Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Δεν αφήνει τίτλο για τίτλο ο Ολυμπιακός: Και πρωταθλητής χειμώνα από τώρα!

Δεν αφήνει τίτλο για τίτλο ο Ολυμπιακός: Και πρωταθλητής χειμώνα από τώρα!
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 - 15:40

Το τέλος της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος βρίσκει τον Ολυμπιακό πρωτοπόρο, με εννέα βαθμούς διαφορά από τους δεύτερους. Το οποίον, υπό κανονικές συνθήκες, θα σήμαινε ότι έχει ήδη κερδίσει τον πρώτο του τίτλο της περιόδου: Πρωταθλητής Χειμώνα! Ετσι δεν τον λένε; Οχι δηλαδή ότι αυτός ο τίτλος σημαίνει και κάτι πιο ουσιαστικό, πιο πρακτικό, ας πούμε. Ούτε καν αναγνωρισμένος δεν είναι. Ομως έτσι συνηθίζουμε να λέμε στα ποδοσφαιρικά πρακτικά. Αυτό όμως, είπαμε, θα γινόταν έτσι και όλα γίνονταν κανονικά στο πρωτάθλημα. Τώρα, μετά τη λαίλαπα Κοντονή, ενώ περάσαμε την 15η αγωνιστική, θέλουμε… άλλες τρεις (!) για να τελειώσει ο πρώτος γύρος! Την… 1η, την 2η και την… 11η!

Μάλιστα, κύριοι. Τρεις αγώνες ακόμη, για να υπάρξει και η τυπική κατοχύρωση του… άτυπου τίτλου «Πρωταθλητής Χειμώνα» στον Ολυμπιακό. Διότι, σου λέει ο άλλος, «υπάρχουν μαθηματικές πιθανότητες να… μην αναδειχτεί τελικά, έστω και αν προηγείται με… ΕΝΝΕΑ βαθμούς από τους δεύτερους. Και θυμίζουμε τους τρεις αγώνες που έχει να δώσει μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου: με Αστέρα Τρίπολης μέσα, με την Ξάνθη στα Πηγάδια και με τον Πλατανιά στην Κρήτη. Και αν δηλαδή… χάσει και τους τρεις και παράλληλα κερδίσουν… όλοι οι δεύτεροι τους τρεις δικούς τους, πάει ο τίτλος, τον χάσαμε!

ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ

Αστειότητες, φίλοι μου. Εγώ λέω ότι ο Ολυμπιακός έχει ΗΔΗ αναδειχθεί ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και όχι μόνο… «Χειμώνα», αλλά γιατί να μην το… διασκεδάσουμε περιμένοντας; Αλλο όμως είναι το θέμα. Οτι και με αυτή τη διαφορά, ασχέτως των περιστάσεων και των ιδιαιτεροτήτων που αφορούν τον κάθε αγώνα χωριστά, υπάρχουν φίλοι-οπαδοί του Ολυμπιακού που… δεν είναι ικανοποιημένοι! Που μεμψιμοιρούν, που στέκονται σε λεπτομέρειες, που δεν ικανοποιούνται με τις ΝΙΚΕΣ, διότι δεν τους αρέσουν οι… λεπτομέρειες που προηγήθηκαν! Εγώ, λοιπόν, επειδή έχω μάθει να εξετάζω κάθε θέμα που με ενδιαφέρει σφαιρικά, είχα ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ότι ο αγώνας με τον Παναιτωλικό δεν επρόκειτο να είναι ΕΥΚΟΛΟΣ για τον Ολυμπιακό. Αντίθετα, τον θεωρούσα έναν από τους πιο ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ, ειδικά ΜΕΣΑ στο Καραϊσκάκη.

Αποδείχτηκε, βεβαίως, ότι είχα δίκιο να είμαι επιφυλακτικός. Αποδείχτηκε όμως επίσης και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό: Οτι η τύχη του Ολυμπιακού, σε ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ του, εξαρτάται από τον ΙΔΙΟ τον Ολυμπιακό! Αυτός είναι που, αν το αποφασίσει, θα πάρει τη νίκη ακόμα και με ανατροπή, όπως έγινε προχθές. Γκολ πρώτος έβαλε ο Παναιτωλικός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αισθάνθηκε τη σιγουριά του νικητή. Διότι ΗΞΕΡΕ ότι το θηρίο όταν το πληγώνεις γίνεται ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. Ο Ολυμπιακός το πήρε το παιχνίδι τελικά διότι ΕΙΝΑΙ ο πρωταθλητής. Διότι ΕΙΝΑΙ ο καλύτερος. Διότι ΕΙΝΑΙ ο γεννημένος νικητής. Διότι ΕΙΝΑΙ η κορυφαία ομάδα της Ελλάδας. Ετσι ακριβώς όπως τον ΘΕΛΟΥΜΕ να είναι.

Η ΒΛΑΚΟΕΙΔΕΣΤΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΜΠΕΝΤΟ!

Νομίζω ότι πρόκειται για την πλέον βλακώδη ερώτηση της χρονιάς, αυτή που έγινε στον Πάουλο Μπέντο μετά τη λήξη του αγώνα με τον Παναιτωλικό: «Οταν είδατε την ομάδα σας πίσω στο σκορ, είχατε αποφασίσει να χρησιμοποιήσετε τον Τσόρι ή σας παρότρυνε ο κόσμος;». Ο Μπέντο απάντησε λακωνικά: «Δεν μου φαίνεται σοβαρή η ερώτηση. Νομίζω ότι μου κάνετε πλάκα».

Ο Μπέντο έχει δίκιο για το πρώτο, αλλά όχι για το δεύτερο. Πρώτον, όντως η ερώτηση αυτή δεν ήταν σοβαρή, ήταν ασόβαρη και γελοία. Δεύτερον, δεν του έκανε καθόλου πλάκα ο νεαρός (όπως έμαθα) δημοσιογράφος που υπέβαλε την ερώτηση. Αυτή του έκοβε, αυτή του έκανε. Για μένα, η ερώτηση αυτή ήταν ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ για τον Μπέντο, όπως θα ήταν και για κάθε προπονητή με αξιοπρέπεια. Ερωτά δηλαδή τον προπονητή αν… κάνει ό,τι του φωνάζουν από την εξέδρα! Τον κατηγορεί έμμεσα, δηλαδή, ότι δεν έχει δική του προσωπικότητα ως τεχνικός, αλλά άγεται και φέρεται από τον κόσμο των οπαδών.

Πέρα από το αυθάδες και προσβλητικό της ερωτήσεως, όμως, υπάρχει και το βλακώδες, που υπερισχύει όλων: Ο Ολυμπιακός είχε στον πάγκο του, εκτός των Μανθάτη και Ανδρούτσου, που είχαν ήδη μπει στο γήπεδο, τον Τσόρι, τον Ρέτσο, τον Μπουχαλάκη, τον Καμπιάσο και τον… Χουτεσιώτη. Και εφ’ όσον το ζητούμενο ήταν να ενισχυθεί η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ γραμμή, ποιον άλλον θα μπορούσε να βάλει εκτός του Τσόρι; ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ επιλογή ήταν ο Τσόρι, σύμφωνα με τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στο παιχνίδι.

Από εκεί και πέρα, ο Μπέντο έχει πλέον αποδείξει κατά αναμφισβήτητο τρόπο ότι ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ κανέναν. Πόσω μάλλον τους οπαδούς από την εξέδρα. Για όνομα του Θεού, δηλαδή…

Γράφουν για μηνύσεις που… δεν έγιναν ποτέ επειδή… θέλουν να γίνουν!

Με δύο νομικά -πλην προβοκατόρικα- θεματάκια θα ασχοληθώ. Με δέος και περίσκεψη μεγάλη υποδέχθηκα την «είδηση» που διάβασα προχθές, σε… παγκόσμια αποκλειστικότητα στο γνωστό σάιτ αγνώστου ιδιοκτησίας, sdna.gr. Η είδηση-βόμβα ήταν ότι ο Λιμπάντσης «κινείται νομικά κατά του ΓΑΥΡΟΥ»! Κες κε σε Λιμπάντσης; Για κάποιους είναι ο «μεγαλομέτοχος» της Κέρκυρας. Για κάποιους άλλους είναι απλώς ο «μπροστινός», αυτός που φαίνεται. Δεν μας αφορά όμως και γι’ αυτό δεν το εξετάζω. Αλλο είναι το ζητούμενο.

Από πού κι ως πού προβάλλεται ως είδηση ότι κάποιος ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ δικαστικά εναντίον κάποιου άλλου; Πού το ξέρει, δηλαδή, αυτός που το δημοσιοποιεί δημοσιογραφικά; Του έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο αναφερόμενος την πρόθεσή του; Γιατί, τότε, δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι Ο ΙΔΙΟΣ αποφάσισε να κινηθεί νομικά; Μήπως επειδή… ΦΟΒΑΤΑΙ να το πράξει; Μήπως επειδή το λέει μόνο για εσωτερική κατανάλωση; Μήπως για να ρίξει στάχτη στα μάτια; Μήπως δηλαδή προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να «ξεπλύνει» και να διασκεδάσει τις υποψίες των φιλάθλων και οπαδών; Λέω, μήπως…

Ας το πάρουμε, όμως, και από την άλλη. Κι αν… δεν κινηθεί; Αν ουσιαστικά ποτέ δεν είχε αυτή την πρόθεση; Πώς γράφεις και προβάλλεις, εσύ κύριε, την -όπως ομολογείς- ΠΡΟΘΕΣΗ κάποιου να προχωρήσει σε νομικές κινήσεις; Εμένα κάτι σαν… ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ μού δείχνει ένα τέτοιο δημοσίευμα. Κάτι σαν ξέσπασμα υπέρτατου κομπλεξισμού. Κάτι σαν υποβολιμαία προσπάθεια εναντίον ενός Μέσου που μισείς, που θα σε ευχαριστούσε απίστευτα να πάθει κάποια ζημιά.

Δεν κάνω μαθήματα δημοσιογραφίας από δω, ούτε και σκοπός μου είναι να μάθουν οι ανεπίδεκτοι κάποια πραγματάκια - άγραφους κανόνες του επαγγέλματος. Ομως με την ευκαιρία πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: Είδηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ότι κάποιος… «σκέπτεται» να κινηθεί νομικά. Είδηση θα υπάρχει εάν και όταν κάποιος κινηθεί νομικά. Ολα τα άλλα είναι προθέσεις και δη όχι… «ευγενείς», αλλά ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΕΣ.

Φυσικά, μπορώ να στοιχηματίσω με οποιονδήποτε, οτιδήποτε, ότι ο Λιμπάντσης δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση νομικής φύσεως κατά του «ΓΑΥΡΟΥ», για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω.

ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ… ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΕΩΣ

Πάμε στο δεύτερο θέμα. Πάλι από το ίδιο, αλλά και από συγγενή του μέσα, αναπτύχθηκε η ίδια τακτική, η ίδια νοοτροπία ΠΡΟΒΟΛΗΣ μιας ενδεχόμενης προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά αφορούσε την αγαπημένη τους ομάδα, τον Παναθηναϊκό, που όχι μόνο υπέστη νέα αγωνιστική ψυχρολουσία στη Λάρισα, αλλά τα… άκουσε χοντρά και από τον Αλέξη Κούγια.

Τι είπε ο Κούγιας που προκάλεσε την αντίδραση των ΜΜΕ του Παναθηναϊκού (ναι, των ΜΜΕ και όχι κάποιου επώνυμου στελέχους της πράσινης διοίκησης); Οτι δεν μπορεί ένας Παναθηναϊκός να έχει ποδοσφαιρική λογική να διώχνει όλα τα Ελληνόπουλα και να μαζεύει όλους τους αληταράδες οι οποίοι ήρθαν εδώ να κολλήσουν τα τελευταία τους ένσημα… Και αμέσως ακολούθησε η γνωστή αντίδραση των… θιγμένων ΜΜΕ: «Για όσα είπε ο Κούγιας πιάνοντας στο στόμα του τον Παναθηναϊκό, άμεσα θα κινηθούμε νομικά εναντίον του σε ποινική και αθλητική Δικαιοσύνη». Ποιος τα είπε αυτά; Ο… κανένας! Ισως κάποιος… κύκλος, ή τετράγωνο, ή… σημείο στίξεως. Ισως και να ΜΗΝ ΤΑ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ! Ισως να είναι και αυτά ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ των ΑΡΔοΜΜΕμέδων.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν αποκλείω το γεγονός να κινηθεί πράγματι ο ΠΑΟ στην αθλητική Δικαιοσύνη, τώρα που το έδαφος εκεί φαίνεται πρόσφορο, λόγω των ΔΟΤΩΝ τύπων που έχουν φυτέψει εκεί οι Κοντονήδες. Και εκεί, βεβαίως, τζάμπα θα πάει το… παράβολο που θα πληρώσουν, αλλά πάντως θα έχουν κάτι να λένε στα μέλη του κοπαδιού που ακόμα τους πιστεύει και τους ανέχεται.

Ομως, στην ΠΟΙΝΙΚΗ Δικαιοσύνη δεν τους δίνω ούτε ένα τοις εκατό να προσφύγουν. Διότι αν το πράξουν, ξέρουν ότι θα έχουν να κάνουν με έναν Κούγια και όχι με κάποιον τυχαίο. Δεν αντέχουν σε μια δικαστική αναμέτρηση με τον Κούγια, που τους έχει για πρωινό. Και επειδή στον ποινική Δικαιοσύνη δεν περνάνε -ακόμα- τα κοντονέικα, τους βλέπω να πληρώνουνε κιόλας στο τέλος.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ Ο ΖΕΚΑΣ

Αλήθεια, όμως, τι είπε ο Κούγιας που τους… εξόργισε τόσο ώστε να βάζουν τα τσατσάκια τους να απειλούν; Οτι στον Παναθηναϊκό υπάρχουν ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ; Γιατί, δηλαδή, δεν… υπάρχουν; Οταν ένας παίκτης τραβάει μπουνιά στον αντίπαλό του, όπως ο Ζέκας, τι είναι; Πώς να τον χαρακτηρίσει κανείς, άγιο; Ή αριστερό ιεροψάλτη στον άγιο Παντελεήμονα, βοήθειά μας; Ή ο άλλος, ο Μπεργκ, που παίζει μπάλα με τους αγκώνες του, είναι εριστικός, βρίζει τους αντιπάλους του, χτυπάει στο ψαχνό σε κάθε φάση όπου δέχεται μαρκάρισμα, δεν είναι ΑΛΗΤΑΡΑΣ ως ποδοσφαιριστής; Βεβαίως και ο χαρακτηρισμός του Κούγια αφορά μόνο τα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα του κάθε Ζέκα και του κάθε Μπεργκ και όχι βεβαίως την ιδιωτική τους ζωή. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο θέμα του Λιμπάντση, που εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι του πέρασε καν από το μυαλό να κινηθεί νομικά κατά του «ΓΑΥΡΟΥ». Οτι όλη την εβδομάδα πριν από τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ μιλούσε με τον Τεβεκέλη, τον άνθρωπο ειδικών αποστολών του Ιβάν Σαββίδη. Και… λοιπόν; Τον έθιξε τον Λιμπάντση αυτό το δημοσίευμα; Ωραία, ας… πάει λοιπόν στον εισαγγελέα, εκείνου δηλαδή που ζητάει ο «ΓΑΥΡΟΣ» την επέμβαση, στο ίδιο ακριβώς πρωτοσέλιδο. Θα πάει όμως; Εγώ λέω «κατηγορηματικά όχι». Για έναν πολύ απλό λόγο: Οτι… δεν τον συμφέρει.

Κάποτε θα έτρωγε και ένα

Εχει γίνει της… μόδας πλέον να ασχολούμαστε όλοι με τους αμυντικούς του Ολυμπιακού, που έχουν γίνει… σάκος του μποξ από τα απανωτά χτυπήματα της κριτικής. Ξεχνάμε όμως μία σημαντική λεπτομέρεια. Οτι η άμυνα του Ολυμπιακού είχε να δεχτεί γκολ από τον αγώνα με τον Πάοκ! Δηλαδή, επί πέντε αγωνιστικές πρωταθλήματος, μεταξύ των οποίων και δύο ντέρμπι, με Πόα και Κούλα. Ε, κάποτε δεν θα έτρωγε και… ένα;

Κορόιδο είναι;

Δεν φεύγει από την ΕΠΟ, δηλώνει ο Βρύζας! Εμ, βέβαια, πού να πάει; Κορόιδο είναι να αφήσει τα ΔΩΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ τον μήνα που παίρνουν, αυτός, ο Δέδες και ο Ιάκωβος, και να πάει… πού; Εκεί όπου πληρώνονται μία στους έξι μήνες;

Κύριος Μάνος

Αλήθεια, ρε παιδιά, από τότε που επέστρεψε ο κύριος Μάνος, η ομάδα δεν έχει σταυρώσει νίκη! Ούτε να το ήθελε, δηλαδή, τόση γκαντεμιά.

Τα ρηχά τα πιάτα

Γιατί δηλαδή παρεξηγιούνται ορισμένοι στον Απόλλωνα; Μια ζωή ξεπουλημένοι στον Πόα ήταν και τώρα τους φαίνεται… παράξενο όταν τους κατηγορούν; Ο Απόλλων ήταν ο ΟΦΗ και η Κόρινθος τα παραρτήματα του Βαρδινογιάννη, από την εποχή που… ανακαλύφθηκαν τα ρηχά τα πιάτα!

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 20/12/2016)

Διαβάστε επίσης

ΟΙ «ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ!

ΟΙ «ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης, γράφει για τους θρυλικούς «μπέμπηδες» του Τζίνα Σιμονόφσκι που αναβιώνουν στον σημερινό Ολυμπιακό με τους ΕΞΙ έφηβους στην πρώτη ομάδα και άλλους τόσους έτοιμους να έρχονται από πίσω!