Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Παναθηναϊκός και ντόπινγκ: Υπόθεση Γκελαούζου και ξεχασμένες ιστορίες

Παναθηναϊκός και ντόπινγκ: Υπόθεση Γκελαούζου και ξεχασμένες ιστορίες
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 - 13:55

Η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει το φάκελο ντόπινγκ και παρουσιάζει σοβαρά στοιχεία για το χρονικό των υποθέσεων με εμπλοκή «πράσινων» αθλητών και το συγκλονιστικό παρασκήνιο...

Δύο μήνες συμπληρώθηκαν σήμερα από τη μέρα που ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.) ανακοίνωσε ότι ο αθλητής του Παναθηναϊκού, μαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Γκελαούζος, βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία ερυθροποιητίνη και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 4 ετών.

Αναφορικά με την υπόθεση αυτή, ο συγκεκριμένος αθλητής δεν είναι είναι ένα απλό όνομα για τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, καθώς οι «ιστορικοί» του συλλόγου, τον έχουν αναγάγει ουσιαστικά ως άνθρωπο-σύμβολο του Παναθηναϊκού:

Ο ίδιος ο κ. Γκελαούζος, με δημοσίευσή του στα social media, εμφανίστηκε πολύ ενοχλημένος για τη διαρροή του ονόματός του και έκανε λόγο για «οριακό δείγμα», το οποίο δικαιολογείται από το αιματολογικό του προφίλ. Φυσικά, εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε να δικάσουμε, ούτε να κρίνουμε τον καθένα. Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το ρόλο.

Με αφορμή όμως τη δημοσιοποίηση αυτής της υπόθεσης πριν από ακριβώς δύο μήνες, θα ανοίξουμε το φάκελο ντόπινγκ και θα παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα με τις αντίστοιχες υποθέσεις από το παρελθόν, σχετιζόμενες με τον Παναθηναϊκό.

Πρόκειται για σοβαρές υποθέσεις, κάποιες δυστυχώς ξεχασμένες από το ευρύ κοινό και αξίζει να διαβάσετε αυτό το αφιέρωμα:

ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις, ήταν αυτή του μπασκετμπολίστα Γιάννη Γιαννούλη, ο οποίος βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία ναδρολόνη σε έλεγχο ντόπινγκ της ομοσπονδίας μπάσκετ, μετά τον ημιτελικό κυπέλλου του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό το 2002. Για την υπόθεση αυτή, είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση της FIBA, ποινή που αργότερα έπεσε κατά έξι μήνες.


Από την πρώτη στιγμή, ο Γιαννούλης επέρριψε τις ευθύνες στον γιατρό του Παναθηναϊκού, Σταύρο Χάντζο:


Μιλώντας το 2022 στο Gazzetta, ο αθλητής είχε αναφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες πτυχές της υπόθεσης.

Αρχικά, είχε αναφέρει ότι ο Παναθηναϊκός χορηγούσε σε όλους τους παίκτες συμπληρώματα διατροφής, κάτι που ο γιατρός της ομάδας δεν παραδέχτηκε ποτέ:


Αναφέρθηκε επίσης με τα χειρότερα λόγια στον γιατρό του Παναθηναϊκού, ο οποίος αρχικά υμνούσε τον αθλητή για τη φυσική του δύναμη, αλλά, όταν ανέκυψε το θέμα, υποστήριξε ότι ο αθλητής είχε λάβει μία δόση, ως «αποτέλεσμα χημικής ένωσης»:

Ανέφερε επίσης ότι ο Παναθηναϊκός του χορηγούσε 13 χάπια τη μέρα (!) αλλά όταν ανέκυψε το θέμα, δεν τον στήριξε καθόλου:

Ο ΧΑΝΤΖΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Ε.Κ.Α.Ε.

Όπως είδαμε, ο Γιαννούλης κατηγόρησε τον γιατρό του Παναθηναϊκού κ. Σταύρο Χάντζο για τα σκευάσματα που του χορηγούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χάντζος είχε διοριστεί το 2011 πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.). Ο διορισμός του είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ανάμεσα στις αρμοδιότητες του Ε.Κ.Α.Ε. ήταν η ανάλυση των δειγμάτων ντόπινγκ που λάμβαναν οι δειγματολήπτες του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. (Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ), όπως διαβάζαμε σε ρεπορτάζ.

Όπως έγραφαν μέσα ενημέρωσης της εποχής, ο γιατρός του Παναθηναϊκού ανέλαβε ουσιαστικά να εποπτεύει το εργαστήριο ντόπινγκ, κάτι που γεννούσε εύλογες απαιτήσεις να τεθεί θέμα ασυμβιβάστου.

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2013, ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό κυπέλλου μπάσκετ. Μετά τον αγώνα, οι Ερυθρόλευκοι είχαν ζητήσει ντόπινγκ κοντρολ και κ. Χάντζος συγκρούστηκε με την πρόεδρο του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. , η οποία τον κατηγόρησε ότι παρεμποδίζει τον έλεγχο. Τότε ο κ. Χάντζος ήταν και γιατρός του Παναθηναϊκού και πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Ε.

2000
ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΥΡΑΣΤΑ

Η αναφορά μας στον Σταύρο Χάντζο, μάς δίνει την τέλεια αφορμή να αναφερθούμε στο ποδόσφαιρο. Τη σεζόν 1999/00, όταν «η ομάδα του Κυράστα» έχασε το πρωτάθλημα από την δήθεν «παράγκα», οργίαζαν οι φήμες για τη φυσική κατάσταση των παικτών του Παναθηναϊκού.

Ο Σταύρος Χάντζος λοιπόν, είχε μιλήσει το 2022 στην εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη «η Δίκη στο Open» και έκανε λόγο για «νίκη της διαιτησίας απέναντι στο ντόπινγκ στο πρωτάθλημα του 2000».

Μπορεί λοιπόν ως οπαδός του Παναθηναϊκού να θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός πήρε εκείνο το πρωτάθλημα λόγω της διαιτησίας, αλλά τι ακριβώς εννοεί λέγοντας ότι «ηττήθηκε το ντόπινγκ από τη διαιτησία»;

ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

2023
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΗΤΟΓΛΟΥ

Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση του Ντίνου Μήτογλου ο οποίος καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο σε ποινή αποκλεισμού 32 μηνών από την πειθαρχική επιτροπή της FIBA για υπόθεση ντόπινγκ:

Ο Μήτογλου ήταν παίκτης του μπασκετικού Παναθηναϊκού από το 2017 έως το 2021. Βρέθηκε θετικός όταν αγωνιζόταν στην Αρμάνι Μιλάνο τον Μάρτιο του 2022 και γι αυτό του επιβλήθηκε η συνολική, πρωτόδικη ποινή των 32 μηνών που ίσχυε από τότε και έληγε στις 25/11/2024. Ο αθλητής προσέφυγε στο CAS και στις 05/07/2023 η ποινή του έπεσε στους 16 μήνες, συνεπώς μπορεί πλέον να αγωνίζεται.

Ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε ξανά την επομένη της απόφασης του CAS. Ο αθλητής είναι λοιπόν αμετάκλητα καταδικασμένος από τους αθλητικούς θεσμούς για υπόθεση ντόπινγκ, απλώς η ποινή του έχει εκτιθεί. Πλέον αποτελεί βασικό γρανάζι του φετινού μπασκετικού Παναθηναϊκού.

2015
ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΙΣΤ

Το 2015, ο Τζέιμς Γκιστ, είχε βρεθεί θετικός σε απαγορευμένη ουσία σε ντόπινγκ κοντρόλ στο οποίο υποβλήθηκε:

Ο αθλητικός δικαστής επέβαλε στον Γκιστ ποινή αγωνιστικού αποκλεισμού 8 μηνών και ο Αμερικανός δήλωσε ότι λάμβανε ένα φάρμακο αγνοώντας την ύπαρξη απαγορευμένης ουσίας, ενώ δεν έκανε καν έφεση, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ποινή που του επιβλήθηκε:

2009
ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΒΖΙΝΙΑΚ

Το 2009, είχε βρεθεί θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Γιακούμπ Βαβζίνιακ μετά από έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε μετά από αγώνα με την Ξάνθη για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 2008/09:

Εν τέλει, o Βαβζίνιακ είχε αντικανονικό αποτέλεσμα και σε ντόπινγκ κοντρόλ δεύτερου αγώνα στο Ελληνικό πρωτάθλημα:

Κλείνοντας, θα θυμηθούμε δύο ακόμα αναφορές που είχαν γίνει για υποθέσεις ντόπινγκ με εμπλοκή αθλητων του Παναθηναϊκού στο μακρινό παρελθόν:

2004
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΕΜΠΑ

Το 2004, ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, μετά από 7 συνεχόμενες κατακτήσεις του Ολυμπιακού, χάρη στο «ντέρμπι του Δούρου» στη Λεωφόρο.

Ένα ξεχασμένο σημείο που αφορά αυτόν τον αγώνα, είναι, ότι η ΕΠΑΕ είχε ενημερώσει στις 07/05/2004 τον Παναθηναϊκό ότι ο Σουηδός ποδοσφαιριστής της ομάδας Ντιρέν Ντεμπά, είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ κοντρολ μετά από το περίφημο «ντέρμπι του Δούρου».
(Ρεπορτάζ εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», 08/05/2004, αρχείο Ratm).

2003
ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΟΝΤΝΕΙ ΜΠΙΟΥΦΟΡΝΤ

Το 2003, είχε εμπλακεί σε υπόθεση ντόπινγκ, ο μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Ρόντνεϊ Μπιούφορντ. Πιο συγκεκριμένα, είχε βρεθεί θετικός στην Ινδική κάνναβη μετά από τον αγώνα με το Ηράκλειο στα Πατήσια.
(Ρεπορτάζ εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», 07/03/2003, αρχείο Ratm).


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι υποθέσεις είναι πολλές και σοβαρές. Εμείς δεν είμαστε δικαστές, ούτε κριτές των πάντων, ούτε φυσικά θεωρούμε κανέναν ένοχο, αν αυτό δεν έχει κριθεί αμετάκλητα από τους αρμόδιους θεσμούς. Δεν γίνεται όμως να κωφεύουμε σε όσα έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και η Αθλητική διαπλοκή όφειλε να παρουσιάσει μία ιστορική αναδρομή.

Το μόνο σίγουρο που διαπιστώνουμε για μία ακόμη φορά, είναι ότι, όσο κάποιοι δημιουργούν αφηγήματα και λασπολογούν τον Ολυμπιακό σε κάθε επίπεδο, τόσο η η ίδια η ζωή τούς εκδικείται και η πραγματικότητα τούς φέρνει σε δύσκολη θέση με τις κατά καιρούς αποκαλύψεις σε κάθε επίπεδο. Αυτό γινόταν διαχρονικά και, όπως διαπιστώνουμε, δεν σταμάτησε ποτέ.

Διαβάστε επίσης

Εθνική ομάδα και τοξικότητα: Σκληρές αλήθειες και εμετικά ψέματα

Εθνική ομάδα και τοξικότητα: Σκληρές αλήθειες και εμετικά ψέματα

Αυτοί που αποκάλεσαν τους διεθνείς μας «ρόμπες», πουλάνε ηθική και διαδίδουν ψέματα. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τα αίσχη που γράφονται και την αλήθεια για την παλιά και τη νέα ΕΠΟ. Ποιος μετέτρεψε τελικά την Εθνική σε τσιφλίκι του και γιατί;

Οι μεταστάσεις του «φάρου» απειλούν ακόμα το Ελληνικό μπάσκετ

Οι μεταστάσεις του «φάρου» απειλούν ακόμα το Ελληνικό μπάσκετ

Η νόθευση του ανταγωνισμού με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ, η διαιτητική σφαγή του δεύτερου τελικού τον Ιούνιο, το σκάνδαλο της μη αφαίρεσης βαθμών για τα έκτροπα του τέταρτου τελικού και τα στατιστικά-σοκ στις φετινές διαιτησίες Πουρσανίδη. Η Αθλητική διαπλοκή εντοπίζει τις μεταστάσεις της εποχής του φάρου στο σώμα του Ελληνικού μπάσκετ...

Οι κρυμμένες αλήθειες για την πορεία του ΠΑΟ στους «4» το 1985

Οι κρυμμένες αλήθειες για την πορεία του ΠΑΟ στους «4» το 1985

Πέτσινα πέναλτι, αστείες κληρώσεις και μία καταγγελία για δωροδοκία τέτοιες μέρες πριν από 29 χρόνια. Η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει τον φάκελο μίας ακόμα «πορείας», παρουσιάζοντας ντοκουμέντα και αλήθειες που δεν έχει πει ποτέ κανείς.