Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι κρυμμένες αλήθειες για την πορεία του ΠΑΟ στους «4» το 1985

Οι κρυμμένες αλήθειες για την πορεία του ΠΑΟ στους «4» το 1985
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 - 20:46

Πέτσινα πέναλτι, αστείες κληρώσεις και μία καταγγελία για δωροδοκία τέτοιες μέρες πριν από 29 χρόνια. Η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει τον φάκελο μίας ακόμα «πορείας», παρουσιάζοντας ντοκουμέντα και αλήθειες που δεν έχει πει ποτέ κανείς...

Η διακοπή των πρωταθλημάτων για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων, μάς δίνει μία ευκαιρία να ανοίξουμε το αρχείο μας και να προχωρήσουμε σε μία ακόμα ιστορική έρευνα. Αντικείμενό της, μία από τις 3-4 «πορείες» που επικαλούνται κάποιοι για να στήσουν το παραμύθι του «Ευρωπαίου Παναθηναϊκού». Αυτή τη φορά θα εστιάσουμε στην «πορεία» της σεζόν 1984/85, όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, μία «πορεία» για την οποία έραψαν κάποτε αστέρι στη φανέλα.

Θα δούμε βίντεο και δημοσιεύματα από τον Τύπο της εποχής για τις αισχρές διαιτησίες που ευνόησαν τον Παναθηναϊκό, οδηγώντας τον στα ημιτελικά. Ήταν τόσο καραμπινάτο το σπρώξιμο του Παναθηναϊκού από τη διαιτησία που ακόμα και οι ουδέτερες, πολιτικές εφημερίδες της εποχής που στήριζαν τις Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, αναγκάζονταν να το παραδεχτούν, έστω και κομψά, όπως θα δούμε σε ντοκουμέντα από το αρχείο μας.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν μία επώνυμη καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας, ενώ μέσα σε όλα, ο Παναθηναϊκός είχε και κληρώσεις με «καφενειακούς» αντιπάλους.

1. ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η «ΠΟΡΕΙΑ»

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έδωσε 16 αγώνες στην πορεία του μέχρι τους «16» του Europa League το 2020, αλλά ο Παναθηναϊκός έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης το 1985, αντιμετωπίζοντας μόλις τρεις αντιπάλους: Στους «32» την Ολλανδική Φέγενορντ, στους «16» την Λίνφιλντ από τη Βόρεια Ιρλανδία και στα προημιτελικά τη Σουηδική Γκέτεμποργκ.

Τέλος, αντιμετώπισε στα ημιτελικά την Λίβερπουλ, από την οποία αποκλείστηκε με το βαρύ 4-0 του Άνφιλντ και την ήττα 0-1 στο ΟΑΚΑ.

Ιδιαίτερα η κλήρωση με την Λίνφιλντ στους «16», ήταν... λαχείο, καθώς επρόκειτο για μία ομάδα που είχε 17 χρόνια να προκριθεί σε επόμενη φάση, ενώ απαρτίζονταν από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Πιο συγκεκριμένα, ο επιθετικός ΜακΓκάχι ήταν οδηγός νταλίκας, άλλος δούλευε σε ταξί, άλλος ως μάγειρας κτλ.

ΕΘΝΟΣ 06/10/1984:
«Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ Η ΛΙΝΦΙΛΝΤ - 17 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ!»
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

2. ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΕΣ

Περνάμε στο «ζουμί» και την ουσία. Δηλαδή στις διαιτησίες που απόλαυσε ο Παναθηναϊκός σε μία σεζόν, κερδίζοντας τέσσερα ανύπαρκτα πέναλτι!

Α. ΦΑΣΗ «16» (πρώτος αγώνας)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΛΙΝΦΙΛΝΤ 2-1

Στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Λίνφιλντ στις 24/10/1984, οι Βορειοϊρλανδοί προηγήθηκαν στο 20' και απέκτησαν προβάδισμα πρόκρισης.

Στο 42' ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με ανύπαρκτο πέναλτι, και στο τέλος πήρε τη νίκη με γκολ-οφσάιντ. Οι δύο φάσεις, στο βίντεο που ακολουθεί:

Οι εφημερίδες για το γκολ-οφσάιντ

Τα Νέα, 25/10/1984
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Ελευθεροτυπία, 15/10/1984
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Β. ΦΑΣΗ «16» (επαναληπτικός)
ΛΙΝΦΙΛΝΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-3

Στη ρεβάνς της Βόρειας Ιρλανδίας στις 07/11/1984, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να διασύρεται με 3-0 στο 26ο λεπτό Στο 29' μείωσε σε 3-1. Πώς; Με ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Δημόπουλος και το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Δημήτρης Σαραβάκος.

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο παιχνίδι, καθώς πλέον χρειαζόταν ένα γκολ για την πρόκριση. Εν τέλει το τελικό 3-3 έδωσε στους πράσινους το εισιτήριο για τα προημιτελικά!

Επειδή και πάλι τα λόγια περιττεύουν, μπορείτε να δείτε το πέναλτι που έβαλε τον Παναθηναϊκό στο κόλπο της πρόκρισης, στο βίντεο που ακολουθεί:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 09/11/1984
«ΕΞΥΠΝΟΤΑΤΟ ΠΕΣΙΜΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ 3-0 ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ 3-3»
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/11/1984:
«ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ»
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Γ. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (πρώτος αγώνας)
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1

Στα προημιτελικά, ο Παναθηναϊκός κληρώνεται με την Γκέτεμποργκ. Στον πρώτο αγώνα της Σουηδίας στις 06/03/1985, το τριφύλλι θα νικήσει με σκορ 0-1 παίρνοντας προβάδισμα πρόκρισης. Το γκολ πέτυχε ο Σαραβάκος στο 50' με τι άλλο; Με πέναλτι! Αλλά τι πέναλτι; Τα λόγια περιττεύουν ξανά!

Ο ίδιος ο Δημόπουλος φάνηκε αρχικά να απορεί με την υπόδειξη του πέναλτι υπέρ του και τελικά το πανηγύρισε!
Τελικά δεν έπεφτε μόνο ο Αλεξανδρής...

Σας παρουσιάζουμε τη φάση στο βίντεο που ακολουθεί με την αμήχανη περιγραφή της κρατικής τηλεόρασης: «...και έχουμε ένα πέναλτι... μπήκε ο Δημόπουλος μέσα στην περιοχή, ο γκολκίπερ βγαίνει και απλώνοντας το χέρι κόβει την μπάλα, ο διαιτητής έχει σφυρίξει ένα πέναλτι για το οποίο διαμαρτύρονται οι Σουηδοί, θα τους ακούτε...».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 07/03/1985:
«ΑΝΟΙΧΤΟΧΕΡΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ»
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ: «ΑΝΤΙΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο ΠΑΟ - ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΕΝΑΛΤΙ - 6 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΙΑ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ»

ΣΟΥΗΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:
«ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΠΕΝΑΛΤΙ»

ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ - ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΡΕΒΑΝΣ

ΓΚΜΟΧ: «ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ»

Δ. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (επαναληπτικός)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ 2-2

Η ρεβάνς έγινε στις 20/03/1985 στο ΟΑΚΑ. Η Γκέτεμποργκ προηγήθηκε με 1-2 και είχε σκορ πρόκρισης. Στο 78' ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζει σε 2-2 και η πρόκριση ντύνεται πράσινη! Πώς ισοφάρισε; Μα φυσικά με πέναλτι!

Και επειδή τα λόγια περιττεύουν, αξίζει να δείτε τη φάση στο βίντεο που ακολουθεί:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 21/03/1985 - 22/03/1985:

«ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ»
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Ε. ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (πρώτος αγώνας)
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 4-0

Μετά από μία σωρεία απίστευτων διαιτητικών λαθών που ευνόησαν τον Παναθηναϊκό και που αναγνωρίστηκαν ακόμα και τα εγχώρια ΜΜΕ, ακολούθησε η συντριβή από τη Λίβερπουλ στα ημιτελικά με 4-0. Μετά από τόση εύνοια, υπάρχουν φίλοι του ΠΑΟ που έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται για τη διαιτησία στο αγώνα με τη Λίβερπουλ, στη συντριβή του 4-0. Αιτία, ένα γκολ του Παναθηναϊκού που ακυρώθηκε σωστά, καθώς υπήρχε παίκτης σε θέση οφσάιντ που επηρέαζε τη φάση.

Αλλά ακόμα και σε αυτόν τον αγώνα, ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε από διαιτητικό λάθος, καθώς με το σκορ στο 0-0, δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ της Λίβερπουλ σε καθαρό χέρι του Ζάετς που ήταν σε αφύσικη θέση και μάλιστα αλλοίωσε την πορεία της μπάλας! Το βίντεο τα λέει όλα:

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα πέναλτι πήρε ο Παναθηναϊκός στην πορεία του 1984/85! Ένα στον πρώτο αγώνα με την Λίνφιλντ για τους «16», ένα στον επαναληπτικό με την Λίνφιλντ, ένα στον πρώτο αγώνα με την Γκέτεμποργκ για τα προημιτελικά και ένα στη ρεβάνς με την Γκέτεμποργκ. Τέσσερα ανύπαρκτα πέναλτι προκρίσεων! Προσθέστε σε αυτά, το οφσάιντ γκολ με την Λίνφιλντ στο ΟΑΚΑ και το πέναλτι που δεν δόθηκε στη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Κάντε τώρα τις συγκρίσεις με τον Ολυμπιακό. Αν ο Παναθηναϊκός πήρε τέσσερα πέναλτι σε μία σεζόν στο κύπελλο πρωταθλητριών (και μάλιστα ανύπαρκτα), πόσα χρόνια χρειάστηκε ο Ολυμπιακός για να φτάσει τέσσερα (υπαρκτά) πέναλτι σε ομίλους/νοκ άουτ Τσάμπιονς λιγκ, όπου έδινε μίνιμουμ έξι αγώνες το χρόνο, από το 1997 που ξεκίνησε;

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια και τρεις μήνες!

Πρώτο πέναλτι: Γιουβέντους-Ολυμπιακός 2-1 (προημιτελικά 1998/99)
Δεύτερο πέναλτι: Ολυμπιακός-Βαλένθια 1-0 (πέμπτη αγωνιστική ομίλων 2000/01)
Τρίτο πέναλτι: Ολυμπιακός-Λεβερκούζεν 6-2 (πρώτη αγωνιστική ομίλων 2001/02)
Τέταρτο πέναλτι: Ολυμπιακός-Άντερλεχτ 3-1 (έκτη αγωνιστική ομίλων 2013/14).

Αν μάλιστα έχετε γερό στομάχι, μπορείτε να δείτε τις τραγικές διαιτησίες που έχει αντιμετωπίσει διαχρονικά ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, με πλήθος ντοκουμέντων, σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα της Αθλητικής διαπλοκής.

3. Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ

Εκτός από το διαιτητικό κομμάτι της «πράσινης» πορείας της σεζόν 1984/85, υπάρχει και το παρασκηνιακό κομμάτι, με βάση μία σοβαρή καταγγελία που είχε γίνει.

Τέτοιες μέρες πριν από 29 χρόνια, στις 10/11/1994, ο πρώην αρχηγός της Λίβερπουλ Μαρκ Λόρενσον κατήγγειλε επίσημα και δημόσια στην «Daily Mirror» ότι δέχθηκε πρόταση 25.000 λιρών Αγγλίας, προκειμένου να έχει μειωμένη απόδοση στον ημιτελικό αγώνα με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1984/85:

Στις 28/05/1995 ο ίδιος άνθρωπος βρέθηκε στην Ελλάδα και επανέλαβε τις καταγγελίες του:

Για ποιο λόγο ο αρχηγός της Λίβερπουλ έκανε τόσο σοβαρές και συγκεκριμένες καταγγελίες; Είχε κανένα όφελος; Ερευνήθηκαν ποτέ από την ΟΥΕΦΑ;

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ

Κλείνοντας, αξίζει να δούμε την ευρωπαϊκή παρουσία του Ολυμπιακού εκείνη την εποχή. Ακριβώς έναν χρόνο πριν από την πορεία του ΠΑΟ το 1984/85, ο Ολυμπιακός είχε πραγματοποιήσει μία αξιόλογη παρουσία στο κύπελλο πρωταθλητριών, μόνο που δεν είχε να αντιμετωπίσει τους ψαράδες της Λίνφιλντ, ούτε έπαιρνε το ένα πέναλτι μετά το άλλο.

Στους «32» αντιμετώπισε τον Άγιαξ και μετά την ισοπαλία 0-0 στην Ολλανδία, πέτυχε μία ιστορική νίκη-πρόκριση στο ΟΑΚΑ με σκορ 2-0:

Ελεύθερος Τύπος, 29/09/1983
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Έθνος, 29/09/1983
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Στους «16» ο Ολυμπιακός δεν στάθηκε τυχερός όπως ο Παναθηναϊκός. Ο ΠΑΟ όπως είπαμε κληρώθηκε με τους ερασιτέχνες της Λίνφιλντ της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Μπενφίκα:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 01/10/1983
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Παρά τη δύσκολη κλήρωση, ο Ολυμπιακός νίκησε την Μπενφίκα στην Αθήνα με 1-0 χάνοντας πέναλτι και άλλες απίστευτες ευκαιρίες για να ισοπεδώσει τους Πορτογάλους και εν τέλει στη ρεβάνς, αποκλείστηκε:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 20/10/1983
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Συμπερασματικά, η «πορεία» του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά του 1985, ήταν μία σύνθεση διαιτητικής εύνοιας και τυχερών κληρώσεων και όλα αυτά συνοδευόμενα από μία σοβαρή «σκιά» καταγγελίας.

Αδιάψευστος μάρτυρας της έρευνάς μας, είναι τα ρεπορτάζ των Ελληνικών εφημερίδων που φέρνουμε στο φως και οι οποίες πανηγύριζαν για μία Ελληνική ομάδα, αλλά έλεγαν και την αλήθεια για τη διαιτησία, σε εποχές που αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό, τι σήμερα.

Αυτή ήταν η δεύτερη «πορεία» του Παναθηναϊκού, δεκατέσσερα χρόνια μετά το Γουέμπλεϊ, όπου το παρασκήνιο ήταν πολύ μεγαλύτερο και «οργίαζε» (διαβάστε εδώ τη σχετική έρευνα της Αθλητικής διαπλοκής για τον φάκελο Γουέμπλεϊ). Όπως και τη χρονιά του Γουέμπλεϊ, έτσι και το 1985, ο Παναθηναϊκός ήταν μία μέτρια ομάδα και δεν είναι τυχαίο ότι καμία από τις δύο χρονιές δεν κατέκτησε τίτλο. Τη σεζόν του Γουέμπλεϊ (1970/71) πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ΑΕΚ και κυπελλούχος ο Ολυμπιακός και τη σεζόν 1984/85 πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ και κυπελλούχος η ΑΕΛ.

Παρόλα αυτά, τόσες δεκαετίες μετά, ακόμα μιλάνε για τις πορείες εκείνες, για τις οποίες έφτασαν στο σημείο να ράψουν ακόμα και αστέρι στη φανέλα τους!

Την ίδια εποχή με την πορεία που αναλύσαμε, ο Ολυμπιακός έδινε μάχες με ευρωπαίους τιτάνες και έγραφε τη δική του ιστορία, χωρίς να παίζει με ξυλοκόπους και χωρίς να παίρνει γελοία πέναλτι.

Αντίστοιχα, το 1996, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την Λέγκια της Βαρσοβίας, ενώ 3 χρόνια αργότερα ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε στην ίδια φάση την πανίσχυρη Γιουβέντους του Ζιντάν και των άλλων αστέρων.

Άλλος ένας μύθος λοιπόν είχε μείνει χωρίς σοβαρή ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση, παρηγορώντας με δήθεν «παρελθοντικά μεγαλεία» τους απογοητευμένους εδώ και χρόνια πράσινους φιλάθλους.

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη, δειλή κρατική αντίδραση στις καταγγελίες-σοκ του Ολυμπιακού και η ταμπακιέρα

Η πρώτη, δειλή κρατική αντίδραση στις καταγγελίες-σοκ του Ολυμπιακού και η ταμπακιέρα

Διαβάστε την αλήθεια για την αντίδραση του Υπουργείου αθλητισμού στις καταγγελίες Κουντούρη για φοροδιαφυγή. Η απάντηση του Ολυμπιακού και τα «καυτά» ερωτήματα για το Υπουργείο Οικονομικών και την Α.Α.Δ.Ε.

Μάρτυς μας ο Θεος...

Μάρτυς μας ο Θεος...

Αλλοίωση πρωταθλήματος, ξεδιάντροπα πανηγύρια μίας χάρτινης νίκης, προπαγάνδα, σπέκουλα και λάσπη. Όλα αυτά δέχτηκαν ένα πανίσχυρο χτύπημα από τη σημερινή κατάθεση ψυχής του γιατρού Χρήστου Θέου λίγες μέρες μετά τη διακοπή της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό.