Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν, το… τριφύλλι μένει ίδιο

Μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν, το… τριφύλλι μένει ίδιο
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 - 18:52

Μια που βρίσκομαι σε κατάσταση... αναμονής, δηλαδή μέχρι να αρχίσει το παιχνίδι στον Πλατανιά, αποφάσισα να ικανοποιήσω το αίτημα πολλών φίλων-αναγνωστών που μου ζήτησαν να γράψω κάτι σχετικά με τις κληρώσεις που έκανε, όταν ήταν στα πράγματα, ο συγχωρεμένος εδώ και πολλά χρόνια παράγων της ΕΠΟ, φίλος των Βαρδινογιάννηδων και παράγων του Παναθηναϊκού Γιώργος Δραμουντάνης. Και αυτό, βεβαίως, λόγω των κωμικοτραγικών στιγμών της προ ημερών κλήρωσης, με τους... ηρωισμούς του εκπροσώπου του Παναθηναϊκού, που θέλησε να ελέγξει τη θερμοκρασία των σφαιριδίων που χρησιμοποιούνται στην κλήρωση.

Ας μεταφερθούμε λοιπόν όχι πολλά, μόλις... είκοσι έξι χρόνια πίσω! Και συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου 1990, ημέρα Δευτέρα.

Κλήρωση Κυπέλλου και τότε, στα γραφεία της ΕΠΟ. Πρόεδρος της Επιτροπής ο Δραμουντάνης, ο οποίος, αφού καλωσορίζει τους εκπροσώπους των ομάδων, διευκρινίζει ότι την κλήρωση θα την κάνουν οι δημοσιογράφοι - εντεταλμένοι ρεπόρτερ. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ στο «ΦΩΣ» (δεν θυμάμαι αν το είχα γράψει εγώ ή ο καλός συνάδελφος Νίκος Φύριος, το πιθανότερο είναι να το είχε γράψει εκείνος, αλλά δεν έχει σημασία, τα γεγονότα δεν αλλάζουν), η κλήρωση εκείνη «διανθίστηκε» με γεγονότα απίστευτα, που δεν είχαν ξαναγίνει σε τέτοια έκταση και ένταση.

Δραμουντάνης: «Ελα να μας ζυγίσεις τα μπαλάκια»

Πριν αρχίσει η διαδικασία, λοιπόν, υπήρξαν δύο αντιδράσεις. Ενας φίλαθλος που παρακολουθούσε πρότεινε στον Δραμουντάνη να... ζυγιστούν τα μπαλάκια, για να διαπιστωθεί η γνησιότητα της κλήρωσης. Εκείνος φάνηκε να δέχεται, αλλά αμέσως πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της Λάρισας, ο Μιχάλης Σασάς (παλιός, καλός μου φίλος, που εύχομαι να είναι καλά στην υγεία του), ο οποίος είπε στον Δραμουντάνη να γίνει πρώτα κλήρωση στα νούμερα που θα πάρει η κάθε ομάδα και να μην μπούνε στην κληρωτίδα κατ’ αλφαβητική σειρά, όπως τα είχε προετοιμάσει. «Για να κλείσουν πολλά στόματα» κατέληξε ο Μιχάλης.

Ο Δραμουντάνης τινάχτηκε σαν να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα! «Και κατά το παρελθόν ο Χάρρυ Κλυνν, αλλά και ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης, είχαν ζητήσει το ίδιο, αλλά το απορρίψαμε! Το ίδιο θα γίνει και τώρα και μάλιστα... ανακαλώ την απόφαση να κάνουν την κλήρωση οι δημοσιογράφοι. Θα την κάνω εγώ, ο ίδιος!».
Ετσι και έγινε. Ο Δραμουντάνης τράβηξε όλα τα μπαλάκια και όταν τελείωσε η διαδικασία, στράφηκε προς το μέρος του φιλάθλου που είχε ζητήσει να προηγηθεί ζύγισμα: «Και τώρα μπορείς να έρθεις να μας τα ζυγίσεις τα μπαλάκια, κύριε...».

Ο φίλαθλος (λεγόταν Δαουλάρης), μη αντιλαμβανόμενος προφανώς την ειρωνεία, κινήθηκε προς το μέρος του Δραμουντάνη λέγοντας «Ερχομαι, πολύ ευχαρίστως». Αμέσως όμως δέχτηκε πρωτοφανή επίθεση από τον εκπρόσωπο του... ΟΦΗ, τον γνωστό και μη εξαιρετέο εκείνη την εποχή Παντελή Μυριοκεφαλιτάκη, που αρχικά του επιτέθηκε φραστικά: «Δεν ντρέπεσαι, ρε, τι πράγματα είναι αυτά… Θίγεις τον θεσμό, θίγεις την ΕΠΟ, θίγεις τον Δραμουντάνη και το ποδόσφαιρο. Ποιος είσαι εσύ, ρε, που θέλεις να ζυγίσεις τα μπαλάκια;».

«Θα βγάλω το πιστόλι και θα σου τινάξω τα μυαλά» !

Ο Δαουλάρης προσπάθησε να απαντήσει στον έξαλλο Παντελή με ήπιο τόνο: «Φίλαθλος είμαι, και αφού η κλήρωση γίνεται δημόσια, μπορώ να την παρακολουθήσω και να εκφράσω άποψη». Ομως, ο Μυριοκεφαλιτάκης εξέλαβε τη στάση του ως αδυναμία και συνέχισε εν εξάλλω καταστάσει: «Είσαι και προκλητικός, ρε! Αντε χάσου μη σου σπάσω τα μούτρα, τσακίσου φύγε από δω»!

«Με εσένα δεν έχω κανένα πρόβλημα, όποτε και όπου θέλεις, να είμαστε οι δυο μας» απάντησε ο Δαουλάρης και τότε ο Μυριοκεφαλιτάκης έπαιξε το μεγάλο του ατού: «Θα βγάλω το πιστόλι μου, θα σ’ το κολλήσω στον κρόταφο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα! Εγώ είμαι αντράκι κρητικό και δεν καταλαβαίνω τίποτα. Ακόμα και εδώ μέσα σε δέρνω, δεν φοβάμαι, το λέει η ψυχή μου. Θα σε κόψω κομματάκια, καημένε μου. Πες μου πού θες να μετρηθούμε»!

Κάπου εκεί (και όπως συνηθίζουμε να λέμε) επενέβησαν οι «ψυχραιμότεροι» και, αφού δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις, το θέμα έληξε. Ετσι, δεν χρειάστηκε ούτε να βγάλει πιστόλι ο Παντελής (που πάντα οπλοφορούσε), ούτε βεβαίως και να... χυθεί αίμα! Είναι γεγονός ότι με αυτό το επεισόδιο σταμάτησε και η... «τύχη» του Παναθηναϊκού στις κληρώσεις!

Λίγο αργότερα, στις 17 Μαΐου 1990 στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον ΟΦΗ 4-2 στον τελικό Κυπέλλου και βεβαίως κατέκτησε το έπαθλο με γκολ των Τσαλουχίδη και Ντέταρι (από δύο). Ο Παναθηναϊκός είχε αποκλειστεί από τον Ηρακλή στα προημιτελικά.

Η τύχη του Παντελή Μυριοκεφαλιτάκη, μετά την αποχώρηση των Βαρδινογιάννηδων από τον ΟΦΗ, αγνοείται για τους πολλούς, που τον είχαμε ζήσει εκείνη την εποχή της πράσινης ακμής.

Το γκολ του Κουτσουπιά και οι φάπες του Μάνου στον Παντελή!

Τελευταία φορά που άκουσα για τον Μυριοκεφαλιτάκη ήταν μερικά χρόνια αργότερα, την άνοιξη του 1997, όταν ο ΟΦΗ με το ιστορικό γκολ του Κουτσουπιά στα τελευταία λεπτά ισοφάρισε το 1-0 με το οποίο είχε προηγηθεί ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ. Με την ισοπαλία αυτή οι πράσινοι έμειναν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων και αυτό βεβαίως στοίχισε αφάνταστα στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Λίγο μετά τη λήξη, στο ΟΑΚΑ εκτυλίχθηκαν απίστευτες σκηνές, με τον έξαλλο Μάνο Μαυροκουκουλάκη να κυνηγάει και τελικά να στριμώχνει τον Παντελή στα αποχωρητήρια και να του... δίνει να καταλάβει! Τις σκηνές δράσης μού τις αφηγήθηκε λίγους μήνες μετά ο ίδιος ο «κύριος Μάνος», όπως τον έγραφα τότε στη στήλη μου, που πέρα από όλα τα οπαδικά και άλλα, διατηρούσα πολύ καλή δημοσιογραφική σχέση μαζί του.

Και ο Σπύρος στη Λεωφόρο!

Χάρηκα ιδιαίτερα όταν είδα τον Σπύρο στην εξέδρα της Λεωφόρου να συνομιλεί με μια πράσινη προσωπικότητα. Σημαίνει ότι είναι καλά στην υγεία του και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί εδώ και καιρό μού έλεγε ότι ήταν άρρωστος.
Τώρα, τι ακριβώς πήγε να κάνει στη Λεωφόρο δεν γνωρίζω. Ισως για να προωθήσει την υποψηφιότητά του για την ΕΠΟ, όπου τον προωθούσε ο Νιάου; Ποιος ξέρει… Το ότι διάλεξε να πάει σε ένα... κεκλεισμένων των θυρών αγώνα ίσως να σημαίνει πως δεν ήθελε να τον δει κανείς. Ελα όμως που η κάμερα της TV είναι... απονήρευτη!

Τον τίμησε από... πριν!

Πολύ σημαντική η φάση του πέναλτι που χτύπησε ο Τσουκαλάς και απέκρουσε ο Ανέστης. Κατά την ταπεινή μου άποψη, όμως, σημαντική ήταν και η... φάση πριν από την έναρξη του αγώνα, όπου ο κ. Χρηστοβασίλης, ο πρόεδρος του ΠΑΣ, τίμησε τον Κωλοβέτσιο «για την προσφορά του» στον ΠΑΣ Γιάννινα! Στιγμή γεμάτη συγκίνηση, απ’ αυτές που δεν συνηθίζονται σε αγώνες ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ, αλλά μόνο σε φιλικά (Φερ... Κλαίει)!

Η απόκρουση ή η... εκτέλεση;

Οντως, η σημαντική στιγμή που έκρινε και το αποτέλεσμα ήταν το πέναλτι. Οχι τόσο όμως η απόκρουση του Ανέστη, αλλά η εκτέλεση του Τσουκαλά! Ο Ανέστης, απλά, πήρε το «δώρο» χωρίς να πει ούτε ένα «ευχαριστώ».

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 19/01/2016)

Διαβάστε επίσης