Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ωχ, ωχ, προβλέπουν Γερμανό

Ωχ, ωχ, προβλέπουν Γερμανό
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013 - 19:45

Ενώ ήδη είναι γνωστός ο παρατηρητής του αγώνα Ολυμπιακός - Αντερλεχτ (10/12), συγκεκριμένα πρόκειται για τον Αντριαν Κασά από τη Μάλτα, υπάρχει πρόβλεψη από έγκυρο ευρωπαϊκό διαιτητικό σάιτ ότι ο διαιτητής του αγώνα θα είναι Γερμανός και συγκεκριμένα ο Βόλφγκανγκ Σταρκ. Απόδειξη της εγκυρότητας της εξειδικευμένης ιστοσελίδας είναι η δημοσιοποίηση του ονόματος του παρατηρητή.

Η UEFA δεν τους ανακοινώνει νωρίτερα, παρά μόνον όσοι βρίσκονται στον πίνακα των διεθνών παρατηρητών έχουν πρόσβαση, μέσω κωδικού, στην ιστοσελίδα της και μαθαίνουν ποιος μπαίνει πού, περίπου 10 μέρες νωρίτερα, όπως γίνεται και τώρα. Βέβαια όλα εξαρτώνται από τον Ολυμπιακό, όμως δεν είναι καλό να οριστεί Γερμανός.

Και λόγω κακής παράδοσης που έχει ο Θρύλος με Γερμανούς διαιτητές και λόγω λαθών που έχουν κάνει σε βάρος του! Από τη συγκεκριμένη χώρα ήταν και ο διαιτητής του πρώτου αγώνα με την Παρί. Μπορεί ο Μπριχ να μην έκανε λάθος, όμως πριν από το πρώτο γκολ των Γάλλων ο βοηθός του έπρεπε να καταλογίσει οφσάιντ τον Καβάνι την ώρα που ο Μάξουελ του έκανε την πάσα! Πρόκειται για οριακή περίπτωση, όμως η αμφιβολία του, αν είχε, «μέτρησε» υπέρ των φιλοξενουμένων.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, συγκεκριμένα στο ματς Λεβάντε - Ολυμπιακός 3-0 για τους «32» του Europa League, οι «ερυθρόλευκοι» έζησαν την τελευταία «σφαγή» τους από Γερμανό διαιτητή. Ο Μάνουελ Γκρέφε πέρασε κι αυτός στην ιστορία με τους «εφιάλτες» όπως και ο Μερκ και ο Κρουγκ. Μάλιστα για τον Γκρέφε και την υπόλοιπη γερμανική ομάδα (επιπρόσθετοι και βοηθοί) ο Ολυμπιακός προχώρησε και σε επίσημη καταγγελία στην UEFA.

Από τη σεζόν 1999-00 Γερμανοί ρέφερι σφύριξαν οκτώ ματς του Θρύλου που «μετρά» δύο νίκες, πέντε ήττες και μία ισοπαλία. Το χειρότερο δεν είναι τα στατιστικά αλλά ότι ο Ολυμπιακός έχει δυσάρεστες αναμνήσεις από Γερμανούς διαιτητές. Πριν από τον Γκρέφε, τον Νοέμβριο του 1997 (Ολυμπιακός - Ρεάλ 0-0) ο Κρουγκ δεν έδωσε πεντακάθαρο πέναλτι και αποβολή του Κανιθάρες σε ανατροπή του Γιαννακόπουλου κι ενώ ο τελευταίος βρισκόταν σε προφανή ευκαιρία για γκολ. Τον Οκτώβριο του 1999 (Ρεάλ - Ολυμπιακός 3-0) ο Μερκ δεν έδωσε πέναλτι σε χέρι του Ρομπέρτο Κάρλος, ενώ το σκορ ήταν 1-0.

ΤΟΥΣ… ΕΒΑΖΑΝ ΑΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ

Λόγω Κρουγκ, Μερκ η UEFA δεν έβαζε Γερμανούς σε ματς του Ολυμπιακού και πριν από τον Γκρέφε η προηγούμενη φορά ήταν 4,5 χρόνια πριν.

-Εκείνο που προκύπτει από τα στοιχεία των ορισμών είναι ο Βόλφγκανγκ Σταρκ θα επιλεγεί, όμως το θέμα είναι να τον αποφύγει ο Ολυμπιακός. Η τελευταία φορά που σφύριξε ο 44χρονος ρέφερι παιχνίδι στους ομίλους του Champions League ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου Μίλαν - Σέλτικ 2-0. Και στο κάτω κάτω αν έρθει στο Καραϊσκάκη το… θέμα δεν θα είναι μόνο ο ίδιος αλλά οι βοηθοί του και οι πρόσθετοι!

-Ο… φόβος μας περί Γερμανού διαιτητή οφείλεται στην παράδοση. Δεν ταιριάζουν σε παιχνίδια του Ολυμπιακού, οπότε καλό θα είναι ο Σταρκ και η υπόλοιπη διαιτητική ομάδα να πάνε σε ένα άλλο ματς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2014 θα είναι η τελευταία του χρονιά, καθώς φτάνει στα 45 του, που είναι το όριο ηλικίας. Μπορεί να σταματήσει το καλοκαίρι, αν τελικά επιλεγεί για το Μουντιάλ.

-Η ξένη ιστοσελίδα που προβλέπει ότι θα μπει ο Σταρκ στον Ολυμπιακό, κάνει το ίδιο για όλα τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής του Champions League. Σε κάποιους θα πέσει μέσα, σε άλλους όχι.

Είχε πάει καλά, αλλά…

Ο Σταρκ, που εξειδικευμένη ιστοσελίδα εκτιμά ότι θα μπει στο Ολυμπιακός – Αντερλεχτ, είχε πάει καλά στο Μίλαν - Σέλτικ. Ομως, άργησε να οριστεί.

Στο παιχνίδι της Λισσαβόνας

Υπάρχει και το ματς Μπενφίκα - Παρί Σεν Ζερμέν στον όμιλο του Ολυμπιακού. Καταρχήν ο παρατηρητής διαιτησίας του συγκεκριμένου αγώνα θα είναι ο Ούγγρος Λάζλο Βάγκνερ και επαναλαμβάνουμε ότι είναι σίγουρο. Η πρόβλεψη είναι ότι διαιτητής μπορεί να μπει ο Αγγλος Μαρκ Κλάτενμπουργκ. Ο συγκεκριμένος ρέφερι είχε σφυρίξει Μίλαν - Αϊντχόβεν στα πλέι οφ του Champions League και στους ομίλους Γαλατάσαραϊ - Ρεάλ Μαδρίτης 1-6, ματς που έγινε στις 17/09.

Ορισμός για Μπριάκο

Παρατηρητής διαιτησίας την τελευταία αγωνιστική του Champions League θα είναι ο Θανάσης Μπριάκος (φωτ.). Θα μεταβεί στη Γερμανία για το ματς Σάλκε - Βασιλεία. Η πρόβλεψη για τον διαιτητή είναι ο Σκόμινα (Σλοβενία).

Περί αριθμού διαιτητών

Από την ΚΕΔ διαψεύδουν ότι υπήρξαν ενστάσεις περί του αριθμού των διαιτητών από το κλιμάκιο της UEFA που ήρθε πριν από δυο εβδομάδες για να επιθεωρήσει τα κριτήρια της σύμβασης διαιτησίας ΕΠΟ - Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Αναλογικά οι διαιτητές είναι λιγότεροι από πριν. Το 2009 με 16 ομάδες στη Λίγκα οι ρέφερι ήταν 26, όπερ σημαίνει ότι ο μέσος όρος αγώνων για τον καθένα είναι εννέα και τώρα με 18 ομάδες και 30 ρέφερι ο μέσος όρος είναι 10.

Αν γινόταν στην Ελλάδα

Στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν καταργήσει τους παρατηρητές διαιτησίας, κάτι που η UEFA δεν θέλει με τίποτα. Ξεσηκώθηκε θόρυβος, όμως οι ρέφερι κρίνονται τηλεοπτικά από την Επιτροπή Διαιτησίας της ΠΟ Αγγλίας!

Τα βασικά στάνταρ

Οι βασικές προϋποθέσεις που ελέγχει η UEFA σε μια σύμβαση διαιτησίας είναι τέσσερις: 1) Παραγωγή νέων διαιτητών μέσω σχολών. 2) Να γίνεται εκπαίδευση σε τοπικό επίπεδο. 3) Αν υπάρχει πίνακας ταλέντων με μέντορες. 4) Αν υπάρχει σύστημα παρατηρητών διαιτησίας. Μετά τον πρόσφατο έλεγχο δόθηκαν στον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΕΠΟ Παυσανία Παπανικολάου. Ακόμη η UEFA θέλει η διαιτησία να είναι ανεξάρτητη και αν η ΚΕΔ είναι πενταμελής να στελεχώνεται το πολύ από δύο μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 30/11/2013)

Διαβάστε επίσης

Μονά - ζυγά = Σπάθας!

Μονά - ζυγά = Σπάθας!

Θα πρέπει να αισθάνεται περήφανος ο διεθνής διαιτητής Ηλίας Σπάθας (Πειραιά) που τον στηρίζουν τα ΜΜΕ που πρόσκεινται όχι μόνο στον ΠΑΟΚ αλλά και στην ΑΕΚ!

Εκτός UEFA ο Βασάρας

Εκτός UEFA ο Βασάρας

Βόμβα μεγατότων! Εκτός της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA βρίσκεται ο Κύρος Βασάρας...