Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Γιατί προβλέπεται παρέμβαση των FIFA, UEFA για διοικούσα στην ΕΠΟ

Γιατί προβλέπεται παρέμβαση των FIFA, UEFA για διοικούσα στην ΕΠΟ
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 - 23:07
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

FIFA και UEFA το έκαναν πριν από πέντε χρόνια, με την... γνωστή επιτροπή εξομάλυνσης (= διοικούσα επιτροπή), άρα προβλέπεται να παρέμβουν στα θέματα της ΕΠΟ, κάτι που είναι ξεκάθαρο με βάση το άρθρο 8, παράγραφος 2 του καταστατικού της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Δεν λέμε κάτι καινούριο. Αν δεν το εφάρμοζαν το 2016 δεν θα υπήρχε... εξυγίανση.

Παράλληλα, η ομοσπονδία είναι «υποταγμένη» σε αυτές, αλλιώς δεν θα ήταν μέλος της, κάτι που είναι ξεκάθαρο και από το δικό της καταστατικό. Κι αυτό είναι γνωστό, ας μην ξεχνάμε ότι πολλές διατάξεις του καταστατικού της ΕΠΟ «επιβάλλονται» από τις FIFA, UEFA.

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 8 του καταστατικού της παγκόσμιας ομοσπονδίας αναφέρεται ότι η FIFA μπορεί να παρέμβει άμεσα σε εσωτερικά ζητήματα ομοσπονδιών και η παρέμβαση αυτή μπορεί να φτάσει, ή αν προτιμάτε να έχει ως συνέπεια, την απαλλαγή των διοικήσεων από τα καθήκοντά τους, με τον ταυτόχρονο ορισμό διοικούσας επιτροπής. Σύμφωνα με την ίδια διάταξη σχετική απόφαση πρέπει να πάρει το συμβούλιο της FIFA ή η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων. Ως... επέκταση των παραπάνω μπορεί τη διοικούσα να ζητήσει η UEFA, ταυτόχρονα μπορεί η FIFA να της αναθέσει τα... περαιτέρω.

Ο κύβος ερρίφθη και όλα ξεκίνησαν από τις επαφές που είχε ο Αυγενάκης την περασμένη Παρασκευή με υψηλόβαθμα στελέχη των FIFA, UEFA τους οποίους ενημέρωσε για το καθεστώς ανωμαλίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο με αφορμή τον εκφοβισμό του μέλους του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, καθώς έσπασαν τον αυτοκίνητό του και τον οδήγησαν σε παραίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ξεκίνησε συζήτηση για τα μέλη της διοικούσας επιτροπής της ΕΠΟ, η οποία θα είναι πενταμελής ή επταμελής και με συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές δεν θα στελεχωθεί μόνο από Έλληνες, οι δυο τουλάχιστον θα είναι ξένοι. Επίσης, τα μέλη της δεν θα είναι παράγοντες του ποδοσφαίρου, ούτε πρόεδροι ΕΠΣ αλλά τεχνοκράτες με πρώτο στόχο να επιβάλουν κανόνες διοίκησής του.

Κατ' αρχήν η FIFA και η UEFA θα πάρουν θέση για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσω επιστολής. Το μεγάλο... φάουλ της ΕΠΟ, πέρα από την εκτροπή με την παραίτηση του μέλους του Διαιτητικού Δικαστηρίου, μετά το σπάσιμο του αυτοκινήτου του, είναι ότι έχει «εξαφανίσει» την Ολιστική Μελέτη. Με τη συγκεκριμένη... απραξία η ομοσπονδία δεν αγνόησε μόνο την Κυβέρνηση αλλά και τις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές. Η Ολιστική Μελέτη προβλέπει διευθύνοντα σύμβουλο που θα είναι ξένος. Ως γνωστόν, με το νέο καταστατικό της ΕΠΟ (εφόσον υποβληθεί προς έγκριση στο Ειρηνοδικείο) ο διευθύνων σύμβουλος θα έχει πολλαπλές αρμοδιότητες.

Διαβάστε επίσης

Όλοι κλείνουν την πόρτα στην ΕΠΟ

Όλοι κλείνουν την πόρτα στην ΕΠΟ

Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχει ξεκινήσει κύμα φυγής: Ζαγοράκης, Μπουτσικάρης, δικαστής. Η διοικούσα επιτροπή είναι μόνη λύση για να σταματήσει το πανηγύρι του συστήματος...