Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΣΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ… ΓΙΑ ΧΑΣΙ!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΣΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ… ΓΙΑ ΧΑΣΙ!
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 - 15:31

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ: Ή ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ή ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ!

ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΙ

Πλάκα κάνω με κάποιους φίλους, που δηλώνουν προ-γνώστες της ισοπαλίας του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης. Ομιλώ για φίλους, επαναλαμβάνω, καλούς φίλους, που έχουν το μικρόβιο της πολυγνωσίας σε θέματα Ολυμπιακού.

«Το έλεγα εγώ, ότι δεν κερδίζει ο Ολυμπιακός τον Αστέρα, έτσι όπως είναι. Δικαιώθηκα».

«Πότε το έλεγες, ρε φίλε;».

«Δεν θυμάσαι, όταν μιλάγαμε Σάββατο πρωί;».

«Οχι, εγώ θυμάμαι κάτι άλλο. Οτι μου έλεγες πως ΤΟ ΦΟΒΑΣΑΙ το παιχνίδι. Αλλο όμως ότι το φοβάσαι και άλλο ότι έλεγες πως θα υπάρξει ισοπαλία. Και δεν μου λες, τι το έπαιξες στο στοίχημα;».

«Χμμμ… Να σου πω, νίκη Ολυμπιακού έπαιξα, δεν μου πήγαινε το χέρι, βλέπεις».

Τέτοιες προβλέψεις, φίλοι μου, εκτός από γκαντέμικες, είναι και εκνευριστικές. Και το χειρότερο; Οτι μετά τη… «δικαίωση» της παπαρίας που δήθεν πρόβλεψε, αποκτά και… δικαιώματα… κατηγορηματικής εκφοράς γνώμης:

«Λοιπόν, σ’ το λέω να το ξέρεις και θα δεις ότι πάλι θα δικαιωθώ: Θα τον διώξει τον Χάσι ο Βαγγέλας, δεν γίνεται να τον κρατήσει άλλο».

«Δηλαδή, εσύ θέλεις να τον διώξει, ή ξέρεις κάτι και δεν το λες;».

«Να σου πω, δεν ξέρω, αλλά δεν γίνεται να πάμε με αυτόν στην ΑΕΚ, θα πάθουμε καταστροφή».

«Αλήθεια; Και αν πάμε με τον Χάσι, που θεωρείς δεδομένο ότι θα γίνει καταστροφή, τι θα το παίξεις στο στοίχημα;».

«Μμμμ… Θα δούμε, μέχρι τότε»!

ΚΕΦΑΛΗ ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ

Είναι γεγονός, αγαπητοί φίλοι, ότι στις τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού δημιουργήθηκε κλίμα εσωστρέφειας. Ολοι εναντίον όλων, ανάλογα με την κρίση του καθενός. Αλλοι ζητάνε την κεφαλή του Χάσι επί πίνακι. Αλλοι πάλι συνιστούν υπομονή, τουλάχιστον μέχρι το ντέρμπι της Κυριακής. «Και πράττουμε αναλόγως».

Οι γνώμες είναι διχασμένες με τα σκεπτικά όλων να έχουν στέρεες, λογικές βάσεις. Τα σφάλματα του Χάσι είναι και πολλά και οφθαλμοφανή. Θέσφατα, που έλεγε και ο κυρ Θόδωρος.

Το θέμα όμως είναι ότι ΑΛΛΟΣ αποφασίζει. Είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει και είναι ο ΜΟΝΟΣ, τελικά, που ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΩ Ο,ΤΙ και αν αποφασίσει, διότι εδώ και ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ με έχει ΠΕΙΣΕΙ χωρίς αμφιβολία για την κρίση του. Διότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιλογές του, τόσο, ώστε να μην τις εξετάζω καν! Αφού το αποφάσισε ο Μαρινάκης, δεν το συζητάω: Αυτός ΞΕΡΕΙ και αυτός είναι ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Αυτά και ΤΕΡΜΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΒΑΓΓΕΛΑ

Τι θα αποφασίσει λοιπόν ο Βαγγέλας; Και -κυρίως- ΠΟΤΕ θα αποφασίσει;

Εχω την άποψη ότι και αυτός, ο καπετάνιος του ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΡΑΒΙΟΥ που λέγεται Ολυμπιακός αυτήν τη στιγμή -και μετά το «Χ» με τον Αστέρα- αμφιταλαντεύεται. Οτι τα έχει βάλει κάτω και σκέπτεται τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης. Διότι, φίλοι μου, μία πράξη απόλυσης προπονητή, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής, είναι πάντα μία πράξη ΣΟΒΑΡΗ, με ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ στην ομάδα, που μπορεί να είναι ΘΕΤΙΚΕΣ, μπορεί και ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ. Ποιος τα ζυγίζει αυτά; Ποιος τα σταθμίζει; Ποιος μετράει τα συν και τα πλην;

Ποιος άλλος εκτός του προέδρου και ιδιοκτήτη με τα ΕΦΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ σε ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ παρουσίας;

Θαρρώ (πάντα προσωπική εκτίμηση) πως εκτός δραματικού απροόπτου (όπως π.χ. μία τρισάθλια εμφάνιση σήμερα με τον Αστέρα για το Κύπελλο) ο Βαγγέλης Μαρινάκης ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ και το ντέρμπι της Κυριακής για να πάρει την οριστική του απόφαση. Και από τι θα εξαρτηθεί η οριστική του απόφαση;

Είμαι ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ: Από τον ΧΑΣΙ! Ναι, αγαπητοί φίλοι, πιστεύω ότι Ο ΙΔΙΟΣ ο ΧΑΣΙ θα είναι αυτός που θα καθορίσει την ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Μαρινάκη για το ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ στον Ολυμπιακό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΕΙ

Αναλύω την άποψή μου. Αυτήν τη στιγμή, είναι αλήθεια ότι ο Χάσι «κατηγορείται» για πολλά. Εκ των οποίων, με τα περισσότερα συμφωνώ κι εγώ. Πρέπει, όμως, ενόψει του αγώνα της Κυριακής με αντίπαλο την ΑΕΚ, τη διαιτησία, την ΕΠΟ, την εξυγίανση, ακόμα και την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ την ίδια, να βάλουμε προσωρινά ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ αυτά που καταμαρτυρούμε για τα έως τώρα γεγονότα και να επικεντρώσουμε στο ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ για να μεταστρέψει το όποιο αρνητικό κλίμα.

Νομίζω λοιπόν ότι ο Κοσοβάρος τεχνικός θα πρέπει ΚΑΤΑΡΧΗΝ να βάλει στην άκρη τα όποια τυχόν «κολλήματα» με ορισμένους παίκτες και να φροντίσει να τους ΜΙΛΗΣΕΙ, όχι με τρόπο αυταρχικό, αλλά με τρόπο ΠΑΤΡΙΚΟ και βεβαίως ΠΕΙΣΤΙΚΟ. Να τους δώσει να καταλάβουν ότι δεν τους ξεχωρίζει, ότι δεν επιλέγει με άλλα κριτήρια παρά μόνο με την αγωνιστική κατάσταση και την ανάγκη εξυπηρέτησης του κάθε αγώνα ξεχωριστά.

Εχω την εντύπωση ότι ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ, σε αυτό το σημείο, βρίσκεται το πρόβλημα του Ολυμπιακού. Στη δυνατότητα του προπονητή να ΠΕΙΣΕΙ όλους τους παίκτες του ότι δεν κάνει διακρίσεις, ότι δεν έχει ξεχωρίσει τα αρνιά από τα ερίφια, ότι δεν έχει κολλήματα, ότι τους βλέπει όλους με το ίδιο μάτι. Και κυρίως, να τους ΠΕΙΣΕΙ πως πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να πασχίζουν ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ περισσότερο και μετά για τους εαυτούς τους.

Ναι, από τον ίδιο τον Χάσι εξαρτάται αν θα μείνει ή θα φύγει. Από την ομάδα που θα κατεβάσει, από την προσωπικότητα που θα δείξει, από την ανταπόκριση στις ανάγκες ενός δύσκολου για ΟΛΟΥΣ τους λόγους που προαναφέραμε, ντέρμπι. Και εδώ ακριβώς, σ’ αυτό το σημείο σκέψης θα φανεί αν είναι πράγματι ο κατάλληλος τεχνικός για τον Ολυμπιακό, ή όχι. Ολα εξαρτώνται από την ΕΙΚΟΝΑ του Ολυμπιακού, που θα την έχει προετοιμάσει ο ίδιος. Απαιτούνται ψυχραιμία, λογική, καλή προαίρεση, στέρεος λόγος και πειστικά επιχειρήματα.

ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΗΤΑΝ Ο ΑΣΤΕΡΑΣ

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που έχει κυρίαρχη σημασία δεν είναι βεβαίως ο Χάσι και ο κάθε Χάσι, αλλά Η ΟΜΑΔΑ, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.

Από κει και πέρα, οι προπονητές είναι ΠΑΝΤΑ «αναλώσιμοι» και αυτό ισχύει παντού και πάντα, για όλες τις ομάδες του κόσμου.

Θέλετε ένα παράδειγμα, το πιο φρέσκο και πρόσφατο που μπορεί να γίνει;

Μα, ο… Αστέρας Τρίπολης, αγαπητοί. Ξεκίνησε το πρωτάθλημα με έναν προπονητή εντελώς «δικό του», κατά κάποιον τρόπο. Τον Βεργέτη, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα αυτής της ομάδας και θεωρείται από πολλούς ως ο πιο επιτυχημένος εκ των μέχρι σήμερα.

Με τον Βεργέτη στο τιμόνι, ο Αστέρας είχε έναν πόντο στις τρεις πρώτες αγωνιστικές! Εχασε ΜΕΣΑ στην Τρίπολη από τον ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 και από τη Λαμία 1-3 και απέσπασε ισοπαλία εκτός έδρας στη Λάρισα.

Η διοίκηση, όπως ήταν λογικό και φυσιολογικό, αντικατέστησε αμέσως τον Βεργέτη με τον Παντελίδη, ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Και τα ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ αποτελέσματα, τα είδαμε.

Δεν είναι λοιπόν για… εξορκισμό μία αλλαγή προπονητή, που μπορεί να σημάνει και αλλαγή σχεδιασμού, γενικότερα. Είναι θέμα ΚΡΙΣΗΣ της διοίκησης της κάθε ομάδας, όταν διαπιστώνει ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ και ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει επειγόντως. Από κει και πέρα, η επιτυχία διαπιστώνεται και μετριέται ανάλογα με την ολοκλήρωση ή όχι των στόχων. Και το ταμείο, ως γνωστόν, γίνεται πάντοτε στο τέλος.

Εξευτελίζουν και το λειτούργημα-επάγγελμά τους οι εύπιστοι αστυνομικοί-διαιτητές

Οργανο… και της Αστυνομίας ο Βάτσιος!

Ο Βάτσιος, όπως και ο Καλογερόπουλος, είναι αστυνομικός. Και υπάρχουν και πολλοί ακόμα στη διαιτησία, ειδικά στην περιοχή του κέντρου, που είναι αστυνομικοί. Λογικά, η επαγγελματική τους ιδιότητα θα έπρεπε να προσθέτει ΚΥΡΟΣ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ στις εμφανίσεις τους στα γήπεδα. Με τους συγκεκριμένους, όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οσο βαρύ και ακραίο και αν φαίνεται, εντούτοις αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Οι δύο συγκεκριμένοι διαιτητές με τις διαιτησίες τους ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΥΝ την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Δεν μπορεί να είναι αστυνομικοί άνθρωποι που σε παράλληλες δραστηριότητές τους δείχνουν ΑΣΕΒΕΙΑ στους στοιχειώδεις κανόνες: Αδέκαστη και αντικειμενική εφαρμογή των κανονισμών, αμεροληψία στις αποφάσεις και προσήλωση στο καθήκον, χωρίς υστεροβουλία και κρυφές σκέψεις.

Δεν μπορεί ένας αστυνομικός, που είναι υπάλληλος του κράτους με αυστηρό καθήκον την εφαρμογή των νόμων, να δίνει στα γήπεδα την εικόνα ενός κοινού λαμόγιου, ενός «εργαλείου», ενός καμικάζι ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ κύκλων και συμφερόντων.

Δυστυχώς και ατυχώς για την κοινωνική αρμονία και τάξη, οι διαιτησίες κάποιων «αστυνομικών-διαιτητών» όπως οι Καλογερόπουλος και Βάτσιος, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην εξωτερική εικόνα της αστυνομίας προς την κοινωνία.

Εχουμε φτάσει στο σημείο να ρωτάει ο ένας τον άλλο και να ακολουθεί διάλογος σαν αυτόν:

«Τι δουλειά κάνει ο διαιτητής;».

«Αστυνομικός».

«Τι; Αστυνομικός; Παπαπαπά… Μακριά!» με ταυτόχρονο τίναγμα του πέτου του σακακιού του.

Για τον Βάτσιο, ο οποίος προχθές αμαύρωσε την εικόνα ΗΘΙΚΗΣ και ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ της αστυνομίας, έγραφα από ΠΡΙΝ τον αγώνα Λαμίας - ΑΕΚ, επί λέξει:

«Λαμία γηπεδούχος, Αεκούλα φιλοξενούμενη. Στο γήπεδο του Περιστερίου, δηλαδή, περιοχής Δυτικής Αττικής. Με διαιτητή τον πολύ φιλόδοξο και γι’ αυτό καταδεκτικό, Βάτσιο. Ο οποίος ανήκει στην ΕΠΣ… Δυτικής Αττικής! Ευνοούμενος της νέας κατάστασης στην ΕΠΟ ο Βάτσιος. Τόσο, ώστε να μη λείπει ΟΥΤΕ ΜΙΑ αγωνιστική από τους ορισμούς της ΚΕΔ του Δεδέιρα. Με ρυθμούς… μονά-ζυγά πάει ο Βάτσιος. Στα μονά ορίζεται τέταρτος, στα ζυγά κανονικός διαιτητής του αγώνα. Πρώτη αγωνιστική ήταν στο Πλατανιάς - Ξάνθη 0-2, μετά τέταρτος στο Πλατανιάς - Παναθηναϊκός και το Αστέρας - Λαμία (χα, χα, τι σύμπτωση, ε;) και τώρα στο Λαμία - Κούλα. Δηλαδή, και του Κολίνα στα ντουζένια του τους ορισμούς να ψάξει κανείς, τέσσερις συνεχόμενους ορισμούς δεν πρόκειται να επισημάνει. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο Βάτσιος βρίσκεται μεταξύ των εκλεκτών, των κορυφαίων εκ των εκλεκτών του συστήματος και τον χρησιμοποιούν όπου πρέπει, σαν πολύτιμο ΕΡΓΑΛΕΙΟ».

ΝΑ «ΒΑΛΕΙ ΠΛΑΤΗ»

Η δική μου, προσωπική άποψη, είναι ότι κάποιοι έχουν εντάξει τον αστυνομικό διαιτητή Βάτσιο στο σύστημα που ΕΥΚΟΛΑ και ΕΥΛΟΓΑ θα μπορούσε να αποκαλεί κάποιος ΣΥΜΜΟΡΙΑ, προκειμένου να εξυπηρετεί ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ, όποτε κληθεί, τους ΑΝΟΜΟΥΣ και ΑΝΗΘΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ της.

Πιθανότερο ΚΙΝΗΤΡΟ για την επιτυχή ένταξη είναι η ΥΠΟΣΧΕΣΗ, ή καλύτερα ΤΟ ΤΑΞΙΜΟ στον νεαρό αστυνομικό διαιτητή, ενός από τα σήματα της FIFA, τα οποία στο τέλος του έτους θα απονεμηθούν ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ της ίδιας ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ, σε διαιτητές της ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ. Το δέλεαρ δεν είναι απλά ελκυστικό. Είναι το ΥΨΙΣΤΟ δυνατό που θα μπορούσε να δοθεί ως υπόσχεση σε κάποιο νεαρής (κυρίως) ηλικίας διαιτητή, προκειμένου να «βάλει πλάτη», κατά την προσφιλέστατη έκφραση του διοικητή της συμμορίας.

Ομως, όσο και αν προκαλείσαι από το «αντάλλαγμα» της διεθνοποίησης, το να αφήνεσαι να παρασυρθείς έτσι και σε τέτοιο βαθμό, σημαίνει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ, ότι εν ολίγοις ΕΙΣΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ, ότι δεν έχεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ, άρα στερείσαι και της δυνατότητας να αρνηθείς ο,τιδήποτε!

-Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, και η σύζυγος του διαιτητή Βάτσιου είναι αστυνομικός και λέγεται ότι υπηρετεί στο Μαξίμου.

Ο Γάλλος Κομινί υποψήφιος για το ντέρμπι!

Ξένο διαιτητή είπε ότι θέλει για το ντέρμπι ο Σάββας.

Μα και βέβαια, ξένος θα είναι: Sidiropoulos, Kominis, Papapetrou… Διαλέγετε και παίρνετε.

-Ο μόνος που δεν βλέπω πιθανό για Κυριακή, είναι ο Kizas. Αυτόν τον φυλάνε για το ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής. Στις 22 Οκτώβρη.

-Εμαθα ότι ήδη έχει προαναγγελθεί διαγωνισμός και αναμένεται η κατάθεση προσφορών, από ξενοδοχεία παροχής ειδικών υπηρεσιών περιοχής Αττικής.

-Μέτρα βελτίωσης της διαιτησίας πήρε πάντως ο Δεδέιρα: Αύξησε τα μέλη της ΚΕΔ κατά ένα, προσλαμβάνοντας και τον Τσαχειλίδη.

-Ανακύκλωση υπο-λειμμάτων.

*** Στη Γενεύη για το συνέδριο της UEFA βρίσκεται από προχθές ο επικεφαλής της ΕΠΟ, Αλέξης Δέδες, συνοδευόμενος από τον Γραμμένο πρόεδρο.

*** ΕΙΠΕ: «Κάναμε ένα αχρείαστο πέναλτι» (Χάσι).

Είναι λοιπόν προφανές: Υπάρχουν και… χρήσιμα πέναλτι!

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 19/09/2017)

Διαβάστε επίσης

ΝΙΚΗ ΜΕ ΣΚΟΡ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΗΜΕΡΑ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

ΝΙΚΗ ΜΕ ΣΚΟΡ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΗΜΕΡΑ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Προβλέψιμοι και «αναμενόμενοι» οι ζητιάνοι - Σκοτώσανε το θηρίο που… βρήκαν σκοτωμένο από τον ΘΡΥΛΟ - Πανηγυρίζουν που κατέλαβαν το Κουραδόκαστρο της Κροατίας και δεν ασχολούνται καθόλου με το «σιγουράκι» της Λαμίας... Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης.