Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε»: Γκρεμίζουμε τον μεγαλύτερο μύθο μετά από 21 χρόνια!

«Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε»: Γκρεμίζουμε τον μεγαλύτερο μύθο μετά από 21 χρόνια!
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 - 12:05

«Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε!» Ή μήπως όχι; Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει για πρώτη φορά όλη την αλήθεια απέναντι στο μεγαλύτερο παραμύθι των ηττημένων της ιστορίας...

Ζούμε στη χώρα που γέννησε τη μυθολογία και ο λαός της λατρεύει τους μύθους και συχνά τις συνωμοσίες. Από αυτόν τον κανόνα, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Μία ολόκληρη γενιά μεγάλωσε με τον μύθο της ατάκας «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε». Ακόμα και νέα παιδιά την ακούνε και την επαναλαμβάνουν μηχανικά, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη. Μετά από κάθε στατιστικό και πίνακα που αποδεικνύει τη διαχρονική κυριαρχία του Ολυμπιακού στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, η απάντηση είναι εύκολη: «Ναι καλά, αφού ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε». Την πετάνε και θεωρούν ότι ξεμπέρδεψαν και μπορούν να συνεχίσουν τη μίζερη ζωή τους. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Σήμερα η Αθλητική διαπλοκή θα αποκαλύψει για πρώτη φορά την ιστορική αλήθεια, μπαίνοντας στην ουσία και παραθέτοντας στοιχεία, ντοκουμέντα και λογικά επιχειρήματα, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους για τη σπέκουλα που γίνεται διαχρονικά.

Εισαγωγικά να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2002, ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είχε δημοσιοποιήσει μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή κάποιες υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες ποδοσφαιρικών παραγόντων.

Σε μία από αυτές, ειπώθηκε η περίφημη ατάκα «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε». Ποιος την είπε; Ο πρόεδρος της ΕΠΟ; Όχι. Ο υφυπουργός αθλητισμού; Όχι. Ο πρωθυπουργός; Όχι. Την είπε ο Γιάννης Σπάθας, πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών μίας από τις 53 ποδοσφαιρικές ενώσεις της χώρας, αυτής του Πειραιά.

Ποιος ήταν ο συνομιλητής του στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής; Οι αντιολυμπιακοί αναφέρουν ότι ήταν ο Θωμάς Μητρόπουλος. Λένε ψέματα. Συνομιλητής του ήταν ο γενικός γραμματέας του ίδιου συνδέσμου, Σπύρος Λιόλιος:

Α. Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ

Αυτό που ελάχιστοι θυμούνται από εκείνες τις εποχές, ήταν ότι οι διαιτητές είχαν κώλυμα εντοπιότητας. Με λίγα λόγια, οι διαιτητές του συνδέσμου Αθηνών δεν μπορούσαν να σφυρίζουν σε αγώνες ομάδων της Αθήνας (όπως ο Παναθηναϊκός), οι διαιτητές του συνδέσμου Πειραιά, δεν μπορούσαν να σφυρίζουν σε αγώνες ομάδων του Πειραιά (όπως ο Ολυμπιακός), κτλ.

Συνεπώς, ο Γιάννης Σπάθας, ήταν πρόεδρος ενός συνδέσμου, οι διαιτητές του οποίου, δεν μπορούσαν να σφυρίζουν αγώνες του Ολυμπιακού.

Άρα, αν κάποιος πιστεύει ότι η επιθυμία του Σπάθα «να κερδάει ο Ολυμπιακός», μπορεί να μεταφραζόταν σε πίεση προς τους διαιτητές του συνδέσμου του, αυτό δεν είχε κανένα νόημα, αφού οι διαιτητές αυτοί δεν μπορούσαν να διευθύνουν αγώνες του Ολυμπιακού!

Προς απόδειξη, δημοσιεύουμε ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα» στις 04/10/2001, δηλαδή στο ξεκίνημα εκείνης ακριβώς της σεζόν που είδαν το φως οι τηλεφωνικές υποκλοπές (2001/02) :

Η εντοπιότητα διατηρήθηκε λοιπόν και εκείνη τη χρονιά και ίσχυε φυσικά και τις προηγούμενες.

Όταν «χαλάρωσε» ο κανονισμός της εντοπιότητας, οι διαιτητές των συνδέσμων μπορούσαν να σφυρίζουν αγώνες στους οποίους συμμετείχαν ομάδες του ίδιου συνδέσμου (για παράδειγμα μπορούσε διαιτητής του Πειραιά να σφυρίξει αγώνα Ολυμπιακός-Εθνικός ή Ολυμπιακός-Χαλκηδόνα).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις περίφημες κασέτες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από το 2002, η μοναδική υπόνοια για χειραγώγηση αγώνα που προέκυπτε, αφορούσε την αναμέτρηση ΟΦΗ-ΠΑΟΚ της περιόδου 2000/01, με διαιτητή τον κ. Βούλγαρη, καθώς έγινε αναφορά σε κάποιους που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για τον άσσο του ΟΦΗ (σύμμαχος ομάδα του Παναθηναϊκού), ενώ έγινε αναφορά και στους παίκτες του ΠΑΟΚ που ήταν στο όριο των καρτών και όσοι «κιτρινίστηκαν» από τον κ. Βούλγαρη, έχασαν τον επόμενο αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Δηλαδή ευνοήθηκε μια συμμαχική ομάδα του Παναθηναϊκού (ΟΦΗ) και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός!

Β. ΠΩΣ ΣΦΥΡΙΖΑΝ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ας περάσουμε όμως και στην ουσία για να δούμε πως σφύριζαν στην πράξη οι διαιτητές του συνδέσμου Πειραιά, οι οποίοι είχαν για πρόεδρο τον Γιάννη Σπάθα της ατάκας «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε»:

(1) ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκινάμε με τον Διονύση Στεφανόπουλο. Η διαιτησία του Δ. Στεφανόπουλου ξεχώρισε σε δύο αγώνες που προκάλεσαν αντιδράσεις. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 1996/97 στον αγώνα Πανηλειακός-Παναθηναϊκός στον Πύργο και η δεύτερη τη σεζόν 1998/99 και πάλι σε αγώνα των ίδιων ομάδων, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ. Αναλυτικότερα:

1996/97 (25η αγωνιστική) Πανηλειακός-Παναθηναϊκός 2-1.
Στο 74', ένα ανύπαρκτο φάουλ υπέρ του Παναθηναϊκού μετατράπηκε ουσιαστικά σε δύο (!) κόκκινες κάρτες εις βάρος του Πανηλειακού και οι γηπεδούχοι έμειναν ξαφνικά με 9 παίκτες, χάνοντας τους κορυφαίους παίκτες τους (Σαμολαδά και Μπάρνιακ), αλλά παρόλα αυτά ταπείνωσαν το τριφύλλι!

1998/99 (1η αγωνιστική) Παναθηναϊκός-Πανηλειακός 2-1.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε με πέτσινο πέναλτι 2 μέτρα εκτός περιοχής (!) που καταλόγισε ο Στεφανόπουλος στο τέλος των καθυστερήσεων.

Ήταν τότε που ο Γιάννης Κυράστας έκανε λόγο για «αλλοίωση αποτελέσματος» και «δολοφονία των μικρών ομάδων» από τον ορισμό των διαιτητών:

Σύνοψη Στεφανόπουλου: Ευνοήθηκε σε 2 αγώνες ο Παναθηναϊκός.

(2) ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΙΛΙΑΣ

Συνεχίζουμε με τον διαιτητή Παύλο Παπίλια, ο οποίος έγινε διάσημος από δύο αγώνες. Στον έναν ευνόησε τον Παναθηναϊκό και στον άλλον την ΑΕΚ. Αναλυτικότερα:

2001/02 (19η αγωνιστική) Άρης-Παναθηναϊκός 0-0
Στο 69' της αναμέτρησης, ο Πειραιώτης διαιτητής δεν καταλόγισε καθαρό πέναλτι υπέρ του Άρη σε ανατροπή του Ναγκόλι Κένεντι από τον Κυργιάκο.

2001/02 (ημιτελικός κυπέλλου) ΑΕΚ-Ξάνθη 0-0 (παρ. 1-0)
Τη σεζόν 2001/02, η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας. Για να φτάσει στον τελικό, απέκλεισε στα ημιτελικά την Ξάνθη. Ο πρώτος αγώνας στη Θράκη έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα, ενώ στη ρεβάνς της Ν. Φιλαδέλφειας η ακριτική ομάδα σφάχτηκε κανονικά. Ο διαιτητής του συνδέσμου Πειραιά Πάυλος Παπίλιας ακύρωσε κανονικό γκολ του Λαμπριάκου της Ξάνθης και δεν έδωσε πέναλτι υπέρ της Ξάνθης. Εν τέλει, η ΑΕΚ προκρίθηκε, νικώντας με 1-0 στην παράταση.

Μετά τον αγώνα, ο διαιτητής Παπίλιας, τιμωρήθηκε.

Σύνοψη Παπίλια: Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα ο Παναθηναϊκός, ευνοήθηκε σε 1 αγώνα η ΑΕΚ.

(3) ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

2000/01 (15η αγωνιστική) ΑΕΚ-Ξάνθη 2-0
Το πρώτο γκολ, το οποίο έβαλε την Ένωση σε τροχιά νίκης, ήταν γκολ-«φάντασμα», καθώς ουδέποτε η μπάλα πέρασε τη γραμμή στην κεφαλιά του Μαλαδένη. Ωστόσο, ο διαιτητής Παπαπαναγιώτου από τον σύνδεσμο Πειραιά, κατακύρωσε κανονικά το γκολ.

(4) ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

2001/02 (10η αγωνιστική) ΑΕΚ-Άρης 4-2
Τη σεζόν 2001/02, η ΑΕΚ διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Στον αγώνα ΑΕΚ-Άρης, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν και η Ένωση ανέτρεψε το σκορ. Το τρίτο γκολ της ΑΕΚ προήλθε από ανύπαρκτο πέναλτι που καταλογίστηκε σε βουτιά του Κωνσταντινίδη.

Επίσης, ο Άρης ολοκλήρωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, καθώς στο 78', με το σκορ 3-2, ο διαιτητής Βούλγαρης απέβαλε τον Θεοδωρίδη, ο οποίος παρατηρήθηκε με δύο αυστηρές κίτρινες κάρτες μέσα σε λίγα λεπτά!

Για την ιστορία, ο διαιτητής Βούλγαρης του συνδέσμου Πειραιά, ήταν ανιψιός παλαιού παράγοντα της ΑΕΚ.

(5) ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΧΕΙΛΙΔΗΣ

2004/05 (6η αγωνιστική) Χαλκηδόνα-Ολυμπιακός 1-1
Στον εκτός έδρας αγώνα με την Χαλκηδόνα, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να πάρει τη νίκη στο 82', αλλά ο διαιτητής Τσαχειλίδης μετέτρεψε ένα καταφανέστατο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε απλό φάουλ.

Τα Νέα, 25/10/2004

(6) ΗΛΙΑΣ ΣΠΑΘΑΣ

Ακόμα πιο πρόσφατα, φτάσαμε στην εποχή του διαιτητή Ηλία Σπάθα, ο οποίος μάλιστα είναι ο γιος του Γιάννη Σπάθα που είπε την περίφημη ατάκα για τον Ολυμπιακό και το Αιγάλεω. Η προπαγάνδα επιδιώκει να ταυτίσει τον Ηλία Σπάθα με το υποτιθέμενο «άρμα του Ολυμπιακού», με αφορμή τον αγώνα Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-0 της σεζόν 2014/15 (για απανωτές λανθασμένες υποδείξεις οφσάιντ σε επιθέσεις των γηπεδούχων, αν και η ευθύνη ανήκε στους βοηθούς Σωτηρόπουλο και Κοντιζά).

Η αλήθεια όμως για τον Ηλία Σπάθα, είναι εντελώς διαφορετική:

2008/09 (24η αγωνιστική) Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0
Στο ντέρμπι αιωνίων της 24ης αγωνιστικής, δεν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, σε ανατροπή του Γκαλέτι από τον Σπυρόπουλο, ενώ δεν καταλογίστηκε ούτε καν φάουλ. Ο Πειραιώτης διαιτητής άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί, ενώ αν υποδείκνυε πέναλτι, ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα έφευγε νικητής από το γήπεδο.

2009/10 (8η αγωνιστική) Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-1
Ο ΠΑΟΚ εξοργίστηκε από τη διαιτησία Σπάθα στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Το πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ του δικεφάλου, τα συνεχή διαιτητικά λάθη υπέρ του Παναθηναϊκού και η αποβολή του Βλάνταν Ίβιτς με δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε δευτερόλεπτα, η μία για χέρι (ενώ είχε βρει την μπάλα με τον ώμο) και η άλλη για διαμαρτυρίες, ήταν τα highlights της διαιτησίας:

2009/10 (23η αγωνιστική) Εργοτέλης-Ολυμπιακός 1-1
Την ίδια σεζόν, ο Ολυμπιακός άφησε δύο βαθμούς στην Κρήτη απέναντι στον Εργοτέλη. Στο 78' της αναμέτρησης, με το σκορ 0-1, δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε ανατροπή του Τοροσίδη από τον Τζούνιορ. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κλειδώσει τη νίκη, αλλά το πέναλτι δεν δόθηκε και 7 λεπτά αργότερα, ο Εργοτέλης ισοφάρισε. Αν ο Ολυμπιακός νικούσε, θα έπιανε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή, αλλά με την ισοπαλία έμεινε δύο βαθμούς πίσω από το τριφύλλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαιτητής ήταν ο Ηλίας Σπάθας του συνδέσμου Πειραιά, τον οποίο η προπαγάνδα ταύτιζε με το άρμα του Ολυμπιακού!

Τα Νέα, 22/02/2010

2009/10 (26η αγωνιστική) Άρης-ΠΑΟΚ 2-0
Και πάλι, στην ίδια σεζόν, ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος, αλλά η ελπίδες του «κάηκαν», στη σφαγή και πάλι από τη διαιτησία Σπάθα, αυτή τη φορά στον αγώνα με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για την 26η αγωνιστική. Η ήττα αυτή ουσιαστικά έστεψε πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό.

Αντιγράφουμε από το Gazzetta:

«Η κίτρινη κάρτα, άνευ λόγου και αιτίας, στον Πάμπλο Γκαρσία μόλις στα 90 δευτερόλεπτα έμοιαζε με «μήνυμα» (χαρακτηριστική η κίνηση του ποδοσφαιριστή, τότε, Βλάνταν Ίβιτς προς τον συμπαίκτη του για τον διαιτητή από τον Πειραιά…) και ακολούθησαν 5 κίτρινες και 2 κόκκινες σε παίκτες του ΠΑΟΚ! Αντίθετα δεν… είδε το «δολοφονικό» τάκλιν του Ναφτί πάνω στον Ουρουγουανό στο 4ο λεπτό».

Ιστορικό ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σπορ του Βορρά» με τίτλο: «ΣΠΑΝΑΘΑΣ»:

«Ρούφηξε το αίμα του ΠΑΟΚ ο Σπάθας - Σε διατεταγμένη υπηρεσία ο Πειραιώτης ρέφερι για να στεφθεί ψευτοπρωταθλητής ο Παναθηναϊκός - 150 αστυνομικοί συνόδευσαν τον Σπάθα στο αεροδρόμιο».

Συμπέρασμα: Όπως διαπιστώνουμε, διαιτητές του Πειραιά εκείνης της εποχής, συνδέθηκαν με μερικές από τις πιο αισχρές διαιτησίες υπέρ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Άρα ποιο ήταν το νόημα της ατάκας του προέδρου του συνδέσμου διαιτητών Πειραιά;

Γ. Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΑ ΚΕΡΔΑΝΕ

Ας περάσουμε και στο Αιγάλεω που είχε την τιμητική του στην περίφημη φράση του Σπάθα. Αλήθεια πόσο συχνά «κέρδαγε» η ομάδα των δυτικών προαστίων, αφού είχε τόσο «χοντρές» διασυνδέσεις με το ποδοσφαιρικό παρασκήνιο της χώρας; Ας δούμε την πορεία του Αιγάλεω στα «σαλόνια» της Α' εθνικής.

ΣΕΖΟΝ 2001/02
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΕΚΑΤΟ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΣΕΖΟΝ 2002/03
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΑ ΔΕΚΑΤΟ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ!

ΣΕΖΟΝ 2003/04
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ!

2004/05
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

2005/06
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΑ ΔΕΚΑΤΟ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

2006/07
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ...

Η παρουσία του Αιγάλεω στην Α' εθνική από τις αρχές μέχρι τα μέσα των 00s, οδηγεί σε συμπεράσματα που αποδομούν το παραμύθι για «τον Ολυμπιακό και το Αιγάλεω».

Καταρχάς, ποτέ δεν συμβάδισαν οι επιτυχίες του Ολυμπιακού με τις επιτυχίες της ομάδας των δυτικών προαστίων της Αττικής. Η μοναδική χρονιά που το Αιγάλεω εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο και τα χρήματα που αυτό συνεπάγεται, ήταν η χρονιά που ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής χάρη στο ντέρμπι του Δούρου (2003/04). Αντίθετα, όταν ο Ολυμπιακός έπαιρνε πρωτάθλημα, το Αιγάλεω είτε είχε χαμηλή βαθμολογική επίδοση (2001/02, 2002/03, 2005/06), είτε έχανε οριακά την έξοδο στην Ευρώπη (2004/05), είτε υποβιβαζόταν (2006/07).

Δ. Ο ΣΠΑΘΑΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Σπάθας είχε γίνει εκείνα τα χρόνια στόχος δολοφονικής επίθεσης τον Ιούλιο του 1999 με πυροβολισμούς. Αυτοί που συγκινούνται (και δικαίως) αν κάποιοι χειροδικήσουν σε έναν διαιτητή, ούτε καν αναφέρουν ότι ο Σπάθας είχε δεχτεί απόπειρα ανθρωποκτονίας με σφαίρες! Ποια ήταν η ποδοσφαιρική μαφία τελικά;

Τα Νέα, 24/07/1999
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Ε. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟ;

Κλείνουμε με κάτι απλό. Σοκαρίστηκαν κάποιοι επειδή ένας τοπικός παράγοντας μίας ένωσης εξέφρασε «ερυθρόλευκα» αισθήματα. Η περίφημη ατάκα για τον Ολυμπιακό και το Αιγάλεω, δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν οπαδός του Ολυμπιακού. Απαγορεύεται αυτό από το Νόμο; Όχι. Η περίφημη κασέτα έχει στοιχεία για χειραγώγηση κάποιου αγώνα; Όχι.

Ας περάσουμε στη σύγχρονη εποχή. Αν απαγορευόταν ο Σπάθας να είναι «γαύρος» επειδή είχε έναν ρόλο σε μία από τις 54 ενώσεις της χώρας, τότε πολύ περισσότερο οφείλει να είναι ουδέτερος ο πρόεδρος της ΕΠΟ που διοικεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο, σωστά;

Ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος δήλωσε το 2022 ότι είναι Παναθηναϊκός, κάτι που όλοι γνωρίζαμε και έχει παραδεχτεί δημόσια, ενώ υπήρξε για χρόνια στέλεχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ο γιος του έχει διατελέσει πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού:

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μπαλτάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι του site «Betarades» στο YouTube, προ ολίγων εβδομάδων, χαρακτήρισε «απόλυτα δικαιολογημένο» να τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία στον Ολυμπιακό (01:03:18 του βίντεο της συνέντευξης).

Μήπως μπορούμε να ξεχάσουμε την εποχή, προ της επάρατης «παράγκας», όταν πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν ο δηλωμένος Παναθηναϊκός Κώστας Τριβέλλας; (αρχείο Redsagainstthemachine).

Αντίστοιχα, τις τελευταίες ημέρες, έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης προαλείφεται για την προεδρία της ΕΠΟ στις επικείμενες εκλογές του επόμενου καλοκαιριού.

Όταν λοιπόν ο άνθρωπος που διοικεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι ουδέτερος, αλλά μπορεί να είναι φίλαθλος του Παναθηναϊκού (Μπαλτάκος) ή παλαιότερα πρώην ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (Ζαγοράκης) ή ακόμα παλαιότερα ένας δηλωμένος Παναθηναϊκός (Τριβέλλας) ή οπαδός του Παναθηναϊκού (Πιλάβιος) ή ενδεχομένως μελλοντικά ένα στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (Μ. Γκαγκάτσης), γιατί μας σοκάρει αν ένας τοπικός παράγοντας της ένωσης του Πειραιά είχε πει ότι θέλει να κερδίζει ο Ολυμπιακός, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι οι διαιτητές της ένωσής του δεν σφύριζαν τους αγώνες του Ολυμπιακού;

Γιατί έχει πάρει τόσο μυθικές διαστάσεις η συγκεκριμένη ατάκα; Απαγορεύεται να έχουν φίλαθλα αισθήματα τα στελέχη των ενώσεων; Αν κάνει κάποιος μία βόλτα σε συγκεκριμένες ενώσεις της βόρειας Ελλάδας, δεν θα εντοπίσει «ασπρόμαυρα» αισθήματα σε πολλά από τα τοπικά στελέχη τους;

Συμπερασματικά, η ατάκα για τον Ολυμπιακό και το Αιγάλεω έχει λάβει διαστάσεις αστικού θρύλου, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Η εντοπιότητα των διαιτητών, τα διαιτητικά αίσχη διαιτητών του Πειραιά υπέρ του ΠΑΟ και της ΑΕΚ, η πορεία του Αιγάλεω εκείνα τα χρόνια και οι διαχρονικές φίλαθλες προτιμήσεις στελεχών ενώσεων και ομοσπονδίας, αποδεικνύουν ότι η λάσπη για την περίφημη ατάκα του Σπάθα, αποτελεί ένα ακόμα από τα ξεδιάντροπα παραμύθια των ηττημένων της ιστορίας.

Διαβάστε επίσης

Εθνική ομάδα και τοξικότητα: Σκληρές αλήθειες και εμετικά ψέματα

Εθνική ομάδα και τοξικότητα: Σκληρές αλήθειες και εμετικά ψέματα

Αυτοί που αποκάλεσαν τους διεθνείς μας «ρόμπες», πουλάνε ηθική και διαδίδουν ψέματα. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τα αίσχη που γράφονται και την αλήθεια για την παλιά και τη νέα ΕΠΟ. Ποιος μετέτρεψε τελικά την Εθνική σε τσιφλίκι του και γιατί;

Οι κρυμμένες αλήθειες για την πορεία του ΠΑΟ στους «4» το 1985

Οι κρυμμένες αλήθειες για την πορεία του ΠΑΟ στους «4» το 1985

Πέτσινα πέναλτι, αστείες κληρώσεις και μία καταγγελία για δωροδοκία τέτοιες μέρες πριν από 29 χρόνια. Η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει τον φάκελο μίας ακόμα «πορείας», παρουσιάζοντας ντοκουμέντα και αλήθειες που δεν έχει πει ποτέ κανείς.

Η πρώτη, δειλή κρατική αντίδραση στις καταγγελίες-σοκ του Ολυμπιακού και η ταμπακιέρα

Η πρώτη, δειλή κρατική αντίδραση στις καταγγελίες-σοκ του Ολυμπιακού και η ταμπακιέρα

Διαβάστε την αλήθεια για την αντίδραση του Υπουργείου αθλητισμού στις καταγγελίες Κουντούρη για φοροδιαφυγή. Η απάντηση του Ολυμπιακού και τα «καυτά» ερωτήματα για το Υπουργείο Οικονομικών και την Α.Α.Δ.Ε.