Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΟΣΦΠ-Γιούβε 1-0 vs ΠΑΟ-Γιούβε 3-1: Ποιο ήταν το πραγματικό έπος;

ΟΣΦΠ-Γιούβε 1-0 vs ΠΑΟ-Γιούβε 3-1: Ποιο ήταν το πραγματικό έπος;
Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023 - 12:23

Με αφορμή τη συμπλήρωση 23 χρόνων από τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ, λίγοι συνειδητοποιούν ότι η αθλητική ιστορία είναι μαεστρικά αλλοιωμένη. Τι είναι πραγματικός θρίαμβος και τι είναι υποκατάστατο; Η Αθλητική διαπλοκή αποδεικνύει με στοιχεία...

Η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ με 3-1 στις 08/11/2000 για την Α' φάση ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2000/01, έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις στη συνείδηση του μέσου παναθηναϊκού οπαδού. Σοβαρό ρόλο βέβαια έχουν παίξει και διαρκή αφιερώματα, με σχόλια του τύπου: «Μια βραδιά δική μας ολόκληρη η ζωή σας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ιστοσελίδα Gazzeta, η οποία έχει αφιερώσει ένα μίνι ντοκιμαντέρ, διάρκειας 20 λεπτών για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Γιουβέντους το 2000 με τίτλο «Μία νύχτα μαγική και ονειρεμένη».

Συνεντεύξεις, στιγμιότυπα, επιβλητική μουσική υπόκρουση που συνεγείρει και σε κάνει να νομίζεις ότι παρακολουθείς κάτι πραγματικά ιστορικό...

Αντιθέτως, ο θρίαμβος του Ολυμπιακού επί της πανίσχυρης Γιουβέντους στις 22/10/2014 με 1-0, επίσης για τη φάση των ομίλων του Champions League, παραμένει χωρίς ιδιαίτερη προβολή και αφιερώματα.

Φυσικά, δεν επικεντρώνουμε στο Gazzetta, έτσι ένιωσαν οι άνθρωποι και έτσι έπραξαν. Είναι όμως γενικό το φαινόμενο να δίνονται ιστορικές διαστάσεις στις νίκες του Παναθηναϊκού και όχι του Ολυμπιακού, κάτι που μοιραία επηρεάζει όλα τα ΜΜΕ.

Η Αθλητική διαπλοκή θα σας παρουσιάσει σήμερα τα δεδομένα των δύο ευρωπαϊκών νικών των αιωνίων αντιπάλων απέναντι στη μεγάλη Κυρία του Ιταλικού ποδοσφαίρου και θα μπορέσετε να οδηγηθείτε σε χρήσιμα συμπεράσματα:

ΣΕΖΟΝ 2000/01
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 3-1
- Η Γιουβέντους εκείνη τη χρονιά δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο στην Ιταλία. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε δεύτερη, ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στους «16» από την Μπρέσια.

- Στο Τσάμπιονς λιγκ τερμάτισε τελευταία στην Α' φάση ομίλων και δεν προκρίθηκε ούτε στους «16».

- Στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, η Γιουβέντους είχε αγωνιστεί χωρίς τον Ζιντάν και τον Ντάβιντς.

-Στη διάρκεια του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, η Γιουβέντους έμεινε με εννέα παίκτες, γιατί αποβλήθηκαν ο τερματοφύλακας Φαν Ντερ Σαρ στο 56' και ο επιθετικός Κοβάσεβιτς στο 68'. Όσο υπήρχε αριθμητική ισορροπία, το σκορ ήταν 1-1. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε σκορ νίκης μόνο όταν απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 08/11/2000, ανήμερα του αγώνα, θέλει να δώσει κουράγιο στον Παναθηναϊκό, αλλά ουσιαστικά αποκαλύπτει την αλήθεια για την κατάσταση εκείνης της Γιουβέντους:

ΣΕΖΟΝ 2014/15
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 1-0
- Η Γιουβέντους εκείνη τη χρονιά κατέκτησε νταμπλ στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, κατέκτησε πρωτάθλημα με 17 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Ρόμα, αλλά και κύπελλο, νικώντας στον τελικό τη Λάτσιο.

- Στο Τσάμπιονς λιγκ έφτασε στον τελικό, αφού πρώτα απέκλεισε Ντόρτμουντ, Μονακό και Ρεάλ Μαδρίτης.

- Το ρόστερ της ομάδας περιλάμβανε αστέρια, όπως οι Μπονούτσι, Κιελίνι, Πίρλο, Βιδάλ, Πογκμπά, Τέβεζ, Μοράτα.

- Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ήταν πάνοπλη και αγωνίστηκε μέχρι το τέλος με έντεκα παίκτες.


Συνοψίζοντας, η «ιστορική», «μαγική» και «ονειρεμένη» βραδιά του Παναθηναϊκού, ήρθε απέναντι σε μία αποδεκατισμένη Γιουβέντους που ήρθε στην Αθήνα χωρίς τα μεγαλύτερα αστέρια της και ολοκλήρωσε τον αγώνα με εννέα παίκτες, σε μία κακή της χρονιά που έμεινε εντελώς άτιτλη και αποκλείστηκε από τους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ.

Αντίθετα, η νίκη του Ολυμπιακού ήρθε απέναντι σε μία πανίσχυρη και πάνοπλη Γιουβέντους που κατέκτησε νταμπλ στην Ιταλία και έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ!

Σε ό,τι αφορά τη γενική ευρωπαϊκή παρουσία των Ελληνικών ομάδων τη χρονιά των νικών επί της Γιουβέντους, ο Ολυμπιακός του 2014/15 αντιμετώπισε στον όμιλο εκτός από την πανίσχυρη Γιουβέντους, τη φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ και πρωταθλήτρια Ισπανίας Ατλέτικο Μαδρίτης (την οποία επίσης νίκησε) και συγκέντρωσε 9 βαθμούς.

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός του 2000/01, αγωνίστηκε σε πιο βατό όμιλο (Γιουβέντους, Λα Κορούνια, Αμβούργο), συγκέντρωσε 8 βαθμούς και παρόλα αυτά προκρίθηκε στην επόμενη φάση των ομίλων.

Εκεί όμως, τερμάτισε τελευταίος με 2 βαθμούς και αποκλείστηκε χωρίς ούτε μία νίκη, ενώ ηττήθηκε μέχρι και από την Στουρμ Γκρατς στο ΟΑΚΑ και οι εφημερίδες έγραφαν για «εικόνα ναυαγίου», λίγες μέρες πριν το 1-4 του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Αυτές ήταν οι νύχτες του «μια βραδιά δική μας ολόκληρη η ζωή σας».

Συνολικά ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε 9 βαθμούς σε 6 αγώνες και ο Παναθηναϊκός 10 βαθμούς σε 12 αγώνες!

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα», την επομένη της ήττας του Παναθηναϊκού από την Στουρμ Γκρατς (22/02/2001)
Αλλά και εντός των συνόρων, ο Ολυμπιακός της σεζόν 2014/15 κατέκτησε το νταμπλ, ενώ ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2000/01 δεν πήρε τίποτα, αντιθέτως φιλοδωρήθηκε με 4 γκολ απο τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο.
Και όμως σήμερα ακούμε διαρκώς για τις πράσινες ευρωπαϊκές βραδιές που μας έκαναν περήφανους ως χώρα, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στις μαγικές ερυθρόλευκες βραδιές, όταν ήρθαν οι πραγματικά μεγάλες νίκες...

Γιατί όμως; Ίσως η αλήθεια να είναι ότι η μία ομάδα δεν έχει ανάγκη τις αναμνήσεις, αλλά η άλλη έχει πια μόνο αναμνήσεις και τίποτε άλλο...

Διαβάστε επίσης

Μία εβδομάδα μετά τις καταγγελίες Κουντούρη, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα...

Μία εβδομάδα μετά τις καταγγελίες Κουντούρη, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα...

Μία εβδομάδα πέρασε από τις καταγγελίες-σοκ του Μιχάλη Κουντούρη για φοροδιαφυγή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει την κυβερνητική αδιαφορία για το θέμα την ώρα που ο υπουργός αθλητισμού ανακοινώνει από εκπομπή του SDNA χατίρια στον ΠΑΟΚ.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην πράξη...

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην πράξη...

Οι οριακές μάχες δικαιώνουν τις καταγγελίες Κουντούρη για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι αρμόδιοι υπουργοί, οι βουλευτές του Πειραιά και οι εισαγγελείς παραμένουν αδρανείς. Ζούμε στην Ελλάδα ή την Βόρεια Κορέα;

Οι μετασεισμοί της συνέντευξης Κουντούρη: Σιωπή, αμηχανία και παραμύθια

Οι μετασεισμοί της συνέντευξης Κουντούρη: Σιωπή, αμηχανία και παραμύθια

Οι σοκαριστικές καταγγελίες Κουντούρη για φοροδιαφυγή και αθέμιτο ανταγωνισμό στον ερασιτεχνικό αθλητισμό παραμένουν αναπάντητες και η αμηχανία κυριαρχεί στα αντίπαλα στρατόπεδα. Η Αθλητική διαπλοκή θέτει ερωτήματα, αλλά δίνει και απαντήσεις σε αυτούς που υποφέρουν από το βράδυ της Τετάρτης...

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ: Στην κορυφή της Ευρώπης-Την ιστορία την γράφουν οι νικητές!

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ: Στην κορυφή της Ευρώπης-Την ιστορία την γράφουν οι νικητές!

Τα λόγια είναι φτωχά και τα ντοκουμέντα αμείλικτα: Ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή της Ευρώπης! Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει τη μεγάλη έρευνα για τους τίτλους, αλλά και τις αποκαλύψεις Κουντούρη για τη φοροδιαφυγή και το γηπεδικό των μεγάλων ομάδων.