Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΜΠΙΚΑΣ, ΤΣΑΧΕΙΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΒΑΣ… Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!

ΜΠΙΚΑΣ, ΤΣΑΧΕΙΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΒΑΣ… Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!
Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016 - 16:15

Σήμερα, κατά τις πληροφορίες θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εξομάλυνσης της FIFA, για να πάρει αποφάσεις. Μία από τις πρώτες και σπουδαιότερες θα είναι η σύσταση της νέας ΚΕΔ, δηλαδή της υπό τον Γεώργιο Μπίκα Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπίκας θα προτείνει για βοηθούς του τον Γιάννη Τσαχειλίδη και τον Δημήτρη Καλύβα. Και οι δύο έμπειροι και μπαρουτοκαπνισμένοι, με ένα κοινό χαρακτηριστικό να τους συνοδεύει. Οτι και οι δύο έχουν φάει ξύλο!

Και οι δύο, επίσης, είχαν εκδηλώσει τον αποτροπιασμό τους και την απογοήτευσή τους για τον χώρο, μετά τον ξυλοδαρμό τους. Εις εξ αυτών, μάλιστα, ο Τσαχειλίδης, είχε πει ότι φεύγει αηδιασμένος και δεν επρόκειτο να ξανασχοληθεί με τη διαιτησία.

Να, όμως, που καμιά φορά το συναίσθημα θριαμβεύει. Παρ’ όλα τα βάσανα και τις κακουχίες, οι δαρμένοι ξαναγύρισαν. Ετοιμοι να προσφέρουν και πάλι το είναι τους για την πρόοδο και την προκοπή της ελληνικής διαιτησίας, την οποία τόσο πιστά υπηρετούν εδώ και δεκαετίες. Τόσο πολύ την αγαπάνε τη διαιτησία που αψήφησαν ακόμα και το ενδεχόμενο να τους την ξαναστήσουν τίποτα λαθρέμποροι αν θεωρήσουν ότι δεν τους κάνουν τα κέφια και να τους ξαναδείρουν. Ολα μέσα είναι, σ’ αυτό το εξυγιαντικό περιβάλλον, βλέπετε. Και βεβαίως, διεκδικούν πλέον και μία ξεχωριστή διάκριση: Θα είναι οι πρώτοι διορισμένοι από τη FIFA παράγοντες της διαιτησίας, που θα τις αρπάξουν.

Ετοιμοι και για το καλύτερο, λοιπόν, αλλά και για το χειρότερο θα είναι ψυχολογικά οι δύο εξαπτέρυγες της ΚΕΔ. Οι οποίοι, πάντα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των καλώς πληροφορημένων ΑΡΔάκων, θα έχουν και βοηθούς /«συνεταίρους» (διότι στο μεροκάματο όλοι οι καλοί χωράνε) άλλους διαιτητοπαράγοντες, ιδίου περίπου διαμετρήματος και επιπέδου. Μου είπαν για κάποιον Ιωσηφόγλου, όπως και για έναν Μητροφάνη, του Συνδέσμου Διαιτητών Βαρούχα. Και επειδή το νέο έχει ήδη σκάσει μύτη σε διάφορα σάιτ, το έμαθε και εκείνος ο παλιός φίλος -αρχαίο εν ζωή μέλος της προπατορικής ΚΕΔ που γνωρίζει τον Μπίκα πολύ καλά (απ’ έξω και ανακατωτά, είναι το σωστό) και με παρακάλεσε να σημειώσω μία συμβουλή του προς τον αρχιδιαιτητή: «Μην ξεχάσει να πάρει κοντά του στην ΚΕΔ και τον γκρίζο. Με αυτόν θα έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία στο έργο του. Του χρωστάει άλλωστε τόσα πολλά. Αν δεν ήταν ο γκρίζος, τότε, ο Μπίκας δεν θα είχε ποτέ την εξέλιξη που έχει».

Θεώρησα σωστό να ικανοποιήσω την επιθυμία του φίλου μου. Αλλωστε ο γκρίζος ήταν πάντα ένας από τους καλύτερους… «πελάτες» της στήλης μου.

Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Μπίκας με το που θα αναλάβει και επίσημα τα νέα του καθήκοντα. Μπίκας είναι, μπικιές θα κάνει. Οπως ας πούμε ο Βασάρας έκανε Βασαριές. Ή μήπως δεν τον ξέρουμε τόσα χρόνια ποιος είναι και τι είναι; Τώρα θα τον μάθουμε;

ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ… ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ!

Μερικά πράγματα στην ελληνική διαιτησία δεν αλλάζουν ποτέ. Για παράδειγμα, η ύπαρξη πάντα κάποιων από πάνω, στους οποίους ο εκάστοτε αρχιδιαιτητής δεν μπορεί να χαλάσει χατίρι.

Το κινητό αυτών των κυρίων (που δεν είναι μόνον ένα, αλλά περισσότερα) για τους πολλούς είναι πάντα κλειστό. Για τους πολύ ολίγους, πάντα ανοιχτό. Και πάντα υπάρχει ΕΝΑΣ αριθμός, που όταν τον βλέπουν, σκοτώνονται να απαντήσουν: Διότι ξέρουν ότι… «ξέρει πού μένουν»!

Τέλος πάντων, απ’ ό,τι διαβάζουμε και μαθαίνουμε αυτές τις ημέρες, οι πρώτες ενέργειες του συνεταιρισμού του Μπίκα (δλδ. της ΚΕΔ) αφορούν τόσο τον ορισμό του διαιτητή στο ντέρμπι της Κυριακής (ο Κυριάκος Θωμαΐδης διέταξε να είναι ο Σιδηρόπουλος) όσο και τους διαιτητές που θα «κοπούν» από τον Μπίκα, κάτι που προβάλλεται συνεχώς από τους γνωστούς ΑΡΔακες. Μόνον ο αριθμός ποικίλλει. Για άλλον ΑΡΔακα θα είναι επτά, για άλλον δέκα και για άλλον θα έχουμε και στον πίνακα διαιτητών… δομικό ανασχηματισμό!
Ο προβληματισμός έχει μεταφερθεί και σε στοιχηματικές στήλες, με ερώτημα, «ποιος ανασχηματισμός πιστεύετε ότι θα γίνει πρώτος;

Της κυβέρνησης, σημειώστε ένα.

Του πίνακα διαιτητών, σημειώστε δύο.

Ταυτόχρονα, σημειώστε χι».

ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ…

Τα ονόματα που γράφονται στα σκατοσάιτ, είναι βεβαίως εκείνα τα ίδια ονόματα που αναφέρονται στον κατάλογο των μη αρεστών και αποδεκτών διαιτητών του Πάοκ και του Παναθηναϊκού. Τα γνωστά, που έχουν προγραφεί από Ιβάν και Αλαφούζο και συμφωνεί και ο Μελισσανίδης.

Τώρα, το να είσαι Μπίκας και να υπακούς τυφλά στις εντολές παραγόντων όπως π.χ. οι προαναφερθέντες, είναι ένα θέμα. Οπως, όμως, είναι θέμα και το γεγονός πως όσες φορές του είχε προτείνει ο Γκιρτζίκης να αναλάβει την ΚΕΔ, είχε αρνηθεί προβάλλοντας μερικούς πολύ ισχυρούς λόγους. Μόλις όμως του το ζήτησαν από το Κοντονέικο, ξέχασε και τα προβλήματά του και τις ειλημμένες υποχρεώσεις του και είπε «ναι».

Υποθέτω ότι θα έχει προηγουμένως συμβουλευθεί τον πνευματικό του, στο Αγιον Ορος. Και μια και το έφερε η κουβέντα, αναρωτιέμαι αλήθεια τι λέει ο πνευματικός του στο Αγιον Ορος για τη μείωση της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας που ετοιμάζει για πρώην συναδέλφους του διαιτητές, για τον λεκέ που ετοιμάζεται να τους ρίξει, υπακούοντας στις γεμάτες μίσος φωνές των φανατικών που διψάνε για αίμα διαιτητών οι οποίοι ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΙΣΑΝ και δεν τους έκαναν το χατίρι.

Κυβερνητικοί Επίτροποι μόνον επί Χούντας και επί Κουλούρη φυτεύονταν στα σωματεία

Αποδείχτηκε κατά τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο ότι η μεταφύτευση του Φιλιππούση από το γραφείο του Κοντονή στο γραφείο του προέδρου της ΕΠΟ, δεν είναι απλά αντικανονική και παράνομη, αλλά και απατεωνίστικη, ως προς την αιτιολογία που αναφέρθηκε.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Κοντονή ανέφερε ότι ο Φιλιππούσης είχε έναν συγκεκριμένο ρόλο που αφορούσε και τη FIFA να κάνει. Η FIFA, όμως, δεν επιβεβαίωσε τέτοιο θέμα και η UEFA το διέψευσε πανηγυρικά.
Eπομένως η μετεγκατάσταση του ιδιαίτερου του Κοντονή όχι απλά στηρίχτηκε στην απάτη, αλλά ΗΤΑΝ και μία απάτη.

Η μέθοδος βεβαίως που ακολουθήθηκε σε δημοσιογράφους σαν και εμένα που ζήσαμε και άλλες εποχές, δεν είναι καθόλου άγνωστη. Θυμάμαι, όταν ανέλαβε η Χούντα των Συνταγματαρχών, το 1967, μία από τις πρώτες της κινήσεις ήταν να διορίσει κυβερνητικούς επιτρόπους στις ομάδες! Θυμάμαι, για παράδειγμα, έναν Παπαποστόλου στον Ολυμπιακό, που αποδείχτηκε και λεβέντης στα καθήκοντά του. Ακόμη, έναν Αλεξάκο στην Αεκ, νομίζω ότι και ο Κίτσιος στον Παναθηναϊκό επίτροπος ήταν διορισμένος από τον Ασλανίδη.

Οι φυτευτοί κυβερνητικοί επίτροποι, όμως, δεν ήταν φρούτα μόνο της Χούντας. Οταν μερικά χρόνια μετά την μεταπολίτευση ανέλαβε γ.γ.Α. ο διαβόητος Κίμων Κουλούρης, τοποθέτησε κυβερνητικούς επιτρόπους στην ΕΠΟ, την ΕΠΑΕ και πάει λέγοντας. Τους δύο πρώτους που θυμάμαι, ήταν ο Καρατζάς, που είχε γιο ποδοσφαιριστή στον Πανιώνιο και ο Μανώλης Μυριαλής, φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού! Αυτοί «πλασαρίστηκαν» στην κοινή γνώμη ως εκπρόσωποι των φιλάθλων, γνήσια τέκνα της «αλλαγής».

Η τοποθέτηση, λοιπόν, ενός φυτευτού από την πολιτική ηγεσία στην ΕΠΟ, σε ρόλο αυτιού, ματιού, τοποτηρητή κ.λπ. δεν είναι ούτε εφεύρεση του Κοντονή ούτε ανακάλυψη ούτε πρωτοτυπία.

Ολα τα ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΑ καθεστώτα έχουν και τους δικούς τους.

Το… «ισπανικό μοντέλο»

Θυμάμαι πόσους αγώνες και με πόσο πάθος έδιναν ο Κοντονής και το γνωστό σκυλολόι για να εφαρμοστεί το λεγόμενο… «ισπανικό μοντέλο» στη διαιτησία!
Και από τη στιγμή που εφαρμόστηκε και άρχισαν τα τσατσιλίκια, δεν πέρασε ούτε μήνας μέχρι να το καταργήσουνε.

Και βεβαίως, εγώ εξαρχής υποστήριζα ότι πρόκειται για ανοησίες που δεν θα έχουνε καμία τύχη. Εκείνοι που το ήθελαν και το επέβαλαν, κάνουν τώρα ότι το ξέχασαν, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Ξεφτίλες…

Δεν θα ήξεραν… πού μένουν

Οι ίδιοι που ήθελαν το ισπανικό μοντέλο για να το… απαρνηθούν όταν κατάλαβαν ότι δεν θα τους ωφελούσε σε τίποτα στα σχέδιά τους, είναι εκείνοι που πίεσαν τον Κοντονή και τον Κουτσοκούμνη να μη φέρει ξένους αρχιδιαιτητές, όπως ήταν η αρχική απόφαση της FIFA, αλλά να βάλει Ελληνες να κάνουν κουμάντο.

Και γιατί δεν ήθελαν τους ξένους; Νομίζω είναι πολύ απλό. Τους ξένους ούτε να τους απειλήσουν θα μπορούσαν ούτε να τους βρίσουν ούτε και… «ξέρουν πού μένουν». Δεν τους βόλευε, λοιπόν.

Μπορεί

Ετοιμάζεται, λέει, ο Αλαφούζος να έρθει στο Καραϊσκάκη ως αρχηγός της αποστολής της ομάδας του.

Σωστός, εφόσον αυτός μπορεί.

Αναρωτιέμαι, ο Κοντονής μπορεί;

ΑΡΔοτσάτσοι

Και καλά, ας το πούμε, ο Μπίκας. Οι άλλοι δύο, ο Τσαχειλίδης και ο Καλύβας, σκέπτονται όντως να… «μπήξουν βαθιά το μαχαίρι», όπως προαναγγέλλουν οι ΑΡΔοτσάτσοι;

Εχουν δηλαδή την ψυχική δύναμη να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα ΘΙΞΟΥΝ την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα επί χρόνια πρώην συνεργατών τους;

Ούτε έξι χιλιάδες!

5.946 ήταν τα εισιτήρια που έκοψε ο Παναθηναϊκός με τον Ηρακλή στη Λεωφόρο! Ούτε καν έξι χιλιάδες, δηλαδή.

Μιλάμε για κατάντημα, στο οποίο κανένας ΑΡΔακας δεν αναφέρθηκε. Βλέπετε, η εντολή της διεύθυνσης είναι να μη γίνεται ποτέ λόγος για τα εισιτήρια του Παναθηναϊκού.

Μόνο για τα… «λίγα» του Ολυμπιακού να γίνεται σχολιασμός!

Τι πάει να πει

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν τις ακριβείς έννοιες ορισμένων λέξεων:

«Δοτός» είναι εκείνος που έχει αναδειχτεί σε ένα αξίωμα παράνομα.

«Διορισμένος» (δοτή διοίκηση) είναι αυτός που τον έχουν διορίσει νόμιμα σε μία θέση.

Και τον Μάη…

Από τον φίλο Θοδωρή Σγαρδέλη: «Με δικό τους πρόεδρο να κάνει την απονομή, με τον χορηγό Σαββίδη παρόντα (εκτός αν δηλώσει κόλλημα ο κολλημένος), με τον Αλαφούζο να δείχνει τη φιέστα στο κανάλι του, πείτε μου εσείς, τον Μάη δεν θα είναι πολύ ωραία, με την κούπα στον Περαία (από τον «χειρότερο Ολυμπιακό»…);

«Τι ήθελες, να αποκλείσει ο Ατρόμητος τον Πάοκ;»

Παλιός και καλός φίλος, που έζησε από κοντά και «από μέσα» το ελληνικό ποδόσφαιρο για πολλά χρόνια, θυμήθηκε μία παλιά, προσωπική του εμπειρία από τον διαιτητή Γιώργο Μπίκα.

Ηταν, μου είπε, ένας αγώνας Κυπέλλου Πάοκ - Ατρόμητος στην Τούμπα. Διαιτητής ο Μπίκας.

Αν ο αγώνας τελείωνε ισόπαλος, ο Ατρόμητος περνούσε στον επόμενο γύρο. Ο Πάοκ μόνο με νίκη μπορούσε να συνεχίσει.

«Μέχρι το 85’ περίπου το παιχνίδι ήταν 0-0 και ο Ατρόμητος είχε την πρόκριση στην τσέπη του. Τότε -και ενώ ο Μπίκας με τα σφυρίγματά του μας είχε κλείσει στα καρέ μας- ο Μπορμπόκης δίνει βουτιά με τη… μύτη στο ημικύκλιο της περιοχής και πέφτει μέσα στην περιοχή. Ο Μπίκας δείχνει το σημείο του πέναλτι και παρά τις διαμαρτυρίες μας, ο Πάοκ κάνει το 1-0 και μας αποκλείει», αφηγείται ο φίλος μου, που τότε ήταν παράγων της ομάδας από το Περιστέρι.

Και συνεχίζει:

«Μετά τη λήξη, πήγα για το φύλλο αγώνα στα αποδυτήρια των διαιτητών και άκουσα τον Μπίκα να με ρωτάει: “Εντάξει;”.

Τι εντάξει, του λέω, που μας έσφαξες με την υπόδειξή σου. Ηταν πέναλτι αυτό που μας έδωσες;

Και τι μου απαντάει με χαμόγελο ο Μπίκας:

“Ελα τώρα, τι ήθελες δηλαδή, να αποκλείσει ο Ατρόμητος τον Πάοκ μέσα στην Τούμπα;”».

Ακόμα τα θυμάται ο φίλος. Και ακόμα… σταυροκοπιέται!

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 03/11/2016)

Διαβάστε επίσης