Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ιστορική αλήθεια: Ολυμπιακός, ΠΑΟ, Παρθενώνας και η «ψύχωση» με την Αθήνα

Η ιστορική αλήθεια: Ολυμπιακός, ΠΑΟ, Παρθενώνας και η «ψύχωση» με την Αθήνα
Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 - 10:52

Ποιος έχει ψύχωση με την Αθήνα και ποιος ντρέπεται στα αλήθεια για την καταγωγή του; Ποιοι επιμελούνται ιστορικές εκδόσεις και είναι ανιστόρητοι; Γιατί ο Ολυμπιακός στο θέμα αυτό έχει δώσει ρέστα και γιατι στον Παναθηναϊκό κλαίνε τόσο; Ένα ανεπανάληπτο «μαστίγωμα» της Αθλητικής διαπλοκής στους ιστορικά αμόρφωτους που θα πονέσει πολλούς...

ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ

Στις 05/09/2017 διεξήχθη στο Μουσείο της Ακρόπολης το Παγκόσμιο Συνέδριο του Χάρβαρντ, το οποίο άνοιξε τις εργασίες του με ομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός υπέγραψε πρώτος στο Μουσείο της Ακρόπολης την «Αρχή των Αθηνών για το Δικαίωμα Συμμετοχής στον Αθλητισμό» που αποτέλεσε ιδέα του Ολυμπιακού και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, την Αρχή των Αθηνών υπέγραψαν κολοσσοί όπως η Euroleague, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αθλητικού Τύπου, κτλ.

Αυτό ήταν, σκύλιασαν! Και τι δεν ακούσαμε: «Ο πρόεδρος μίας Πειραϊκής ΠΑΕ υπογράφει στο μουσείο της Ακρόπολης μία πρωτοβουλία που φέρει το όνομα της Αθήνας; Γιατί δεν τα κάνουν αυτά στον Πειραιά αφού είναι Ολυμπιακός Πειραιώς;»

ΣΚΗΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Στις 12/05/2021, οπαδοί του Ολυμπιακού, μέλη της Θύρας 7, μετέβησαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, κρατώντας πανό της ομάδας τους στα πλαίσια των πανηγυρισμών για το 46ο πρωτάθλημα των Ερυθρόλευκων στο ποδόσφαιρο και βγάζοντας φωτογραφίες που προκάλεσαν ξανά ενόχληση σε κάποιους:

Αυτό ήταν, σκύλιασαν ξανά! «Γιατί πήγαν να πανηγυρίσουν στην Ακρόπολη που είναι μνημείο της Αθήνας; Ντρέπονται που είναι Πειραιώτες; Γιατί δεν πήγαν στην Τρούμπα να βγάλουν φωτογραφία;» λες και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού βγαίνουν φωτογραφίες στην οδό Φυλής και διάφορα άλλα κωμικά...

ΣΚΗΝΗ ΤΡΙΤΗ

Στις 12/10/2022, δόθηκε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία των προπονητών των τμημάτων βόλεϊ ανδρών και γυναικών του Ολυμπιακού στο κλειστό του Ρέντη μπροστά από μία τοιχογραφία με τους οπαδούς του Ολυμπιακού στον Παρθενώνα.

Φυσικά σκύλιασαν και πάλι! Πρώτος ξεκίνησε ο Αριστοτέλης Μπενόγλου γράφοντας «Αθηναίοι δεν θα γίνετε ποτέ», λογική που παραπέμπει σε ρατσιστικές ατάκες, τύπου «Έλληνες δεν θα γίνετε ποτέ»:

Τη σκυτάλη πήρε το SDNA, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα στο πρώτο θέμα της κεντρικής του σελίδας: «Είναι ντροπή ο Πειραιάς για τον Ολυμπιακό και επέλεξε ως τοιχογραφία την Ακρόπολη;»

ΣΚΗΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Στις 25/02/2023, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Πριν την έναρξη του αγώνα, η Θύρα 7 παρουσίασε ένα εντυπωσιακό coreo πρώτα με τον χάρτη της Ελλάδας στα κόκκινα και στη συνέχεια με την Ακρόπολη.

Για μία ακόμα φορά, ακούσαμε τις γνωστές γραφικότητες. Αυτή τη φορά ο κ. Μπενόγλου ξεκίνησε μία αποτυχημένη απόπειρα υποτίμησης του Πειραιά, προσπαθώντας να χλευάσει το Δημοτικό θέατρο, τον Άγιο Διονύσιο, την Καστέλλα και την Πειραϊκή, γιατί, ως γνωστόν μπροστά στις ομορφιές των Αμπελοκήπων με την ΓΑΔΑ και την Αμερικανική πρεσβεία ή λίγο πιο μακρία την οδό Φυλής, δεν αξίζουν μία:

Όμως έφτασε η ώρα να δούμε ορισμένες αλήθειες που τσακίζουν κόκκαλα: Τι συμβαίνει λοιπόν στην πραγματικότητα; Έχει ψύχωση ο Ολυμπιακός με την Αθήνα ή μήπως ο Παναθηναϊκός; Και αν ναι, για ποιο λόγο; Είναι όντως στο σωματείο των Αμπελοκήπων απόγονοι του Περικλή, του Ικτίνου και του Καλλικράτη ή όχι; Έχει ο Παναθηναϊκός αθλητικός όμιλος τα δικαιώματα του Παρθενώνα και οφείλει να ζητήσει ποσοστό από το Υπουργείο πολιτισμού ή όχι; Ντρέπεται ο Ολυμπιακός για τον Πειραιά ή ο Παναθηναϊκός για τους Αμπελοκήπους; Ας δούμε τι ισχύει πραγματικά...

1. Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ξεκινάμε με λίγη ιστορία...

Η αρχαία Αθήνα και ο Παρθενώνας έχουν σαφώς μεγαλύτερη σχέση με τον Πειραιά όπου γεννήθηκε ο Ολυμπιακός, παρά με τους Αμπελόκηπους όπου γεννήθηκε ο Παναθηναϊκός. Ο Πειραιάς ήταν το επίνειο της αρχαίας Αθήνας, κάτι που μόνο στο μυαλό ανιστόρητων και κομπλεξικών είναι υποτιμητικό. Η ανάπτυξή του Πειραιά, θεμελιώθηκε από τον Θεμιστοκλή που συνειδητοποίησε τη στρατηγική του θέση.

Ξακουστές συνοικίες της αρχαίας Αθήνας ήταν και τα Καμίνια και το Φάληρο:

Ο Πειραιάς αποτέλεσε σύμβολο της ναυτικής δύναμης της Αθήνας και συνδεόταν μαζί της με τα Μακρά Τείχη. Αθήνα και Πειραιάς ήταν ενωμένοι από την αρχαιότητα (δεν αποτελούσε... αποικία της Αθήνας όπως για παράδειγμα η Φωκαία).

Αντιθέτως, οι Αμπελόκηποι όπου ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα. Εμφανίστηκαν ως ένα χωριό όπου έβοσκαν πρόβατα και κατσίκια τον 19ο αιώνα:

Με λίγα λόγια, η ιστορία του Πειραιά ήταν λαμπρή, ενώ η ιστορία των Αμπελοκήπων ανύπαρκτη. Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Πειραιάς ήταν πάντα ενωμενοι από την αρχαιότητα, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες, η διαφορά τους δεν είναι γεωγραφική, αλλά καθαρά ταξική με την ατμόσφαιρα στον Πειραιά να είναι σίγουρα πιο ανθρώπινη. Παρόλα αυτά, τα όρια, ήταν πάντα δυσδιάκριτα. Είτε στο Μαρούσι εδρεύει μία ομάδα, είτε στο Περιστέρι, είτε στους Αμπελόκηπους, είτε στον Πειραιά, είναι ομάδα του Λεκανοπεδίου.

Απλά οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θέλουν να διαχωρίσουν την Αθήνα για να νιώσουν πρώτοι σε κάτι. Τις ίδιες αλχημείες κάνουν με τους τίτλους, μετρώντας μη αναγνωρισμένα τοπικά τουρνουά juniors, τις ίδιες αλχημείες κάνουν με το έτος ίδρυσής τους, ακόμα και με το ίδιο τους το όνομα.

2. ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗΣ «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ»

Εδώ αξίζει μία παρένθεση για να συνειδητοποιήσετε πόσο ανιστόρητοι είναι οι «πράσινοι ιστορικοί». Η σειρά βιβλίων «Παναθηναϊκή εγκυκλοπαίδεια» (όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται το βίβλιο με το αφήγημα των 1.700 τίτλων), διαθέτει σελίδα στο Facebook. Σε αυτήν έγραψαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι τα περίφημα Μακρά Τείχη της Αρχαίας Αθήνας... ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΣΑΝ την Αθήνα από τον Πειραιά, δηλαδή έθεταν όρια! Αν δεν το πιστεύετε, δείτε το:

Αυτό το επικό μαργαριτάρι έκανε ακόμα και τα κόκκαλα του Θεμιστοκλή να τρίζουν, καθώς τα Μακρά Τείχη ΕΝΩΝΑΝ την Αθήνα με τον Πειραιά, όπως γνωρίζουμε όλοι από το Δημοτικό. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε ένα κολάζ με σχετικές δημοσιεύσεις από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου πολιτισμού, από την Αγγλική έκδοση της Wikipedia και από δημοσιεύσεις δύο πολύ γνωστών ιστοσελίδων:

Τόσο έγκυρη είναι η Παναθηναϊκή εγκυκλοπαίδεια με βιβλία, όπως αυτό για το παραμύθι των 1.700 τίτλων που το έχουν ξεμπροστιάσει ακόμα και αθλητικές ομοσπονδίες, διαψεύδοντας όσα αναφέρει για υποτιθέμενους τίτλους του Παναθηναϊκού...

3. «ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ» Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ;

Προφανώς το ότι στον Ολυμπιακό «ντρέπονται για τις ρίζες τους», είναι ψέμα, καθώς στο κλειστό του Ρέντη, εκτός από την τοιχογραφία του Παρθενώνα, έχουν γίνει τοιχογραφίες με τον Λέοντα του Πειραιά (Porto Leone) και το ρολόι από το Πασάλιμανι, σύμβολα του Πειραιά:

Άλλωστε, η τοιχογραφία στο κλειστό του Ρέντη με τον Παρθενώνα, δεν παρουσιάζει κάτι διαφορετικό από τη θέα που αντικρύζει κάποιος από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» και από το προπονητικό κέντρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Ρέντη:

Η εικόνα αυτή που βλέπετε είναι από το προπονητικό κέντρο του Ρέντη. Μην σας κάνει καμία εντύπωση, καθώς η περιοχή του Ρέντη είναι δίπλα στην Ιερά Οδό, άρα πιο κοντά στην Ακρόπολη από ό,τι οι Αμπελόκηποι. Ας μας δείξουν μία αντίστοιχη φωτογραφία από τον Τάφο του Ινδού... Το πολύ-πολύ να φαίνεται το μποτιλιάρισμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το κτίριο της Γ.Α.Δ.Α.

Αναφορικά με τα coreo της Θύρας 7 για την Αθήνα, η Θύρα 7 έχει παρουσιάσει επίσης και εξαιρετικά coreo και με τον Πειραιά, όπως το «Piraeus means knock out», αλλά και coreo σύνδεσης της Αθήνας και του Πειραιά, μέσω του Ολυμπιακού:

4. ΝΤΡΕΠΟΤΑΝ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;

Αν ο Ολυμπιακός υποτίθεται ότι «ντρέπεται» για τον Πειραιά, επειδή έχει και τοιχογραφίες με την Αθήνα, τότε μήπως ντρεπόταν και ο Παναθηναϊκός για τη Αθήνα; Θυμίζουμε ότι είχαν αφαιρέσει την Αθήνα από το όνομά τους. Πιο συγκεκριμενα, το αρχικό σωματείο είχε την ονομασία Π.Ο.Α. («Ποδοσφαιρικός όμιλος Αθηνών»), αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν οι ονομασίες «Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος» για μία ολόκληρη δεκαετία (1910-1920) και «Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος» για την περίοδο 1920-1922, ενώ ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως έννοια το 1924... Γιατί λοιπόν απουσίασε η οποιαδήποτε αναφορά στην Αθήνα στην ίδια την ονομασία του συλλόγου για 12 ολόκληρα χρόνια της ιστορίας τους; Ντρέπονταν για την Αθηνα και την αφαίρεσαν;

Ένα ακόμη ερώτημα είναι αν στον Παναθηναϊκό ντρέπονται και για τους Αμπελόκηπους. Γιατί δεν έχουμε δει ούτε ένα coreo από τους Αμπελόκηπους και από τα μεγάλα τους τοπόσημα, όπως η ΓΑΔΑ και η Αμερικανική πρεσβεία;

5. ΤΟ BRAND NAME ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

«Ο Ολυμπιακός γεννήθηκε στον Πειραιά και κατέκτησε Ελλάδα και την Ευρώπη» λένε συχνά οι οπαδοί των Ερυθρόλευκων. Η σκέψη αυτή επιβεβαιώνεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Πρώτον ο Ολυμπιακός γεννήθηκε μεν στον Πειραιά, αλλά δεν έλαβε την ονομασία «Πειραϊκός». Επιλέχθηκε η ονομασία «Ολυμπιακός» που συνδέει το σωματείο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ρίζα των οποίων βρίσκεται στην αρχαία Ολυμπία της Πελοποννήσου. Εξ αρχής λοιπόν δεν υπήρχε τυπική γεωγραφική προσκόλληση μόνο με τον Πειραιά. Το όνομα του Ολυμπιακού δείχνει ότι εξαρχής δεν υπήρχαν τοπικιστικές αγκυλώσεις. Η ιερότερη αθλητική κληρονομία της Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες περιλαμβάνονται στο όνομα του συλλόγου (παρά την αρχική αντίδραση της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων), που κατέστησε έτσι εξ αρχής σαφέστατη την πολυαθλητική λογική του.

Μάλιστα αυτή ακριβώς η ονομασία έχει την εξαιρετική ιδιαιτερότητα να αποτελεί ένα ιδιότυπο brand name, που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανά τη χώρα ο ένας Ολυμπιακός μετά τον άλλον ακριβώς επειδή το όνομα δεν αφορούσε μία συγκεκριμένη περιοχή, αλλά μία ιδέα. Έτσι δημιουργήθηκαν Ολυμπιακός Βόλου, Ολυμπιακός Λιοσίων, Ολυμπιακός Λευκωσίας, κτλ με τον Ολυμπιακό Πειραιά να είναι φυσικά πρωτοπόρος. Αντίθετα δεν θα μπορούσε να ιδρυθεί «Παναθηναϊκός Βόλου» για παράδειγμα, ακριβώς επειδή το όνομα «Παναθηναϊκός» είναι τοπικά περιοριστικό.

6. ΤΟ ΟΠΑΔΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Πέραν των ανωτέρω, υπάρχει μία άλλη αλήθεια, η οπαδική. Ο κόσμος του Ολυμπιακού αποτελεί την πρώτη δύναμη οπαδικά σε όλη τη χώρα, οπότε δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση όπου και να επιλέξουν να φωτογραφηθούν. Για παράδειγμα οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν φωτογραφηθεί και στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης:

Η αριθμητική υπεροχή του κόσμου του Ολυμπιακού αναγνωρίζεται και από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού (οι οποίοι δεν αμφισβητούν ότι ο Ολυμπιακός είναι πρώτη δύναμη).

Εδώ λοιπόν έγκειται ένα πρόβλημα: Αφού ο Πειραιάς είναι η τρίτη πόλη της χώρας και αφού στη Θεσσαλονίκη πρώτος σε οπαδούς είναι ο ΠΑΟΚ, τότε πώς γίνεται και ο Ολυμπιακός είναι πρώτη δύναμη οπαδικά σε όλη τη χώρα; Η απάντηση είναι ότι ο Ολυμπιακός κυριαρχεί σε Αθήνα και επαρχία.

Ορμητήριο των οπαδών του Ολυμπιακού ήταν το Μοναστηράκι, ενώ Πετράλωνα, Παγκράτι, Κυψέλη, Κολωνός, Μεταξουργείο, Καλλιθέα, είναι περιοχές στις οποίες κυριαρχεί ο Ολυμπιακός στην Αθήνα. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός είναι πρώτη δύναμη περιορισμένα σε Αμπελόκηπους και Γκύζη.

Χαρακτηριστικό της δύναμης του Ολυμπιακού στην Αθήνα είναι ότι από το 1960 είχε ιδρυθεί ο Σ.Α.Φ.Ο.Π. (Σύνδεσμος Αθηναίων Φιλάθλων Ολυμπιακού Πειραιώς), 6 χρόνια πριν την ίδρυση της Θύρας 13.

Το 1982, η Θύρα 7 Αθηνών, αποτέλεσε τη συνέχεια του Σ.Α.Φ.Ο.Π.

Πορεία οπαδών του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα στο κέντρο της Αθήνας το 2019


Αθηναίοι οπαδοί του Ολυμπιακού στο Μοναστηράκι τη δεκαετία του 1980. Αυτό ήταν το ορμητήριό τους όταν ξεκινούσαν για Λεωφόρο και ΟΑΚΑ. Κάποιες δεκαετίες μετά, ένας Τέλης τους λέει «Αθηναίοι δεν θα γίνετε ποτέ»!

7. Η ΨΥΧΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Η αλήθεια προκύπτει αβίαστα: Ο Ολυμπιακός δεν έχει ψύχωση με την Αθήνα. Την ψύχωση την έχουν οπαδοί του Παναθηναϊκού και ο λόγος είναι προφανής: Θέλουν να μείνουν συνδεδεμένοι με την πρωτεύουσα, μήπως μελλοντικά καρπωθούν από το πληθυσμιακό της μέγεθος για να γίνουν υπολογίσιμοι.

Στην κοσμοθεωρία τους, αν ο σύλλογος τους είναι συνδεδεμένος με την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθίσταται και ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας. Δεν αντιλαμβάνονται ότι, αν θεωρούνται συνδεδεμένοι με τη μεγαλύτερη πόλη, αλλά παρόλα αυτά έρχονται δεύτεροι σε οπαδούς πίσω από τον Ολυμπιακό, αυτό τους μειώνει ακόμα περισσότερο.

Δυστυχώς για αυτούς, μεγαλύτερος σύλλογος είναι ο Ολυμπιακός, γιατί έχει τους περισσότερους οπαδούς στη χώρα, αλλά και τους περισσότερους πανελλαδικούς και διεθνείς τίτλους στα ομαδικά, αλλά και ατομικά αθλήματα, αφήνοντάς τους να μετράνε τίτλους τοπικών τουρνουά, juniors και βιντεοπαιχνιδιών.

(upd 17/08/2023)
8. Η ΟΥΕΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ SUPER CUP

Φέτος τον Αύγουστο, δόθηκε ένα ακόμα ηχηρό ράπισμα στους «πράσινους ιστορικούς» και μάλιστα με την πιο επίσημη και θεσμική μορφή, με τη διοργάνωση στο γήπεδο Καραϊσκάκη, του αγώνα για το super cup Ευρώπης, ανάμεσα στη νικήτρια του Champions League Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και του Έρλινγκ Χάαλαντ και την νικήτρια του Europa League και 7 φορές «βασίλισσα της διοργάνωσης Σεβίλλη. Τα επίσημα λογότυπα και διαφημιστικά της ΟΥΕΦΑ, μιλούσαν για «Athens - Piraeus 2023»:

Το ίδιο και όλα τα επίσημα διαφημιστικά της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας:

Οι εικόνες από το ιστορικότερο γήπεδο της χώρας στους επίσημους λογαριασμούς της ΟΥΕΦΑ στα social media , με την αναφορά σε «Athens-Piraeus», ήταν χαρακτηριστικές για το μεγάλο επίσημο event που διοργανώθηκε στο στολίδι του Ολυμπιακού:

Και φυσικά, οι εικόνες με τον Παρθένωνα, προστέθηκαν στις εικόνες του Βαγγέλη Μαρινάκη να υπογράφει την «Αρχή των Αθηνών» στο Μουσείο της Ακρόπολης και στις εικόνες των μελών της «Θύρας 7» στον Ιερό Βράχο:

Μήπως και στην ΟΥΕΦΑ είναι ανιστόρητοι; Μόνο στην «Παναθηναϊκή εγκυκλοπαίδεια» γνωρίζουν ιστορία δηλαδή;

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Συνοπτικά, ο Ολυμπιακός είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε στον Πειραιά, μία πόλη απόλυτα συνδεδεμένη με την Αθήνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το όνομά του συνδέθηκε πρωτίστως με την κουλτούρα της πολυαθλητικότητας και όχι με τοπικιστικές αγκυλώσεις, ενώ ακόμα και αν απομονώσουμε την Αθήνα, κυριαρχεί οπαδικά και εκεί.

Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός είναι ένα σωματείο που γεννήθηκε και εδρεύει στους Αμπελόκηπους, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως ένα χωριό τον 19ο αιώνα και παρόλα αυτά, για 12 χρόνια, δεν είχε την Αθήνα στην ονομασία του. Οι πιο ρομαντικοί οπαδοί της ομάδας αντιδρούν στην επικείμενη μετακόμιση στον Βοτανικό, παρότι βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αθηναίων, ακριβώς επειδή γειτνιάζει με τον Πειραιά και το γνωρίζουν καλά.

Και αυτή η επικείμενη μετακόμιση έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο φόβο και ανασφάλεια για το μέλλον του συλλόγου τους.

Κατά τα άλλα, σας έχουμε νέα φίλοι Παναθηναϊκοί:

Σας εγγυώμαστε ότι ούτε απόγονοι του Περικλή είστε, ούτε ο Παρθενώνας σας ανήκει, ούτε ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και ο Περικλής ήταν μέλη κάποιας... «Θύρας 13 est 438 π.Χ.», ούτε οι «1.700 τίτλοι» ξεκίνησαν με τουρνουά ακαδημιών στο Παγκράτιο.

Όταν δεν μπορείτε να διασφαλίσετε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σαπισμένου σας γηπέδου, μην περιμένετε να αποκτήσετε ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον Παρθενώνα. Κανένας οπαδός του Ολυμπιακού δεν θα σας ρωτήσει για τις τοιχογραφίες, τα coreo και τις φωτογραφίες στην Ακρόπολη.

Μόνο θα τα βλέπετε και θα πονάτε.

Διαβάστε επίσης

Πόλο: Το ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ εθνικό μας άθλημα και η αμηχανία των τοξικών...

Πόλο: Το ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ εθνικό μας άθλημα και η αμηχανία των τοξικών...

Οι διεθνείς παίκτες, ο Θοδωρής Βλάχος, τα μετάλλια της εθνικής, οι τίτλοι, τα ευρωπαϊκά και η μυθική εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη! Το εθνικό μας άθλημα είναι ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ, η αναγνώριση είναι καθολική και η προπαγάνδα ζορίζεται...

Συνέντευξη Γιαννακόπουλου: Τα 10 διαμάντια, οι 10 ερωτήσεις που δεν έγιναν και το «ξενέρωμα» των οπαδών του ΠΑΟ

Συνέντευξη Γιαννακόπουλου: Τα 10 διαμάντια, οι 10 ερωτήσεις που δεν έγιναν και το «ξενέρωμα» των οπαδών του ΠΑΟ

Ελλάδα είσαι έτοιμη; Η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει όσα θέλετε να ξέρετε για τη χθεσινή συνέντευξη Γιαννακόπουλου. Τα δέκα σημεία που δεν τονίζει κανείς, οι δέκα ερωτήσεις που δεν τόλμησαν να του κάνουν και η απότομη προσγείωση των φίλων του Παναθηναϊκού...

Οι αριθμοί μίλησαν: Ο αυτοκράτορας της Ευρώπης είναι «ερυθρόλευκος»

Οι αριθμοί μίλησαν: Ο αυτοκράτορας της Ευρώπης είναι «ερυθρόλευκος»

Όταν μιλούν οι αριθμοί, η προπαγάνδα σωπαίνει. Η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει τους ευρωπαϊκούς τελικούς και τα ευρωπαϊκά τρόπαια των ελληνικών συλλόγων σε όλα τα αθλήματα. Η «ερυθρόλευκη» παντοκρατορία, η έκπληξη στη δεύτερη θέση, η δυναστεία της εποχής Μαρινάκη-Κουντούρη και όλα τα στατιστικά δεδομένα που αποκαλύπτουν μία αλήθεια πικρή για πολλούς.

Έρευνα: Πόσοι είναι πραγματικά οι οπαδοί κάθε ομάδας

Έρευνα: Πόσοι είναι πραγματικά οι οπαδοί κάθε ομάδας

Η Αθλητική διαπλοκή έρχεται να δώσει απάντηση σε ένα διαχρονικό ερώτημα των Ελλήνων φιλάθλων: Ποια ομάδα έχει τους περισσότερους οπαδούς; Είναι όντως οι μισοί Έλληνες Ολυμπιακοί; Δείτε στοιχεία που φέρνουν στο φως την αλήθεια!