Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ … «ΣΩΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ» ΧΩΡΙΣ … ΝΑ ΤΗ ΡΩΤΗΣΟΥΝ !

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ … «ΣΩΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ» ΧΩΡΙΣ … ΝΑ ΤΗ ΡΩΤΗΣΟΥΝ !
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 - 16:47

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ

ΔΕΣΜΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΑΜΠΙΝΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ «ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ» ΤΟΥ VAR.- Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης

Οι ίδιοι πού είχαν απορρίψει τους επιπρόσθετους διαιτητές γιά «οικονομικούς λόγους»

Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, «καλωσόρισε» χθες τη «νέα μέρα» πού «ανατέλλει γιά την διαιτησία μας». Πρόκειται γιά τη «μέρα του VAR», ή, γιά να πούμε μια φορά ολοκληρωμένα την ονομασία, του συστήματος «Video Assistant Referee».

Αυτό πού γυρόφερναν τόσο καιρό οι πολυάσχολοι και πολυμήχανοι, όταν πρόκειται γιά «δουλίτσες», άνθρωποι της Κυβέρνησης, πήρε από χθες εκκίνηση υλοποίησης. Ποιος έδωσε το σήμα της εκκίνησης ; Ο διακεκριμένος γιά την συνέπειά του υπουργός – αφέτης Νίκος Παππάς, πού επιτέλους, αποφάσισε να ασχοληθεί ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ με θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου ( διότι μέχρι τώρα, όλο στα παρασκήνια τον αντιλαμβανόμαστε ).

Τι είπε λοιπόν ο Παππάς ; Ότι «το σύστημα VAR θα φέρει διαφάνεια, αξιοπιστία και θα συμβάλει στην προσπάθεια εξυγίανσης».

Και επειδή το VAR θα τα κάνει όλα αυτά, αποφάσισαν το «πρότζεκτ» ( = αγαπημένη λέξη του Δημήτρη Μελισσανίδη ) αυτό να ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή, να πληρώσει το κράτος γιά την εγκατάσταση του συστήματος στα ελληνικά γήπεδα.

Πριν προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες, να σημειώσουμε μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια : Ότι παρόντες στη συνάντηση με τον υπουργό Παππά ήταν ο Γραμμένος πρόεδρος της ΕΠΟ, γνωστός και ο «δικός μου» του Ιβάν Ιγκνιάτοβιτς Σαμπίντι και ο υφυπουργός Βασιλειάδης, γνωστός και από την απόλυτη ανυπαρξία στα καθήκοντά του και αδυναμία του να αποφασίζει.
Και μόνον η παρουσίαση των τριών ονομάτων, μπορεί να προκαλέσει απόλυτη βεβαιότητα γιά τα εξής πιθανά επακόλουθα :

Πρώτον, ότι αυτό το πράγμα πού ανακοινώθηκε, δεν πρόκειται ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή.

Δεύτερον, ότι και αν κάποτε τεθεί σε εφαρμογή, θα λειτουργήσει σαν ένα ακόμη «όπλο» της «εξυγίανσης» κατά του καθεστώτος της γκρανκάσας, του καινούργιου και του «κανονικού» σε βάρος του … «παλιού» και του «εγκληματικού».

Και τρίτον, ότι πρόκειται σαφέστατα περί μίας ακόμη «δουλίτσας», σαν αυτές πού συνηθίζουν να δημιουργούν οι συριζαίοι, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κατά περίσταση ανάγκες συμμάχων, φίλων ή κολλητών τους.

Μένω στην τελευταία πιθανότητα. Όπως είπε ο Παππάς, «θα ακολουθήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού γιά την ανάδειξη αναδόχου ο οποίος θα αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος και θα προσφέρει τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες του VAR για τα επόμενα πέντε χρόνια σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας». Εδώ λοιπόν, βλέπω μία ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΙΤΣΑ να στήνεται και πολύ θα ήθελα να μάθω το όνομα του τυχερού πού θα την αναλάβει. Προς το παρόν, έχω κάποιες … «υποψίες» αλλά ας μην προκαταλαμβάνουμε καλύτερα τις εξελίξεις. Πιστεύω άλλωστε ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη για τις ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΙΤΣΕΣ διαφάνεια. Ολοι να ξέρουμε τα πως, τα ποιος και τα γιατί.

*** Το σύστημα «VARάτε τους», πάντως, είναι πολύ παλιό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και … συνηθέστατο γιά τους Ελληνες διαιτητές

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεζ και ο … «παλαίμαχος» Μιραλάς !

«Είναι πολύ σημαντικός παίκτης για μας. Και ήταν απαραίτητο για αυτόν, αλλά επίσης και για την ομάδα ( δλδ. την Εθνική Βελγίου) ότι πηγαίνει σε μία ομάδα που θα του δώσει ευκαιρίες. Ήταν αναγκαίο να βρίσκεται στη λίστα με τους 23 που θα πάνε στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Η δήλωση αυτή, ανήκει στον τεχνικό Ρομπέρτο Μαρτίνεζ, προπονητή και εκλέκτορα της Εθνικής Βελγίου. Δύο τα συμπεράσματα.

Πρώτον, ότι ο Μαρτίνεζ έκανε σαφές πως υπολογίζει τον Κέβιν Μιραλάς γιά την αποστολή της Εθνικής Βελγίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Δεύτερον, ότι ο Μαρτίνεζ δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με την άποψη του Γιώργου Γεωργίου, η οποία φιλοξενείται σε διάφορα αντιολυμπιακά Μέσα : «Ξεφτιλίστηκαν κάποιοι στον Ολυμπιακό με τον Μιραλάς πού θυμίζει παλαίμαχο. Μοιάζει με παλαίμαχο πού είναι έτοιμος να πάει να παίξει στον Αγιο Κοσμά μαζί με τον Αναστόπουλο και τον Βαμβακούλα» !

Αυτή είναι η άποψη του έμπειρου δημοσιογράφου και βεβαίως, είναι δικαίωμα του καθενός να έχει την δική του άποψη και να την εκφράζει. Ειδικότερα του συγκεκριμένου την άποψη, με την οποία ταλανίζει εδώ και χρόνια το ραδιοφωνικό κοινό, προσπαθώντας πάντα να εντυπωσιάσει, ακόμα και αν διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αν προκαλεί την κοινή λογική, αν προσβάλλει επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κ.λ.π.

Νομίζω ότι ύστερα από την κατάθεση αυτής της τόσο εμπεριστατωμένης άποψης, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεζ θα πρέπει να ανακαλέσει αμέσως την πρόθεσή του να καλέσει τον Μιραλάς στην Εθνική. Οσο γιά τον Ολυμπιακό, νομίζω ότι θα επικρατήσει μέγας προβληματισμός. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τόσες συζητήσεις με την Εβερτον, τόσες διαπραγματεύσεις, να δαπανώνται τόσα χρήματα, να αναλαμβάνονται τόσες δεσμεύσεις και όλα αυτά γιατί; Για να αποκτηθεί ένας … παλαίμαχος, ένας πού μόνο γιά συμπαίκτης του Αναστόπουλου και του Βαμβακούλα στον Αγιο Κοσμά αξίζει. Οσο γιά τους ΧΙΛΙΑΔΕΣ οπαδούς του Ολυμπιακού, πού πανηγυρίζουν γιά την επιστροφή του Κέβιν Μιραλάς, κορόϊδα πιάνονται. Είναι δυνατόν να χαίρονται πού ήρθε στην ομάδα τους ένας παλαίμαχος ; Τι στην ευχή, τόσο άσχετοι είναι, τόσο άμπαλοι, τόσο ανίδεοι από μπάλα ; Γιατί δεν ακούνε Γεωργίου, να μάθουν μπαλίτσα ;

Νομίζω ότι η ευθυκρισία του Γιώργου Γεωργίου σε συνδυασμό με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, θα πρέπει να απασχολήσουν τα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του Ολυμπιακού. Όχι τίποτ’ άλλο δηλαδή, αλλά να έχουν κοντά τους έναν άνθρωπο να τους προφυλάσσει από γκάφες μεταγραφικές, αρκεί να τον ρωτάνε πριν αποκτήσουν κάποιο ποδοσφαιριστή : «Να τον πάρουμε αυτόν, ρε Γιώργο, ή υπάρχει περίπτωση να μας βρεί … παλαίμαχος ;»

Και ανάλογα με την απάντηση, θα ξέρουν πως θα ενεργήσουν, έτσι ώστε να μην την ξαναπατήσουν, όπως με τον Μιραλάς.

Οι επιπρόσθετοι και πως απορρίφθηκαν

Οσον αφορά το αν αυτό το σύστημα θα τεθεί κάποτε σε εφαρμογή και πότε θα γίνει αυτό, το παρελθόν και του Παππά και της κυβέρνησής του δεν πείθουν για τίποτα. Θυμίζω και τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού, πού φημίζεται γιά την ειλικρίνεια και την συνέπεια των λόγων του, περί της «Νέας Αθήνας», πού … ΘΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΜΕΣΑ, με … σαφές και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά βεβαίως ακόμα βρίσκεται στο στάδιο των κενών περιεχομένου υποσχέσεων.

Τα περί της χρηματοδοτήσεώς του από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όχι μόνο ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ, αλλά και δημιουργούν πολλές απορίες και ερωτηματικά, όπως και η ένθερμη και μάλλον απρόσμενη έφεση του κ. Παππά στην … επιδιόρθωση της ελληνικής διαιτησίας !

Αν ο κ. Παππάς και οι φίλοι της ρώσικης παροικίας πού υποστηρίζουν με θέρμη το σύστημα VAR ήθελαν πράγματι να βοηθήσουν αποτελεσματικά την ελληνική διαιτησία, το πρώτο πράγμα πού θα έκαναν θα ήταν να επιβάλουν την παρουσία επιπρόσθετων διαιτητών σε όλους τους αγώνες, τουλάχιστον της Α’ Εθνικής.

Τι έγινε, αλήθεια με εκείνο το θέμα των επιπρόσθετων διαιτητών; Πολύ πρόσφατο είναι, αλλά φαίνεται πως η εντολή πού δόθηκε από τα ρώσικα λημέρια, ήταν να προτιμηθεί το VAR, γιατί οι επιπρόσθετοι «δεν συμφέρουν».

Ας θυμηθούμε μερικές λεπτομέρειες. Με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, η Σούπερ Λίγκα εισηγήθηκε στην ΕΠΟ την παρουσία επιπρόσθετων διαιτητών ( περιοχής ) στους αγώνες. Από την ΕΠΟ απάντησε η ΚΕΔ, η οποία είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοσθεί, τουλάχιστον γιά φέτος το σύστημα των επιπρόσθετων, διότι δεν υπήρχαν οι ενδοεπικοινωνίες πού χρειάζονταν, αλλά και αυτές πού υπήρχαν ήταν πεπαλαιωμένες με παλιά τεχνολογία.

Επικαλέστηκε δηλαδή καθαρά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και το θέμα έμεινε εκεί, διότι προφανώς δεν υπήρχε περίπτωση «ΔΟΥΛΙΤΣΑΣ». Αντίθετα, γιά το VAR, πού όπως είπαμε πρόκειται γιά ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΙΤΣΑ, μέχρι και το κράτος επενέβη βρίσκοντας τον τρόπο να ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ γιά τα έξοδα. Ποιο κράτος ; Αυτό πού δεν επιχορήγησε την ΕΠΟ ούτε με ένα ευρό ! Και εδώ παρουσιάζεται το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ φαινόμενο, η αδικημένη και περιφρονημένη από το κράτος ΕΠΟ, να ζητάει χρήματα, όχι γιά την ίδια, αλλά γιά μία … ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΙΤΣΑ, εναρμονισμένη πλήρως με τον υπουργό, στον ισχυρισμό ότι έτσι … βοηθιέται ο αγώνας γιά την διαφάνεια και την … εξυγίανση !

Και τον Γραμμένο πρόεδρό της, να κραυγάζει : «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος πού η κυβέρνηση συντάσσεται μαζί μας σε αυτό» !

Ναι, πρόεδρε Γραμμένε, καλά τα λες από μεριά σου, αλλά ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΖΗΤΟΥΣΕ Ο ΙΒΑΝ και θα σου έλεγα εγώ τι θα γινόταν. Θα ακούγατε για VAR και θα νομίζατε ότι πρόκειται γιά κραυγές των οπαδών σας την Τούμπα : «βαρ,βαρ,βαρ…» !

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΤΗ

Η πρώτη εφαρμογή του VAR, όποτε με το … κακό υπάρξει, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Γιά παράδειγμα, σκέπτομαι πως θα εγκατασταθεί το VAR στο γήπεδο … Λειβαδιάς, όπου – ως γνωστόν – οι κάμερες είναι τοποθετημένες … ανάποδα !

Οι πάγκοι βρίσκονται στην απέναντι της κεντρικής εξέδρας πλευρά και βεβαίως, θα υπάρχει πρόβλημα και εγκατάστασης και λειτουργίας εν τη πράξη.

Η μόνη πιθανή λύση γιά το πρόβλημα, είναι να εγκατασταθεί το VAR στο γραφείο του Κομπότη ! Και κάπου εκεί, το πρόβλημα θα έχει τελειώσει.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΚΑΙ ΒΑΒΟΥΡΑ

Σκέπτομαι, φίλοι μου, τι θα γίνεται στην πράξη, όταν με το … κακό εγκατασταθεί το VAR στα γήπεδα.

Ας πούμε ότι μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα, ο διαιτητής δείχνει κόκκινη κάρτα. Τότε θα πέσουν όλοι πάνω στον διαιτητή και θα τον σέρνουν στο μηχάνημα : Οι μεν γιά να δείξουν ότι το μαρκάρισμα δεν ήταν γιά κόκκινη, οι δε γιά να αποδείξουν ότι ήταν καθαρή περίπτωση αποβολής.

Και θα πάει, πού λέτε, ο διαιτητής στο VAR συνοδευόμενος από ένα πλήθος ποδοσφαιριστών πού θα προσπαθούν και εκεί να του αποδείξουν, οι μεν και οι δε, ότι έχουν δίκιο.

Βεβαίως, αυτό το κομφούζιο θα συνεχιστεί, ο αγώνας στο μεταξύ θα έχει διακοπεί, οι αντεγκλήσεις θα συνεχίζονται και κάπως έτσι, η … διαφάνεια και η … εξυγίανση της διαιτησίας θα θριαμβεύουν.

Το μισθολόγιο και ο λογαριασμός ;

Σύμφωνα με την δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ, το σύστημα VAR εκτός από τη διαφάνεια πού θα φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα σταματήσει και «τον δημόσιο λόγο από το να εξαντλείται γύρω από μία σφυρίχτρα και ένα σημαιάκι».

Δηλαδή, πιστεύει ο κ. Γραμμένος, δεν θα ασχολείται πλέον κανένας με την διαιτησία, διότι θα υπάρχει το VAR που θα τα λέει όλα και θα διορθώνει οποιοδήποτε λάθος. Το πώς θα γίνει αυτό, σίγουρα ο κ. Γραμμένος θα το έχει στο μυαλό του, διότι το δικό μου δεν μπορεί, αδυνατεί να το καταλάβει. Δηλαδή, τι, κύριε πρόεδρε της ΕΠΟ ; Ο οπαδός πού θα πιστεύει ότι το πέναλτυ σε βάρος της ομάδας του δεν ήταν, θα πεισθεί ότι ήταν, άπαξ και δεί τον διαιτητή να πηγαίνει στο VAR, να ξαναβλέπει τη φάση και να ξαναρχίζει το παιχνίδι … δικαιωμένος ;

Δηλαδή, κύριε Γραμμένε, αν ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι ο διαιτητής ΕΙΝΑΙ ΠΙΑΣΜΕΝΟΣ ( από την υγρασία, εννοώ ) το VAR θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη, ή θα ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ στην γνώμη του, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα τον … δικαιώνει ; Μα τι τρίχες ( με το συμπάθιο κι’ όλας ) είναι αυτές πού δηλώνετε, ώ πρόεδρε της ΕΠΟ ;

Και εντάξει, δικαίωμά σας είναι να πρεσβεύετε ό,τι θέλετε, αλλά όχι και να υποτιμάτε την νοημοσύνη των Ελλήνων φιλάθλων. Αυτό το δικαίωμα, δεν το έχετε.

Κατάντια στο Λαγοχώρι

Όλα τα περίμενα από το εξευτελισμένο σωματείο, αλλά όχι και να παρακαλάει τον Ρώσο να αγοράσει τον καλύτερό του παίκτη. Πρόκειται γιά κατάντια, πού μεγαλύτερη ίσως να μην έχει ξαναβιώσει στην ιστορία του το Λαγοχώρι.

Διαβάστε επίσης