Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Γαλλική λάμψη στο Λιμάνι!

Γαλλική λάμψη στο Λιμάνι!
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 - 13:19

Έπειτα από μία λαμπρή πορεία στα γήπεδα της Ευρώπης, ο αστέρας της εθνικής Γαλλίας Ματιέ Βαλμπουενά «προβάρει» τα ερυθρόλευκα και έρχεται να προσθέσει το όνομά του δίπλα στους σπουδαίους Γάλλους αστέρες της ερυθρόλευκης ιστορίας. Το Legend_Stories7 καταγράφει τις περιπτώσεις Γάλλων αθλητών που άφησαν το στίγμα τους στο μεγάλο λιμάνι.

Το δίδυμο των ομογενών

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 εξέχουσες μορφές της μυθικής ομάδας του Νίκου Γουλανδρή και του Λάκη Πετρόπουλου αποτέλεσαν οι σπουδαίοι Ελληνογάλλοι επιθετικοί Υβ Τριαντάφυλλος και Ρομαίν Αργυρούδης. Ο Τριαντάφυλλος, εκ των κορυφαίων κυνηγών της ερυθρόλευκης ιστορίας, αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού την τριετία 1971-74, «ματώνοντας» τα αντίπαλα δίχτυα, συμβάλλοντας κομβικά στην κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου Ελλάδας, προτού αποχωρήσει από τον Πειραιά με προορισμό τη Σαιντ-Ετιέν. Ο Ρομαίν Αργυρούδης, θρυλική μορφή του Συνδέσμου και ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης, τίμησε την ερυθρόλευκη ριγωτή το διάστημα 1971-73, δημιουργώντας εκπληκτικό δίδυμο με τον Τριαντάφυλλο, συνεισφέροντας στην κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ του 1973, ταυτιζόμενος σε μεγάλο βαθμό με τη ψυχοσύνθεση των φιλάθλων της ομάδας.

Ο «Παγκόσμιος» Καρεμπέ

Ο εκ των σπουδαιότερων χαφ στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Γάλλος πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου, αλλά και πάλαι ποτέ στέλεχος της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάν Καρεμπέ, αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του Ολυμπιακού. Το καλοκαίρι του 2001 ο σούπερ σταρ των παγκοσμίων γηπέδων αφήνει τη Μίντλεσμπρο για να ντυθεί στα ερυθρόλευκα και για την επόμενη τριετία πρωταγωνιστεί στην πορεία του συλλόγου, χάρη στην ηγετική παρουσία του στο χώρο του κέντρου των Πειραιωτών, με τους οποίους στέφεται δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδας, αποκτώντας ένα μοναδικό δεσμό με το σύλλογο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά μετά το πέρας της μυθικής σταδιοδρομίας του: «Είμαι και θα πεθάνω Γαύρος!».

O στρατιώτης Μοντέστο

Την τριετία 2010-13 τα ελληνικά γήπεδα κόσμησε με την παρουσία του ο πολύπειρος πρώην άσος της Μονακό, Φρανσουά Μοντεστό. Αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε με καχυποψία, ο Κορσικανός κατάφερε να εξελιχτεί σε υπερπολύτιμο κομμάτι στο «παζλ» των Πειραιωτών, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να τον καθιερώνει στη θέση του αμυντικού χαφ και τον ίδιο να κατορθώνει να διακριθεί για το πάθος και την ποιότητά του, με αποτέλεσμα να χριστεί εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού, με τον οποίο κατέκτησε τρία διαδοχικά Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας, φέροντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο μαχητής Ερίκ Αμπιντάλ

Ο θρύλος της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Γαλλίας Ερίκ Αμπιντάλ, που συγκλόνισε την παγκόσμια αθλητική κοινότητα όταν βρέθηκε αντιμέτωπος σε δύο περιπτώσεις με τον καρκίνο, αντιμετωπίζοντάς τον ισάριθμες φορές, ολοκλήρωσε τη σπουδαία καριέρα του φορώντας την ένδοξη ερυθρόλευκη φανέλα του Ολυμπιακού. Το καλοκαίρι του 2014 ο πρωταθλητής Ευρώπης οπισθοφύλακας γίνεται κάτοικος Πειραιά, αφήνοντας τη Μονακό για χάρη των πρωταθλητών Ελλάδας, όντας ένας εκ των σπουδαιότερων άσων που αγωνίστηκαν πότε στα ελληνικά γήπεδα, αποχωρώντας από την ενεργό δράση το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, εν μέσω αποθέωσης, συμβάλλοντας και αυτός με την εμπειρία του στην επίτευξη του νταμπλ της σεζόν 2014-15.

Το γαλλικό «διαμάντι»

Το καλοκαίρι του 2014 ο Ολυμπιακός του Μίτσελ αποκτά τον ελπιδοφόρο 20χρονο Γάλλο αριστερό μπακ της Βαλανσιέν, Αρτούρ Μαζουακού, μία κίνηση που έμελλε να αποδειχτεί «λίρα εκατό». Κατά τη διετία που ακολούθησε ο ταλαντούχος αμυντικός δικαίωσε τις προσδοκίες των ανθρώπων του Ολυμπιακού, κατορθώνοντας, παρά το νεαρό της ηλικίας του, να καθιερωθεί άμεσα στην αρχική ενδεκάδα, χάρη στην εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση, με κορυφαία στιγμή στο λιμάνι το εκπληκτικό του τέρμα κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης το Σεπτέμβριο του 2014 για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, που άνοιξε το δρόμο για τον ιστορικό ερυθρόλευκο θρίαμβο με 3-2, αποχωρώντας το καλοκαίρι του 2016 για την αγγλική Γουέστ Χαμ, έναντι περίπου €7.000.000, έχοντας προηγουμένως κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας.

Ο «τίμιος» Ντομί και οι υπόλοιποι

Κατά την τετραετία 2006-10 τις υπηρεσίες του στο αριστερό άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού προσέφερε ο έμπειρος Γάλλος άσος Ντιντιέ Ντομί. Δίχως να εντυπωσιάσει, ο πρώην αμυντικός της Εσπανιόλ υπήρξε μια αξιόπιστη μονάδα για τους Πειραιώτες, με τη φανέλα των οποίων ευτύχησε να πανηγυρίσει τρία Πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ Ελλάδας. Αντίθετα, παρά τις υψηλές προσδοκίες, δε συνέβη κάτι ανάλογο, αρκετά χρόνια νωρίτερα, με την περίπτωση του Ρολάν Κουρμπίς. Ο Κουρμπίς καταφτάνει στο λιμάνι το 1973 ως ομογενής, κατά το... κύμα της εποχής και παραμένει στον Ολυμπιακό για μία σεζόν, πραγματοποιώντας ελάχιστες εμφανίσεις, ευτυχώντας να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας. Αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2017 ο Ολυμπιακός αποκτά με τη μορφή δανεισμού από την Άστον Βίλα τον φημισμένο αριστερό μπακ της εθνικής Γαλλίας, με προϋπηρεσία σε Πόρτο, Λυών, Βαλένθια και Λίβερπουλ, Αλί Σισοκό, ο οποίος όμως, παρά την ποιότητά του, δεν κατορθώνει να καθιερωθεί, αποχωρώντας με την ολοκλήρωση της σεζόν, έπειτα από ελάχιστες εμφανίσεις, έχοντας κατακτήσει το ιστορικό έβδομο συνεχόμενο Πρωτάθλημα. Τέλος μία ιδιότυπη περίπτωση Γάλλου ποδοσφαιριστή που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού αποτελεί αυτή του κεντρικού αμυντικού Κλοντ Ντιελνά, όπου κατά την περίοδο στην οποία άνηκε στην ομάδα, το διάστημα 2012-14, δεν αγωνίστηκε ουδέποτε σε επίσημη αναμέτρηση με τα ερυθρόλευκα, παρά μόνο σε φιλικούς αγώνες, καθώς παραχωρήθηκε διαδοχικά δανεικός σε Σεντάν και Αζαξιό.

Για περισσότερες «θρυλικές ιστορίες» ακολουθήστε το legend_stories7 στο Instagram, κάνοντας «κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο: legend_stories7

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Γαλλική λάμψη στο Λιμάνι!
Γαλλική λάμψη στο Λιμάνι!
Γαλλική λάμψη στο Λιμάνι!
Γαλλική λάμψη στο Λιμάνι!
Γαλλική λάμψη στο Λιμάνι!
Γαλλική λάμψη στο Λιμάνι!

Διαβάστε επίσης