Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τσικίνιο: Ο παίκτης-μαραθωνοδρόμος που «άλλαξε» τον Ολυμπιακό!

Τσικίνιο: Ο παίκτης-μαραθωνοδρόμος που «άλλαξε» τον Ολυμπιακό!
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 - 17:03

Γράφει ο Αντώνης Αντωνίου

Την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ο Ολυμπιακός βρήκε «χρυσάφι» στο πρόσωπο ή μάλλον στα πόδια ενός παίκτη που έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, έμοιαζε δύσκολο να πετύχει στον Πειραιά. Ο λόγος για τον Τσικίνιο.

Η άμεση προσαρμογή του έμοιαζε πιο δύσκολη στην αρχή για έναν παίκτη που είχε δοκιμάσει την τύχη του δύο ανεπιτυχείς φορές εκτός Πορτογαλίας, αλλά εκείνος τα κατάφερε στο Λιμάνι και δείχνει να εξελίσσεται στην πιο ποιοτική (μαζί με τον Κάρμο, για να είμαστε δίκαιοι) χειμερινή προσθήκη και ένα από τα πιο κομβικά γρανάζια της μηχανής που προσπαθεί να στρώσει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Τον ταλαντούχο μέσο της Μπενφίκα οι περισσότεροι τον αναγνώριζαν απλά ως ένας μέλος της ομάδας των «αετών» της Λισαβόνας, αλλά αυτό δεν ισχύει. Στην ομάδα της Λισαβόνας ξεδίπλωσε κομμάτια του ταλέντου του που σε γενικές γραμμές συνοψίζονται σε μία φράση. Στο να κάνει ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του. Διατηρώντας μια νευραλγική θέση στον άξονα, είναι αυτό που παλιότερα θα λέγαμε «6-8άρι». Εκείνος ο παίχτης δηλαδή που κυρίως έχει στο μυαλό του την ανάπτυξη, την κάλυψη, την μεταβίβαση, την γρήγορη σκέψη και αντίληψη του πού πρέπει να πάει μπάλα. Στα σίγουρα, αλλά όχι στα προβλέψιμα. Και σε αυτό ο Πορτογάλος, όπως και να το κάνουμε, είναι καλός. Πολύ καλός!

Από μικρή ηλικία έχει μπολιαστεί σε αυτό το στυλ του πορτογαλικού ποδοσφαίρου που τα τελευταία χρόνια έχει… ειδικευτεί σε δύο κατηγορίες παικτών. Τους «κλώνους» του Κριστιάνο Ρονάλντο που… βάζουν το κεφάλι κάτω, κολλάνε την μπάλα στο πόδι και χαζεύουν αντίπαλα μπακ και στα χαφ που προτιμούν με ένα-δυο «χάδια» να την προωθήσουν σε εκείνους που θα τελειώσουν την δουλειά στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου.

Ένα τόσο ποιοτικό «οχτάρι» λύνει τα χέρια σχεδόν κάθε προπονητή, συμπεριλαμβανομένου και του Μεντιλίμπαρ. Ωστόσο δεν είναι soft, αλλά αντίθετα βγάζει πολλή ένταση, ενώ διαθέτει και σκληράδα, παρά την σωματοδομή του που δεν προδιαθέτει για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα πραγματικό παίκτη-μαραθωνοδρόμο, ο οποίος «καταπίνει» χιλιόμετρα στο γήπεδο και τα δίνει όλα για την ομάδα του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συγκλονιστική του εμφάνιση κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ στην μυθική αναμέτρηση του 1-6 στη Σερβία.

“Διέλυσε” τα… GPS, με την απόσταση που κάλυψε στο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα, καθώς έτρεξε το 1/3 ενός Μαραθωνίου στα 120 λεπτά που αγωνίστηκε απέναντι στους Ισραηλινούς.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έλαβαν τα δεδομένα από το παιχνίδι και δεν πίστευαν στα μάτια τους με την επίδοση του Τσικίνιο! Ο Πορτογάλος μέσος έτρεξε σχεδόν 15 χιλιόμετρα (14,9) στο παιχνίδι με τη Μακάμπι, ενώ το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι το 1,5 χλμ από την απόσταση που έτρεξε ο Τσικίνιο στη Σερβία ήταν σπριντ!

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια απίθανη επίδοση του Τσικίνιο, ο οποίος βοήθησε σημαντικά τον Ολυμπιακό στη σπουδαία ανατροπή και σίγουρα αν συνεχίσει με τέτοιο αμείωτο ρυθμό θα αφήσει εποχή στο Λιμάνι.

Διαβάστε επίσης