Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Κανείς δικτάτορας»

«Κανείς δικτάτορας»
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 - 03:00

Ξεκάθαρη θέση αναφορικά με το ποιος είναι αρμόδιος για τους ορισμούς διαιτητών της Superleague αλλά και των υπόλοιπων κατηγοριών πήρε ο πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Καραμελίδης. Oπως θα διαπιστώσετε, δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την τοποθέτησή του στο σεμινάριο των ρέφερι και των βοηθών της μεγάλης κατηγορίας τον περασμένο Αύγουστο, καθώς ο πρόεδρος του κορυφαίου οργάνου της διαιτησίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ τονίζει ότι τους ορισμούς κάνουν και οι τέσσερις πρώην διαιτητές, οι οποίοι στελεχώνουν την ΚΕΔ. Ο πρόεδρός της, Γιώργος Καραμελίδης, είναι ο μόνος αρμόδιος να μιλήσει για το θέμα, καθώς αυτός καθόρισε τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΔ με κεντρικό άξονα όλοι να συνεργάζονται για να επιλέξουν τους διαιτητές όλων των κατηγοριών.

«Κανείς δεν κάνει μόνος του τους ορισμούς. Η ευθύνη, είτε ένας διαιτητής πάει καλά είτε όχι, είναι συλλογική και βαρύνει όλους. Δεν γίνεται να κάνει μόνος ένας τους ορισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Γιώργος Καραμελίδης, ο οποίος ανέλυσε: «Η ιεραρχία στην ΚΕΔ έχει ως εξής: Πρόεδρος είμαι εγώ που δεν ασχολούμαι με τους ορισμούς, αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο Μπριάκος και μετά όλοι οι υπόλοιποι (Δούρος, Καλύβας, Τσαχειλίδης). Τους ορισμούς της Superleague δεν τους κάνει ένας μόνος του. Δεν είναι κανείς δικτάτορας και δεν γίνεται διαφορετικά. Δηλαδή αν λείπει ο Μπριάκος στο εξωτερικό δεν θα βγουν οι ορισμοί; Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί».

Ο Καραμελίδης πρόσθεσε και έναν ακόμη λόγο για να αποδείξει ότι δεν γίνεται για μια κατηγορία να είναι αρμόδιος μόνο ένας: «Σε κάθε κατηγορία δεν μπαίνουν μόνο διαιτητές από τον πίνακα αυτής. Για παράδειγμα, στη Superleague επιλέγονται τέταρτοι από τον πίνακα των υποψηφίων ανόδου, μπορεί να υπάρξει και διαιτητής από τον προαναφερόμενο πίνακα που θα σφυρίξει παιχνίδι της μεγάλης κατηγορίας. Στη Γ’ Εθνική ορίζονται και διαιτητές της Football League. Αρα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Μπριάκου, Δούρου, Τσαχειλίδη και Καλύβα. Επαναλαμβάνω ότι οι ορισμοί των διαιτητών όχι μόνο της Superleague αλλά όλων των κατηγοριών είναι συλλογική δουλειά, επειδή, κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, δεν γίνεται διαφορετικά».

ΠΕΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Πρέπει να εξεταστούν και θέματα που έχουν σχέση με την εσωτερική λειτουργία. Την ευθύνη των ορισμών πρέπει να τη επωμίζονται αυτός ή αυτοί που τους κάνουν.

-Επαναλαμβάνουμε ότι η θέση του Καραμελίδη είναι ξεκάθαρη. Ομως προκύπτει ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα, που έχει να κάνει με την εσωτερική λειτουργία της ΚΕΔ, και καλό θα είναι να απαντηθεί κι αυτό. Επειδή οι επιλογές των διαιτητών γίνονται χωρίς την παρουσία του προέδρου της ΚΕΔ, ο οποίος έχει ρόλο για να τους εγκρίνει, όλα τα μέλη της ΚΕΔ (Δούρος, Καλύβας, Τσαχειλίδης) συμπεριλαμβανομένου και του αναπληρωτή προέδρου, Θανάση Μπριάκου, λειτουργούν ισότιμα;

-Υπάρχει απάντηση σε αυτό, όμως δεν είναι ότι τους ορισμούς της Superleague τους κάνει ο Καλύβας. Επιπλέον «δεν υπάρχει δικτάτορας», όπως είπε και ο Καραμελίδης. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά και της ίδιας της ΚΕΔ να τα ξεκαθαρίσει και εν ανάγκη ας παρέμβει και η ΕΠΟ. Ο Καραμελίδης δεν ανακατεύεται στους ορισμούς και αυτό είναι λογικό, αφού ο κανονισμός τού απαγορεύει κάτι τέτοιο.

-Ούτε οι υπόλοιποι της ΚΕΔ μπορούσαν να κατανείμουν ρόλους χωρίς να το ξέρει ο Καραμελίδης, αφού αυτός είναι αρμόδιος να τους κατανείμει και για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι είναι συλλογική δουλειά.

Ολα τα ίδια μένουν

Είναι λάθος όποιος πιστεύει ότι άλλαξε κάτι σε σχέση με τη φιλοσοφία των ορισμών της προηγούμενης αγωνιστικής σεζόν. Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα…

Η εύνοια στον ΠΑΟΚ, ΠΑΟ

Από τον Ιανουάριο του 2013 η διαιτησία πάει… τρένο τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, που ευνοούνται σχεδόν σε κάθε αγωνιστική. Τα έχουμε καταγράψει πολλές φορές, άσχετα αν οι «πράσινοι» κυρίως διαμαρτύρονται για να κρύψουν δικές τους αγωνιστικές αδυναμίες. Την τρέχουσα σεζόν η κατάσταση χειροτέρεψε, επειδή αδικείται και ο Ολυμπιακός, με κορυφαίο παράδειγμα τη διαιτησία του Σιδηρόπουλου στο Αγρίνιο για την οποία τιμωρήθηκε ο διεθνής ρέφερι.

Θα κάνουν μεγάλο λάθος

Πλησιάζουν τα ντέρμπι και ο Μάνταλος (Καβάλας) θα είναι υποψήφιος να σφυρίξει. Θα κάνει λάθος η ΚΕΔ αν «μετρήσει» τον βαθμό του Καλαθενού και τον στείλουν ανέτοιμο στα βαθιά.

Η… στροφή του Καλαθενού

Αλλα είπε στο γήπεδο μετά το τέλος του ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 1-1, ο Μιχάλης Καλαθενός (Δωδεκανήσου), άλλα γράφει στην έκθεσή του! Ο έμπειρος παρατηρητής πήρε θέση ότι το χέρι του Μπούρμπου είναι ακούσιο, όμως στην έκθεσή του γράφει ότι έπρεπε να δοθεί πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ! Παράλληλα ο Καλαθενός, σύμφωνα πάντα με πηγές, είπε στον Μάνταλο ότι σωστά έτρεξε να χωρίσει τους παίκτες και ότι την αποβολή του Βούκιτς έπρεπε να υποδείξει ο βοηθός Σωτηρόπουλος (Αχαΐας), όμως δεν τον τιμώρησε!

Σεμινάριο τον Νοέμβριο

Η εισήγηση της ΚΕΔ προς το σημερινό Δ.Σ. της ΕΠΟ θα είναι το σεμινάριο των διαιτητών της Λίγκας να γίνει τον Νοέμβριο και της Football League τον Ιανουάριο.

Να ζητήσουν βοηθούς

Οσο η ΚΕΔ (Μπριάκος, Δούρος, Καλύβας, Τσαχειλίδης) επιμένει να μην ασχολείται με το θέμα τόσο θα εκτίθενται όλοι μαζί. Στην ανάγκη ας παρέμβει ο Καραμελίδης. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ρωτήσει τους διαιτητές με ποιους βοηθούς θέλουν να ορίζονται αλλά σε κάποιους να βάζουν αυτούς που είχαν δηλώσει πέρσι και σε άλλους με άγνωστα κριτήρια. Μπορεί κάποιοι διαιτητές να μην επιθυμούν να σφυρίξουν με αυτούς που επιλέγονται. Με αυτά που γίνονται δεν μπορούμε να μιλάμε για διαιτητική ομάδα.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 16/10/2013)

Διαβάστε επίσης

Όπου δύσκολα και Μάνταλος

Όπου δύσκολα και Μάνταλος

Μπορεί να μην έγινε ακόμη διεθνής και να ακούγεται ότι θα είναι ο επόμενος, δηλαδή μόλις ελευθερωθεί θέση, όμως ο Σταύρος Μάνταλος.