Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Superleague: Θέλει ποσοστό από το στοίχημα

Superleague: Θέλει ποσοστό από το στοίχημα
Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018 - 21:31

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η διεκδίκηση ποσοστού από το στοίχημα, όχι μόνο από τον ΟΠΑΠ αλλά και από τις 24 εταιρίες, που έχουν αδειοδοτηθεί βάση της ΠΟΛ 1248/13.11.2011 και υπήχθησαν στο καθεστώς της μεταβατικής περιόδου της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 και δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ευκαιρία της εξαγγελίας νέου αθλητικού νομοσχεδίου από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη η Superleague αναμένεται να επανέλθει και το θέμα θα τεθεί στο επόμενο ΔΣ της διοργανώτριας που θα γίνει, πιθανόν την άλλη Παρασκευή.

Φυσικά το θέμα αφορά και την ΕΠΟ, η οποία αναζητεί έσοδα για να ανταξέλθει και στις πολλές προσλήψεις του τελευταίου έτους, καθώς υπέστη απώλεια ύψους 10 εκατ. ευρώ, λόγω του αποκλεισμού της Εθνικής από το μουντιάλ της Ρωσίας. Ετσι, όλα δείχνουν ότι θα σχηματιστεί κοινό μέτωπο (Ομοσπονδίας, Λίγκας), προκειμένου να περάσει σχετικό άρθρο στο εκκολαπτόμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ετέθη προ μηνών στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος έδειξε θετική διάθεση, αρχικά να το συζητήσει και μετά να το νομοθετήσει. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο αθλητικό νομοσχέδιο που είχε συνταχθεί επί Κοντονή και είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, είχε συμπεριληφθεί σχετική διάταξη που προέβλεπε καταβολή ποσοστού από το στοίχημα, μετά από συμφωνία των αθλητικών ομοσπονδιών και συνδέσμων των αθλημάτων που οι αγώνες τους βρίσκονται στα δελτία στοιχήματος με τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αθλητικοί στοιχηματισμού. Μάλιστα αν δεν υπήρχε συμφωνία στους όρους, ο νόμος έδινε τη δυνατότητα στον αρμόδιο υφυπουργό να ρυθμίσει το θέμα. Όμως, το νομοσχέδιο δεν πήγε ποτέ στη Βουλή, επειδή ο Κοντονής μεταπήδησε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ανάσα» 15 εκατ.

Η συνεννόηση μεταξύ ΕΠΟ και Superleague είναι εύκολη, όχι μόνο λόγω της παρουσίας εκπροσώπων της διοργανώτριας στο ΔΣ της ομοσπονδίας αλλά και επειδή έχει προβλεφθεί Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού της ΕΠΟ, που μπορεί να μην έχει συνεδριάσει, όμως έχει συγκροτηθεί σε σώμα. Εκεί θα προτείνουν τη θεσμοθέτηση ενός μικρού ποσοστού επί των κερδών. Η Superleague φέρεται να έχει ως βλέψη την εξασφάλιση 15 εκατ. ευρώ από το στοίχημα, μοιράζοντας τα 12 εξ αυτών στις ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας και τα υπόλοιπα 3 στη Football League.

Τι παίζει εκτός

Σε έρευνα που έγινε για το τι ακριβώς ισχύει σε άλλες χώρες, σχετικά με την καταβολή ποσοστού από το στοίχημα, έβγαλε ότι χρήματα από τα κέρδη των στοιχηματικών εταιριών αποδίδεται σε Ελβετία, Αυστρία, Τουρκία, Ιταλία, Αγγλία, μέχρι και στην Πορτογαλία. Στις περισσότερες χώρες το ποσοστό που αποδίδεται στο οργανωμένο ποδόσφαιρο ανέρχεται στο 10 %. Εξαίρεση αποτελεί η Τουρκία, όπου δίδεται το 14 %. Μάλιστα στην Αγγλία το ποσοστό που εισπράττεται διατίθεται στις υποδομές των ομάδων.

Διαβάστε επίσης

Επιλογή με… άρωμα εξετάσεων

Επιλογή με… άρωμα εξετάσεων

Ο Διαμαντόπουλος άκουσε τα παράπονα του ΠΑΟΚ και τον έβαλαν ΑΕΛ-Ολυμπιακός. Ορισμός για… κλάματα που δείχνει ότι έχασαν τη… μπάλα