Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Βόμβες» Κλάτενμπεργκ κατά Μπαλτάκου, Μπένετ και ΕΠΣ!

«Βόμβες» Κλάτενμπεργκ κατά Μπαλτάκου, Μπένετ και ΕΠΣ!
Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022 - 11:08
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Δεν υπάρχει καταλληλότερος να μιλήσει για την επαγγελματική διαιτησία, καθώς ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ήταν επαγγελματίας ρέφερι της Πρέμιερ Λιγκ και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα όχι μόνο στη χώρα του αλλά παγκοσμίως. Επίσης, δεν υπάρχει καταλληλότερος να μιλήσει και για την ελληνική διαιτησία (και μίλησε ρίχνοντας «βόμβες» κατά των Μπαλτάκου, Μπένετ και ΕΠΣ), με δεδομένο ότι την... έζησε για δυο χρόνια ως πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ και τώρα είναι τεχνικός σύμβουλος και εκπαιδευτής διαιτησίας της Super League.

Στην παρουσίαση που έκανε στο ΔΣ της Super League, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, ο τεχνικός σύμβουλος και εκπαιδευτής διαιτησίας της Super League ανέλυσε το σχέδιο και εξαπέλυσε βολές για τη λειτουργία της διαιτησίας στην Ελλάδα. «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ;;; ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ;;;» αναρωτήθηκε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ και όλα αυτά τα είχε σημειωμένα με κεφαλαία γράμματα στις σημειώσεις του. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε παραδείγματα «που υποδηλώνουν ότι υπήρξε κάποια επιρροή στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και επομένως είναι σημαντικό η νέα εταιρεία να παρέχει πλήρη ανεξαρτησία».

Στις καταγγελίες του για τις ποδοσφαιρικές ενώσεις τόνισε ότι «οι πρόεδροι των ΕΠΣ ζητάνε να προωθηθούν οι διαιτητές , όχι με βάση την απόδοση τους». Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις τους για τους πίνακες που έκανε το περασμένο καλοκαίρι αλλά και στη δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου έκανε δήλωση «ότι θα λύσει αυτός το θέμα με το που συγκροτηθεί η νέα η Επιτροπή Διαιτησίας».

Μετά ασχολήθηκε με το νυν πρόεδρο της ΚΕΔ και πρώην συνεργάτη του, Στιβ Μπένετ:

-«Πράγματι είδαμε, με τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας που ήταν επίσης μέλος και στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας που αποφάσισε τις λίστες των διαιτητών τον Ιούλιο του 2022 να κάνει τελικά αυτές τις αλλαγές».

-«Αυτές οι προαγωγές διαιτητών δεν έγιναν σύμφωνα με την απόδοση τους και όχι με βάση τον πίνακα κατάταξης που συμπεριλαμβάνει όλα τα κριτήρια αξιολόγησης . Ένα παράδειγμα αυτού ήταν ότι ένας διαιτητής αγώνα που προήχθη ήταν 97ο στον πίνακα κατάταξης».

-«Στις τροποποιημένες λίστες που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, είδα έναν παρατηρητή που ανέβηκε από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κατευθείαν στη Super League 1, χωρίς προηγουμένως τα υπεύθυνα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να έχουν συνεργαστεί με τον εν λόγω παρατηρητή και να γνωρίζουν την δουλειά του. Επίσης, αυτή η αναβάθμιση ήταν ενάντια στους κανονισμούς διαιτησίας».

- «Γίναμε επίσης μάρτυρες όταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έκανε αλλαγή ορισμού διαιτητή όταν ο Πρόεδρος της ΕΠΟ μετά από συμβούλιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ έκανε προσωπικό τηλεφώνημα στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας για να συζητηθεί αλλαγή ορισμού διαιτητών. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο ορισμός άλλαξε». Αυτό αφορά στον ορισμό του Σιδηρόπουλου στον αγώνα Παναθηναϊκού-ΑΕΚ 1-2.

Δεν έλειψαν και οι αιχμές του Κλάτενμπεργκ στους Ελληνες παράγοντες της ΚΕΔ:

«Θέλω να αναφέρω ένα σαφές παράδειγμα: Όλα τα ξένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας ήταν υπεύθυνα μόνο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο επιλεγμένα από την UEFA. Η υποεπιτροπή ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αποτελούνταν από ελληνικά μέλη με έδρα τα γραφεία της ΕΠΟ».

Αναλυτικά όσα είπε ο Κλάτενμπεργκ στο ΔΣ της Λίγκας (1/11), κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της επαγγελματικής διαιτησίας.

SPONSORSHIP - ΧΟΡΗΓΙΑ

Στο παρελθόν, από την προηγούμενη εμπειρία μου... εμείς ως Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αναζητούσαμε χορηγία για τη διαιτησία στη φανέλα των διαιτητών, στον πίνακα αλλαγής και στο σύστημα VAR, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι η ΕΠΟ δεν μπορούσε να βρει χορηγό επειδή η εικόνα της διαιτησίας έχει υποστεί φθορά λόγω καχυποψίας και γενικότερα το προϊόν που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΕΠΣ

Από την πείρα μου, οι ΕΠΣ συμμετέχουν σε θέματα διαιτησίας. Για παράδειγμα, οι πρόεδροι των ΕΠΣ ζητάνε να προωθηθούν οι διαιτητές , όχι με βάση την απόδοση τους .Αυτό που είναι αποδεκτό και κατανοητό είναι οι τοπικές επιτροπές διαιτησίας να υποστηρίζουν τους εκεί τοπικούς διαιτητές και να συνεργάζονται με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας για την προώθηση των διαιτητών και κανένας άλλος.

Ωστόσο, όπως είδαμε τον Ιούλιο του 2022 όταν οι λίστες των διαιτητών δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από προέδρους των ΕΠΣ. Τότε , ο Πρόεδρος της ΕΠΟ έκανε δήλωση ότι θα λύσει αυτός το θέμα με το που συγκροτηθεί η νέα η Επιτροπή Διαιτησίας .

Πράγματι είδαμε, με τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας που ήταν επίσης μέλος και στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας που αποφάσισε τις λίστες των διαιτητών τον Ιούλιο του 2022 να κάνει τελικά αυτές τις αλλαγές .

Αυτές οι αλλαγές περιλάμβαναν διαιτητές αγώνων που συμφωνήθηκε να προωθήσουν χωρίς αγώνες, δηλαδή χωρίς να έχουν αρχίσει τα αντίστοιχα πρωταθλήματα. Επίσης, αυτές οι προαγωγές διαιτητών δεν έγιναν σύμφωνα με την απόδοση τους και όχι με βάση τον πίνακα κατάταξης που συμπεριλαμβάνει όλα τα κριτήρια αξιολόγησης . Ένα παράδειγμα αυτού ήταν ότι ένας διαιτητής αγώνα που προήχθη ήταν 97ο στον πίνακα κατάταξης.

Θέλω να αναφέρω ένα σαφές παράδειγμα:

Όλα τα ξένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας ήταν υπεύθυνα μόνο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο επιλεγμένα από την UEFA. Η υποεπιτροπή ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αποτελούνταν από ελληνικά μέλη με έδρα τα γραφεία της Ε.Π.Ο.

Στις τροποποιημένες λίστες που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, είδα έναν παρατηρητή που ανέβηκε από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κατευθείαν στη Super League 1, χωρίς προηγουμένως τα υπεύθυνα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να έχουν συνεργαστεί με τον εν λόγω παρατηρητή και να γνωρίζουν την δουλειά του. Επίσης, αυτή η αναβάθμιση ήταν ενάντια στους κανονισμούς διαιτησίας.

Γίναμε επίσης μάρτυρες όταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έκανε αλλαγή ορισμού διαιτητή όταν ο Πρόεδρος της ΕΠΟ μετά από συμβούλιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ έκανε προσωπικό τηλεφώνημα στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας για να συζητηθεί αλλαγή ορισμού διαιτητών. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο ορισμός άλλαξε.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ;;;

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ;;;

ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ;;;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι υπήρξε κάποια επιρροή στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και επομένως είναι σημαντικό η νέα εταιρεία να παρέχει πλήρη ανεξαρτησία και να διασφαλιστεί ότι κανένας φορέας στην Ελλάδα δεν θα έχει επιρροή στην επαγγελματική διαιτησία ούτε η Super League 1 ούτε και η Ομοσπονδία. Η εταιρεία θα παρέχει επίσης σταθερότητα μεταξύ των δύο φορέων.

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

Διαβάστε επίσης

Αυτό δοκίμασε ο Μίτσελ ενόψει Ναντ

Αυτό δοκίμασε ο Μίτσελ ενόψει Ναντ

Αναλύουμε το πλάνο του προπονητή του Ολυμπιακού, με βάση την εικόνα στις προπονήσεις, ενόψει του αποψινού (19:45) αγώνα με τη Ναντ, στο Καραϊσκάκη.

Μόνο ο Ολυμπιακός

Μόνο ο Ολυμπιακός

Ακόμη και την ύστατη ώρα, μόνο ο Ολυμπιακός είναι παρών και συνεχίζει να «μάχεται» για το ελληνικό ποδόσφαιρο.