Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Όπου δύσκολα και Μάνταλος

Όπου δύσκολα και Μάνταλος
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 - 00:55

Μπορεί να μην έγινε ακόμη διεθνής και να ακούγεται ότι θα είναι ο επόμενος, δηλαδή μόλις ελευθερωθεί θέση, όμως ο Σταύρος Μάνταλος (Καβάλας), ο οποίος διανύει τη συνολικά τρίτη του χρονιά στη Superleague, έχει πορεία που θα τη ζήλευαν και κάποιοι διεθνείς. Το σημερινό παιχνίδι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός είναι ένα ακόμη δύσκολο, καθώς για τον 33χρονο καθηγητή πληροφορικής είναι… συνήθεια να ορίζεται σε ματς που η σφυρίχτρα «καίει».

Η απόδοσή του στο περσινό παιχνίδι, σχεδόν έναν χρόνο πριν, συγκεκριμένα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2 στις 9 Δεκεμβρίου 2012, αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την επιλογή του από την ΚΕΔ, «νικώντας» στη στροφή τον Τάσο Κάκο που θεωρούνταν φαβορί για να οριστεί. Το παιχνίδι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι το 37ο στη Superleague, στα 14 νίκησαν οι γηπεδούχοι, στα 8 οι φιλοξενούμενοι και στα υπόλοιπα 14 δεν αναδείχθηκε νικητής. Γενικά έχει ισορροπημένα στατιστικά.

Οσον αφορά στο περσινό ματς του ΟΑΚΑ, όλοι οι τηλεκριτικοί, ακόμη και ο Περικλής Βασιλάκης του ΣΚΑΪ, συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει παράβαση υπέρ του Παναθηναϊκού στη φάση του 82’, όταν ο Μάνταλος έδωσε επιθετικό φάουλ σε σπρώξιμο του Πετρόπουλου στον Μανωλά. «Οπως είδατε δεν διαμαρτύρεται κανείς. Αν ήταν πέναλτι ο Πετρόπουλος θα μου τα… έχωνε πρώτος από όλους», είχε πει ο 33χρονος ρέφερι στον παρατηρητή διαιτησίας Μιχάλης Καλαθενό (Δωδεκανήσου).

Και επειδή ο Παναθηναϊκός διαμαρτύρεται για τον Μάνταλο, θυμίζουμε τι είχε πει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο τιμ μάνατζερ του ΠΑΟ Γρηγόρης Παπαβασιλείου απευθυνόμενος στον διαιτητή στα αποδυτήρια: «Τι να διαμαρτυρηθώ; Θα ήμουν χαζός αν το έκανα». Επίσης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των «πρασίνων» Τότης Φυλακούρης είχε δηλώσει για τη διαιτησία του: «Ο διαιτητής για μένα ήταν ένας από τους καλύτερους του πρωταθλήματος. Κακώς διαμαρτύρεται ο Παναθηναϊκός για πέναλτι».

Ο Μάνταλος γνωρίζει από διαχείριση κρίσεων. Δεν δίστασε να διακόψει αμέσως το παιχνίδι Κυπέλλου ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-1 (16/3/11) για φωτοβολίδα που πέταξαν από την κερκίδα και βρήκε τον Σάχα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (19:30)

Διαιτητής: Μάνταλος (Καβάλας)

Βοηθοί: Γρεβένης (Χαλκιδικής),

Καρατζίκας (Αθηνών)

4ος: Παππάς (Αθηνών)

Παρατηρητής: Βέλλιος (Ξάνθης)

ΤΡΕΙΣ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΦΕΤΟΣ

Μέχρι τώρα ο Μάνταλος σφύριξε τρία ματς που έληξαν ισόπαλα: Πλατανιάς - Αστέρας Τρίπολης 1-1, ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 1-1 και Βέροια - Γιάννινα 2-2.

«Από την τρύπα της βελόνας»

Τα είπε… χύμα ο Σταύρος Μάνταλος στον αντιπρόεδρο του Παναθηναϊκού Βασίλη Κωνσταντίνου στην τελευταία συνάντησή τους, συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του Πλατανιά με 1-0 και τον αποκλεισμό των «πρασίνων» από το Κύπελλο. Οι Παναθηναϊκοί (Φάμπρι και Κωνσταντίνου) διαμαρτύρονταν, ισχυριζόμενοι ότι το αράουτ από το οποίο ξεκίνησε το γκολ του Αναστασάκου εκτελέστηκε μερικά μέτρα πιο μπροστά (!!!), στη φυσούνα υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση και όταν ο Κωνσταντίνου πήγε να του ζητήσει συγγνώμη ο Μάνταλος ξέσπασε με αφορμή όσα έγιναν μετά το ΠΑΟ - Ολυμπιακός 2-2: «Κι εγώ παραφέρθηκα στη φυσούνα. Κύριε Κωνσταντίνου, είστε κομμάτι του Παναθηναϊκού αλλά έχω παράπονα. Στην ομάδα σας με έχετε περάσει από την τρύπα της βελόνας. Στημένο και πουλημένο με χαρακτηρίζατε πριν από το ματς Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Μόλις έληξε το παιχνίδι μου δώσατε συγχαρητήρια. Ομως, την ίδια ώρα ο πρόεδρός σας κύριος Αλαφούζος έβγαζε ανακοίνωση εναντίον μου».

Ο Θρύλος δεν κερδίζει

Χωρίς νίκη είναι ο Ολυμπιακός στα τρία τελευταία παιχνίδια με διαιτητή τον Σταύρο Μάνταλο! Συνολικά ο Καβαλιώτης ρέφερι διαιτήτευσε πέντε παιχνίδια των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι έχουν μία νίκη, δύο ήττες και δύο ισοπαλίες. Αναλυτικά για το πρωτάθλημα: Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 1-0 (07/10/12), ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-1 (25/11/12), Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2 (09/12/12), Ολυμπιακός - Ατρόμητος 2-3 (03/02/13). Για το Κύπελλο ο Μάνταλος σφύριξε την ρεβάνς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-0 και αποκλείστηκε (02/02/11) ο Θρύλος.

Παράπονα ο Ολυμπιακός

Επειδή ο Παναθηναϊκός φωνάζει τάχα για τον Μάνταλο, ανακαλύπτοντας λάθη του Καβαλιώτη ρέφερι, θα πρέπει να τονίσουμε ότι και ο Ολυμπιακός έχει παράπονα από προηγούμενα παιχνίδια αλλά δεν ουρλιάζει για να κρύψει αγωνιστικές αδυναμίες όπως κάνουν οι «πράσινοι» που δεν τους αρέσει κανένας διαιτητής. Και στα δύο προηγούμενα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ ο 33χρονος διαιτητής έπαιξε κόντρα τον Ολυμπιακό και ανέχθηκε το σκληρό παιχνίδι της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ενώ στο ματς Κυπέλλου απέβαλε τον Μιραλάς και δεν έδωσε δύο πέναλτι.

Η «εικόνα» του ρέφερι

Στατιστικά που έχουν να κάνουν με το Μάνταλο και δείχνουν ότι δεν βγάζει πολλές κάρτες, ούτε είναι «πεναλτάκιας». Φέτος σε 3 ματς: Κάρτες μέσος όρος στις κίτρινες 6,33 και δύο αποβολές, μέσος όρος φάουλ 37,33, συνολικά ένα πέναλτι. Σεζόν 2012-13 σε 15 ματς: Κάρτες μέσος όρος στις κίτρινες 3,86 και 4 αποβολές, μέσος όρος φάουλ 32,43, συνολικά δυο πέναλτι. Σεζόν 2010-11 σε 17 ματς: Κάρτες μέσος όρος στις κίτρινες 5,88 και 6 αποβολές, μέσος όρος φάουλ 34,33, συνολικά τρία πέναλτι.

Τιμωρήθηκε λόγω ΠΑΟ

Στις 04/12/10 ο Σταύρος Μάνταλος σφύριξε το ματς Παναθηναϊκός - Πανσερραϊκός 2-0 και τιμωρήθηκε επειδή δεν είχε δώσει πέναλτι υπέρ των φιλοξενουμένων σε χέρι του Πλεσί. Εκτός από το ΠΑΟ - Ολυμπιακός 2-2, ο Καβαλιώτης σφύριξε και τα εξής παιχνίδια των «πρασίνων»: 17/04/11 Ολυμπιακός Βόλου - Παναθηναϊκός 3-2 και στο Κύπελλο Πλατανιάς - Παναθηναϊκός 1-0. Στο ματς του Βόλου τέταρτος του Μάνταλου ήταν ο Ανδρέας Παππάς, ο οποίος ορίστηκε και σήμερα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πάντως, οι δυο ρέφερι γνωρίζονται πολύ καλά.

Ζήτησε επειγόντως άδεια

Αιφνιδιάστηκε ο Σταύρος Μάνταλος από τον ορισμό του στο σημερινό παιχνίδι. Ο 33χρονος ρέφερι εργάζεται στο γραφείο μέσης εκπαίδευσης στην Καβάλα. Ετσι ζήτησε επειγόντως άδεια και για να προετοιμαστεί ψυχολογικά αλλά και να μαζέψει τα πράγματά του, καθώς το βράδυ έπρεπε να «πετάξει» για την Αθήνα.

Καρατζίκας και Μήτρογλου

Ο δεύτερος βοηθός της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει μπει αρκετές φορές σε παιχνίδια που σφυρίζει ο Μάνταλος. Ομως, την πρώτη φορά φέτος που ο Αντώνης Καρατζίκας (Αθηνών) ορίστηκε με άλλον διαιτητή… άκουσε καμπάνα. Ο λόγος είναι ότι υπέδειξε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ τον Μήτρογλου στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης Ολυμπιακός-Ατρόμητος (2-1) που διαιτήτευσε ο Ηλίας Σπάθας (Πειραιά) για τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

-Μόνο μια φορά έχει οριστεί ο Μάνταλος με τον πρώτο βοηθό Αλέξανδρο Γρεβένη (φωτ.). Πρόκειται για παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννενα - Πλατανιάς 0-0 που έγινε την πρώτη αγωνιστική του περσινού πρωταθλήματος και ο Μάνταλος τιμωρήθηκε άδικα από την παρατηρήτρια διαιτησίας Ιωάννα Κωνσταντινίδου (Δυτικής Αττικής)! Ο Γρεβένης ουσιαστικά είναι διεθνής, καθώς δηλώθηκε αρμοδίως, όμως τυπικά θα πάρει το σήμα τον Ιανουάριο του 2013.

-Ο τέταρτος Παππάς είναι ο τελευταίος που διαιτήτευσε παιχνίδι των δυο αντιπάλων. Ηταν στις 14/04/13 στο Καραϊσκάκη (1-1). Και σε εκείνο το ματς βοηθός ήταν ο Καρατζίκας (φωτ.) , ο οποίος πέρσι ήταν ο καλύτερος της Λίγκας. Είχε αφήσει σωστά να εξελιχθεί η φάση στο γκολ της ισοφάρισης του Μήτρογλου. Ηταν μια οριακή φάση αλλά ο Καρατζίκας δικαιώθηκε από το ριπλέι.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 02/11/2013)

Διαβάστε επίσης