Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το ποδόσφαιρο κρατάει ψηλά τις πανανθρώπινες αξίες

Το ποδόσφαιρο κρατάει ψηλά τις πανανθρώπινες αξίες
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 - 17:04

Ελευθερία, υπερηφάνεια, δημοκρατία, διακίνηση ιδεών, εκπροσωπούνται στα μεγάλα σημερινά φιλικά τεράστιου συμβολισμού

Μέσα σ’ αυτή την τεράστια κρίση που έχει βυθίσει στο σκοτάδι της φρίκης και του τρόμου την Ευρώπη, το ποδόσφαιρο είναι η αξία που στέκει όρθια, αγέρωχη, απτόητη και άτρωτη, δίνοντας το υπέρτατο παράδειγμα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας στο κοινωνικό χάος.

Το ποδόσφαιρο δεν νικιέται από τις αιματοβαμμένες ορδές των μαύρων τρομοκρατών, δεν σκύβει το κεφάλι στον άνεμο του μίσους, δεν πτοείται από τα καλάσνικοφ του τρόμου, δεν υποκύπτει στα διλήμματα του θρησκευτικού φανατισμού.

Το ποδόσφαιρο συνεχίζει να προσφέρει, να δίνει δύναμη και κουράγιο στην ταραγμένη κοινωνία, μη διακόπτοντας επ’ ουδενί και ούτε για δευτερόλεπτα τη λειτουργία και τη δραστηριότητά του.

Σήμερα το ποδόσφαιρο φόρεσε τα καλά του για να ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ την πανανθρώπινη γιορτή της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, της ΑΠΟΘΕΩΣΗΣ του Αθλητικού Ιδεώδους. Σήμερα, λοιπόν, θα γίνουν κανονικότατα όλοι οι επίσημοι και οι ΦΙΛΙΚΟΙ αγώνες, που θα έχουν πλέον και τεράστια συμβολική αξία: Αγγλία – Γαλλία, Βέλγιο – Ισπανία, Γερμανία – Ολλανδία, Ιταλία – Ρουμανία κ.ά. Αγώνες που στέλνουν τα κατάλληλα μηνύματα, την κατάλληλη στιγμή! Αυτό είναι το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ.

Σοβαρό, σε χέρια ασόβαρων

Σήμερα θα παίξει και η Εθνική μας σε ένα φιλικό που ανέκαθεν έχει συμβολικό νόημα. Αντιμετωπίζει την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, σε αγώνα που θεωρείται σύμβολο φιλίας και συνεργασίας, αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου.

Ουδεμία σημασία έχει το τι θα κάνει η εθνική μας ομάδα, αν θα κερδίσει ή θα χάσει ή αν γνωρίσει τη συντριβή. Ο,τι και να γίνει, από αγωνιστικής πλευράς αυτή η ομάδα δεν έχει κανένα μέλλον, ούτε και πρόκειται να ξαναγυρίσει στις μέρες των παλιών θριάμβων αν δεν απαλλαγεί από τα βαρίδιά της.

Δεν είναι θέμα προπονητή η απόδοση της Εθνικής. Ούτε καν θέμα διοίκησης της ΕΠΟ, η οποία κάνει ό,τι μπορεί. Είναι, βασικά, θέμα περιβάλλοντος και νοοτροπίας. Της νοοτροπίας που έχει βαθιές ρίζες τόσο μέσα όσο και έξω από τα αποδυτήρια.

Η εθνική ομάδα είναι πολύ σοβαρό θέμα για να βρίσκεται σε χέρια ασόβαρων και ανεύθυνων, οι οποίοι έχουν αναγορεύσει τον εαυτό τους σε σημαντικούς παράγοντες της λειτουργίας της.

Παίζει σαν τον Παναθηναϊκό!

Το τι ακριβώς συμβαίνει στην Εθνική δεν είναι δύσκολο να το ανακαλύψει κανείς. Η ομάδα παίζει σαν τον... Παναθηναϊκό! Με το σύστημα το προσφιλές στον Αναστασίου, στον Φύσσα, στον Βόκολο κ.λπ. Βασικά, π.χ. παίζει χωρίς εξτρέμ! Προσπαθεί να «βολέψει» σ’ αυτές τις θέσεις παίκτες που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, όπως π.χ. ο Καρέλης, για να μη χαλάσει καρδιές με τον Παναθηναϊκό, ή ο Πέλκας, για να μην γκρινιάζει ο ΠΑΟΚ. Ετσι ακριβώς παίζει και ο Παναθηναϊκός, χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ εξτρέμ στο δυναμικό του, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει ΕΞΙ κλασικούς εξτρέμ στις πτέρυγές του: Πάρντο, Ντουρμάζ, Ερνάνι, Σεμπά, Γιαννιώτα και Κολοβό!

Αλλά κι αν εξαιρέσεις τον Ολυμπιακό με αυτόν τον ανεπανάληπτο ΠΛΟΥΤΟ ικανών ποδοσφαιριστών στις πτέρυγες, θα δεις ότι σε ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο δύο είναι οι ομάδες που παίζουν χωρίς εξτρέμ: ο Παναθηναϊκός και... η Εθνική! Μέχρι και στην ΑΕΚούλα υπάρχουν κλασικά εξτρέμ, όπως ο Πλατέλας, που βεβαίως κλήθηκε στην Εθνική, χωρίς όμως να είναι παίκτης για εθνική ομάδα.

Δεν μπαίνω σε κουβεντούλα κλισέ, του στυλ «και ποιον να καλέσει γι’ αυτές τις θέσεις;». Δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε ποιοι πρέπει να καλούνται στην Εθνική και ποιοι όχι. Υπάρχει γι’ αυτή τη δουλειά ο απολύτως αρμόδιος, που πληρώνεται γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: ο προπονητής! Είναι υποχρεωμένος ο Σκίμπε να ΨΑΞΕΙ για να βρει τους καλύτερους, ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ των πονηρών που προσπαθούν να τον περιστοιχίζουν για να του περνάνε τις δικές τους επιλογές.

Από τους παίκτες του σημερινού ρόστερ της εθνικής ομάδας, οι ΜΙΣΟΙ και πλέον δεν έπρεπε να είναι εκεί! Ούτε καν να κληθούν έπρεπε, διότι δεν είναι της αξίας και της ποιότητας που απαιτούνται για μια εθνική ομάδα που ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕΙ εξαρχής, με στόχο τη ΔΙΑΚΡΙΣΗ.

Τετριμμένες αγκυλώσεις

Δεν χρειάζονται οι τετριμμένες αγκυλώσεις σε ό,τι αφορά τις προσκλήσεις, όπως π.χ. ότι «δεν πρέπει να καλούνται παίκτες που δεν χρησιμοποιούνται από τις ομάδες τους». Αυτή είναι λογική ποδοσφαίρου της εποχής που καίγανε κάρβουνο! Σήμερα υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές πού δεν χρησιμοποιούνται αλλά είναι σαφώς υψηλότερης αξίας από πολλούς εξ αυτών που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Δημήτρης Κολοβός και ο Γιάννης Γιαννιώτας, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πολλά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, αλλά είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΙ και ποιοτικότεροι από τους περισσότερους που προτιμούνται για την επίθεση της εθνικής ομάδας!

Οπου και να έπαιζαν ο Κολοβός και ο Γιαννιώτας θα ήταν βασικότατοι. Απ’ αυτούς θα ξεκινούσε η σύνθεση της ομάδας στην οποία θα έπαιζαν. Ομως στον Ολυμπιακό των τεράστιας, διεθνούς αξίας επιθετικών είναι πολύ δύσκολο να μονιμοποιηθούν, κι αυτό το ξέρουν και το αποδέχονται ευχαρίστως, αφού το ζητούμενο για την ομάδα τους είναι να κερδίζει με όποια σύνθεση επιλέγει ο προπονητής. Και αυτό βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει πως δεν πρέπει να καλούνται και να χρησιμοποιούνται στην εθνική ομάδα. Λάθος, παρωχημένη νοοτροπία, που πρέπει κάποια στιγμή να αποβληθεί. Αν, βεβαίως, θέλουμε να έχουμε σωστή εθνική ομάδα και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν.

*** Καταπληκτικό ρεπορτάζ σχετικά με τον διαγωνισμό «για το πιο όμορφο αιδοίο» δημοσιεύεται στο sdna.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό μετείχαν και στελέχη της εν λόγω ιστοσελίδας, τα οποία απέσπασαν κολακευτικότατα σχόλια.

Αν ο Σκίμπε δεν ξεφορτωθεί τη σαβούρα μέσα κι έξω από τα αποδυτήρια, θα πάει κι αυτός όπως πήγαν ο Ρανιέρι και ο Μαρκαριάν.

*** Ζητήθηκε από την ΕΥΠ να επιστρατευτεί ο υπερκοριός της, ώστε με νόμιμες συνακροάσεις να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας τζιχαντιστών με άτομα που ζουν στην ελληνική επικράτεια και δεν έχουν επισημανθεί ως ύποπτοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι της ΕΥΠ απάντησαν πως δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να τον διαθέσουν, γιατί ο υπερκοριός δουλεύει για το πρότζεκτ της Δίκης του Σκάι!

*** Εσιενιάς (1): «Ο Μάικλ Εσιέν εδώ και λίγους μήνες γνωρίζει τι σημαίνει για τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Η 21η Νοεμβρίου είναι μια ημερομηνία που έχει κυκλώσει στην ατζέντα του από τον περασμένο Ιούνιο, όταν και αφίχθη στην Ελλάδα» (ρεπορτάζ gazzetta.gr).
Αλήθεια, πώς γίνεται να κυκλώνει στην ατζέντα του από τον Ιούνιο μια ημερομηνία που ορίστηκε τον... Ιούλιο, στην κλήρωση του πρωταθλήματος;

*** Εσιενιάς (2): «Ηρθε στον Παναθηναϊκό γιατί ήταν ενθουσιασμένος από το πρότζεκτ της ομάδας» (gazzetta.gr)!
Το... πρότζεκτ; Ποιο πρότζεκτ ακριβώς; Το μόνο πρότζεκτ που ξέρουν στον Παναθηναϊκό είναι το... Blair Witch Project!

*** Εσιενιάς (3): «Ποτέ δεν σκέφτηκε τα χρήματα» (gazzetta.gr)!
Καλό αυτό. Αφού δεν τα θέλει λοιπόν, ας τα χαρίσει στον... πρόεδρο, να... πιάσουν τόπο.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 17/11/2015)

Διαβάστε επίσης