Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Χωρίς προπόνηση

Χωρίς προπόνηση
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 - 19:20

Μπορεί, χωρίς να χρειαστεί να κάνει ερώτηση κάποιος δημοσιογράφος (άλλωστε οι επίσημες θέσεις προπονητών και πολιστριών αποτυπώνονται, όχι ως δελτία Τύπου αλλά, στην Κολυμβητική Ομοσπονδία), να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για ποιο λόγο κλήθηκε η Μαρία Ντάσιου στην εθνική ομάδα πόλο Νέων Γυναικών που πάει στη Ρώμη το Σάββατο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα; Να πει, ας πούμε, ότι «κάναμε λάθος που δεν την καλέσαμε στην εθνική Νεανίδων (σ.σ. την ηλικιακή κλάση της) και για αυτό την παίρνουμε στην εθνική Νέων Γυναικών». Ή ότι «αισθανθήκαμε άσχημα με αυτά που έγραψε στο Facebook και την καλέσαμε για να δείξουμε ότι στις εθνικές ομάδες υπάρχει αξιοκρατία».

Η απορία είναι ειλικρινής: οι γονείς, οι προπονητές και οι παράγοντες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό σε αυτό. Απλώς η διαδικασία της επιλογής πρέπει να είναι διαφανής και να είναι αξιοκρατική. Αν δεν είναι αξιοκρατική και αν υπάρχει κάποια απορία, πρέπει να λυθεί. Αυτό. Με επίσημη τοποθέτηση. Δεν χρειάζονται τηλέφωνα. Ούτε κρίνεται εκ του αποτελέσματος η επιλογή.

Η κλήση της Ντάσιου δεν είναι καν η μεγαλύτερη απορία στην όλη διαδικασία. Ειρήσθω εν παρόδω, έχει γίνει ένα τρομερό σκηνικό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με την Ιαπωνία στο Παγκόσμιο της Μαδρίτης, όταν στον ηλεκτρονικό πίνακα αναρτήθηκε η 13άδα της εθνικής ομάδας και στο νούμερο 9 μπορούσε να διαπιστώσει κάποιος ότι ήταν γραμμένο το επώνυμο «Ντάσιου»! Και το κοριτσάκι δεν ήταν καν εκεί, αφού στη θέση της είχε κληθεί η Ανθία Παπαναστασίου. Αυτό έγινε φανερό την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή το νούμερο 9 φορούσε τελικά η Παπαναστασίου.

Η κλήση που ξεκάθαρα θα έπρεπε να ξενίζει είναι των αδελφών Χαραλαμπίδου. Η Στεφανία και η Ιωάννα εννοείται ότι είναι αστέρια και ότι εδώ και πολλά χρόνια θεωρούνται το μέλλον του ελληνικού πόλο. Και φυσικά έπρεπε να βρίσκονται στην εθνική ομάδα. Αλλά πώς; Μόλις τελείωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, η Στεφανία και η Ιωάννα δεν επέστρεψαν στην Αθήνα. Έφυγαν για τις ΗΠΑ, για την Καλιφόρνια, δηλαδή εκεί που μένουν. Στην Ομοσπονδία κίνησαν σοφά τις διαδικασίες για να πάρουν την άδεια από το κολέγιό τους ώστε να δώσουν το «παρών» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, παρ’ όλα αυτά η Στεφανία και η Ιωάννα δεν ήταν τον Αύγουστο στην Αθήνα. Δεν συνέχισαν τις προπονήσεις με τις μικρές πολίστριες, δεν έκαναν κανένα πρόγραμμα προετοιμασίας, βρίσκονταν στην Καλιφόρνια. Βεβαίως, τα δύο κορίτσια μετά από ένα χρόνο που ήθελαν να παίξουν στην εθνική των ΗΠΑ, προτίμησαν την Ελλάδα. Είχε γραφτεί, μάλιστα, σε ιστοσελίδα την οποία κατέχει προπονητής, ότι ο λόγος που επέστρεψαν ήταν ο εγγυημένος χρόνος συμμετοχής της Ιωάννας, καθώς στα τράιαλ για την εθνική των ΗΠΑ ο Άνταμ Κρικόριαν έδωσε το «ΟΚ» μόνο για τη Στεφανία. Αυτό είναι απλώς φήμη και δεν επιβεβαιώνεται από κάπου, άλλωστε η Ιωάννα τα πήγε καλά στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης και εδώ λύνονται όλα τα προβλήματα.

Εννοείται ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν πρέπει να χάσει στη Ρώμη. Παρ’ όλα αυτά είναι αλήθεια το συγκεκριμένο θέμα το ζητούμενο; Δηλαδή, είναι καλύτερο να έχεις μία ομάδα με δύο σπουδαίες πολίστριες που δεν έχουν κάνει ούτε μία προπόνηση, από το να έχεις παίκτριες που δουλεύουν κάθε μέρα στην προετοιμασία, που τρώνε την πλέμπα των κακών εγκαταστάσεων, που νιώθουν μόνες και έρημες και που, στο τέλος, χάνουν ενδεχομένως τη θέση τους στην αποστολή από δύο πολίστριες που δεν τις έχουν δει καθόλου;

Οι άνθρωποι οι πονηρεμένοι λένε ότι «γίνονται αυτά συνεχώς σε κάθε κλάδο». Ο αθλητισμός, ωστόσο, θα έπρεπε να είναι η μόνη καθαρή διάσταση της κοινωνίας μας, διότι είναι εκείνη που «χτυπήθηκε» όσο καμία άλλη από την κρίση. Θα έπρεπε να προσφέρει στους νέους τη μόρφωση και την αγωγή ώστε να γίνουν σωστοί άνθρωποι, όσο δεν μπορεί να το κάνει ο θεσμός «σχολείο» που ούτως ή άλλως τελεί υπό διάλυση. Στην τελική, θα έπρεπε να βουλώνουμε τα στόματά μας διότι τι θα κάναμε εμείς σε μία παρόμοια θέση, αν έπρεπε να κυνηγήσουμε το αποτέλεσμα; Η Εθνική πάει στη Ρώμη με 11 πολίστριες που τον Αύγουστο «ψήθηκαν» στην προπόνηση (οι έξι του Ολυμπιακού, Χρυσή Διαμαντοπούλου, Ελευθερία και Βάσω Πλευρίτου, Μίλβα Καλογεράκου, Μαρία Σώρα, Βιργινία Νιαρχάκου, οι Έλενα Ξενάκη και Ιωάννα Χυδηριώτη, η Νικόλ Ελευθεριάδου, η Στεφανία Τερεφού και η Μαρία Ντάσιου), που είναι κουρασμένες από τη Μαδρίτη, και πάει λέγοντας και με 2 πολίστριες που δεν έκαναν καν προπόνηση. Δεν υπάρχει διαχωρισμός: η επιλογή πρέπει να είναι διαφανής είτε πρόκειται για τον Μάικλ Τζόρνταν είτε για τον Ενσούκου Ναγκόγιε. Ακολουθείς έναν δρόμο και βάζεις τους αθλητές σε αυτόν τον δρόμο. Πάμε χέρια, πάμε πόδια, πάμε πάσες, πάμε σουτ. Όποιος είναι ο δρόμος που διαλέγεις να ακολουθήσεις, παράγοντας, προπονητής και γονιός, αυτός είναι που θα ακολουθήσουν τα παιδιά. Μην αναρωτηθείς και εσύ, με τη σειρά σου, όταν δεις κάποιον άλλο να σου «τρώει» τη θέση χωρίς προσπάθεια παρά μόνο με μέσα, για ποιο λόγο έγινε αυτό. Ή γιατί συνέβη σε σένα. Το κάθετι, αυτές οι λέξεις, οι πράξεις, ο τρόπος συμπεριφοράς, έχει κόστος. Συνέβη σε σένα (σε μένα, σε όλους) επειδή δεν είσαι αθώα κορασίς. Οι συμπεριφορές είναι αθροιστικές και τα διδάγματα επίσης. Ό,τι μάθεις στο μικρό παιδί, αυτό θα κάνει. Απλώς είναι νομοτελειακό ότι κάποια στιγμή θα καταφερθεί εναντίον σου.

Διαβάστε επίσης

Το γέλιο του Ράτζεν

Το γέλιο του Ράτζεν

Ο Σέρβος αμυντικός του Ολυμπιακού δεν συγκρατήθηκε μετά το σχόλιο για το παιχνίδι του μπάσκετ.

Χωρίς φόβο

Χωρίς φόβο

Ο Γιάννης Φουντούλης προσδιόρισε τα μαθήματα που πήρε ο Ολυμπιακός από το προηγούμενο Champions League.

Το παιχνίδι του «αυτό»

Το παιχνίδι του «αυτό»

Η Ασημάκη έδωσε κανονικά το «παρών» στην πρώτη προπόνηση του Ολυμπιακού. Υπάρχουν και φωτογραφίες.

Γεμάτες στυλ

Γεμάτες στυλ

Η εκπληκτική παράσταση της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών με την Αυστραλία και το Datsun της ζωής μας.