Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Δημοσιογραφικές απρέπειες και ΑΡΔακοτσογλανισμοί από το κανάλι του Αλαφούζου

Δημοσιογραφικές απρέπειες και ΑΡΔακοτσογλανισμοί από το κανάλι του Αλαφούζου
Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016 - 15:48

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, αποδείχτηκε μία ακόμη «καλή ευκαιρία» να δοκιμαστεί η δημοσιογραφική πραγματικότητα στη χώρα μας, ενόψει μάλιστα της καταλυτικής αλλαγής που υλοποιείται στην τηλεοπτική αδειοδότηση. Θα έλεγε κανείς ότι αυτή η εποχή θα μπορούσε να θεωρηθεί και «διαγωνιστική», αφού η κάθε ενέργεια σχετικά με τα ΜΜΕ περνάει από «ψιλή κρησάρα», δοκιμάζεται και κρίνεται από την Κοινή Γνώμη. Ιδού λοιπόν ένα μικρό δείγμα τηλεοπτικής (και όχι μόνον!) «δεοντολογίας», από κανάλι που έχει ήδη καταθέσει αίτηση αδειοδότησης και συγκεκριμένα από τον ΣΚΑΪ του Αλαφούζου.

Ο ΣΚΑΪ, λοιπόν, ήταν το μοναδικό κανάλι που κάλυψε τη συνάντηση των Γκιρτζίκη - Κουτσοκούμνη, μετά το τέλος της οποίας έγιναν και δηλώσεις. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν απέφυγε την κάμερα, ούτε και δίστασε να κάνει δηλώσεις ώστε να ενημερωθεί ο φίλαθλος κόσμος από πρώτο χέρι. Οταν όμως στη συνέχεια διάβασε και… άκουσε τις δηλώσεις του, διαπίστωσε με… φρίκη ότι οι δηλώσεις του είχαν αλλοιωθεί! Αλλα είχε πει, άλλα βγήκαν στον αέρα! Η λαθροχειρία ήταν εμφανής και αυταπόδεικτη. Εξω φρενών -και με το δίκιο του- ο πρόεδρος της ΕΠΟ, δήλωνε αργότερα ότι θα προσφύγει στο ραδιοτηλεοπτικό και όπου αλλού χρειαστεί για να αποδειχτεί το μέγεθος της απρέπειας. Αυτό λοιπόν το κανάλι, το κανάλι της ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ και της δημοσιογραφικής ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑΣ στη μετάδοση της είδησης, το κανάλι που ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά ΑΠΟΠΑΤΕΙ συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία πάνω της, θέλει και… άδεια!

Ναι, αυτό το κανάλι της κάθε ΒΡΟΜΙΑΣ όπως π.χ. το φανταστικό δήθεν περιοδικό «Παράγκα και όραμα», απαιτεί μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που πρόκειται να δοθούν για να υπάρξει επιτέλους μία εποικοδομητική αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο. Θα την πάρει; Ούτε καν σαν ενδεχόμενο δεν θέλω να σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Και βέβαια, αν δεν την πάρει, μετά θα το παίζει και… «αντιστασιακό», που «τιμωρήθηκε επειδή τα έβαλε με την κυβέρνηση»! Να είστε σίγουροι.

ΤΟ… ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ SΚΑΤΟDNA

Πάμε σε άλλο… φαεινό παράδειγμα δημοσιογραφικού σκοταδισμού και κραυγαλέας παραπληροφόρησης. Στο γνωστό μας… προπύργιο της «εξυγίανσης» και προμαχώνα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που… «χαϊδευτικά» καλείται sκατοdna. Ιδού ένα από τα τελευταία του κατορθώματα.

Εκτενείς δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, σε κάποιο Μέσο. Και από το site της αλήθειας και της προσήλωσης στους δημοσιογραφικούς κανόνες, προβλήθηκε ως τίτλος του θέματος το παρακάτω: «Γκιρτζίκης: Πρέπει να ντρέπονται Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ»! Η ερώτηση είναι απλή: Το… είπε αυτό ο Γκιρτζίκης; Και βέβαια ΟΧΙ. Ιδού τι ακριβώς είπε, επί λέξει, για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας: «Προτιμώ να μην αναφερθώ σε πρόσωπα. Δε θα κάνω αυτό που κάνουν οι ίδιοι. Δε θα παρασυρθώ να το κάνω. Εγώ έχω λοιδορηθεί τόσο πολύ που θα έπρεπε να ντρέπονται οι ίδιοι, όταν σε κάποιο άτομο που υπηρέτησε το ποδόσφαιρο τόσα χρόνια αν μη τι άλλο απαιτούσε σεβασμό. Γιατί δεν έδωσα το δικαίωμα για το παραμικρό». Φυσικά, το να περιμένει κανείς δημοσιογραφική, όχι προσήλωση στη δεοντολογία, αλλά τουλάχιστον ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, είναι σαν να είσαι κατακαλόκαιρο στην έρημο και να περιμένεις να βρέξει.

Οι ΑΡΔάκοι απλά είναι ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΙ στην αποστολή που τους έχουν αναθέσει τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ τους: Ολα τα άλλα τα ξεπερνούν σαν να μην υπάρχουν και ζουν στον δικό τους κόσμο, τον κόσμο της ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ και χωρίς ΚΑΝΟΝΕΣ ΗΘΙΚΗΣ δημοσιογραφίας.

Αλλαγή εποχής στην ΕΠΑΕ έφεραν οι τελευταίες εξελίξεις!

Σε μία ιδιαίτερα ρευστή ποδοσφαιρική επικαιρότητα, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό ισχύει για τα πάντα, ακόμα και τα θεωρούμενα στάνταρ, όπως για παράδειγμα, οι εκλογές της Footbal League (πρώην ΕΠΑΕ, διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής). Πριν από λίγες ημέρες είχα ασχοληθεί με το θέμα και είχα σχεδόν… «ανακοινώσει» ως νέο πρόεδρο τον… παλιό, τον Σπύρο Καλογιάννη. Ομως, τα πράγματα άλλαξαν και οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Ο ίδιος ο Σπύρος, παρά την αναμφισβήτητη εμπειρία του στα διοικητικά, έκανε ένα λάθος, που ήρθε να προστεθεί σε άλλα, προηγούμενα. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Η προθεσμία για να προκηρυχθούν εκλογές στην ΕΠΑΕ, έληξε μαζί με τη θητεία της μέχρι τώρα διοίκησης, δηλαδή στις 30 Ιουνίου.

Ο Καλογιάννης, με το πρόσχημα ότι δεν είχε ενημέρωση από τη Superleague για τις ομάδες που υποβιβάστηκαν, απέφυγε να προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες, να προκηρύξει εκλογές και να παραδώσει έτσι τη σκυτάλη στη νέα διοίκηση, αυτή που θα αναδεικνυόταν από τη γενική συνέλευση της κατηγορίας. Αντ’ αυτού, ζήτησε από την ΕΠΟ εγγράφως παράταση δέκα ημερών, την οποία όμως ουδέποτε πήρε! Παρά ταύτα, που έλεγε και ο Αλαμάνος, ο Καλογιάννης απέφυγε να προχωρήσει στη σύγκληση Δ.Σ. προκειμένου να ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών και είχε ένα σοβαρό λόγο να το κάνει αυτό. Ο λόγος ήταν ότι ήθελε (και θέλει) να προηγηθεί η Γ.Σ. της Superleague (18 Ιουλίου), από την οποία θα αναδειχθεί η νέα διοίκηση της μεγάλης κατηγορίας. Ο σκοπός προφανής. Να δει προς τα πού «πρόσκειται» η νέα διοίκηση και στη συνέχεια να χαράξει ανάλογα τη δική του πορεία.

Αυτό ήταν και το λάθος του. Ολοι περίμεναν ότι θα έκανε τις εκλογές στις 15 Ιουλίου, αλλά ο ίδιος επέμενε προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, για τις 22 Ιουλίου, δηλαδή τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές στη Superleague. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει την προσεχή Τρίτη, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΠΑΕ, όπου και θα οριστεί οριστικά και ξεκάθαρα η εκλογική συνέλευση για την επόμενη Παρασκευή, 18 του μηνός.

ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΒΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Η σχέση του Σπύρου Καλογιάννη με τον ηγέτη της «συμμαχίας των τριών» Μελισσανίδη ήταν βέβαια πάντα γνωστότατη σε όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Αυτό το παραδεχόταν και ο ίδιος ο Καλογιάννης, με την προσθήκη όμως ότι τελευταία οι καλές τους σχέσεις έχουν διαταραχθεί. Κάτι τέτοιο όμως όχι μόνον δεν αποδείχθηκε, αλλά αντίθετα οι πληροφορίες λένε πως ο Καλογιάννης «δούλευε» γιά την αντιπολίτευση της διοίκησης Γκιρτζίκη αλλά και μετείχε ενεργά στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, «προσελκύοντας» ψήφους υπέρ των «εξυγιαντών». Ολα αυτά, συνέτειναν στο να αλλάξει το σκηνικό άρδην και ο Καλογιάννης από ακλόνητο φαβορί για την προεδρία της ΕΠΑΕ, να μεταβληθεί σε υποψηφιότητα χωρίς καμία τύχη.

Οι τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν την ιστορία των εκλογών στην ΕΠΑΕ τελειωμένη, με αδιαφιλονίκητο νικητή τον Στέλιο Σφακιανάκη. Ο Σπύρος Καλογιάννης έχει πλέον τελειώσει ως παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και μαζί του έχει τελειώσει και μία ολόκληρη εποχή. Ηταν ο τελευταίος «εν ενεργεία», μιας σειράς παραγόντων που έδωσαν το στίγμα τους στα πρώτα «ηρωικά» χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας.

«No money, no honey» θα τους πει η Nova

Η πρόταση των «δώδεκα» για τη διαιτησία, όπως είναι γνωστόν, απορρίφθηκε ήδη (και μάλιστα… χωρίς επαίνους) από την UEFA, ο εκπρόσωπος της οποίας αυτοπροσώπως ξεκαθάρισε στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ ότι αυτά που ζητούσαν δεν ήταν δυνατόν να περάσουν. Και ενώ ο… «φυσικός ηγέτης» των δώδεκα (έτσι του αρέσει να παρουσιάζεται) Πανόπουλος της Ξάνθης απουσιάζει (έχει πάει για... κυνήγι!) ο προσωρινός αντικαταστάτης του, Γιώργος Σπανός, προσπαθεί να τα φέρει βόλτα έχοντας να παλέψει από τη μια με τους υπόλοιπους εκ των δώδεκα, από την άλλη με τους τρεις «συμμάχους», ενώ ξαφνικά εμφανίστηκε ως… «αυτονομημένη» και η πλευρά του Αλαφούζου, που θέτει… δικούς του όρους!

Και ενώ η ΕΠΟ προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του «ισορροπιστή» με σαφή θέση και απόφαση να ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ σε ένα πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαιτησία, οι «πράσινοι» και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να είναι αρνητικοί σε οτιδήποτε, ακόμα και σε συμβιβαστική λύση, απειλώντας κιόλας ότι «δεν θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα», αν… «δεν αλλάξει η διαιτησία»! Το πώς και τίνι τρόπω θα… αλλάξει η διαιτησία, δεν το λένε σε κανένα. Ωραία λοιπόν, ας μην ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα, αφού το θέλουν έτσι. Οπότε, δεν θα περάσουν και απ’ το ΤΑΜΕΙΟ! No money, no honey, έλεγαν οι παλιές στην Τούμπα, όταν τα ναυτάκια από τον στόλο έλεγαν πως δεν έχουν λεφτά. «No money, no honey», λοιπόν, θα τους πει και η Nova και δικαίως. «Δεν παίζετε εσείς, δεν πληρώνω κι εγώ»!

Εκτός βέβαια, αν προτιμάει να πληρώνει τους πειναλέους «επενδυτές» και αντί για ποδόσφαιρο να δείχνει… μίκι μάους. Οπότε αλλάζει.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 08/07/2016)

Διαβάστε επίσης

ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ Ο ΘΩΜΑΣ!

ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ Ο ΘΩΜΑΣ!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης γράφει στον «ΓΑΥΡΟ» την άποψή του για τον πρώην... αντιπρόεδρο(!!!) της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που συνεχίζει αμετανόητος και αδιόρθωτος να προκαλεί τον ερυθρόλευκο κόσμο «δουλεύοντας» για τη «συμμαχία της... υγείας»!

Μπροστά ο Θρύλος και πίσω όλοι οι άλλοι!

Μπροστά ο Θρύλος και πίσω όλοι οι άλλοι!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης, γράφει γιατί ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες και κάνει επισκόπηση στις μεταγραφές που έγιναν και που θα γίνουν.