Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ: Στην κορυφή της Ευρώπης-Την ιστορία την γράφουν οι νικητές!

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ: Στην κορυφή της Ευρώπης-Την ιστορία την γράφουν οι νικητές!
Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023 - 12:54
Τα λόγια είναι φτωχά και τα ντοκουμέντα αμείλικτα: Ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή της Ευρώπης! Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει τη μεγάλη έρευνα για τους τίτλους, αλλά και τις αποκαλύψεις Κουντούρη για τη φοροδιαφυγή και το γηπεδικό των μεγάλων ομάδων.

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που τα λόγια φαντάζουν φτωχά για να περιγράψουν μία κατάσταση. Αυτό αισθανθήκαμε άπαντες χθες, όταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Μιχάλης Κουντούρης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία μίας μεγάλης συγκριτικής έρευνας με τις κατακτήσεις τίτλων των κορυφαίων πολυαθλητικών οργανισμών της Ευρώπης.

Κορυφαίοι σύλλογοι με εκατομμύρια φιλάθλους, προερχόμενοι από πανίσχυρες οικονομικά και πολιτικά χώρες συγκρίθηκαν ως προς τα επιτεύγματά τους σε όλη την ιστορία τους και η πρωτιά ανήκει στον Ολυμπιακό. Κάπως έτσι, η Ελλάδα που παραδοσιακά βρίσκεται ουραγός σε οποιαδήποτε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αυτή τη φορά καμαρώνει μία πρωτιά, στον τομέα του αθλητισμού.

Μεγαθήρια όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα με εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο, σύλλογοι όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που αποτελεί την επίσημη ομάδα του στρατού στη Ρωσία, σύλλογοι με μεγάλη πολυαθλητική παράδοση, όπως ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτιζάν από τη Σερβία ή η Μπενφίκα από την Πορτογαλία, σύλλογοι από χώρες με πανίσχυρη οικονομία, όπως η Μπάγερν Μονάχου, σύλλογοι που δραστηριοποιούνται σε ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, όπως οι Τουρκικοί, αλλά και σύλλογοι με καθολική κυριαρχία στη χώρα τους, όπως η Μακάμπι Τελ Αβίβ και άλλοι πολλοί, αποτέλεσαν αντικείμενο της μεγάλης έρευνας.

Κοινό τους χαρακτηριστικό, η πολυαθλητική τους φύση και η καλλιέργεια πολλών αθλημάτων με επιτυχία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν νικητή τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ελληνικού συλλόγου σημειώθηκαν στην εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη, δηλαδή στα χρόνια των μνημονίων (2010-2018) και της πανδημίας (2020-2022), τότε επιστρέφουμε στην εισαγωγική μας αναφορά σε αυτό το άρθρο: Υπάρχουν στιγμές που τα λόγια φαντάζουν φτωχά για να περιγράψουν μία κατάσταση...

Η Αθλητική διαπλοκή θα αναλύσει τα δεδομένα από τους ιστορικούς πίνακες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζοντας αναλυτικότερα στοιχεία από αυτούς και φυσικά θα αγγίξει το «καυτό» ζήτημα των αποκαλύψεων του προέδρου του Ολυμπιακού για τη φορολογία στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα γηπεδικά ζητήματα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ο πρώτος πίνακας που δόθηκε στη δημοσιότητα, αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα που έχουν κατακτήσει οι κορυφαίοι πολυαθλητικοί σύλλογοι στα ομαδικά, ολυμπιακά αθλήματα.

Το εθνικό πρωτάθλημα αποτελεί φυσικά τον δημοφιλέστερο εγχώριο τίτλο σε κάθε άθλημα και μεγάλο στόχο κάθε συλλόγου. Ο Ολυμπιακός κυριαρχει πανευρωπαϊκά με 161 κατακτήσεις και έπονται ο Ερυθρός Αστέρας με 146, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 144 και η Παρτιζάν Βελιγραδίου με 116. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κατακτήσεις του Ολυμπιακού αφορούν οκτώ διαφορετικά τμήματα (ποδόσφαιρο, μπασκετ ανδρών, μπάσκετ γυναικών, βόλεϊ ανδρών, βόλεϊ γυναικών, πόλο ανδρών, πόλο γυναικών, χάντμπολ ανδρών).

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
ΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ

Περνάμε στα εγχώρια κύπελλα, που επίσης αποτελούν έναν παραδοσιακό θεσμό με μεγάλη αξία που υιοθετείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στα ομαδικά αθλήματα. Όπως βλέπουμε, ο Ολυμπιακός προηγείται και εδώ πανευρωπαϊκά, έχοντας 102 κατακτήσεις σε οκτώ τμήματα. Έπονται ο Ερυθρός Αστέρας με 95, η Μπαρτσελόνα με 94, η Μπενφίκα με 91 και η Παρτιζάν Βελιγραδίου με 85.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Κουντούρης, ο επόμενος πίνακας είναι αυτός που δίνει τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια στους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Σίγουρα η πρωτιά σε πρωταθλήματα και κύπελλα αποτελεί τεράστια τιμή για τον Ολυμπιακό, αλλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εκεί όπου η δυσκολία είναι κοινή για όλους ο Ολυμπιακός έχει πετύχει τεράστια επιτεύγματα, ξεφεύγοντας κατά πολύ από τα Ελληνικά δεδομένα:

Όπως βλέπουμε, οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην πέμπτη θέση πανευρωπαϊκά στη συγκεκριμένη λίστα, μετρώντας 17 ευρωπαϊκούς τίτλους σε πέντε διαφορετικά τμήματα και αποτελούν τον μεγάλο πρεσβευτή του Ελληνικού αθλητισμού, ανταγωνιζόμενοι τα μεγαλύτερα μεγαθήρια του ευρωπαίκού αθλητισμού. Μόνο τρεις σύλλογοι της πρώτης δεκάδας έχουν ευρωπαϊκά σε πέντε τμήματα που καλλιεργούν. Πρόκειται για τον Ολυμπιακό, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Ντιναμό Μόσχας.

ΠΙΝΑΚΑΣ 4
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ

Ο πίνακας των ευρωπαϊκών κατακτήσεων δίνει τη σκυτάλη στον επόμενο πίνακα που αφορά τους ευρωπαϊκούς τελικούς. Συνολικά ο Ολυμπιακός έχει αγωνιστεί σε 40 ευρωπαϊκούς τελικούς σε πέντε διαφορετικά τμήματα. Μάλιστα, από τους 40 τελικούς, οι 21 είναι επιπέδου πρωταθλητριών/Champions League/Εuroleague.

Αν μάλιστα συγκρίνουμε με τα Ελληνικά δεδομενα, η διαφορά είναι χαοτική με τις υπόλοιπες ομάδες της χώρας. Η δεύτερη θέση ανήκει στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης με 12 τελικούς και έπεται τρίτος ο Παναθηναϊκός αθλητικός όμιλος με 11 τελικούς.

ΠΙΝΑΚΑΣ 5:
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ + ΚΥΠΕΛΛΑ + ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ

Το μεγαλύτερο δέος το αισθάνεται κανείς, παρατηρώντας τον πίνακα, όπου αθροίζονται οι κατακτήσεις πρωταθλημάτων, κυπέλλων και ευρωπαϊκών τίτλων.

Από αυτόν τον πίνακα, εξαιρούνται μόνο θεσμοί όπως το λιγκ καπ και το σούπερ καπ που δεν υπάρχουν σε κάθε χώρα και κάθε άθλημα.

Πρωτάθλημα και κύπελλο και ευρωπαϊκό λοιπόν, οι τρεις διοργανώσεις που αφορούν κάθε χώρα.

Αθροίζοντας τις σημαντικότερες διοργανώσεις του ευρωπαϊκού αθλητισμού, ο Ολυμπιακός είναι ξανά κυρίαρχος με 280 κατακτήσεις. Έπονται ο Ερυθρός Αστέρας με 246, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 233, η Μπαρτσελόνα με 224, η Παρτιζάν Βελιγραδίου με 216, η Μπενφίκα με 200, η Μακάμπι Τελ Αβίβ με 180, η Ρεάλ Μαδρίτης με 178, ο Παναθηναϊκός με 166 και η Φερεντσβάρος με 159.

ΠΙΝΑΚΑΣ 6:
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΤΛΟΙ

Στον τελευταίο πίνακα, θα δούμε την πρώτη δεκάδα, εντελώς ολιστικά. Εκτός από τα πρωταθλήματα, τα κύπελλα και τα ευρωπαϊκά, υπολογίζονται και οι λοιποί εγχώριοι τίτλοι (λιγκ καπ, σούπερ καπ, κτλ), παρότι δεν διοργανώνονται παντού (πχ στην Ελλάδα διεξήχθη μόνο μία φορά λιγκ καπ στο ποδόσφαιρο), καθώς και οι λοιποί διεθνείς (διηπειρωτικά κύπελλα, κτλ).

Όπως βλέπουμε, ο Ολυμπιακός βρίσκεται ένα βήμα πριν κατακτήσει την απόλυτη κορυφή και στον ολιστικό πίνακα, κάτι που είναι θέμα χρόνου, αφού βρίσκεται μόλις δύο τίτλους πίσω από την Μπαρτσελόνα (306 έναντι 304) και οι τίτλοι των Ερυθρόλευκων είναι περισσότεροι ετησίως, συγκριτικά με τους τίτλους των Καταλανών.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η δημοσιοποίηση της μεγάλης έρευνας έχει προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού στις τάξεις των φίλων του Ολυμπιακού, οι οποίοι συνειδητοποιούν ξανά πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουν τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Από την άλλη πλευρά, οι αντίπαλοι οπαδοί αντιμετωπίζουν την έρευνα με σχετική αμηχανία. Κάποιοι υγιείς φίλοι του Παναθηναϊκού ίσως χαίρονται, βλέποντας σε κάποιους πίνακες και τη δική τους ομάδα να έχει μία αξιοπρεπή παρουσία.

Κάποιοι λίγοι, οι λεγόμενοι «ινστρούχτορες», έχουν αφρίσει. Πρόκειται για τους ανθρώπους που μετράνε για την ομάδα τους τοπικά τουρνουά juniors Αμπελοκήπων, αγώνες σε γηπεδάκια 8Χ8, κύπελλα βιντεοπαιχνιδιών, όπως του LOL, τίτλους στο σκάκι, αλλά και τίτλους μη αναγνωρισμένους από ομοσπονδίες.

Δεν χωράει το μυαλό τους ότι ο Ολυμπιακός παρουσίασε μία ολοκληρωμένη, σοβαρή έρευνα για τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ τίτλους στα δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα, αυτά που αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αυτά που εν πάση περιπτώσει απασχολούν περισσότερο τον φίλαθλο κόσμο στην Ελλάδα και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στα δε ατομικά αθλήματα, η κυριαρχία του Ολυμπιακού είναι επίσης τεράστια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα εξής: Στην κολύμβηση, από τη δεκαετία του '60, οι Ερυθρόλευκοι έχουν χάσει μόνο δύο φορές το πρωτάθλημα και κάθε χρόνο κατακτουν το εγχώριο τρεμπλ. Στο πινγκ πονγκ (που αποτελεί άθλημα με εκατοντάδες εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο), ο Ολυμπιακός έχει χτίσει αυτοκρατορία στην Ελλάδα, σε άνδρες και γυναίκες και πέρυσι κατέκτησε στο αντρικό τμήμα το τρεμπλ (νταμπλ και ευρωπαϊκό) και στις γυναίκες το νταμπλ, ενώ τεράστια είναι η δυναμική του συλλόγου και σε άλλα ατομικά αθλήματα, όπως στην πάλη (όπου επίσης έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο), στον στίβο, την πυγμαχία, κτλ.

Παρόλα αυτά, ο σύλλογος έκανε αυτό που προστάζει η κοινή λογική και παρουσίασε μία έρευνα για τα σπουδαιότερα ομαδικά αθλήματα. Η κεντρική λογική του συλλόγου είναι η κυριαρχία στην αφρόκρεμα των αθλημάτων, παρότι καλλιεργεί με τεράστια επιτυχία και τον ατομικό αθλητισμό.

Η ουσία είναι μία: Αυτό που όλοι έλεγαν, είναι πλέον ντοκουμενταρισμένο: Ο Ολυμπιακός είναι ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης! Όποιος μπορεί να το αμφισβητήσει, ας φέρει στοιχεία να το κάνει.

ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Μετά την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προχώρησε σε πολύ σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές.

Από το 2015, έχει επιβληθεί φόρος 20% (που μετέπειτα αυξήθηκε σε 22%) για τα συμβόλαια και τα συμφωνητικά των αθλητών στα ερασιτεχνικά σωματεία. Μόνο τα τρία τελευταια φορολογικά έτη, ο Ολυμπιακός έχει καταβάλλει φόρους 1.700.000 ευρώ μόνο για τα συμβόλαια των αθλητών του! Σε αυτό το ποσό, δεν περιλαμβάνονται ούτε φόρος εισοδήματος, ούτε ΕΝΦΙΑ, ούτε έμμεσοι φόροι. Αυτό αποδεικνύει φυσικά το μέγεθος της επένδυσης που γίνεται από τον Ολυμπιακό στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Συνολικά, το ποσό που καταβάλλει ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός στην εφορία, ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και δεν μιλάμε για κάποια εταιρεία, αλλά για ένα ερασιτεχνικό σωματείο.

Το εύλογο ερώτημα όμως, είναι τι πληρώνουν οι υπόλοιποι, οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού. Ο κ. Κουντούρης κατήγγειλε ότι οι υπόλοιποι πληρώνουν μηδέν στην εφορία! Και εδώ γεννιέται μία σειρά από απορίες.

Καταρχάς, ισχύει η καταγγελία του κ. Κουντούρη; Γιατί δεν τον διαψεύδει κανείς; Για παράδειγμα, ο βασικός αντίπαλος του Ολυμπιακού στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, είναι ο Παναθηναϊκός. Γιατί δεν βγαίνει ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΟ, κ. Μαλακατές να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του Παναθηναϊκού και να διαψεύσει τον κ. Κουντούρη;

Ας αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πέρυσι, διαβάζαμε ότι ο Παναθηναϊκός «τίναξε την μπάνκα στον αέρα» για να ντύσει στα πράσινα τον Κουβανό Φερνάντο Ερνάντεζ στο τμήμα βόλεϊ ανδρών του συλλόγου. Μέσα που έχουν άριστη πληροφόρηση από τον σύλλογο, έκαναν λόγο για απαιτήσεις της τάξεως των 200.000 με 300.000 ευρώ:

Ο παίκτης ντύθηκε στα πράσινα. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσό του συμβολαίου του, αλλά σίγουρα ήταν πολύ μεγάλο:

Με δεδομένη τη φορολογία του 22%, η λογική λέει ότι ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό στην εφορία και αυτό αφορά μόνο έναν παίκτη ενός τμήματος του σύλλογου!

Πόσα ήταν λοιπόν τα χρήματα που κλήθηκε να καταβάλλει ο Παναθηναϊκός Α.Ο. στην εφορία για το συμβόλαιο του Ερνάντεζ, για όλα τα συμβόλαια του τμήματος βόλεϊ ανδρών και γενικότερα για τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου;

Αν ισχύουν οι καταγγελίες Κουντούρη και αν είναι αλήθεια ότι τα υπόλοιπα ερασιτεχνικά σωματεία δεν πληρώνουν στην εφορία ή πληρώνουν μικροποσά, τότε έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Και αν έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγαλύτερη αξία αποκτούν τα επιτεύγματα που θαυμάσαμε στους πίνακες πιο πάνω.

Αλήθεια, το site του καταδικασμένου συκοφάντη κατάπιε τη γλώσσα του; Δεν άκουσε τίποτα για φοροδιαφυγή; Είναι δυνατόν να μην νιώθει την ανάγκη να απαντήσει, ενώ λειτουργεί ως γραφείο Τύπου μεγάλου συλλόγου της χώρας; Δεν νιώθει την ανάγκη να απαντήσει και να υπερασπιστεί την αλήθεια; Μάλλον απλά ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ την αλήθεια!

Μην ξεχνάμε ότι ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός κυριαρχεί παντού, την ώρα που οι αντίπαλοί του εστιάζουν σε μεμονωμένα αθλήματα (πχ ο Παναθηναϊκός στο βόλεϊ και το μπάσκετ γυναικών, η ΑΕΚ στο χάντμπολ, η Βουλιαγμένη στο πόλο, ο ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο γυναικών, κτλ).

Την ώρα λοιπόν που ο Ολυμπιακός επενδύει παντού και πληρώνει αδρά το κράτος, οι αντίπαλοί του επενδύουν σε μεμονωμένα αθλήματα και, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν πληρώνουν εφορία. Παρόλα αυτά, οι εγχωριες και ευρωπαϊκές επιτυχίες, έχουν χρώμα ερυθρόλευκο. Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός συκοφαντείται καθημερινά. Αν ισχύουν όμως οι καταγγελίες, φαίνεται ότι φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης!

Αν παρατηρήσει κάποιος σφαιρικά, θα δει έναν σύλλογο να πληρώνει τη χώρα του και να της φέρνει ευρωπαϊκές κούπες και δόξα, ενώ κάποιοι «κακομαθημένοι» ούτε πληρώνουν (αν ευσταθούν οι καταγγελίες), ούτε φέρνουν διεθνείς επιτυχίες.

ΟΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Και ποιον επιβραβεύει το Κράτος, σας ακούμε να ρωτάτε. Μα φυσικά τους αντιπάλους του Ολυμπιακού! Η ΑΕΚ πήρε 35 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την κατασκευή της «OPAP arena», τον εξοπλισμό του γηπέδου και τα απαραίτητα συνοδά έργα, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει δημόσια ότι «βάλαμε κ@λο για το γήπεδο», ενώ στο μπάσκετ πήρε το κλειστό των Λιοσίων για 20 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για τον Βοτανικό, με τα έργα να εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τού παραχωρήθηκε το κλειστό του ΟΑΚΑ. Στον δε ΠΑΟΚ χαρίστηκε το χτισμένο με κρατικό χρήμα κλειστό της Πυλαίας.

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός παλεύει να βρει άκρη με το γήπεδο Καραϊσκάκη και το δεσμευμένο ποσοστό του Λαυρεντιάδη, παλεύει να βρει άκρη με το γερασμένο ΣΕΦ (ένα στάδιο με στίβο που δεν έχει καμία σχέση με το κλειστό του ΟΑΚΑ) και είναι άστεγος στον ερασιτέχνη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών που παίζουν στο κολυμβητήριο-«γκαράζ» του Παπαστράτειου, ενώ έχουν χαρίσει στη χώρα δέκα ευρωπαϊκά τρόπαια!

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Στη χώρα, όπου όποιος απειλεί ότι θα τη χωρίσει στα δύο, παίρνει δώρο μία τροπολογία σωτηρίας, στη χώρα όπου, όταν ένας επιχειρηματίας απειλεί έναν υπουργό ότι «θα του βάλει κρέας μέσα του», παίρνει δώρο ένα γήπεδο, στη χώρα όπου, όταν τα σπας σε ένα γήπεδο και διακόπτεται ο αγώνας επειδή χάνεις 35-63, δεν σου αφαιρούνται βαθμοί, στη χώρα όπου, όταν σκάσει μία κροτίδα εκτός αγωνιστικού χώρου, αλλοιώνεται το πρωτάθλημα, στη χώρα, όπου οι τσαμπατζήδες επιβραβεύονται και αυτός που πληρώνει λασπολογειται, σε αυτή τη χώρα λοιπόν, υπάρχει ένας αθλητικός ΤΙΤΑΝΑΣ που αντιμετωπίζει κυβερνήσεις, Βασιλακόπουλους και Μπαλτάκους, ένας τιτάνας που παλεύει με Θεούς και δαίμονες και αυτός είναι ο οργανισμός του Ολυμπιακού.

Πάντοτε αυτή η χώρα έτρωγε τα παιδιά της και πλήγωνε αυτούς που της χάριζαν δόξα. Τα παραδείγματα είναι άφθονα, από την αρχαιότητα, μέχρι τις μέρες μας. Δεν μας κάνει καμία εντύπωση που αυτή η λογική παραμένει στο dna της Ελληνικής Πολιτείας ακόμα και σήμερα. Κάπως έτσι, ένας σύλλογος-«κόσμημα» που έχει κατακτήσει τους ουρανούς της Ευρώπης, αντιμετωπίζεται με παθητική αδιαφορία από τις αρχές της χώρας.

Αν τα συνειδητοποιήσει κανείς όλα αυτά, αντιλαμβάνεται πόσο μεγαλύτερη αξία αποκτουν τα μυθικά ερυθρόλευκα επιτεύγματα. Κάπως έτσι, επανερχόμαστε σε αυτό που γράψαμε στην αρχή:

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που τα λόγια φαντάζουν φτωχά για να περιγράψουν μία κατάσταση...

Διαβάστε επίσης

Οι μετασεισμοί της συνέντευξης Κουντούρη: Σιωπή, αμηχανία και παραμύθια

Οι μετασεισμοί της συνέντευξης Κουντούρη: Σιωπή, αμηχανία και παραμύθια

Οι σοκαριστικές καταγγελίες Κουντούρη για φοροδιαφυγή και αθέμιτο ανταγωνισμό στον ερασιτεχνικό αθλητισμό παραμένουν αναπάντητες και η αμηχανία κυριαρχεί στα αντίπαλα στρατόπεδα. Η Αθλητική διαπλοκή θέτει ερωτήματα, αλλά δίνει και απαντήσεις σε αυτούς που υποφέρουν από το βράδυ της Τετάρτης...

ΟΣΦΠ-Γιούβε 1-0 vs ΠΑΟ-Γιούβε 3-1: Ποιο ήταν το πραγματικό έπος;

ΟΣΦΠ-Γιούβε 1-0 vs ΠΑΟ-Γιούβε 3-1: Ποιο ήταν το πραγματικό έπος;

Με αφορμή τη συμπλήρωση 23 χρόνων από τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ, λίγοι συνειδητοποιούν ότι η αθλητική ιστορία είναι μαεστρικά αλλοιωμένη. Τι είναι πραγματικός θρίαμβος και τι είναι υποκατάστατο; Η Αθλητική διαπλοκή αποδεικνύει με στοιχεία.

Το εγχειρίδιο του Νικολογιάννη: Η στοχοποίηση, η κωλοτούμπα και το παραλήρημα

Το εγχειρίδιο του Νικολογιάννη: Η στοχοποίηση, η κωλοτούμπα και το παραλήρημα

Η στοχοποίηση του γιατρού, τα επικείμενα δικαστήρια, η κωλοτούμπα της δεκαετίας για την «Πανάθα που κερδίζει στα γήπεδα» και το παραλήρημα για επιδόρπιο. Ναι, «κλέβουμε Εκκλησία», αλλά αυτό το γλέντι το χρωστούσαμε στον Τάσο Νικολογιάννη...

Η νομική ανάλυση της υπόθεσης Χουάνκαρ και τι μέλλει γενέσθαι

Η νομική ανάλυση της υπόθεσης Χουάνκαρ και τι μέλλει γενέσθαι

Τα νομικά κενά της πρωτόδικης απόφασης, η διαδικασία και οι πιθανότητες στην επιτροπή εφέσεων και το μυστικό του CAS. Bonus: Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει νομικά την «υπόθεση της κροτίδας».