Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Και βάσιμη, και δίκαιη η κριτική για τη δίωξη

Και βάσιμη, και δίκαιη η κριτική για τη δίωξη
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015 - 17:20

Καταρχήν, ως ασχολούμενος με την αθλητική δημοσιογραφία, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι ο αγώνας είναι άνισος και το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο. Οταν διατυπώνεται η επίσημη δημόσια θέση της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, κάθε αντίλογος δεν είναι μόνον άσκοπος, αλλά και εμπεριέχων κινδύνους. Ως εκ τούτου, δεν έχω καμία διάθεση να παρασυρθώ σε ΚΡΙΣΕΙΣ επί των ΚΡΙΣΕΩΝ των Εισαγγελέων, σε ό,τι αφορά τις ΚΡΙΣΕΙΣ του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

Είμαι βέβαιος, όμως, ότι και πίσω και από την αυστηρή εικόνα του εισαγγελικού λειτουργού υπάρχει και μία διάθεση «κουβεντούλας», σχετικά με τη συγκεκριμένη θέση των ΜΜΕ.
Τι λέει, λοιπόν, η ανακοίνωση της ΕΕΕ (Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος); Οτι «το ΔΣ της Ενώσεως εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις στοχευμένες μεθοδεύσεις δημοσιοποίησης αβάσιμης κριτικής, σχετικά με τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα στην υπόθεση του αγώνα μεταξύ των ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός».

Η δυσαρέσκεια είναι σεβαστή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να το συζητήσω. Αλλο είναι για μένα το σημείο που χρειάζεται «κουβεντούλα». Αναφέρεται, η επίσημη ανακοίνωση, σε «δημοσιοποίηση αβάσιμης κριτικής». Ερώτηση: Ποιος είναι αυτός που εκτιμά πότε μία ΚΡΙΤΙΚΗ είναι «αβάσιμη»; Με ποιο τρόπο δηλαδή μπορεί να υποστηριχτεί κάτι τέτοιο; Είναι ποτέ δυνατόν να θεωρούν ΟΛΟΙ «αβάσιμη» μία κριτική, η οποία όταν γίνεται θεωρείται ΒΑΣΙΜΗ από αυτόν που την κάνει;

Σοβαρές παραλείψεις άρθρων και διατάξεων

Μια κριτική, ειδικά όταν δημοσιοποιείται διά του Τύπου, τίθεται στην ΚΡΙΣΗ των αναγνωστών, δηλαδή της ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, η οποία και ΚΡΙΝΕΙ αν η συγκεκριμένη κριτική είναι αβάσιμη ή βάσιμη, είναι άστοχη ή εποικοδομητική, είναι υποβολιμαία ή αγνής προαιρέσεως.

Ειδικά για τη συγκεκριμένη κριτική σχετικά με τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων από τον κ. Σιμιτζόγλου, νομίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν αυθαίρετα συμπεράσματα. Οσα άρθρα τουλάχιστον είδα εγώ, με κριτική διάθεση σχετικά με το ΚΕΙΜΕΝΟ της δίωξης που άσκησε στον Παναθηναϊκό, παραθέτουν τις διατάξεις των κανονισμών στους οποίους αναφέρεται, αλλά και σε εκείνες τις διατάξεις των κανονισμών που ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ, με αποτέλεσμα να βγαίνει προς τα έξω μία εικόνα ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ εκ μέρους του κ. Σιμιτζόγλου, που είναι δυνατόν ακόμη και να παρεξηγηθούν από την κοινή γνώμη.

Οπως γνωρίζουν ΑΠΑΝΤΕΣ οι σεβαστοί εισαγγελικοί λειτουργοί, βασικός κανόνας της ελευθερίας του Τύπου είναι η ΔΙΑΔΟΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ. Η κοινή γνώμη έχει πάντα τη δυνατότητα να ενημερωθεί αναλυτικά, να εντρυφήσει στις λεπτομέρειες και στην ουσία των κριτικών δημοσιευμάτων και να εξάγει τα συμπεράσματά της. Επομένως, ο χαρακτηρισμός «αβάσιμη κριτική» αφενός είναι υποκειμενικός, αφετέρου δεν είναι δυνατόν να αποδίδεται στην ΠΡΟΘΕΣΗ των ΜΜΕ, που δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να ενημερώνουν συνεχώς και πλουραλιστικά την κοινή γνώμη, όπως άλλωστε επιτάσσει και το δημοσιογραφικό ΚΑΘΗΚΟΝ.

Δεν υπήρξε τεκμηρίωση της δίωξης

Ειδικότερα τώρα για το συγκεκριμένο θέμα με τη δίωξη του κ. Σιμιτζόγλου, νομίζω ότι δικαίως χαρακτηρίστηκε ελλιπής, αφού και η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ εκ μέρους της αθλητικής Δικαιοσύνης ήταν ΕΛΛΙΠΗΣ. Αν ο κ. Σιμιτζόγλου έχει επιχειρήματα τα οποία θα απέτρεπαν τη ΒΑΣΙΜΗ ΚΡΙΤΙΚΗ που του ασκήθηκε από μερίδα των ΜΜΕ, θα έπρεπε να τα έχει ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ στα ΜΜΕ, μέσω είτε του γραφείου Τύπου της ΕΠΟ είτε με δική του, διασαφηνιστική ανακοίνωση. Η απλή και απέριττη αναφορά σε άρθρα ή η μη αναφορά σε άλλα, προσωπικά είμαι βέβαιος ότι είχαν την κατάλληλη δικαστική τεκμηρίωση (=δικαιολογία). Αυτήν ακριβώς, όμως, την τεκμηρίωση, δυστυχώς οι μη ειδικοί άλλωστε στην ερμηνεία της εισαγγελικής (ή δικανικής) σκέψης, λειτουργοί του Τύπου, ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ.

Ο κ. Σιμιτζόγλου εκτός από Εισαγγελέας, είναι ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, ο οποίος ασχολείται με το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, το κατ’ εξοχήν ΛΑΪΚΟ άθλημα. Τολμώ, λοιπόν, να εκφράσω την ταπεινή μου άποψη, ότι σε θέματα τουλάχιστον που αφορούν το ποδόσφαιρο, ο κ. Εισαγγελέας θα πρέπει να γίνεται και ολίγον «αθλητικός», δηλαδή να λειτουργεί και ΠΕΡΑΝ του αυστηρά τυπικού χαρακτήρα που περιβάλλει τα καθήκοντα και τις δικαιοδοσίες του.

Με λίγα και απλά λόγια, σε τόσο ΣΟΒΑΡΑ ποδοσφαιρικά θέματα καλύτερα να υπάρχουν ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ και ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, προτού οι κριτικές που σε κάθε περίπτωση βεβαίως θα ακολουθήσουν, κριθούν «βάσιμες» ή «αβάσιμες».

Κοκοκο, Κυκυκυρ και Σισισι

Από τον φίλτατο και... συναγωνιστή συγγραφέα Θανάση Σκρούμπελο, η παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση γύρω από τα... θεατρικά δρώμενα του πράσινου θιάσου: «Αγαπητέ Μανώλη, ετοιμάζω νέο επιθεωρησιακό νούμερο [ελπίζω να ανέβει μετά τα Χριστούγεννα] και ως παλαιός αναγνώστης σου και φίλος που εμπιστεύομαι την κρίση σου, σ’ το παραδίδω να το κρίνεις. Εγώ είναι γνωστό ότι μέχρι κάποια ηλικία κεκέδιζα, πολέμησα, προσπάθησα, το ξεπέρασα, όμως προχτές που διάβασα ότι ο υφυπουργός κοκοκοκοκο [συγγνώμη, δεν μπορώ να το ελέγξω] απολογήθηκε στον κυκυκυκυκυ [συγγνώμη και πάλι] επειδή μεγάλος θεσμικός παράγων του ποδοσφαίρου και ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ΠΑΕ του τηλεφώνησε, με έπιασε ξανά η αδυναμία να προφέρω το όνομα του κοκοκοκοκο [συγγνώμη δεν μπορώ να το ελέγξω] που ο κυκυκυκυρ Γιάννης [ευτυχώς το είπα] τον επέπληξε και ο κοκοκοκοκο [συγγνώμη και πάλι] ως μετανοών κοκοκοκο [συγγνώμη, με ξεπερνάει] απολογήθηκε, και μετά ένας φύλαξ του λαϊκού αισθήματος δικαιοσύνης, κάποιος Σισισισισι [συγγνώμη επεκτάθηκε το φαινόμενο και στο σι από το σοκ] με αβαβά και ήξεις αφήξεις που αφήνουν πληγές στο περί δικαίου αίσθημα, τρόμαξα και ευτυχώς συνήλθα από τη γητειά και είπα με κοκοκοκο [συγγνώμη και πάλι] και σισισισι [Θεέ μου, τι έπαθα ξανά] ο τόπος θα βγει από την κρίση και ο ταπεινωμένος κοσμάκης και πεινασμένος θα ανακτήσει αξιοπρέπεια και λεβεντιά; Με ποιους, με τους κοκοκοκο [συμφορά που με βρήκε] και τους σισισισι φρουρούς των θεσμών; Με αυτούς; Μα αυτοί χτίζουν νέο κοκοκοκοκοτέτσι [επιτέλους, τα κατάφερα]. Αυτά, φίλε Μανώλη, και θα σου έχω πρόσκληση στο θεωρείο στην πρεμιέρα του κοκοκοκο [πάει, μου ’μεινε, συγγνώμη, πιστεύω να φύγει το σύμπτωμα όταν οι κοκοκοκο φύγουν και αυτοί].

Ο ηθικός αυτουργός;

Εγώ ένα ξέρω. Οτι όπως πάντα, ο ηθικός αυτουργός ΟΛΗΣ της κατάστασης για μία φορά ακόμη έχει ΞΕΦΥΓΕΙ. Ούτε σε καμία δίωξη αναφέρεται ούτε σε κανένα κατηγορητήριο ούτε σε κάποια έκθεση, ΠΟΥΘΕΝΑ. Και όχι μόνον έχει ξεφύγει, αλλά και «τα λέει» με άνεση και ΟΠΟΤΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ με τους υπουργούς!

Αποκάλυψη για Σιμόες

Για μεταγραφική κονόμα ετοιμάζονται πάλι στην Κούλα. Γέμισαν τις εφημερίδες τους με την «είδηση» περί προτάσεων από μεγάλες ομάδες για τον Σιμόες! Και ότι τάχα τις... απέρριψαν!

Εγώ, λοιπόν, τις ΞΕΡΩ τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που πρόσφεραν τεράστια ποσά για τον Σιμόες. Η Ψεύτεστερ Γιουνάιτεντ είναι η μία και η Παραμυθεάλ Μαδρίτης η άλλη.

Τι... σηκώσανε;

Εξαιρετικά... ευφυές -όπως πάντα- σύνθημα της Τούμπας: «Πάρτε το πρέφα, εμείς θα το σηκώσουμε το κύπελλο UEFA»!! Και μετά ξύπνησαν…

*** Α, όλα κι όλα. Τηρεί αυστηρά την ιεραρχία ο Ιβάν Σαββίδης. Συναντήθηκε πρώτα με τον Αρνεσεν και τον Ζακ Αγγελίδη και μετά με τους Τσίπρα και Καμμένο

*** Τα χρέη του Τζιμπρίλ Σισέ δεν τα πλήρωσαν. Ευτυχώς με τον «ψηλό Σισέ» δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα

*** Εγώ λέω να δοξάζουμε και να δοξολογούμε τον Κύριο, που ο εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη και στον... Ολυμπιακό! Διότι αφορμές, εδώ που τα λέμε, δόθηκαν πολλές. Μια η selfie του Σιόβα μέσα στον ρημαγμένο τόπο που... «προκάλεσε», μια ο Φινμπόγκασον που... γέλαγε όταν έφαγε τη φωτοβολίδα στο πόδι και... «προκάλεσε»... Ε, λίγο το έχετε να είχε τραβήξει και σε μας ένα... κατηγορητήριο, στο πλαίσιο της... «ισονομίας» που ευαγγελίζεται η σημερινή κατάσταση στην αθλητική δικαιοσύνη;

*** Οχυρωματικά έργα στη Λεωφόρο υποσχέθηκε η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο ίδιος ο Αλαφούζος ενημέρωσε μάλιστα για την πρόθεση της διοικήσεώς. Και βεβαίως, του ζήτησε και το σχετικό... κονδύλι.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 28/11/2015)

Διαβάστε επίσης