Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

O Βάσοβιτς στο gavros.gr

O Βάσοβιτς στο gavros.gr
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 - 12:24

Πριν από 22 χρόνια, ο Γιούγκοσλαβ Βάσοβιτς πανηγύριζε το πρωτάθλημα με τον Ερυθρό Αστέρα. Ηταν το 1991 όταν η Zvezda έφθασε για πρώτη φορά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Προπονητής ήταν ο Νίκολα Στάμενιτς τον οποίο τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι πιτσιρικάδες της ομάδας (ο Βλαντιμίρ Βουγιασίνοβιτς, ο Αλεξάνταρ Σάπιτς, ο Αλεξάνταρ Τίτσιτς) είχαν περίπου σαν Θεό. Μερικά χρόνια μετά, βεβαίως, ο Βάσοβιτς στράφηκε απέναντι στον «Στρατηγό», όταν και ο Στάμενιτς τον έκοψε από μία εθνική ομάδα.

Ο Βάσοβιτς του το κράτησε μανιάτικο και για αυτό, όταν η Μλάντοστ ήρθε να παίξει τον δεύτερο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 2000 στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» (είχε νικήσει 15-6 στο πρώτο ματς της διοργάνωσης και δεν ανησυχούσε, αλλά βρέθηκε να χάνει 9-2!) έπαιξε με περίσσιο πάθος, με το κίνητρο της ρεβάνς επί του Σέρβου να είναι πιο ισχυρό ακόμα και από την ίδια την κατάκτηση του τροπαίου.

Στα 38 του, ο Βάσοβιτς αποφάσισε να σταματήσει το πόλο. Είχε επιστρέψει στον Ερυθρό Αστέρα το 2010, για να παίξει ένα χρόνο. Ο Ντέγιαν Σάβιτς ήταν συμπαίκτης του. Ο δεύτερος είχε ιερή αποστολή, να γίνει προπονητής της ομάδας. Ο πρώτος βρήκε καταφύγιο στη Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς και έγινε τιμ μάνατζερ. Η καλή σχέση του με τον Ολυμπιακό έφερε την κοινή προετοιμασία των δύο ομάδων και τις δηλώσεις του στο gavros.gr.

«Ηταν καλή ευκαιρία για εμάς να έχουμε μία προετοιμασία πριν το παιχνίδι με τη Βουλιαγμένη, αλλά όχι μόνο για το παιχνίδι αυτό. Αν προκριθούμε, όπως ελπίζουμε, στους ομίλους του Champions League, θα έχουμε 4 πολύ δύσκολα παιχνίδια μέσα σε δύο εβδομάδες, από τις 20 Νοεμβρίου και έπειτα. Αυτά τα φιλικά είναι, επί της ουσίας, η αρχή αυτής της προετοιμασίας», είπε στην αρχή ο Βάσοβιτς και συνέχισε, εξαίροντας τον Ολυμπιακό ως οικοδεσπότη: «Εδώ έχουμε πολύ καλές συνθήκες. Ο Ολυμπιακός είναι σπουδαίος οικοδεσπότης, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με ό,τι έχουμε κάνει εδώ και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να γυρίσουμε στον Ολυμπιακό τη φιλοξενία».

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο των «ερυθρόλευκων» ως ομάδας και τις πιθανότητές της για το Champions League, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος απ’ ό,τι… νόμιζε: «Είναι πολύ καλού επιπέδου. Για να πω την αλήθεια είμαι λίγο έκπληκτος, επειδή είναι πολύ καλύτερη ομάδα από ό,τι θεωρούσα. Και νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για όλους να παίξουν, κυρίως εδώ, στο Παπαστράτειο». Συν τοις άλλοις, μίλησε για τη νίκη της Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς επί της Προ Ρέκο στην Ιταλία, χωρίς να κάνει, πάντως, κάποια σημαντική ανάλυση. Η δήλωση που έχει «κοπεί», αλλά όχι από το βίντεο, είναι η ευχή που έκανε για να περάσει ο Ερυθρός Αστέρας στους ομίλους, κάτι που δεν έγινε πραγματικότητα μόνο στη διαδικασία των πέναλτι στο παιχνίδι με την Προ Ρέκο: «Παίξαμε καλά. Ηταν ένα πολύ σκληρό και ενδιαφέρον παιχνίδι. Ημαστε καλύτεροι και νικήσαμε, με δύο γκολ διαφορά. Φαινόταν εύκολο, αλλά δεν ήταν εύκολο».

Δεν γινόταν, πάντως, να μη ρωτηθεί ο Βάσοβιτς για τον Νίκολα Στάμενιτς. Στα μικράτα του ο Σέρβος πολίστας είδε το τέλος της Γιουγκοσλαβίας και βρέθηκε σε μία περιπέτεια η οποία για εργοδηγό είχε τον «Στρατηγό»: «Είναι ένας σπουδαίος, σπουδαίος προπονητής. Είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα καλά που συνέβησαν στο ελληνικό πόλο και ειδικά στον Ολυμπιακό. Έκανε το σύστημα να δουλεύει. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, ο Ολυμπιακός κάνει ό,τι αυτός θέλει να κάνει. Ένας ολοκληρωμένος σύλλογος, ένας νέος πρόεδρος στον σύλλογο, βλέπω τον καλό αέρα, εδώ στον Πειραιά. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε αρκετά για τον Νίκολα και για αυτά που έκανε για τον Ολυμπιακό, και για τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημά του μαζί του».

Τέλος, μίλησε και για την επιστροφή του στην Αθήνα, στην οποία είχε μείνει έναν ολόκληρο χρόνο, όταν έπαιξε για λογαριασμό του Παλαιού Φαλήρου: «Είμαι συνεχώς χαρούμενος να βρίσκομαι στην Αθήνα. Είναι μία φιλική χώρα, αποκαλούμε ο ένας τον άλλο “αδέλφια”, οπότε απολαμβάνω να έρχομαι. Ο καιρός είναι πάντα καλός, όλα είναι καλά, οπότε είναι ωραίο να είμαι εδώ».

Διαβάστε επίσης

Διαφορά νοοτροπίας

Διαφορά νοοτροπίας

Ο Αλεξάνταρ Τσίριτς και ο Αλεξάνταρ Σάπιτς είναι συνομήλικοι. Ο πρώτος κάνει πρωταθλητισμό, ο δεύτερος έχει σταματήσει.

«Σε υψηλό επίπεδο»

«Σε υψηλό επίπεδο»

Δηλώσεις του Αλεξάνταρ Τσίριτς στο gavros.gr για την προετοιμασία της Ραντνίτσκι με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά.

Δεύτερος στο ΣΕΔΥ

Δεύτερος στο ΣΕΔΥ

Δεν κατάφερε να κοντράρει τη Βουλιαγμένη ο Ολυμπιακός στον άτυπο τελικό του τουρνουά που έγινε στον Άλιμο.

Μην τις είδατε

Μην τις είδατε

Σε καλό επίπεδο έδειξε, με το 14-1 επί του Νηρέα Χαλανδρίου, ότι βρίσκεται η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού.