Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η διαχρονικότητα του Στάμενιτς

Η διαχρονικότητα του Στάμενιτς
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 22:12

Οι αντιδράσεις προς τους νέους κανονισμούς έχουν να κάνουν κυρίως με το αμυντικό σκέλος. Από τη μία μεριά είναι απολύτως δικαιολογημένες, καθώς οι επαφές απαγορεύονται. Από την άλλη μεριά, οι επαφές δεν έχουν να κάνουν με την μπάλα, αλλά με τα χέρια των επιτιθέμενων. Υπάρχουν ομάδες που δεν παίζουν στα... χέρια, αλλά στην μπάλα, ανέκαθεν. Για αυτές τις ομάδες οι κανονισμοί είναι αυτό που ουσιαστικά περίμεναν, ώστε να έχουν το πλεονέκτημα απέναντι στις υπόλοιπες, οι οποίες δεν θα αθωώνονται από την αμφιβολία που σπέρνουν στους διαιτητές, μέσα από συναπτές παραβάσεις. Στο πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού, επί παραδείγματι, τα μικρά κορίτσια που βρίσκονται στη διάθεση του Χάρη Παυλίδη μπορούν να είναι συγκεντρωμένα στο παιχνίδι τους, επειδή δεν μαθαίνουν πώς να αποσπούν με κόλπα τον αντίπαλο και πώς να βάζουν τα χέρια τους ώστε να μη διευκολύνουν τη δουλειά των διαιτητών. Σε αυτή την αρχή ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν κατέφυγε επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, αλλά διότι του αρέσει το πόλο περισσότερο από τη νίκη. Και όταν σου αρέσει κάτι πολύ, η επικράτησή σου είναι φυσιολογικό επακόλουθο.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο gavros.gr ο Ίγκορ Μιλάνοβιτς, μίλησε για τη φιλοσοφία του Νίκολα Στάμενιτς και πώς την ακολουθεί βήμα βήμα. Αλλά δεν μπήκε στα κατατόπια της ίδιας της φιλοσοφίας του «Στρατηγού», η οποία μαγνήτισε όλους όσοι είχαν την αγαθή τύχη να συνεργαστούν μαζί του. Αυτό που έμεινε σε εκείνους οι οποίοι είχαν την ευχέρεια να τον ζήσουν εκ του σύνεγγυς στα τρία χρόνια στη Γλυφάδα, από το 1994 έως το 1997 και στα δύο στον Ολυμπιακό, από το 1998 έως το 2000, ήταν οι αδιατάρακτες και άθικτες ηθικές αξίες του.

Ο Νίκολα Στάμενιτς αποδεικνύεται διαχρονικός σε άλλη μία περίπτωση. Και αυτή είναι το τίμιο παιχνίδι. Προπονητής που τον έζησε ως συνεργάτης και μαγνητίστηκε- προφανώς- από τον τρόπο που σκεφτόταν για το πόλο, μία σκέψη που συμπλήρωνε τα κενά και έδινε νέες απαντήσεις, η χρησιμότητα των οποίων έγκειτο στο γεγονός ότι επρόκειτο για πολύ απλά επιχειρήματα, που απλώς ουδείς άλλος δεν είχε τύχει (ή συμβεί) να σκεφτεί έως τότε, απέδωσε με τον δικό του αρκετά ποιητικό τρόπο την προσέγγιση του Στάμενιτς για το παιχνίδι. «Είναι ευγενής πολεμιστής, γεννημένος νικητής και απεχθάνεται τις βρωμιές. Κάτι που οι άλλοι υιοθετούν για να φθάσουν στη νίκη. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά. Δεν δέχεται δόλια μέσα για να φθάσει στη νίκη. Απαγορεύει και τιμωρεί κρατήματα, τραβήγματα και βρώμικο παιχνίδι. Και έχει λειτουργικές απαντήσεις για όλα αυτά».

Πλέον, η… λειτουργικότερη απάντηση είναι η αλλαγή των κανονισμών. Η άμυνα πάνω στην μπάλα επιτρέπεται, η άμυνα πάνω στο χέρι απαγορεύεται. Όπως στο μπάσκετ, που απαγόρευσαν το hand checking, έτσι και στο πόλο προσπαθούν να ενθαρρύνουν το επιθετικό παιχνίδι και να επιβραβεύσουν τη σπουδαία άμυνα. Ο Στάμενιτς έπαιζε πραγματικά σπουδαία άμυνα, ειδικά στον παίκτη λιγότερο- μάλιστα, όσο κι αν αυτό είναι προχειρογραμμένο, έπαιζε. στα ίσα άμυνα με παίκτη λιγότερο- και αυτό γινόταν με καθαρότητα στο παιχνίδι της ομάδας του, με σπαρτιάτικη ηθική.

Δεν είναι σίγουρο αν μπορεί να πει κάποιος ότι το πόλο επιστρέφει στις ρίζες του. Το σίγουρο είναι ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι που το ονειρεύονται καλύτερο, θα μπαίνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε διαδικασία αλλαγής κανονισμών.

Διαβάστε επίσης

Κόντρα στα... θηρία

Κόντρα στα... θηρία

Με Ουγγαρία θα παίξουν οι εθνικές πόλο στις προκριματικές φάσεις τους στο World League. Κροατία πήραν οι Άνδρες, Ιταλία οι Γυναίκες.

Δανεικός στη Γλυφάδα

Δανεικός στη Γλυφάδα

Δανεικός στη Γλυφάδα για να πάρει χρόνο συμμετοχής θα δοθεί ο Παντελής Καλογεράκος του Ολυμπιακού.

Γύρισαν και οι μικρές

Γύρισαν και οι μικρές

Ο Χάρης Παυλίδης έχει όλες τις παίκτριές του στη διάθεσή του πλην της Μπάρμπαρα Μπούικα.