επικράτεια πραγματοποιήθηκαν 2.530 αθλητικές εκδηλώσεις και σημειώθηκαν 118 περιστατικά οπαδικής βίας.

Τα 72 περιστατικά οπαδικής βίας έχουν να κάνουν με κάποιες από τις εν λόγω αθλητικές εκδηλώσεις (πχ μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ), και σημειώθηκαν 30 συλλήψεις. Τα υπόλοιπα 46 βασίζονται σε οπαδικά κίνητρα.

Ο αθλητισμός, το ξαναλέω, είναι χαρά. Είναι ζωή. Και απορρίπτει εκείνους που δεν έχουν θέση ανάμεσά του.

Να εκφράσω ξανά τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Άλκη Καμπανού και να καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν κάθε μορφή βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η βία δεν έχει χρώμα και οπαδικές αποχρώσεις και είναι καταδικαστέα από όλους μας».

Διαβάστε επίσης

Θα χορτάσουμε Θρύλο!

Θα χορτάσουμε Θρύλο!

Ξεκινάει από σήμερα ο Φλεβάρης… «φωτιά» για τον Ολυμπιακό, με 8 αναμετρήσεις σε 25 ημέρες!