Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πράσινος ΝΑΝΟΣ, κίτρινος ΘΙΑΣΟΣ, πορτοκαλί ΞΕΦΤΙΛΑ: Η ζωή σάς διέσυρε ξανά!

Πράσινος ΝΑΝΟΣ, κίτρινος ΘΙΑΣΟΣ, πορτοκαλί ΞΕΦΤΙΛΑ: Η ζωή σάς διέσυρε ξανά!
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 - 12:07

Παρακαλώ χαμηλώστε τα κινητά σας γιατί εισέρχεστε σε δικαστική αίθουσα: Η Αθλητική διαπλοκή δικάζει και ΔΙΑΛΥΕΙ τα αφηγήματα μισού χρόνου σε ένα αφιέρωμα που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

ΣΚΗΝΗ 1:
25/07/2023

25/07/2023: Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των Ελληνικών ομάδων στα προκριματικά του καλοκαιριού ξεκινούν. Ο Παναθηναϊκός νικάει την Ντνίπρο-1, μία νεοσύστατη ομάδα προερχόμενη από μία εμπόλεμη χώρα που θα αγωνιστεί στη ρεβάνς της Λεωφόρου αποδεκατισμένη, λόγω μίας παράξενης τροφικής δηλητηρίασης οκτώ ποδοσφαιριστών της!

Τα διψασμένα από επιτυχίες «πράσινα» στόματα, ανοίγουν. «Ευρώπη άκουσέ το: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε!»...

Τελικά, η Ευρώπη «έπαθε Χουάνκαρ» και δεν άκουσε. Ο Παναθηναϊκός δεν προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League, ενώ τερμάτισε στον πάτο του ομίλου του στο Europa League.

ΣΚΗΝΗ 2:
16/08/2023

Μία σκανδαλώδης διαιτητική εύνοια κόντρα στην Μαρσέιγ, οδηγεί τον Παναθηναϊκό στα playoffs του Champions League. Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ξεσαλώνει: «Και 40 χρόνια να λείψει αυτή η ομάδα από την Ευρώπη, μόλις γυρίσει θα μιλήσει το dna της».

Τελικά, το dna της ομάδας μίλησε. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στον πάτο του ομίλου του!

ΣΚΗΝΗ 3:
20/08/2023

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ετοιμάζονται για τα play offs του Champions League. Στο SDNA διαβάζουμε ότι η επιστροφή των δύο ομάδων ισχυροποιεί αφάνταστα την ελληνική δυναμική εκτός συνόρων.

Εν τέλει, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αποκλείστηκαν από τα playoffs του Champions League και στη συνέχεια τερμάτισαν τελευταίοι στον όμιλο του Europa League και έμειναν εκτός Ευρώπης!

ΣΚΗΝΗ 4:
22/09/2023

Η πρώτη αγωνιστική των ομίλων στο Europa League φέρνει νίκες για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και ήττα για τον Ολυμπιακό. Η εφημερίδα «Live Sport» κυκλοφορεί με τίτλο: «Προσκυνάει η Ευρώπη!» σε κίτρινα και πράσινα χρώματα.

Το προσκύνημα υπήρχε μάλλον στη φαντασία του Βασίλη Βέργη, καθώς, όπως προαναφέραμε, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ τερμάτισαν τελευταίοι στον όμιλό τους και αποκλείστηκαν.

Την ίδια ημέρα, η ιστοσελίδα SDNA έγραφε για τις «Πέμπτες που αξίζουν στους Έλληνες φίλους του ποδοσφαίρου», γιατί «πέρασαν οι εποχές της βασιλείας του ενός»:

Τελικά, δεν ήρθαν πίσω οι Πέμπτες σας, γιατί ο Ολυμπιακός για μία ακόμα φορά συνεχίζει στην Ευρώπη και στο νέο χρόνο (11η φορά τα τελευταία 13 χρόνια), ενώ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός επιστρέφουν στους καναπέδες τους!

ΣΚΗΝΗ 5:
08/10/2023

Μετά τη δεύτερη αγωνιστική, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ βρίσκονται στην πρώτη θέση των ομίλων τους. Ο Ολυμπιακός σε εκείνο το σημείο, είναι τρίτος. Στο SDNA βρίσκουν την ευκαιρία για ένα επικό ξεσάλωμα... «Όλοι πρώτοι-αήττητοι και ο Ολυμπιακός χώρια: Η όμορφη προπαγάνδα, όμορφα καίγεται». Ήμασταν μόλις στη δεύτερη αγωνιστική, αλλά ο Λαλάκης ξεσάλωσε στην αντιολυμπιακή του φαντασίωση και η ζωή τον τιμώρησε.

Στο κείμενο αυτό, διαβάσαμε ότι «η ύπαρξη Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, εκτός των συνόρων, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Ολυμπιακό»:

Εν τέλει, ο πανηγυρτζής της δεύτερης αγωνιστικής, κατάπιε τη γλώσσα του και έβγαλε αφρούς από το στόμα, καθώς οι όμιλοι τέλειωσαν και αυτοί που εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα, ήταν αυτοί που αποκλείστηκαν (ΠΑΟ και ΑΕΚ), μαζί με τα επικοινωνιακά τους εξαπτέρυγα!

ΠΑΟ:
ΒΑΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ, ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΠΕΝΑΛΤΙ, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ!

Τα δεδομένα για τη φετινή παρουσία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, είναι σκληρά, αλλά θα πιείτε το πικρό ποτήρι.

Στα χρόνια της ευρωπαϊκής απουσίας του τριφυλλιού, διαβάζαμε διαρκώς παραμύθια και αφηγήματα ότι η Ελλάδα παραπαίει στην Ευρώπη γιατί «απουσιάζει ο πρέσβης»:

Τελικά, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε και απέδειξε ότι ήταν καλύτερα όταν απουσίαζε, κάτι που γελοιοποίησε τα αφηγήματα.

Τερμάτισε λοιπόν ουραγός στον όμιλο και αποκλείστηκε από την Ευρώπη, παρότι επιστράτευσε χθες όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του και κυρίως το βαρύ πυροβολικό Χουάνκαρ. Προσπάθησε ο κακομοίρης, αλλά οι ευρωπαϊκοί αγώνες δεν διοργανώνονται από την ΕΠΟ του Μπαλτάκου:

Στη φετινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός έδωσε 12 ευρωπαϊκούς αγώνες, από τους οποίους οι 4 ήταν απέναντι σε ομάδες χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο (Ντνίπρο-1, Μακάμπι Χάιφα). Από τους 12 αγώνες, νίκησε μόλις τρεις φορές (25% των αγώνων).

Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός έδωσε δύο αγώνες λιγότερους, αλλά πέτυχε δύο νίκες περισσότερες. Είχε δηλαδή 5 νίκες σε 10 ευρωπαϊκούς αγώνες (50%). Μάλιστα, έσπασε το μεγαλύτερο αήττητο σερί Αγγλικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ever, νικώντας την κάτοχο του Conference League Γουέστ Χαμ.

Ο όμιλος του Παναθηναϊκού ήταν αντικειμενικά πολύ εύκολος, καθώς κληρώθηκε με την 11η του Ισπανικού πρωταθλήματος, την 13η του Γαλλικού πρωταθλήματος και την προερχόμενη από πόλεμο Χάιφα. Παρόλα αυτά, οι εμφανίσεις του ήταν τραγικές, με αποκορύφωμα την τριάρα από τους 10 παίκτες της Ρεν.

Μην ξεχνάμε και τη διαιτησία που «έσφαξε» τον Ολυμπιακό, στον εκτός έδρας αγώνα με την Γκενκ, στον εντός έδρας αγώνα με την Φράιμπουργκ και στον εκτός έδρας αγώνα με την Μπάτσκα Τόπολα. Αντίθετα, οι διαιτητές αντιμετώπισαν με χάδια τον Παναθηναϊκό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το τριφύλλι κέρδισε στην Ευρώπη 5 πέναλτι σε 12 αγώνες και ο Ολυμπιακός ΜΗΔΕΝ πέναλτι σε 10 αγώνες!

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Ολυμπιακός έδωσε κεκλεισμένων των θυρών τον τελευταίο (και πιο κρίσιμο) αγώνα, λόγω στοχευμένης κυβερνητικής απόφασης, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε στο πλευρό του τον κόσμο του, ενώ στη Λεωφόρο είδαμε να ανάβουν καπνογόνα και βεγγαλικά.

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε λοιπόν, παρότι πήγαινε για δύο αποτελέσματα. Είναι στο dna του συλλόγου η κατάρρευση στις κρίσιμες στιγμές.

Στη Ριζούπολη πήγαιναν για δυόμιση αποτελέσματα και έχασαν με 3-0. Στον Άγιο Θωμά ήθελαν έναν πόντο για να πάρουν το πρώτο τους ευρωπαϊκό στον ερασιτέχνη και δεν τα κατάφεραν. Στο άδειο Καραϊσκάκη διεκδίκησαν πριν από λίγους μήνες ένα πρωτάθλημα μετά από 13 χρόνια, αλλά δεν είχαν το σθένος να το κερδίσουν.

Κάτι ανάλογο συνέβη και χθες στη Λεωφόρο, όπου η Χάιφα πέτυχε την πρώτη εκτός έδρας νίκη της σε ευρωπαϊκό όμιλο μετά το 1997, όταν είχε κάνει διπλό σε όμιλο του κυπέλλου Ιντερτότο!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, Ο ΝΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΦΑΝΕΛΑ-ΠΟΥΠΟΥΛΟ!

Επιβεβαιώθηκαν τα γραφόμενά μας ότι το τριφύλλι είναι ο απόλυτος ευρωπαϊκός νάνος και δεν βρίσκεται τυχαία βυθισμένος στη θέση 261 του ranking της ΟΥΕΦΑ, κάτω από ομάδες, όπως η Τσουκαρίτσκι (την οποία χλεύαζαν), τα Τίρανα, η Tre Penne από το Σαν Μαρίνο, η Κόλος Κοβαλίβκα, η Μαριούπολη και άλλες μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Αξίζει να ρίξετε μία ματιά στον πίνακα που ακολουθεί. Είναι οι τέσσερις τελευταίες συμμετοχές του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκούς ομίλους και αφορούν την τελευταία δεκαετία:

- 2012/13: Αποκλεισμός - προτελευταίος.
- 2014/15: Αποκλεισμός - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ
- 2016/17: Αποκλεισμός - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ
- 2022/23: Αποκλεισμός - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ
.

Όσο για την βαθμολογική συγκομιδή; 12 βαθμοί σε μία δεκαετία (!) , κόντρα σε βατούς αντιπάλους και ποτέ στο Τσάμπιονς λιγκ. Ο δε Ολυμπιακός συγκέντρωνε για πλάκα τουλάχιστον 9 βαθμούς σε μία μόλις χρονιά στο Τσάμπιονς λιγκ απέναντι σε μεγαθήρια (το έκανε το 2011/12, το 2012/13, το 2013/14, το 2014/15 και το 2015/16).

Έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι πούπουλο στην Ευρώπη; Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια δεκαετία, ο Αστέρας Τρίπολης συμμετείχε δύο φορές σε ομίλους του Europa League (2014/15 και 2015/16) και τερμάτισε και τις δύο φορές τρίτος. Μάλιστα τη μία φορά συγκέντρωσε 6 βαθμούς, κάτι που αποτελεί άπιαστο όνειρο για τον πρέσβη της συμφοράς!

ΑΕΚ: ΕΥΡΩ-ΘΙΑΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 2023

Δεν γίνεται να αφήσουμε παραπονεμένη τη μεγαλύτερη σύμμαχο του Παναθηναϊκού στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, την πρωταθλήτρια του Νταμπάνοβιτς και του Μάσα.

Η τελευταία συμμετοχή της ΑΕΚ σε ευρωπαϊκό όμιλο ήταν τη σεζόν 2020/21 και συνοδεύθηκε από την τελευταία θέση στον όμιλο του Europa League, βλέποντας την πλάτη κάποιας Ζόρια Λουχάνσκ!

Αμέσως προηγούμενη, ήταν η τελευταία θέση στον όμιλο του Champions League με ΜΗΔΕΝ ΒΑΘΜΟΥΣ τη σεζόν 2018/19. Μηδέν βαθμοί, αλλά αρκετά εκατομμύρια στα ταμεία, σωστά;

Φέτος, η ΑΕΚ τερμάτισε επίσης τελευταία στον όμιλό της. Μαζί με τα προκριματικά, έδωσε φέτος 10 ευρωπαϊκούς αγώνες και νίκησε μόλις δύο φορές (20% των αγώνων).

Αντιθέτως, όπως προαναφέραμε, ο Ολυμπιακός είχε 5 νίκες σε 10 ευρωπαϊκούς αγώνες (50%).

Φυσικά, μνημειώδες είναι το αρνητικό στατιστικό ρεκόρ της ΑΕΚ που μετράει 15 συνεχόμενους εντός έδρας αγώνες χωρίς νίκη σε ευρωπαϊκό όμιλο! Τελευταία της εντός έδρας νίκη σε όμιλο, το 2010! Και αν το ΟΑΚΑ ήταν δήθεν «κόλαση» όπως έλεγε ο Μελισσανίδης, τίποτα δεν άλλαξε φέτος στην «OPAP Arena»...

ΠΑΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ (ΟΥΤΕ) ΝΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΕΙΣ!

Οδεύοντας προς το τέλος, θα θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι υπήρξε ένα άτυπο debate ανάμεσα στην Αθλητική διαπλοκή και ένα «πράσινο» blog, μετά από ένα άρθρο του Αριστοτέλη Μπενόγλου στο SDNA.

Ο Μπενόγλου ισχυριζόταν ότι οι απανωτές προκρίσεις του Ολυμπιακού στα νοκ άουτ του Europa League μέσω της τρίτης θέσης στο Champions League, δεν πρέπει να θεωρούνται προκρίσεις, αλλά «υποβιβασμοί» σε κατώτερη διοργάνωση.

Λογικό να το θεωρεί, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, ο Ολυμπιακός έρχεται στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των Ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές προκρίσεις.

Χθες το βράδυ, μετά τη μείωση του σκορ από τον Παναθηναϊκό, οι οπαδοί της ομάδας τραγουδούσαν «ΠΑΟ μπορείς να προκριθείς»! Σας παραπέμπουμε στο 90:00 + 04:05 της συνάντησης. Γιατί άραγε; Γιατί δεν τραγουδούσαν «ΠΑΟ μπορείς να υποβιβαστείς»; Και γιατί δεν καταφέρατε ούτε να υποβιβαστείτε; Εντάξει το 1975 και το 2018 σας έσωσε ο Ολυμπιακός. Χθες όμως;

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΝΑΝΕ

Τα συμπεράσματα είναι εύλογα. Όση προπαγάνδα και λάσπη ρίχνουν, τόσο περισσότερο εκτίθενται από την ίδια τη ζωή. Το έχουμε πει επανειλημμένα: Η Ευρώπη είναι ο καθρέφτης και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός διαχρονικά είναι πρώτος σε όλους τους επίσημους πίνακες της ΟΥΕΦΑ.

Αν συγκρίνουμε τη φετινή ευρωπαϊκή παρουσία Ολυμπιακού, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, οι Ερυθρόλευκοι είχαν τις περισσότερες νίκες, τις λιγότερες ήττες, την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα. Όλα αυτά με κόντρα διαιτησία.

Οι δύο σύμμαχοι δεν τα κατάφεραν στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Αλλωστε, το να σταθείς αξιοπρεπώς στην Ευρώπη, δεν είναι κάτι εύκολο, όπως το να συντονίσεις μια πρόταση μομφής, έτσι δεν είναι;

Πλέον, επιστρέφουν στους καναπέδες τους, αλλά και στα «σκοτεινά» λημέρια του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο πρωτάθλημα του Μητσοτάκη, του Οικονόμου, του Μπαλτάκου, του Χουάνκαρ και του Παπαπέτρου, όπου ο Ολυμπιακός έχει καταληστευθεί, αλλά δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα...

Διαβάστε επίσης

Ένα αδιάκοπο τετραήμερο κάρμα...

Ένα αδιάκοπο τετραήμερο κάρμα...

Ευρω-αποκλεισμοί και γκέλες για τους συμμάχους της μομφής, ευρω-πρόκριση και διπλό για τον Ολυμπιακό που τους διέλυσε και στον ερασιτέχνη. Από την Πέμπτη μέχρι σήμερα, η ζωή αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...

Η «κρατική υπογραφή», η εμετική προπαγάνδα και ένα βαθύ αστυνομικό κράτος

Η «κρατική υπογραφή», η εμετική προπαγάνδα και ένα βαθύ αστυνομικό κράτος

Όπου τους συμφέρει, η υπογραφή είναι κρατική και όπου τους συμφέρει, ερυθρόλευκη. Η προπαγάνδα είναι πλέον εμετική, αλλά στο αστυνομικό κράτος που ζούμε, ο Ολυμπιακός αποτελεί ένα διαχρονικό «αγκάθι» και θα βρει τρόπο να δικαιωθεί.

«Μόνοι μας και όλοι σας»: Όλοι το ζήλεψαν, ο Ολυμπιακός το κατάφερε!

«Μόνοι μας και όλοι σας»: Όλοι το ζήλεψαν, ο Ολυμπιακός το κατάφερε!

Από το «Μόνοι μας και όλοι σας» μέχρι το «Γαύροι σας μισούμε όλοι», μία κωλοτούμπα δρόμος. Τον μοναχικό δρόμο πολλοί τον ζήλεψαν, ένας όμως τον κατάφερε. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει ένα σκληρό ψυχογράφημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου...