Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μεγάλος χαμένος το ελληνικό ποδόσφαιρο: Άλλος Μαρινάκης δεν πρόκειται να βρεθεί

Μεγάλος χαμένος το ελληνικό ποδόσφαιρο: Άλλος Μαρινάκης δεν πρόκειται να βρεθεί
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 - 16:00
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Οι 536 μέρες του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρία της Super League είναι γεμάτες από προσφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως, κάποιοι δεν ήθελαν την πρόοδο αλλά το πισωγύρισμα και ενώθηκαν για να το ξαναστείλουν στα τάρταρα και να το κρατήσουν αιχμάλωτο σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Πλέον ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους καθώς δεν πρόκειται να βρεθεί άλλος σαν τον Μαρινάκη. Ο ηγέτης και πρόεδρος του Ολυμπιακού έβαλε πάνω από όλους και όλα το γενικό καλό του αθλήματος. Από τις 24 Ιουνίου 2022 που ανέλαβε τα ηνία της διοργανώτριας και η θητεία του μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει. Ο στόχος του ήταν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να αποφασίζει μόνο του για όσα το αφορούν.

Αναλυτικά τα πεπραγμένα του Βαγγέλη Μαρινάκη με στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου:

1) Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε η μεγάλη χορηγία της Super League με τη Stoiximan η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στις 20/2/23. Πρόκειται για συμφωνία-μαμούθ που τέτοια δεν είχε προηγούμενο, ενώ όλα έγιναν με πρωτοβουλίες του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ετσι η Λίγκα εξασφάλισε κεντρική χορηγία 9 εκατ. ευρώ για συνολικά 2,5 χρόνια. Μια προσφορά ασύγκριτη με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν την περίοδο Μαρινάκη καθώς ήταν σχεδόν στο μισό της νέας.

2) Η κυβέρνηση ήθελε να μειώσει το ποσοστό στις ΠΑΕ από τη φορολόγηση των παικτών του στοιχήματος, όμως ο Μαρινάκης μπήκε μπροστά και εισέπραξαν από 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία, όσα χρήματα είχαν πάρει και την προηγούμενη χρονιά.

3) Με νόμο μειώθηκε (στο 1 % από 5 %) το ποσοστό που καταβάλουν οι ΠΑΕ στην ΕΠΟ από τα συμβόλαια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η Super League ψήφισε για να διεκδικήσει και παρόμοια μείωση των ποσοστών από τα συμβόλαια των παικτών, των προπονητών και από τις πωλήσεις παικτών. Ηδη, είχε δρομολογηθεί κι αυτό.

4) Είχε έτοιμη την επαγγελματική διαιτησία, την είχε ψηφίσει και η Super League, ενώ έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις με συνεργασία στελεχών της Premier League Αγγλίας για να υλοποιηθεί και στην Ελλάδα. Εχει ψηφιστεί νόμος και αναμενόταν η υπουργική απόφαση. Ο Μαρινάκης έβαλε στο κάδρο την επαγγελματική διαιτησία, όμως κάποιοι έβαζαν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, με... μοχλό την ΕΠΟ καθώς θέλουν να συνεχιστεί το 100-0 υπέρ συγκεκριμένων ομάδων.

5) Ολοι ήθελαν την υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης των FIFA, UEFA, όμως μόνο ο Μαρινάκης προσπάθησε προς την κατεύθυνση της αλλαγής δομής της ομοσπονδίας όμως κάποιες ΠΑΕ είχαν σκοπιμότητες και την υπονόμευσαν. Το ίδιο και η ΕΠΟ για να μη χαθεί ο έλεγχός της ομοσπονδίας από αυτές τις ΠΑΕ και από το παραποδόσφαιρο.

6) Ο Μαρινάκης έδωσε μεγάλη μάχη για να συνεχίσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι, προκειμένου να ανέβει η αξιοπιστία του πρωταθλήματος και να μην δυναμιτίζεται το κλίμα από εξόφθαλμα λάθη Ελλήνων διαιτητών.

7) ΕΠΟ, Μπαλτάκος, Φιλιππούσης έχασαν τον ύπνο τους. Ο πρόεδρος της Super League, ο οποίος εξ οφίτσιο είναι και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, ασκούσε διαρκώς έλεγχο στα πεπραγμένα της ομοσπονδίας. Είχε ταράξει την ΕΠΟ στην κανονικότητα.

8) Αν δεν ήταν ο Μαρινάκης η ΕΠΟ θα ήταν ανεξέλεγκτη στις προσλήψεις και στις απολύσεις υπαλλήλων.

9) Με πρότασή του ψηφίστηκε από την Super League και ζητήθηκε οικονομικός έλεγχος από την ΕΠΟ για να διαπιστωθεί που πάνε τα χρήματα των ΠΑΕ (πάνω από 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο).

10) Η Super League για τη Super League: Η διοργανώτρια ήταν πρωταγωνίστρια και όχι στη σκιά της ΕΠΟ. Όλα γινόταν με στόχο να δημιουργηθούν οι συνθήκες που το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να αποφασίζει μόνο του για την τύχη του.

Διαβάστε επίσης

Σχέδιο φίμωσης του Ολυμπιακού, έχασαν τον ύπνο τους

Σχέδιο φίμωσης του Ολυμπιακού, έχασαν τον ύπνο τους

Τους ενοχλεί ότι τους ξεμπροστιάζει, καθώς ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ άσκησε δίωξη για την ανακοίνωση μετά τον αγώνα με τον Βόλο κόντρα στη φιλοσοφία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδηλίνη που ζήτησε στοιχεία