Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Ντάρκο δεν ξεχνά! (photo)

Ο Ντάρκο δεν ξεχνά! (photo)
Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 - 20:25

Μια μέρα σαν χθες, 24 Μαρτίου του 1999 ήχησαν οι σειρήνες στο Βελιγράδι. Το ρολόι έδειχνε 07:45 ακριβώς. Οι τρομαγμένοι Σέρβοι (που το αντικειμενικό περιοδικό TIME καλούσε τους ΝΑΤΟικούς να τους γονατίσουν), έτρεχαν να σώσουν τις ζωές τους!

Τότε ήταν η πρώτη εισβολή επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήχησαν οι σειρήνες, λοιπόν, και οι κάτοικοι του Βελιγραδίου και άλλων μεγάλων πόλεων βρήκαν καταφύγιο στα υπόγεια και κάτω από τη γη, όπου μπορούσαν να αποφύγουν τις έξυπνες βόμβες με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, που απλώθηκε στην ατμόσφαιρα σαν λοιμός…

Οι πρώτοι στόχοι ήταν το Βελιγράδι, η Πρίστινα στο Κοσσυφοπέδιο, η Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο. Χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ποιος την χρειάζεται;), το ΝΑΤΟ χτύπησε με τα αεροπλάνα του στις 24 Μαρτίου, με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να δράσει για να τερματιστεί μια ανθρωπιστική κρίση. Εκτός από τις σερβικές στρατιωτικές θέσεις, η αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ είχε στόχο κυβερνητικά κτίρια και υποδομές της χώρας σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πάνω από 2.500 άμαχοι πολίτες να χάσουν την ζωή τους, εκ των οποίων τα 89 θύματα ήταν παιδιά.

Αυτές οι μέρες είναι μέρες πένθους για τον Σέρβικο Λαό και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς έκανε μια σχετική ανάρτηση για αυτή την «μαύρη» επέτειο της πατρίδας του.

Δείτε τι ανέβασε:

Διαβάστε επίσης

Το «τεστ» του Ροντινέι

Το «τεστ» του Ροντινέι

Η σημαντική (αυριανή) μέρα σχετικά με τις ενοχλήσεις του μπακ του Ολυμπιακού, εν όψει ντέρμπι.