Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Η ΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 - 15:28

Αυτό που έγινε στο «Καμπ Νόου» ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε να γίνει

Κρίσεις και συμπεράσματα από τον αγώνα Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακού 3-1

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι από αυτά που η έκβασή τους θεωρείται γνωστή εκ των προτέρων. Δεν είναι θέμα προγνωστικών, αλλά θέμα πραγματικότητας. Ο Ολυμπιακός είναι κατώτερη ομάδα από την Μπαρτσελόνα, η οποία αποτελεί κολοσσιαίο μέγεθος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Χωρίς πολλά λόγια, πρόκειται για την κορυφαία ομάδα ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ και αυτό δεν είναι κοινό μυστικό. Είναι κοινή παραδοχή. Ολοι το γνωρίζουν και ουδείς αμφέβαλε ούτε στιγμή ότι ο Ολυμπιακός θα έχανε στη Βαρκελώνη.

Ναι, ΟΛΟΙ, ακόμα και ο ίδιος ο Ολυμπιακός!

Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει κριτήριο για την επιτυχία ενός συστήματος, μίας σύνθεσης, συγκεκριμένων προσώπων αθλητών και τεχνικών. Με όποιο σύστημα και να έπαιζε ο Ολυμπιακός, με όποια σύνθεση, με όποιους παίκτες και με όποιον προπονητή στον πάγκο, δεν επρόκειτο να γλιτώσει από την τρομερή αντίπαλό του. Επομένως, το να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και να επικεντρώσει όλη του την προσοχή Σ’ ΑΥΤΟ το παιχνίδι, θα ήταν απίστευτο λάθος.

Το παιχνίδι που απασχόλησε και απασχολεί τον Ολυμπιακό αυτές τις ημέρες, είναι το κυριακάτικο εναντίον του Πάοκ. Ενα παιχνίδι ιδιαίτερης σημασίας κυρίως για τους πρωταθλητές, που ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ γιατί δεν πρέπει να χαθεί.

Κάτω από τις προϋποθέσεις που αναφέραμε, λοιπόν, ποιο ήταν το ζητούμενο για το συγκεκριμένο παιχνίδι; Μα ασφαλώς η ήττα να είναι όσο το δυνατόν πιο ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ. Να αποφευχθεί ο αγωνιστικός διασυρμός που ΑΣΦΑΛΩΣ θα είχε αντίκτυπο και στην ψυχολογία της ομάδας στους επόμενους αγώνες της για το εθνικό πρωτάθλημα.

Αυτό ήταν το ζητούμενο, αυτός ο σκοπός και αυτό το επιδιωκόμενο από τον Λεμονή. Και νομίζω ότι με το σκορ στο 3-1 ο σκοπός ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ, αν ληφθούν υπ’ όψιν και τα παρακάτω σκορ στους αγώνες της 3ης αγωνιστικής-:

Μάριμπορ - Λίβερπουλ 0-7.

Σπαρτάκ Μόσχας - Σεβίλλη 5-1.

Αντερλεχτ - Παρί 0-4.

Μπάγερν - Σέλτικ 3-0.

ΚΑΤΕΝΑΤΣΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ DNA

Πάμε παρακάτω. Η αλήθεια είναι ότι ΑΥΤΟΣ ο Ολυμπιακός δεν μου άρεσε. Εχω μάθει, όμως, να κρίνω ΨΥΧΡΑΙΜΑ και όχι με τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής. Με ΕΝΤΕΚΑ παίκτες κάτω από τη σέντρα και πάλι ο Ολυμπιακός ήταν αδύνατον να παρακολουθήσει τον ΔΑΙΜΟΝΙΩΔΗ ΡΥΘΜΟ του Μέσι και της παρέας του. Πόσω μάλλον αν έπαιζε και ανοιχτά, ή λιγότερο αμυντικά.

Σίγουρα ο ρόλος του τυφλά αμυνόμενου είναι ΞΕΝΟΣ ως προς τον Ολυμπιακό. Οσο και αν ψάξεις στο DNA αυτής της ομάδας, σύστημα σούπερ κατενάτσιο δεν πρόκειται να ανακαλύψεις. Ηταν κάτι αναπάντεχο, ήταν κάτι μη αναμενόμενο, ήταν κάτι στενάχωρο και θλιβερό. Και δικαίως θα αναρωτηθεί κανείς αν ο Ολυμπιακός έπαιζε πιο ανοιχτά, με μία πιο «κανονική» σύνθεση, πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η ήττα του σε σκορ; Πόση διαφορά, ας πούμε, έχει ένα 3-1 από ένα π.χ. 5-0.

Ομως, επειδή ζούμε πλέον σε έναν πραγματικό κόσμο, τον σημερινό ποδοσφαιρικό κόσμο με τις ιδιαιτερότητές του, δεν πρέπει να καταδικάζουμε την αντιμετώπιση που αποφασίζουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, για λόγους σκοπιμότητας. Κάτι ξέρει ο προπονητής παραπάνω, φίλοι μου, και δεν παρασύρθηκε από συναισθηματισμό. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, κατόπιν εορτής, αν ο Ολυμπιακός είχε παίξει διαφορετικά, ποια θα ήταν η κατάληξη: Ηττα με μεγαλύτερο σκορ; Με μικρότερο; Ή μήπως κάποιο αναπάντεχο «Χ»; Ο καθένας εδώ μπορεί να έχει τη δική του γνώμη. Αυτό, όμως, που μετράει μόνο, είναι η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Η «ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Μια χαρά» λοιπόν ήρθε το 1-3, ασχέτως του πώς ήρθε. Και θεωρώ ότι αυτό το παιχνίδι είχε και τα (πολλά) θετικά του.

Ενα από αυτά, ίσως το κορυφαίο θετικό, ήταν η απόδοση του Δημήτρη Νικολάου. Εχω ξαναγράψει αρκετές φορές πόσο μεγάλη εκτίμηση διατηρώ για το ταλέντο και τις δυνατότητες αυτού του παίκτη. Και δεν παύω να εκπλήσσομαι όποτε τοποθετείται στο στόχαστρο κάποιων, που ίσως και να έχουν λόγους να θέλουν να απομακρύνουν τον Νικολάου από τη βασική σύνθεση του Ολυμπιακού!

Ιδού, λοιπόν, τα βέλη που εξαπολύθηκαν εναντίον του Νικολάου ειδικά για τον αγώνα στο «Καμπ Νόου», όπου ο νεαρός, πάντα σύμφωνα με τη δική μου ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ και κρίση, ήταν ο καλύτερος παίκτης της ερυθρόλευκης ομάδας.

Τον «κατηγορούν», λοιπόν, για το αυτογκόλ που έβαλε με στραβοκλοτσιά, όταν προσπάθησε με υπερπροσπάθεια να ανακόψει και αποκρούσει σέντρα από τα πλάγια και για το «αχρείαστο» (έτσι το αποκαλούν) φάουλ που έκανε στον Μέσι από το οποίο προήλθε το δεύτερο γκολ της Μπαρτσελόνα. Και αποδίδουν αυτά τα λάθη, στην «απειρία του».

«ΑΘΩΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Το απίστευτο αυτογκόλ του… έμπειρου Σάντρο και το «έγκλημα» του έμπειρου Πικέ

Για να τα δούμε, λοιπόν, ένα προς ένα. Στον αγώνα που γινόταν την ίδια ώρα με του «Καμπ Νόου», στο Τορίνο, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας προηγήθηκε ΣΤΟ 12’ με ΑΥΤΟΓΚΟΛ του Αλεξ Σάντρο της Γιουβέντους. Αν δείτε στο σχετικό βιντεάκι το αυτογκόλ του Σάντρο, θα εκπλαγείτε: Εχασε την μπάλα έξω από την περιοχή σε εύκολη μεταβίβαση, στρώνοντάς τη στον Γκέλσον Μάρτινς, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και σούταρε δυνατά. Ο Μπουφόν απέκρουσε χωρίς να τη συγκρατήσει και ο επερχόμενος… Αλεξ Σάντρο την… πήρε μαζί του και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του! Μιλάμε δηλαδή για ΤΡΟΜΕΡΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ, από αυτά που σε αφήνουν με πολλά ερωτηματικά.

Τι εστί Σάντρο; Βραζιλιάνος αμυντικός, εν ενεργεία διεθνής, 26 ετών, με προηγούμενη πενταετία στην Πόρτο. Ε… εντάξει, δεν μπορείς να τον πεις και… «άπειρο», έτσι δεν είναι;

Αλλά γιατί να πάμε τόσο μακριά; Ο Νικολάου «κατηγορείται» ότι «έκανε ένα αχρείαστο φάουλ πάνω στον Μέσι, που αυτά τα φάουλ τα έχει σαν πέναλτι»! Και αυτό λόγω… απειρίας. Ωραία. Αυτός ο Πικέ, μπορείτε να μου πείτε πόσο… άπειρος είναι, που ΧΑΝΤΑΚΩΣΕ την ομάδα του κάνοντας μία ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗ ενέργεια; Αν ο Νικολάου έκανε το ίδιο, αν δηλαδή χρησιμοποιούσε το χέρι του για να ξεγελάσει τον διαιτητή και να σκοράρει ψεύτικα, φαντάζεστε τι θα λέγανε γι’ αυτόν και την… «απειρία» του;

Η… ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ» ΦΑΟΥΛ

Δεν μπορώ να ξέρω τις προθέσεις τους, αλλά και δεν συμφωνώ με αυτούς που μετά από κάθε παιχνίδι παίρνουν το μικροσκόπιο και εξετάζουν προσεκτικά τις ενέργειες του Νικολάου, για να βρουν κάποια ευκαιρία να… «επισημάνουν» την απειρία του.

Για μένα, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο «άπειρος» Νικολάου πέτυχε μια ΓΚΟΛΑΡΑ που μάλιστα ήταν και η ΠΡΩΤΗ που δέχεται η αρμάδα του Μέσι στους αγώνες της στους ομίλους. Ούτε η Γιούβε (3-0) ούτε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας (0-1) της έβαλαν γκολ. Εως τώρα, δηλαδή. Μόνο ο Νικολάου.

Αυτό, λοιπόν, το παλικάρι, έβαλε αυτογκόλ χωρίς να το θέλει και έκανε και το… «αχρείαστο φάουλ» (άλλη παπαριά αυτή: Ποιο φάουλ μωρέ μπροστά από την περιοχή… δεν είναι αχρείαστο; Υπάρχει κανένα… χρήσιμο και δεν το ξέρω;) που «σαν αυτά ο Μέσι τα έχει για πέναλτι». Μάλιστα. Ομως, το… πέναλτι του Μέσι, ο Προτό το έπιασε, μόνο που… δεν το έπιασε… καλά. Του ξέφυγε η μπάλα και κατέληξε στα δίχτυα. Αν δεν του ξέφευγε, τώρα θα λέγαμε άλλα πράγματα.

Αυτό λοιπόν το ΠΑΛΙΚΑΡΙ, παρά την ΑΤΥΧΙΑ που είχε με το αυτογκόλ, γρήγορα συνήλθε και πρόσφερε πολύτιμες βοήθειες στην άμυνα. Αλλά και μετά το φάουλ που έκανε στον Μέσι και έγινε γκολ, πάλι ο Νικολάου δεν άφησε την απογοήτευση να τον επηρεάσει αγωνιστικά. Συνέχισε να παλεύει και να δίνει τις μάχες του με τους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Και όταν χρειάστηκε, ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΕ να πηδήξει με ΘΡΑΣΟΣ στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας και να καρφώσει την μπάλα στα δίχτυα της Μπαρτσελόνα.
Ναι, για τη δική μου κρίση ήταν ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ του Ολυμπιακού.

Συμπέρασμα: Ο Νικολάου, όπως και (ακόμα περισσότερο) ο Σισέ, είναι ένα πολύ δυνατό, ίσως το αξιολογότερο δίδυμο στόπερ που διαθέτει σήμερα ο Ολυμπιακός. Και εδώ, επειδή υπάρχουν άλλοι τρεις πολύ καλοί στόπερ, ο Μποτία, ο Ενγκελς και ο Βούκοβιτς, ίσως να ήρθε η στιγμή να σκεφτεί ο Λεμονής πιο σοβαρά το ενδεχόμενο της χρησιμοποίησης ΤΡΙΩΝ στόπερ, με τους πλαϊνούς να παίζουν πιο ψηλά.

Α, όλα κι όλα! Μην τα θέλει και όλα δικά του ο Ατρόμητος!

Αν εκλάβουμε τη διαμάχη μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων γεμάτων υπονοούμενα, που ξέσπασε μετά το Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπολης με επίκεντρο τη διαιτησία του Στυλιαρά, θα είμαστε πολύ λάθος.

Τέτοια γεγονότα πρέπει να τα βλέπουμε πάντα κάτω από ευρύτερο πρίσμα και να τα συνδυάζουμε με… «μελλούμενες» καταστάσεις.

Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Οτι ο διαιτητής Στυλιαράς ΑΔΙΚΗΣΕ εν πολλοίς τον Αστέρα, αφήνοντάς τον (ΚΑΙ αυτόν) με εννέα παίκτες.

Το θέμα είναι αν ο αποδεκατισμός του Αστέρα απέβλεπε στο να παίξει εναντίον του Πανιωνίου χωρίς δύο βασικούς παίκτες, ή αποσκοπούσε σε κάτι άλλο. Φυσικά, το πρώτο ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ, οπότε καταλήγουμε στο δεύτερο. Και σε τι θα μπορούσε να αποσκοπεί μία κραυγαλέα εύνοια προς τον Ατρόμητο;

Αποψή μου, ότι πρέπει να κοιτάξουμε το ματς της ερχόμενης Δευτέρας, όπου ο Ατρόμητος θα αντιμετωπίσει την… Αεκ! Και όποιος διαθέτει πέντε γραμμάρια… νιονιού, θα καταλάβει αμέσως. Ευνοήθηκε σε ένα παιχνίδι ο Ατρόμητος, άρα δεν θα πρέπει να… διαμαρτυρηθεί αν αδικηθεί στο επόμενο. Μην τα θέλει κι όλα… δικά του, δηλαδή.

Και ιδού… ποιον διαιτητή του ορίσανε:

-Ο διαιτητής Διαμαντόπουλος, της ΕΠΣ Αρκαδίας, λοιπόν, ορίστηκε να διευθύνει τον αγώνα Αεκ - Ατρόμητος της 8ης αγωνιστικής.

Στη φωτογραφία μας, βοηθάει τον πολύ στενό του φίλο Χριστοδουλόπουλο να σηκωθεί. Φυσικά, τη Δευτέρα το βράδυ τα φιλαράκια θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούνε από κοντά και αν χρειαστεί πάλι βοήθεια, ο Διαμαντόπουλος δεν πρόκειται να την αρνηθεί.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ… ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ!

Η απόφαση του δικαστηρίου για την ακυρότητα της Γ.Σ. της 3ης Φεβρουαρίου προκάλεσε την αναπομπή της Οικοδομικής Αδειας στη Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΝ και ίσως στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, το θέμα της ανέγερσης του γηπέδου Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια πνέει τα λοίσθια.

Οι εξελίξεις που τρέχουν αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικά αρνητικές για τη Δικέφαλος 1924, αφού η άδεια οικοδομής που είχαν «εξασφαλίσει» με ενέργειες που στερούνταν νομιμότητας, αμφισβητείται πλέον έντονα και μάλιστα από την ίδια δημόσια αρχή που την είχε εκδώσει!

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη του αρμοδίου τμήματος (Δ.Α.Ο.Κ.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία είχε υπογράψει την άδεια, επανέπεμψε το θέμα στη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν η άδεια αυτή ισχύει και μετά την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η γενική συνέλευση που αποφάσισε να παραχωρήσει το οικόπεδο του δημοσίου στην εταιρεία του Μελισσανίδη ήταν άκυρη και ανυπόστατη.

Η Νομική Υπηρεσία αυτήν τη φορά θα πρέπει να απαντήσει, δεδομένου ότι τις προηγούμενες δύο φορές (πριν δηλαδή γίνει το δικαστήριο για το παραχωρητήριο) είχε αποφύγει να δώσει συγκεκριμένη γνωμοδότηση, πράγμα που διευκόλυνε τα σχέδια των πολιτικών προϊσταμένων, οι οποίοι έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ανέγερσης γηπέδου Μελισσανίδη στο δημόσιο οικόπεδο και μάλιστα, με δαπάνες του δημοσίου!

Είναι πολύ πιθανό -σύμφωνα με την άποψη έγκυρων αναλυτών- η Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΝ να εισηγηθεί στον υπουργό Σταθάκη να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (το οποίο βεβαίως δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία κανενός υπουργού) και να ζητήσει απ’ αυτό απόφαση σχετικά με την εγκυρότητα ή όχι της οικοδομικής άδειας. Και αν συμβεί αυτό, θα σημάνει και το ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ της ανέγερσης του γηπέδου, τουλάχιστον στο οικόπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 20/10/2017)

Διαβάστε επίσης