Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Super League: Όλα μπαίνουν στην τελική ευθεία…

Super League: Όλα μπαίνουν στην τελική ευθεία…
Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 - 22:27

Σε τροχιά κομβικών αποφάσεων μπαίνει η Super League. Την άλλη Δευτέρα, στην κλήρωση του πρωταθλήματος, και στο ΔΣ της Πέμπτης (αν και δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη), θα συζητηθεί η επαγγελματική διαιτησία, αλλά και η ανανέωση της συμφωνίας για ξένους διαιτητές στα ντέρμπι.

Σχετικά με την επαγγελματική διαιτησία, για να δρομολογηθεί η υλοποίησή της, απομένει η υπουργική απόφαση. Ηδη, η διοργανώτρια έχει κάνει κινήσεις, με αποκορύφωμα τη σύσταση εταιρίας που θα την αναλάβει για να προχωρήσει η υπογραφή των συμβολαίων με τους δέκα διαιτητές, οι οποίοι θα επιλέξουν βοηθούς, τέταρτους, αλλά και VAR, AVAR.

Η ΕΠΟ από την πλευρά της προσπαθεί να την φρενάρει, όμως: 1) Η SuperLeague έχει ενημερώσει από την αρχή για τις κινήσεις της τις FIFA και UEFA, 2) Ο νόμος Αυγενάκη για την επαγγελματική διαιτησία έγινε σε συνεργασία μαζί τους, 3) Το αγγλικό μοντέλο προβλέπεται, αφού με βάση αυτό λειτουργεί η διαιτησία στην Premier League, στο MLS των ΗΠΑ και στα πρωταθλήματα των Πορτογαλίας και Αυστραλίας.

Το παράδοξο είναι ότι η ΕΠΟ ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με την επαγγελματική διαιτησία. Ο Μπαλτάκος δίνει την εντύπωση ότι θέλει να τη... θάψει, όπως έκανε και με την Ολιστική Μελέτη. Δεν θέλει την επαγγελματική διαιτησία, επειδή το αγγλικό μοντέλο, που είναι το μοναδικό, δεν... βολεύει την ΕΠΟ που χάνει το κουμάντο, καθώς η διαιτησία γίνεται ανεξάρτητη. Εννοείται πως δεν τίθεται θέμα μη ανεξαρτησίας της διαιτησίας, αφού υλοποιήθηκε από κορυφαία πρωταθλήματα!

Μέχρι και την έλευση των ξένων διαιτητών προσπαθεί να μπλοκάρει η ΕΠΟ του Μπαλτάκου και η ΚΕΔ των Μπένετ, Μάνταλου. Ηδη, ο αρχιδιαιτητής έχει πει ότι θα περιοριστεί κατά το ήμισυ ο αριθμός τους, όμως οι ομάδες αναμένεται να ζητήσουν μόνο ξένους διαιτητές στα ντέρμπι όπως γίνεται μέχρι τώρα. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην κλήρωση του πρωταθλήματος, την προσεχή Δευτέρα. Ο Μπένετ δεν μπορεί να φέρει ελίτ διαιτητές, σαν τον Ολλανδό Μακέλι, και για αυτό δηλώνει ότι θα ορίζει και Ελληνες.

Διαβάστε επίσης