Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΠΑΟΚ: Θέλουν να γίνουν ΚΕΔ

ΠΑΟΚ: Θέλουν να γίνουν ΚΕΔ
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 - 22:45

Απίστευτα πράγματα βγαίνουν από το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ! Bέβαια δεν ισχύουν όσα αναγράφονται όμως βγαίνει το συμπέρασμα ότι θέλουν να γίνουν ΚΕΔ στη θέση της ΚΕΔ ώστε να επιβάλλουν αυτοί τις τιμωρίες στους ρέφερι ή να μην τιμωρούνται οι ρέφερι που τους ευνοούν. Φαίνεται ότι στην ομάδα της Θεσσαλονίκης επιθυμούν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη.

Την περασμένη εβδομάδα προηγήθηκε η δημόσια παρέμβαση, μέσω δηλώσεων του συμβούλου διαιτησίας του Σαββίδη (όπως παρουσιάζεται από τους ίδιους) Μάλαμα Τεβεκέλη για να πείσει ότι η διαιτησία του Σπάθα (Πειραιά) ήταν άριστη στα Γιάννινα (3-1) και ορθώς καταλόγισε πέναλτι στη βουτιά του Νέτσιντ. Τις τελευταίες μέρες μέσω των διαρροών «βγαίνει» ότι υπήρξε επικοινωνία από πλευράς ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή ώστε να τιμωρηθεί ο Κύζας (Δράμας), αν και στο παιχνίδι τους με τον Απόλλωνα εφήρμοσε τον κανονισμό και η φάση με το γκολ του Νέτσιντ είναι ως μη γενόμενη. Ο λόγος; Ο 33χρονος ρέφερι καταλόγισε πολύ νωρίς επιθετικό φάουλ του Αθανασιάδη στον Παντελιάδη. Επαναλαμβάνουμε ότι ο Κύζας σφύριξε πολύ νωρίς, άρα δεν γνώριζε την κατάληξη της φάσης του 95ου λεπτού, ενώ… λεπτομέρεια αποτελεί ότι στο 40’ άφησε τον Απόλλωνα με δέκα παίκτες, βγάζοντας δεύτερη κίτρινη στον Μίνγκα, μια που αποβολή που μέχρι και τα αντικειμενικά σάιτ ανέφεραν ότι είναι υπερβολική.

Δηλαδή επειδή ο Σπάθας (Πειραιά) βαθμολογήθηκε με 8,5 από τον παρατηρητή Θανάση Βέλλιο (Ξάνθης) για το πέναλτι-αίσχος στα Γιάννινα σημαίνει ότι δεν αδίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα; Η ΚΕΔ δεν έχει δικαίωμα να τον τιμωρήσει;

Αλλωστε και η ηπειρωτική ομάδα αντέδρασε μέσω του προέδρου της. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Γιώργος Χριστοβασίλης διαμαρτυρήθηκε στον Σπάθα, αμέσως μετά το ματς της προπερασμένης Δευτέρας.

Οσον αφορά στον Κύζα, αν ο Δραμινός διαιτητής σκόπευε να αδικήσει τον ΠΑΟΚ, υπήρχε περίπτωση να αφήσει τον Απόλλωνα με δέκα παίκτες στο 40’; Οσο για την φάση του 95ου λεπτού η οδηγία της UEFA, όπως τη μετέφερε η ΚΕΔ στους διαιτητές, όταν υπάρχει εκτέλεση κόρνερ ή φάουλ, είναι πολύ αυστηρή και επί λέξει είναι η εξής: «Οι διαιτητές πρέπει να αντιμετωπίζουν αυστηρά το συνεχιζόμενο κράτημα, σπρώξιμο, κ.λπ., καταλογίζοντας ένα ελεύθερο λάκτισμα ή λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι, ανάλογα με το ποια ομάδα διέπραξε το παράπτωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτούνται περαιτέρω πειθαρχικές κυρώσεις».

Τα παραπάνω δεν είναι κρυφά και τα μεταφέρουμε επί λέξει επειδή πρόκειται για γραπτές οδηγίες που απέστειλε η ΚΕΔ στους διαιτητές. Αλλωστε οι κανονισμοί αλλάζουν και ο Τεβεκέλης, επειδή πλέον έγινε παράγοντας δεν πήρε μέρος στα τελευταία σεμινάρια για να ενημερώνεται για τις οδηγίες που δεν τις βγάζει η ΚΕΔ αλλά η UEFA.

Φημολογία για «μεταγραφή»

Γιατί άραγε είναι έντονη η φημολογία ότι αν ο Βασάρας φύγει από την UEFA (τον Ιανουάριο δεν θα προταθεί από την ΕΠΟ) θα αναλάβει πόστο στον ΠΑΟΚ; Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;

Είχε δύσκολες φάσεις

Σωστές αποφάσεις πήραν ο Κάκος και ο βοηθός Μαγιάνης στο Παναιτωλικός – Πανιώνιος 0-0. «Δεν υπάρχει παράβαση στο 71’. Ο Καλί προσπάθησε να διώξει την μπάλα με το κεφάλι, αλλά χτύπησε στο χέρι του. Αυτό είδα από την εξέδρα αλλά θέλω να δω ξανά τη φάση στο βίντεο. Ομως, η αρχική μου άποψη είναι ότι δεν έκανες λάθος», είπε στον Κερκυραίο ο παρατηρητής Δημήτρης Γκρούτσης (Κορίνθου) που έδωσε και τα εύσημα στον Μαγιάνη για το ακυρωθέν γκολ του Κούσα.

-Εχασε το τρένο ο Μιχάλης Κουκουλάκης (Ηρακλείου). Στις 18 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι αξιολογήσεις της UEFA για τους διεθνείς διαιτητές όλων των χωρών, όμως ο Κρητικός ρέφερι δεν ανεβαίνει κατηγορία. Ολα δείχνουν ότι θα παραμείνει στην πρώτη και δεν θα κάνει το βήμα προς την elite development.

-Ο ένας λόγος που ο Κουκουλάκης δεν ανεβαίνει κατηγορία είναι ότι οι περισσότερες αλλαγές της UEFA γίνονται κάθε καλοκαίρι και το περασμένο ο Σιδηρόπουλος έκανε το άλμα από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία. Ο άλλος πιο σημαντικός λόγος είναι ότι τιμωρήθηκε στο παιχνίδι του Europa League Μπέτις - Βιτόρια 1-0 και δεν ορίστηκε στα αυριανά παιχνίδια της διοργάνωσης. Το τελευταίο είναι σαφές μήνυμα ότι δεν ανεβαίνει.

-Τελικά το όνομα του Κύρου Βασάρα μπήκε στη λίστα των μελών της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, κάτι που σημαίνει ότι παρέμεινε στο πόστο του. Η προαναφερόμενη προσθήκη είχε προαναγγελθεί, όμως πραγματοποιήθηκε χθες από τους υπεύθυνους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Πάντως, από την ΕΠΟ διαρρέουν ότι δεν πρόκειται να προτείνουν τον Βασάρα για θέση τον Ιανουάριο. Βέβαια, το έχουν ξανακάνει και δεν εισακούστηκαν.

-Η δικαιολογία που διέρρευσε από την UEFA για το ότι αρχικά το όνομα του Βασάρα δεν συμπεριλαμβάνονταν ως μέλους της Επιτροπής Διαιτησίας στις επικαιροποιημένες λίστες της 5ης Δεκεμβρίου είναι ότι οφείλεται σε λάθος. Ομως, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι έφταιξε το… copy paste, αφού δεν υπήρχε καμία αλλαγή σε καμία επιτροπή.

-Συνεχίζουμε με το θέμα του Βασάρα: Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο λάθος και τρεις μέρες δεν το πήρε χαμπάρι κανείς, παρά μόνο την Κυριακή που δημοσιεύτηκε. Αρα υπάρχει ενδεχόμενο να άλλαξαν, έστω και κατόπιν εορτής, τα δεδομένα στην περίπτωση του Ελληνα παράγοντα της διαιτησίας.

-Ο Θανάσης Μπριάκος ορίστηκε από την UEFA να τελέσει χρέη παρατηρητή διαιτησίας στον σημερινό αγώνα για τη φάση των ομίλων του Champions League, Σάλκε - Βασιλεία. Θα βαθμολογήσει τη διαιτησία του Ιταλού Ταλιαμέντο. Είναι η επιβεβαίωση ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ έχει αναβαθμιστεί από την UEFA αφού είχε οριστεί και στο Σέλτικ - Μπαρτσελόνα 0-1 επίσης για τη φάση των ομίλων του Champions League.

Μεγάλη αδικία για τον Παππά

Μόνιμα ριγμένος είναι ο Ανδρέας Παππάς (Αθηνών) όσον αφορά στους ορισμούς των διεθνών διαιτητών. Είναι ο μοναδικός διαιτητής, ο οποίος έχει το σήμα της FIFA και δεν οριζόταν ως επιπρόσθετος είτε του Σιδηρόπουλου (Δωδεκανήσου) είτε του Κάκου (Κέρκυρας) είτε του Κουκουλάκη (Ηρακλείου) στους αγώνες των ομίλων του Europa League. Λες και ο Παππάς κάτι τους έκανε και τον έχουν σε σιωπηρή τιμωρία διαρκείας.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή οι ορισμοί των διαιτητών έρχονται από την UEFA και η ΚΕΔ -για αυτό της ρίχνουμε όλες τις ευθύνες- βάζει τους βοηθούς, τους επιπρόσθετους και τον τέταρτο. Το ένα θέμα που προκύπτει είναι το εξής: Παρότι οι Σιδηρόπουλος, Κουκουλάκης, Κάκος έπαιρναν ματς, έμπαιναν επιπρόσθετοι και στους υπόλοιπους. Παρότι ο Κάκος δεν έχει προοπτικές εξέλιξης έμπαινε κι αυτός επιπρόσθετος στους άλλους. Παρότι ο Γιάχος δεν μπορεί λόγω ηλικίας να εξελιχθεί στην Ευρώπη, όμως κι αυτός έμπαινε από την ΚΕΔ σε παιχνίδι των ομίλων του Europa League.

Μετά τα παραπάνω είναι δυνατόν να πειστεί κάποιος ότι ο Ανδρέας Παππάς δεν… χωρούσε σε κάποια διαιτητική ομάδα; Ο 35χρονος Αθηναίος ρέφερι είναι νέος διεθνής και αν έμπαινε στο Europa League θα αποκτούσε περισσότερες παραστάσεις, ώστε να έχει προοπτικές εξέλιξης στον πίνακα της UEFA. Είναι δυνατόν ο Παππάς να κάνει για ντέρμπι στη Superleague και να μην τον βάζουν πρόσθετο; Δεν υπάρχει δικαιολογία από την ΚΕΔ!

Διάψευση

Η ΕΠΟ δεν έχει καμία ενόχληση από τον ΠΑΟΚ, ούτε κάποιος επικοινώνησε με τον πρόεδρό της Γιώργο Σαρρή. Οπότε οι διαρροές για πιέσεις κτλ., μάλλον εντάσσονται στο σόου που κάνουν κάποιοι.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 11/12/2013)

Διαβάστε επίσης

Φύγετε μόνοι σας (Part 2)

Φύγετε μόνοι σας (Part 2)

Με τον μη ορισμό του Καλογερόπουλου η ΚΕΔ στέλνει μήνυμα στους διαιτητές ότι πρέπει να αδικείται ο Ολυμπιακός;

1000% πεναλτάρα

1000% πεναλτάρα

Επειδή κάποιοι προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο για να πλήξουν τον Ολυμπιακό με αφορμή το πέναλτι...

Εκτός UEFA ο Βασάρας

Εκτός UEFA ο Βασάρας

Βόμβα μεγατότων! Εκτός της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA βρίσκεται ο Κύρος Βασάρας...