Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΑΣ ΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΕΓΚ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «ΜΠΡΑΒΟ» ! ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ!

ΑΣ ΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΕΓΚ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «ΜΠΡΑΒΟ» ! ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ!
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 - 18:14

Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης

ΥΠΕΡΠΛΗΡΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ, ΔΕΝ ΥΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΣΣΟ

Ο «ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ» ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

*** Εκτιμώ απεριόριστα τον Γιώτη Τσαλουχίδη, από την εποχή πού φόραγε την ερυθρόλευκη και τον είχα γνωρίσει στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας. Εκτιμώ τις ποδοσφαιρικές του γνώσεις και τις εμπειρίες του, από μία καριέρα γεμάτη επιτυχίες. Συνήθως συμφωνώ και με τις απόψεις του, ιδίως σε θάματα πού αφορούν τον Ολυμπιακό.

*** Διαβάζοντας με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Γιώτη στον Κώστα Σαμοθράκη, πού δημοσιεύονται στο σημερινό «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ», πρέπει να ομολογήσω ότι ίσως ήταν η πρώτη φορά πού δεν με βρήκε σύμφωνο μία εξ αυτών, πού αφορά συγκεκριμένα τον Μολδαβό άσσο της ομάδας, τον Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ.

*** Τι είπε ο Γιώτης Τσαλουχίδης για τον Ολεγκ ; Αντιγράφω : «Αν στα άκρα βλέπαμε δύο καλύτερους μπακ από αυτούς πού υπάρχουν τώρα, ο Ολυμπιακός θα ήταν άλλη ομάδα, γιατί κυρίως ο Ρέαμπτσιουκ δεν βγαίνει όπως επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο και δεν δίνει τις βοήθειες πού χρειάζονται»

*** Διαφωνώ ... οριζοντίως, καθέτως και ... διαγωνίως. Ας τα δούμε από την αρχή. Στον Ολυμπιακό υπάρχουν αυτή τη στιγμή έξη πλάγιοι μπακ. Τρείς δεξιά (Βρσάλικο, Αβιλα και Ανδρούτσος ) και τρείς αριστερά (Μαρσέλο, Ρέαμπτσιουκ και Λάϊντνερ ). Οι διάφορες συγκυρίες πού δοκιμάζουν τον Ολυμπιακό από την αρχή της περιόδου (τραυματισμοί κ.α. ) έχουν συντελέσει στο να μειωθούν οι υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές, από έξι, σε τέσσερις. Συγκεκριμένα, ετοιμοπόλεμοι για δεξιά είναι οι Αβιλα και Βρσάλικο ( ο Βρουσάϊ χρησιμοποιήθηκε εξ ανάγκης ) και ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ, ο Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ για αριστερά.

*** Δεν θυμάμαι αν ο Μολδαβός Ολεγκ απουσίασε από αγώνα πρωταθλήματος του Ολυμπιακού περισσότερες από τέσσερις – πέντε φορές. Δεν είμαι στατιστικός, αλλά πιστεύω ότι δεν έχει περισσότερες απουσίες. Ισως και λιγότερες. Ξέρω όμως, ότι σ' αυτά τα τρία σχεδόν χρόνια ο Ολεγκ έχει παίξει σε ΕΞΗΝΤΑ αγώνες πρωταθλήματος, ΕΞΗ αγώνες Κυπέλλου, ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων και – παράλληλα – σε ΕΙΚΟΣΙ αγώνες της Εθνικής του ομάδας !

*** Σε ΟΟΟΛΟΥΣ αυτούς τους αγώνες, ο Ολεγκ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΠΟΤΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ, ούτε καν από ... δύο κίτρινες ! Επίσης, η ΑΠΟΔΟΧΗ του από τους προπονητές του έχει πιάσει το ΕΚΑΤΟ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ! Τρείς προπονητές πέρασαν τα χρόνια του Ρέαμπτσιουκ από την ομάδα. Ο Μίτσελ, ο Κορμπαλάν και ο τωρινός Μίτσελ Γκονζάλες. ΟΥΔΕΙΣ εξ αυτών «τόλμησε» να αμφισβητήσει την ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ του παίκτη στην πρώτη ομάδα. Και βεβαίως, παρά το γεγονός ότι πίσω του ΥΠΗΡΧΑΝ και άλλοι, αξιόλογοι και γεμάτοι μέλλον παίκτες, όπως ο Καρμπόβνικ, ο Κίτσος κ.α.

*** Το «μυστικό» του Ρέαμπτσιουκ, αυτό πού ΠΕΙΘΕΙ τον κάθε προπονητή, είναι η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ! Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ο ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ στο ρόστερ της ομάδας. Είναι το αυτοκίνητο πού μπορεί να μην έχει υψηλές επιδόσεις στην άσφαλτο, μπορεί να μην πιάνει τα ... 250, να μη στοιχίζει εκατοντάδες χιλιάδων. Αλλά πού ο καθένας προτιμάει να οδηγεί, διότι γνωρίζει ότι ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΖΗΜΙΕΣ, ότι είναι ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, ότι μπορεί να βασιστεί πάνω του.

*** Εχω ακούσει και διαβάσει πολλά, πού αποδίδονται ως «κουσούρια» στον Ρέαμπτσιουκ. Μερικά απ' αυτά, τα επανέλαβε ο Γιώτης. Λένε ότι είναι άτεχνος, ότι αποφεύγει τις επιθέσεις, ότι γυρίζει πολύ συχνά τη μπάλα πίσω, ότι δεν έχει καλή σέντρα, ότι εν πάση περιπτώσει «δεν είναι ο ακραίος μπακ πού ήθελε ο Ολυμπιακός»

*** Διαφωνώ ΣΕ ΟΛΑ και ... ΜΕ ΟΛΑ ! Ο Ρέαμπτσιουκ έχει πολύ αξιόλογη τεχνική κατάρτιση και αυτό φαίνεται από τα στοπ – κοντρόλ πού κάνει στις μακρινές μεταβιβάσεις, Εχει εξαιρετική ταχύτητα και αξιοζήλευτη επιστροφή από την επίθεση στην άμυνα. Είναι πολύ δυνατό παιδί, δεν αφήνει τον προσωπικό του αντίπαλο εύκολα ( παρά μόνο όταν οι συμπαίκτες του τον αφήνουν χωρίς βοήθεια και τον βάζουν στη μέση δύο ). Δεν φοβάται τις μονομαχίες, δεν παίρνει χαμπάρι από σκληρό παιχνίδι, είναι τακτικά πολύ καλός. Η αντοχή του είναι απίστευτη και τα κουράγια του ασύγκριτα.

*** Σχετικά με την συνήθεια να γυρίζει τη μπάλα πίσω, όπως άλλωστε κάνουν ΟΛΟΙ οι αμυντικοί του Ολυμπιακού, φρονώ ότι είναι κατάλοιπο των τακτικών του Μάρτινς, πού τους τελευταίους έξι μήνες ειδικότερα, είχε επιβάλει αυτό τον αναχρονιστικό και αντιπαθέστατο τρόπο «βραδείας ανάπτυξης» στο παιχνίδι της ομάδας.

*** Ο Ρέαμπτσιουκ στα επί Μίτσελ παιχνίδια του ως τώρα, δείχνει ότι ΞΕΦΕΥΓΕΙ από αυτή την τακτική, ότι ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ πλέον τις επελάσεις από πλάγια και ότι έχει ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ τις σέντρες και τα γεμίσματά του. Νομίζω ότι ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΜΙΚΑ, είναι ο πιο επιθετικός πλάγιος μπακ του Ολυμπιακού ( και δεν αγγίζω βεβαίως εποχές Τζόρτζεβιτς και Γεωργάτου ).

*** Προχθές, στο Αγρίνιο, ο Μολδαβός ήταν ΠΑΛΙ ένας από τους καλύτερους του Ολυμπιακού. Τα «μπράβο», όμως, «μονοπωλήθηκαν» από τον Χάμες, τον Ματιέ, τον Πεπ, τον Χουάνγκ και τον Σωκράτη. Και δεν πρόκειται να διαφωνήσω. Όμως, ΘΑ ΦΥΛΑΞΩ ένα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ και για τον Ολεγκ, τον ΧΑΛΥΒΔΙΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, τον εμπλουτισμένο με το ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ DNA μιάς παλιάς, αξέχαστης εποχής. Της εποχής του Ανδρέα Μουράτη, του Βασίλη Ξανθόπουλου, του Θανάση Αγγελή και των άλλων, πού από τη θέση αυτή «γράψαν θριάμβους ωσάν παραμύθια»

*** Και για να ολοκληρώσω. Είμαι σίγουρος, καλέ μου Γιώτη Τσαλουχίδη, ότι ΚΑΙ ΣΥ να ήσουν προπονητής στον Ολυμπιακό, ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΕΓΚ ΡΕΑΜΠΤΣΙΟΥΚ ΘΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕΣ, σε κάθε αγώνα.

Διαβάστε επίσης

Μετά το «χάρτινο» και «των Πρεσπών»…

Μετά το «χάρτινο» και «των Πρεσπών»…

Και εγένετο… «πρωτάθλημα Σιδηρόπουλου»! Ο διεθνής διαιτητής–συνοδοιπόρος–χορηγός της «εξυγίανασης» κέρδισε με το σπαθί του την ονοματοδοσία του πρωταθλήματος! Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης.