Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Χρόνια Πολλά Λούτσι!

Χρόνια Πολλά Λούτσι!
Τρίτη, 9 Απριλίου 2019 - 12:56

Η ιστορία του Ολυμπιακού περικλείεται από αστέρες παγκοσμίου φήμης, που έβαλαν το λιθαράκι τους στη γιγάντωση της ιδέας του. Όντας ασύγκριτη περίπτωση κοινωνικού φαινομένου, η ιδέα του εντάχθηκε στη ψυχοσύνθεση ουκ ολίγων καταξιωμένων αθλητών, που ταυτίστηκαν πλήρως με την ιδιοσυγκρασία του Συνδέσμου και της ερυθρόλευκης κερκίδας. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό του σπουδαίου Λουτσιάνο Γκαλέτι.

Πορεία σαν παραμύθι

Από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα με την αγαπημένη του Εστουδιάντες, της οποίας φόρεσε τη φανέλα της πρώτης ομάδας το 1997 και από την ανάδειξή του σε πρώτο σκόρερ στην πορεία της εθνικής νέων της Αργεντινής προς την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Νοτίου Αμερικής το 1999, ο Γκαλέτι κατέστησε σαφές πως έμελλε να αφήσει το στίγμα του στους αγωνιστικούς χώρους. Και αν η πρώτη του απόπειρα να αγωνιστεί στην Ευρώπη στο κλείσιμο της χιλιετίας, για λογαριασμό της Πάρμα και της Νάπολι, δε στέφθηκε με επιτυχία και οδήγησε στην επιστροφή του στην Εστουδιάντες, δεν έμελλε το ίδιο να συμβεί και όταν το 2001 πραγματοποιούσε το μεγάλο βήμα προς το Ισπανικό Πρωτάθλημα και τη Σαραγόσα. Για μία τετραετία ο Αργεντινός αστέρας μεγαλουργεί με τα χρώματα της και είναι αυτός που το 2004 της χαρίζει το Κύπελλο Ισπανίας, εκτελώντας στην παράταση του τελικού την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ λίγους μήνες αργότερα προσθέτει στην τροπαιοθήκη του και το εγχώριο Σούπερ Καπ, σκοράροντας και πάλι στον τελικό, αυτή τη φορά κόντρα στη Βαλένθια. Οι επιδόσεις του δεν περνάνε απαρατήρητες από την «αλμπισελέστε», της οποίας στέλεχος αποτελεί ήδη από το 2000, με επακόλουθο την κλήση του στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005 στα γήπεδα της Γερμανίας, εκεί όπου στο πλευρό των Ρικέλμε, Σαβιόλα και Καμπιάσο, κρεμάει στο στήθος του το ασημένιο μετάλλιο. Το ίδιο καλοκαίρι έρχεται και η μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία συνεχίζει την εξαιρετική του παρουσία στα ισπανικά γήπεδα, μέχρι και το 2007 και την άφιξή του στην Ελλάδα.

Στυλοβάτης της ευρωπαϊκής καταξίωσης

Η ανακοίνωση της μεταγραφής του Γκαλέτι από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007 σκορπούσε, δικαιολογημένα, ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων του. Ο εκρηκτικός εξτρέμ, σε μία σεζόν ορόσημο για το σύλλογο, φροντίζει να βάλει τη σφραγίδα του στην εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία των Πειραιωτών έως τις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, σκοράροντας αλησμόνητα τέρματα και στις δύο αναμετρήσεις κόντρα στη Λάτσιο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση στη θρυλική νύχτα της Βρέμης και πετυχαίνοντας ένα σπάνιας κλάσης τέρμα στη Μαδρίτη, στην ηρωική πτώση του Ολυμπιακού με 2-4 από τη «βασίλισσα». Ο Αργεντινός γίνεται σύνθημα στα χείλη της κερκίδας και φροντίζει να βάλει το «κερασάκι στην τούρτα» με την ηγετική του εμφάνιση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Άρη στη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας την ομάδα στο θριαμβευτικό 2-0 και στην κατάκτηση του τροπαίου, που σήμανε την επίτευξη του εγχώριου τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ).

Η εκτόξευση και η μεγάλη ατυχία

Η επόμενη σεζόν θα αποτελέσει και την κορυφαία στην καριέρα του σπουδαίου Αργεντινού μεσοεπιθετικού. Ο Γκαλέτι, έχοντας πλέον γίνει κάτι παραπάνω από σύμβολο λατρείας για τους φίλους της ομάδας, σκοράρει ακατάπαυστα σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανοίγει το δρόμο προς τους θριάμβους με 5-1 κόντρα στη Μπενφίκα και 4-0 κόντρα στη Χέρτα, που χαρίζουν στον Ολυμπιακό την πρόκριση από τους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λιγκ χάρη στα 14 τέρματά του και αφήνει το στίγμα του στον ανεπανάληπτο τελικό Κυπέλλου του 2009 κόντρα στην ΑΕΚ, σκοράροντας ένα υπέροχο τέρμα, επαναλαμβάνοντας το προ ολίγον μηνών επίτευγμά του, όταν εκτελώντας και πάλι στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ για το Πρωτάθλημα, χάριζε τη νίκη με 0-1 στους Πειραιώτες. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε κατακτά το νταμπλ, αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, με κορυφαίο το διεθνή Αργεντινό, με αποτέλεσμα το τέλος της περιόδου να συνδυαστεί με την ανανέωση του συμβολαίου του, που τον «δένει» στο λιμάνι μέχρι το 2013. Στην πράξη όμως τα πράγματα έμελλε να εξελιχτούν εντελώς διαφορετικά. Η νέα σεζόν θα χαρακτηριστεί αφενός από την απώλεια του τίτλου για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, η οποία μετριάστηκε από την πορεία έως τους 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όμως για το Γκαλέτι η διαδρομή της σεζόν υπήρξε αρκετά πιο επίπονη. Τον Ιανουάριο του 2010 η διάγνωση του με νεφρική ανεπάρκεια βαριάς μορφής πέφτει σαν κεραυνός στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο. Στο απόγειο της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας ο Γκαλέτι καλείται να θέσει πρόωρο τέλος στην καριέρα του. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου και σκορπά απογοήτευση στους φίλους του Ολυμπιακού. Ο κατά πολλούς κορυφαίος δεξιός εξτρέμ της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου αποχωρεί άδοξα από την ενεργό δράση, όμως το πείσμα του υπερνικά και αυτό το εμπόδιο. Ο «Λούτσι» κάνει τα αδύνατα δυνατά και το καλοκαίρι του 2013 επιστρέφει στα ελληνικά γήπεδα, αγωνιζόμενος με τη φανέλα του ΟΦΗ.

Το συγκινητικό αντίο

Η θητεία του Γκαλέτι στον ΟΦΗ θα διαρκέσει ελάχιστους μήνες, καθώς στα μέσα της σεζόν, έχοντας προλάβει να αγωνιστεί ως αντίπαλος στο Φάληρο και να γνωρίσει την αποθέωση, θα βάλει οριστικά τέλος στην καριέρα του. Αρκετά χρόνια αργότερα, μιλώντας σε ισπανικό μέσο, θα προβεί σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με τα αισθήματά του κατά την επιστροφή του στον Πειραιά: «Δέχθηκα μία απίστευτη υποδοχή, οι οπαδοί έκλαιγαν για μένα και χειροκροτούσαν. Έπαιξα στα τελευταία 20 λεπτά και είπα αρκετά, αυτό ήταν. Αυτό ήταν που μου είχε λείψει, αυτή η αναγνώριση που ήρθε από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Τότε κατάλαβα πως είχε ήδη κλείσει ένας κύκλος και δεν ήθελα να ξαναπαίξω ποτέ».

Για περισσότερες θρυλικές ιστορίες ακολουθήστε το legend_stories7 στο Instagram, κάνοντας «κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο: legend_stories7

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Χρόνια Πολλά Λούτσι!
Χρόνια Πολλά Λούτσι!
Χρόνια Πολλά Λούτσι!
Χρόνια Πολλά Λούτσι!

Διαβάστε επίσης

Χρόνια Πολλά Ντουντού!

Χρόνια Πολλά Ντουντού!

Ο Ντουντού Σεαρένσε συμπληρώνει 36 χρόνια ζωής και το Legend_Stories7 κάνει αναδρομή στην πορεία του Βραζιλιάνου αστέρα!

Χρόνια Πολλά Λούκα!

Χρόνια Πολλά Λούκα!

Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς κλείνει τα 28 του χρόνια και το Legend_Stories7 κάνει αναδρομή στην πορεία του Σέρβου αστέρα.

«Ερυθρόλευκα» κανόνια

«Ερυθρόλευκα» κανόνια

Ο θρυλικός Γιώργος Σιδέρης συμπληρώνει 81 χρόνια ζωής και το Legend_Stories7 θυμάται τους κορυφαίους Έλληνες σκόρερ της ερυθρόλευκης ιστορίας.