Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Εξαιρετική επιλογή»

«Εξαιρετική επιλογή»
Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015 - 20:26

Πρεσβευτής της UEFA και του προγράμματος «Captains of Change» είναι ο Κριστιάν Καρεμπέ και αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο και φυσικά για τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, ο σύμβουλος στρατηγικής της ΠΑΕ Ολυμπιακός μίλησε στο γαλλικό Τύπο και τόνισε πως αυτό το πρόγραμμα είναι εξαιρετική επιλογή.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κριστιάν Καρεμπέ:

-Ποιος ο λόγος που συμφώνησες να γίνεις πρεσβευτής του προγράμματος «Captains of change»;

«Η UEFA με πλησίασε όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα και δεν δίστασα στιγμή να δώσω την πλήρη υποστήριξή μου σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία. Παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενο και οι στόχους του προγράμματος είναι τα βασικά στοιχεία, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται η φωνή των πρώην ποδοσφαιριστών για την προώθηση του μηνύματος».

-Ποια είναι η εμπειρία σας από την άποψη της πολυμορφίας στο ποδόσφαιρο; Έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με το ντεμπούτο σας στο άθλημα;

Το ποδόσφαιρο είναι απλή αντανάκλαση της κοινωνίας. Ωστόσο, προσφέρει επίσης μια μοναδική πλατφόρμα για την εμπειρία και την προώθηση της ποικιλομορφίας. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, όπου τα προσόντα και οι επιδόσεις είναι οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη θρησκεία. Υποθέτω ότι είμαι απόδειξη, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το παιχνίδι.

Είναι δύσκολο να πεις εάν υπήρξε μια εξέλιξη από την άποψη της πολυμορφίας, απλώς και μόνο επειδή η ποικιλομορφία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Η διαφορετικότητα είναι ένας καταλύτης με επιτυχία. Πράγματι, το άθροισμα των μερών να είναι πιο σπουδαίο από ό,τι τα ίδια τα μέρη, ειδικά όταν αυτά τα μέρη έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και τις δικές τους ιδιότητες. Αυτό είναι επίσης αληθές στο ποδόσφαιρο. Το έχω βιώσει τόσο σε επίπεδο συλλόγων, όσο και στη Γαλλία. Ο κύριος λόγος για την επιτυχία μας ήταν το μίγμα με διαφορετικές δεξιότητες προσωπικότητες και κουλτούρες».

-Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η προώθηση της διαφορετικότητας σε ανώτερες θέσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πώς θα ορίζατε την πολυμορφία;

«Όπως ανέφερα, η διαφορετικότητα είναι παντού στη ζωή μας, αλλά για κάποιο λόγο, αυτό δεν αντανακλάται πάντοτε στις θέσεις. Αυτό ισχύει για όλους τους τομείς και όλες τις βιομηχανίες και δεν είναι ειδικά για το ποδόσφαιρο. Έτσι, το πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο για να τονώσει και να καθοδηγήσει την αλλαγή και συμφωνώ πλήρως να λάβω μέρος σε αυτό το κίνημα και να βοηθήσω να φτάσουμε στο τέλος. Αυτό θα είναι μόνο η αρχή μιας αλλαγής της νοοτροπίας, συμπεριφορών και πρακτικών, έτσι ώστε στο μέλλον η διαφορετικότητα να μην είναι συζητήσιμη ή αμφιλεγόμενη».

-Πού και πώς νομίζετε ότι η διαφορετικότητα εκπροσωπείται καλύτερα στο ποδόσφαιρο;

«Παντού. Το κλειδί είναι η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα. Εκπαιδεύστε τους παίκτες, τους οπαδούς, τα μέσα ενημέρωσης, τα δίκτυα επιρροής και της κοινής γνώμης ότι η συζήτηση συνεχίζεται για θέματα όπως τα μηνύματα διαφορετικότητας, τις διακρίσεις και τη βία και περισσότερες θετικές πρωτοβουλίες για θέματα ένταξης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης».

-Πώς θα κριθεί η επιτυχία του προγράμματος από την άποψη της διαφορετικότητας σε βάθος χρόνου;

«Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει μια ομάδα πρωτοπόρων, που αποφάσισε να λάβει μέρος στο πρόγραμμα, αποδεικνύει ότι αυτή η αλλαγή είναι ήδη σε εξέλιξη. Αυτή η αναγνώριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μια προϋπόθεση για τη διασφάλιση της πρακτικής εφαρμογής του κάθε έργου και την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τις ομοσπονδίες-μέλη της UEFA. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να βρεθούν τρόποι για τη μέτρηση και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του κάθε προγράμματος και έτσι να κατανοήσουν τα πρέπει και τα μη».

-Σε ποιο βαθμό το πρόγραμμα είχε επίσης ως στόχο να εκπαιδεύσει την ποδοσφαιρική κοινότητα της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων της Ευρώπης που δεν προσφέρουν άμεσα ένα έργο;

«Παραδείγματα επιτυχημένων πρωτοβουλιών και βέλτιστων πρακτικών μπορούν να μοιραστούν με ολόκληρη την κοινότητα του ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα, μια πρωτοβουλία που αποδίδει στη Βόρειο Ιρλανδία, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε άλλους τομείς. Η επιτυχία είναι συχνά συμβολική και βοηθά να παρακινήσει και να ενθαρρύνει την αλλαγή σε ένα περιβάλλον».

-Τι περιμένετε στα πρώτα προγράμματα και τι οφέλη μπορεί η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια να έμαθε από αυτά;

«Τα πρώτα προγράμματα θα συμβάλουν στην ώθηση στις διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε, βήμα προς βήμα, όλο και περισσότερες ευκαιρίες να είναι ανοιχτές σε όλους. Αυτό θα καθορίσει την κληρονομιά του προγράμματος «aptains of change».

Διαβάστε επίσης

Στο αμάξι ο Μπενίτες

Στο αμάξι ο Μπενίτες

Ο Χόρχε Μπενίτες αρέσκεται στο να βγάζει φωτογραφίες στο αυτοκίνητο και να τις αναρτά στο instagram.