Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πόρισμα ΕΕΑ: Ιδού η πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης

Πόρισμα ΕΕΑ: Ιδού η πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 - 09:01
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Με… απανωτά χτυπήματα, τα οποία τους βγάζουν νοκ άουτ, μπορεί να παρομοιαστεί το πόρισμα της ΕΕΑ που με στοιχεία… φωνάζει για πολυϊδιοκτησία μεταξύ ΠΑΟΚ-Ξάνθης, με κοινό παρονομαστή τον Ιβάν Σαββίδη. Οι δυο ομάδες κλήθηκαν σε απολογία για τη Δευτέρα (17/02) από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο της Superleague και είναι ξεκάθαρο πως η απόφαση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική.

Αλλωστε, στις 84 σελίδες του πορίσματος, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, υπάρχουν πολλά στοιχεία που βγάζουν… μάτια. Ετσι, ΠΑΟΚ και Ξάνθη απειλούνται με υποβιβασμό καθώς FIFA, UEFA δεν θέλουν οι κανονισμοί να αλλάζουν μεσούσης της περιόδου.

Ας δούμε πως, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της ΕΕΑ, προκύπτει η τριγωνική σχέση Σαββίδη, ΠΑΟΚ, Ξάνθης, δηλαδή η πολυϊδιοκτησία:

-Την «τριγωνική σχέση» καταδεικνύει το ομολογιακό δάνειο που «φωνάζει» τη σύνδεση του Καλπαζίδη με τον ΠΑΟΚ. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως από την RFA, εταιρία του Καλπαζίδη που αγόρασε το προπονητικό κέντρο της Ξάνθης, στην Dimera μεταφέρθηκε ποσό ύψους 6,7 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορούσε σε ομολογιακό δάνειο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με την ΕΕΑ αυτή η κίνηση, του ομολογιακού δανείου, δείχνει τη σχέση των δυο πλευρών και ο Καλπαζίδης είναι δυνάμει μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ!

- «Η συμμετοχή στο ομολογιακό δάνειο επομένως, είναι άλλη μία οικονομική συναλλαγή σε μία αλυσίδα τέτοιων συναλλαγών που ξεκίνησε το 2013 και δεν σταμάτησε ποτέ. Συνιστά απόδειξη της στενής οικονομικής σχέσης Καλπαζίδη και του ομίλου Ιβάν Σαββίδη και της κυριαρχικής επιρροής που ασκεί ο κυρίαρχος στον παρένθετο», σημειώνει το σκεπτικό.

-«Με τι πόρους ο ανιψιός Ιωάννης Καλπαζίδης αγόρασε την RFA και πως τη χρηματοδότησε για να αναπτυχθεί και μεγεθυνθεί», είναι μια απορία που διατυπώνεται στο σκεπτικό της απόφασης . Επίσης, αποκαλύπτεται ότι ήταν και σε άλλες εταιρίες, συμφερόντων Σαββίδη.

-Πως συνδέεται ο Καλπαζίδης με την Ξάνθη; Όποιοι διαβάσουν το σκεπτικό της απόφασης θα διαπιστώσουν πως στη θυγατρική του τη VIALAND, που ήταν η ιδιοκτήτρια του προπονητικού κέντρου της Ξάνθης, είχε υπαλλήλους τους Πανόπουλο, Συγγελίδη, Χαλαβατζή, μέχρι και τον πρόεδρο της Θρακιώτικης ΠΑΕ, Αρη Πιαλόγλου.

- «Η RFA (σ.σ. η εταιρία που αγόρασε τη VIALAND που έχει αγοράσει τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης) μεταβιβάστηκε την 29.12.2014 από τον Khodarev στον Ιωάννη Καλπαζίδη, ο οποίος έκτοτε είναι μοναδικός μέτοχος».

-«Το τίμημα της μεταβίβασης αλλά και η πηγή των εισοδημάτων του Ιωάννη Καλπαζίδη για την απόκτηση των μετοχών της εταιρείας δεν προκύπτουν από κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε προσκομίσθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογικών ετών 2015 και προηγούμενες παρά το γεγονός ότι εζητήθηκαν».

-«Η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ Α.Ο. χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της VIALAND για την καθημερινή της δραστηριότητα (διοικητική και αγωνιστική) και, όπως συνάγεται εκ του από 25.1.2019 εγγράφου που υπέβαλε στη Δ/νση Αδειοδότησης με αρ. πρωτ. 6298/1.2.2019, στο προπονητικό κέντρο του ξενοδοχείου δραστηριοποιούνται τα Τμήματα Υποδομής της ΠΑΕ».

-Από τη μια είναι οι σχέσεις του Καλπαζίδη με τον ΠΑΟΚ και παράλληλα οι σχέσεις με την Ξάνθη. Στον ΠΑΟΚ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση Καλπαζίδη, του ανιψιού του Σαββίδη, με την Ξάνθη. Όμως, στο σκεπτικό της η ΕΕΑ ξετινάζει την προπαγάνδα, καθώς γράφει για την «κυριαρχική επιρροή από τη VIALAND επί της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ Α.Ο.» αλλά και για το ότι «παρατηρείται μια σταθερή ανά τα έτη ταύτιση των μελών του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ Α.Ο. με μέλη του Δ.Σ. της VIALAND».

-Μια ακόμη σημαντική επισήμανση είναι ότι τη στιγμή που ο Καλπαζίδης αγόρασε την RFA ήταν μέλος του ΔΣ της ΣΕΚΑΠ, εταιρίας συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Διαβάστε επίσης