Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Θα περπατάτε στο νερό...»

«Θα περπατάτε στο νερό...»
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 - 01:58

Η φωτογραφία του Χάρη Παυλίδη με τα δύο τρόπαια στην υπέροχη αίθουσα συνεδριάσεων του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού συνιστά ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο. Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός δεν πόζαρε μόνο με το τρόπαιο του LEN Trophy που η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού κατέκτησε πριν από 8 μέρες στη Φλωρεντία, βρίσκοντας τη λύση σε κάθε πρόβλημα και δημιουργώντας πρόβλημα για κάθε λύση που έβρισκε η Φιρέντσε, αλλά και το τρόπαιο του πρωταθλήματος που κατέκτησε η ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού το 1992! Ηταν σε αυτή την ομάδα ο προπονητής της ομάδας πόλο Γυναικών, οπότε εργάζεται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στον Ολυμπιακό «τη μισή ζωή μου», όπως τόνισε κάπως «τσιμπημένα». Ερχόμενος, άλλωστε, από διαφορετικό περιβάλλον και με διαφορετικές αθλητικές πεποιθήσεις, η γνώμη του για την ομάδα μετράει περισσότερο διότι είναι πιο ρεαλιστική.

Ο Παυλίδης κατέκτησε πια ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο με τον Ολυμπιακό. «Μέχρι αυτό, η δουλειά ήταν ημιτελής. Τώρα που το κατακτήσαμε, έχουμε πετύχει έναν στόχο. Μπορεί να μην είναι της Ευρωλίγκας, αλλά είναι του LEN Trophy που, μη γελιόμαστε, η τελική φάση αυτής της διοργάνωσης φέτος είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι πέρυσι πήγαιναν οι τέταρτες ομάδες των πρωταθλημάτων σε αυτήν τη διοργάνωση, φέτος όμως η Κίρισι, η Φιρέντσε και η Ούγκρα είναι ομάδες που πρωταγωνιστούν στις χώρες τους», είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού, σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας και τα επόμενα χρόνια: «Το γεγονός ότι δεν είχαμε πάρει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισα να συνεχίσω στον πάγκο του Ολυμπιακού». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «κάτι λείπει», εφόσον ο Ολυμπιακός δεν έχει κατακτήσει ακόμα την Ευρωλίγκα.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΝΟΥΚ

Ο φοβισμένος Ολυμπιακός του Σαμπαντέλ, που μπορούσε να στείλει στα… σκοινιά την καταλανική ομάδα, έγινε ατρόμητος απέναντι στην Κίρισι και στη Φιρέντσε. Η διαφορά, σύμφωνα με τον προπονητή του, είναι πολύ απλή: «Είναι θέμα προετοιμασίας. Μετά τον προημιτελικό της Ευρωλίγκας, ρίξαμε όλο το βάρος στο παιχνίδι με την Κίρισι, είδαμε 3-4 διαφορετικά βίντεο και μετά ξεχωριστά κομμάτια. Δουλεύαμε για αυτό το ματς για αυτό και σε μερικά παιχνίδια εδώ, στο πρωτάθλημα, δεν ήμαστε όπως έπρεπε. Είχαμε προβλέψει οποιοδήποτε τρικ μπορούσαμε να συναντήσουμε στην πορεία. Είδαμε τα παιχνίδια με τη Βουλιαγμένη μέσα και έξω, είδαμε ένα ματς στην Ιταλία, οπότε διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν ματς που τα έκαναν διαφορετικά στο πρώτο παιχνίδι με τη Βουλιαγμένη στην Ιταλία και διαφορετικά στο δεύτερο. Τα περιμέναμε σχεδόν όλα, ό,τι συναντήσαμε. Πολύ καλά συγκεντρωμένες στην άμυνα, δεν αφήσαμε ξεμαρκάριστα σουτ, δεν φάγαμε κόντρα», έκανε μία περίληψη της προετοιμασίας ο Παυλίδης. Οταν τελείωσε το παιχνίδι με την Κίνεφ, «το είχα στο μυαλό μου ότι δεν έχουμε ιδέα για το πώς παίζει η Φιρέντσε. Είναι έτσι η φύση της διοργάνωσης, πόσω μάλλον όταν παίζεις με μία ομάδα όπως είναι η Κίνεφ».

Στη Φλωρεντία, ο προπονητής του Ολυμπιακού συναντήθηκε με τη Σοφία Κονούκ, την… απόστρατη (για να γίνει ένας παραλληλισμός της καθεστωτικής Κίνεφ Κίρισι με την «ομάδα του κόκκινου στρατού» της Σοβιετίας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας) αρχηγό της ρωσικής ομάδας και της εθνικής Ρωσίας. Η Κονούκ, που έπαιξε με τη Βουλιαγμένη τη σεζόν 2010-11, εκδήλωσε τον εντυπωσιασμό της για τον Ολυμπιακό. Κρατούσε το χαρτί με τα ονόματα της ομάδας και τις ηλικίες δίπλα. «Μου είπε τα καλύτερα λόγια για την ομάδα και για το πώς έφθασε ως εδώ. Αλλά μου είπε και ότι η Κίνεφ είναι πολύ ισχυρή». Ο Παυλίδης δεν «μάσησε». Τη ρώτησε «για ποιο λόγο αν και η Κίνεφ είναι τόσο ισχυρή, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο τόσα χρόνια; Για ποιο λόγο η Ρωσία δεν τα έχει καταφέρει στις διεθνείς διοργανώσεις;». Η Κονούκ απάντησε ότι «δεν έχουμε όλα αυτά τα χρόνια έναν προπονητή». Ο Παυλίδης της τόνισε ότι έπρεπε και οι πολίστριες της ομάδας να πάρουν πρωτοβουλία. Η Κονούκ απάντησε: «Δεν μπορούμε. Είμαστε Ρωσίδες». Αλλά η απόκριση του Θεσσαλονικιού τεχνικού ήταν ακόμα ευφυέστερη: «Για αυτό και ελπίζω για αύριο».

Σε ό,τι αφορά την πολύ δύσκολη προετοιμασία του Ολυμπιακού- αλλά «που μας έκανε να είμαστε έτοιμοι ψυχολογικά, σωματικά και πνευματικά»- ο Παυλίδης αποκάλυψε ένα μήνυμα που έδωσε η Αβραμίδου. «Συνηθίζω να ακολουθώ αυτήν την οδό, της προετοιμασίας και των προπονήσεων απέναντι στο ματς. Οι πρωινές προπονήσεις είχαν πολλή φυσική κατάσταση, καλό γυμναστήριο. Είναι κάτι που το κάνω, μου αρέσει, αλλά για να το κάνω πρέπει να μου δώσει ερέθισμα η ομάδα», είπε ο τεχνικός του Ολυμπιακού και συμπλήρωσε: «Για αυτό και όταν μου είπε η Αβραμίδου ότι η ομάδα είναι άτυχη και ότι πέσαμε με την Κίρισι μετά τη Σαμπαντέλ, της έστειλα ένα μήνυμα που έλεγε το εξής: “Μη μασάς, με την προπόνηση που θα κάνει η ομάδα θα περπατάει στο νερό”».

«ΣΕ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ»

Ο Χάρης Παυλίδης θεωρεί την αρχηγό του Ολυμπιακού, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, μία από τις πιο έξυπνες πολίστριες του κόσμου. Στον ημιτελικό και στον τελικό περίμενε τις εμφανίσεις της. Αλλωστε, όπως της είπε στη Φλωρεντία, «για αυτά τα παιχνίδια σε έκανα αρχηγό, όχι για να ρωτάς τι μπλουζάκια θα φοράμε στο αεροδρόμιο.

ΠΩΣ ΤΟΝ «ΣΗΜΑΔΕΨΕ» Ο ΜΠΟΡΙΣ ΠΟΠΟΦ

Η συμβουλή που θυμάται και τηρεί

Ο Χάρης Παυλίδης δεν ήθελε να αναλάβει μία ομάδα πόλο Γυναικών. Το ήξερε από νωρίς ότι το «είχε» με την προπονητική, αλλά δεν περίμενε ότι θα καταλήξει στον πάγκο ομάδων πόλο Γυναικών, την τελευταία δεκαετία μάλιστα. Η Αλέκα Καλογερά πήρε το ρίσκο να τον προτείνει σε μία Γλυφάδα στην οποία οι μεγάλες σε ηλικία και αξία πολίστριες είχαν φύγει, το 2004, και ο Παυλίδης κατάφερε να κρατήσει την ομάδα το 2000 και το 2003 στον αφρό έως και τον Απρίλιο του 2007, όταν ήρθε τρίτη στο Final 4 της Φλωρεντίας. Επειτα μετακόμισε στον Ολυμπιακό. Ο Παυλίδης κλήθηκε να θυμηθεί μία συμβουλή που του δόθηκε και δεν θα την ξεχάσει, τηρώντας την, και ανέφερε κάτι που «μου είπε ένας σπουδαίος προπονητής. Να συμπεριφέρομαι σε κάθε αθλητή μου με διαφορετικό τρόπο, αλλά όλοι να νιώθουν ότι τους συμπεριφέρομαι με τον ίδιο. Μου το είπε ο Μπόρις Ποπόφ, ο οποίος ήταν ο προπονητής της Σοβιετικής Ενωσης που ήταν αήττητη από το 1980 έως το 1986 (!), που πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας και θα έκανε το ίδιο στο Λος Αντζελες αν πήγαινε. Εδώ, στον Ολυμπιακό, ήταν φιλοξενούμενος, αλλά στη Σοβιετική Ενωση ήταν ένας πραγματικός δικτάτορας».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

Η… Χρυσή του διημέρου στη Φλωρεντία

Στην πρώτη προπόνηση της ομάδας πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού την Πέμπτη, η Χρυσή Διαμαντοπούλου ήταν μέσα στο νερό και ο Νικόλας Δεληγιάννης ήταν έτοιμος να φύγει, όταν η τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, που «για μένα ήταν η MVP του διημέρου», όπως είπε ο Χάρης Παυλίδης, τον σταμάτησε για να του τονίσει τα λάθη της από τον τελικό με τη Φιρέντσε! Η εσωτερική διαδικασία της Χρυσής λειτουργεί θαυμαστά, διότι ξέρει τι φταίει και με τις συμβουλές του Δεληγιάννη προσπαθεί να το τελειοποιήσει. Δεν ήταν, αυτό το ενσταντανέ, κάτι που έτυχε. «Το γεγονός ότι ο Δεληγιάννης συμβουλεύει τόσο τη Χρυσή όσο και την Ιωάννα, είναι ευεργετικό και για τα δύο κορίτσια. Είναι η κάστα τους τέτοια, μεταξύ τους μιλάνε μία γλώσσα που δεν την καταλαβαίνουμε εμείς», ομολόγησε ο προπονητής του Ολυμπιακού. «Οι Ισπανοί με ρωτούσαν για τη Χρυσή. Κάνει πολύ δυνατές προπονήσεις και έχει ρίξει πολλή δουλειά. Μην ξεχνάς ότι είναι ένα κορίτσι που παρ’ ολίγον να “καεί”, αφού μπήκε απότομα στον πρωταθλητισμό. Σκοπεύαμε να μάθει δίπλα στην Τσουρή, αλλά δεν έκατσε», θυμήθηκε ο Παυλίδης και συμπλήρωσε: «Και η Ιωάννα με έχει εκπλήξει ευχάριστα, αλλά και η Βιργινία Νιαρχάκου. Η δουλειά που κάνει είναι παραγωγική και αποδίδει στο νερό. Εχει βελτιωθεί κατά πολύ, από πέρυσι που ήρθε».

ΤΟ… ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

«Ο σύλλογος βγάζει πρωτοφανή ηρεμία»

Ενας από τους λόγους, επίσης, που ο Χάρης Παυλίδης προτίμησε να παραμείνει στον Ολυμπιακό από το να πάει στην Πάντοβα (και όπως είδαμε από την απάντησή του στην ερώτηση για το αν εκπλήρωσε τον στόχο του με τις «ερυθρόλευκες», δεν θα ισχύει εις το διηνεκές), είναι και ο τρόπος λειτουργίας του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. «Ο σύλλογος βγάζει πρωτοφανή ηρεμία. Σου δείχνει ότι δεν έχει καμία φουρτούνα. Μπορεί, βέβαια, να έχουν 500 προβλήματα και εμείς να μην τα ξέρουμε», τόνισε ο προπονητής της ομάδας πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού, που σέβεται πολύ τον Μιχάλη Κουντούρη, αφού είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αυτή η επικοινωνία έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο για να παραμείνει το καλοκαίρι ο Θεσσαλονικιός προπονητής. Παρ’ όλα αυτά, «για να φτιαχτεί αυτή η ομάδα, έπρεπε να γίνουν σωστές επιλογές σε πολίστριες. Να έχουν χημεία μεταξύ τους. Και φέτος δεν ήταν όλες οι επιλογές μας σωστές, ξεκάθαρα πράγματα. Αλλά ήταν η μειοψηφία».

Διαβάστε επίσης

Εντυπωσιασμένη...

Εντυπωσιασμένη...

Εντυπωσιασμένη από τα όσα είδε στο Καραϊσκάκη και στη φιέστα για την κατάκτηση του 41ου Πρωταθλήματος έμεινε η Μπρον Νοξ.

Η... ελβετική τράπεζα

Η... ελβετική τράπεζα

Η Βουλιαγμένη βρίσκεται στον τελικό της Ευρωλίγκας για πέμπτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια. Αληθινή υπερδύναμη.

Σβηστός στους τελικούς

Σβηστός στους τελικούς

Την άνετη πρόκριση εξασφάλισε ο Ολυμπιακός, αφού νίκησε τον ΠΑΟΚ στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» με σκορ 5-15.